Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-24@05:25:32 GMT

دستاورد دیدار دو حامی برجام

تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۶۵۲۳۵۰

دستاورد دیدار دو حامی برجام

تهران- ایرنا- دیپلماسی رهبران اتحادیه اروپا در روزهای اخیر برای حفظ توافق هسته ای شدت گرفته است. از یک سو صدر اعظم آلمان با هدف گفت وگو با رئیس جمهوری روسیه راه مسکو را در پیش گرفته و در طرف دیگر مسئول انرژی اتحادیه در تهران به رایزنی مشغول است.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، پس از خروج آمریکا از برجام نقش و مسئولیت رهبران اروپایی برای حفظ توافق هسته ای پررنگ تر از گذشته شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سفر روز جمعه بیست وهشتم اردیبهشت ماه «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان به روسیه و دیدار وی با «ولایمیر پوتین» رئیس جمهوری این کشور در شهر بندری سوچی از جمله تلاش های طرف اروپایی برای ماندگاری برجام است.
مرکل که در آستانه تصمیم ترامپ درباره برجام عازم آمریکا شده و دست خالی برگشته بود، اینک درصدد اجماع سازی برای تقابل با تحریم هایی است که آمریکا از نیمه مردادماه علیه ایران اعمال خواهد کرد؛ تحریم هایی که در صورت عدم ارائه سازوکارهای اثربخش از جانب دیگر اعضای توافق، بی تردید به خروج ایران از برجام و از بین رفتن این توافق چندجانبه بین المللی منتهی می شود.
در دیداری که بین مرکل و پوتین انجام گرفت دو طرف بر ضرورت پایبندی به برجام تاکید کردند و صدراعظم آلمان از تلاش اروپا برای ایجاد شبکه ای مطمئن برای شرکت های اروپایی سخن گفت؛ شبکه ای که می تواند جو روانی ایجاد شده از سوی آمریکا را تعدیل و سرمایه گذاران خارجی را به ادامه همکاری با تهران تشویق کند.
علاوه بر مرکل، «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه، مقام عالی رتبه بعدی است که در روزهای آغازین خرداد ماه برای شرکت در همایش بین المللی اقتصادی سن پترزبورگ عازم روسیه می شود و درحاشیه آن با پوتین دیدار و گفت وگو خواهد کرد. او نیز همانند مرکل در جریان سفر به واشنگتن، تلاش قابل ملاحظه ای را با هدف منصرف ساختن ترامپ از برجام گریزی صورت داد اما نتیجه ای نگرفت. اینک او و دیگر اعضای اتحادیه معتقدند با همکاری روسیه و چین می توانند از میزان کارشکنی های آمریکا علیه برجام بکاهند.
مسکو و پکن نیز همواره از حامیان سرسخت برجام بوده و در عمر نزدیک به سه ساله توافق از هر فرصتی برای اعلام پایبندی به آن سود جسته اند. آنان در فضای پسابرجام از نخستین اجرا کنندگان توافق بوده و از این پس هم باید از توافقی که سال ها برای دستیابی به آن کوشیده اند، حمایت کنند.
سفر مکرر مقامات اروپایی به روسیه و رایزنی با مقامات روسی گویای این واقعیت است که پس از خروج آمریکا، اتحادیه اروپا رسما مسئولیت پیشبرد برجام را بر عهده گرفته تا به دولتمردان آمریکا پیام دهد؛ پیامی مبنی بر این که دوره یکجانبه گرایی آمریکا به سر آمده و اروپا چه با حضور و چه بدون حضور ایالات متحده، توافقات مهم بین المللی را ادامه خواهد داد هر چند که مغایر با خواست و سیاست های کاخ سفید باشند.
اروپا معطوف به همین هدف، اختلافات با مسکو را در حاشیه قرار داده تا دست کم در زمینه برجام به همبستگی بیشتر دست یابد. سال ها است که این دو بازیگر در مسائلی چون بحران اوکراین، تحولات منطقه ای با یکدیگر مناقشه دارند؛ تنش هایی که معمولا در صحن شورای امنیت خود را نشان می دهد. به تازگی نیز پرونده مسمومیت «سرگئی اسکریپال» جاسوس دوجانبه روسی- انگلیسی و دخترش بر عمق اختلافات فرسوده افزوده است. در چنین شرایطی باز هم در دیدارهایی که بین مقامات دو طرف انجام می گیرد، برجام در اولویت مباحث قرار دارد.
اتحادیه اروپا همزمان با رایزنی در مسکو، به دنبال تزریق اعتماد به ایران است تا مقامات کشور ما را به حفظ برجام امیدوار کند. خروج آمریکا از برجام باعث شد تا ایران از اروپا برای انجام تعهدات تضمین بخواهد. از این رو سفر روز جمعه (بیست و هشتم اردیبهشت) «میگل آریاس کانتیه» مسئول انرژی اتحادیه اروپا بی ارتباط با این شرط طرف ایرانی نیست.
کانتیه در دیدارهایی که با «علی اکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی، «بیژن زنگنه» وزیر نفت، «رضا اردکانیان» وزیر نیرو داشت از تعهد اروپا به توافق هسته ای در صورت تداوم پایبندی ایران به برجام سخن به میان آورد. وی همچنین از تشکیل کمیته ای از سوی کمیسیون اروپا خبر داد که وظیفه رفع موانع موجود بر سر راه عملیاتی سازی برجام را عهده دار است.
سخنان کانتیه در حالی انعکاس می یابد که کمیسیون اتحادیه اروپا به تازگی در بیانیه ای از اجرای «قانون مسدود ساز» خبر داده است؛ قانونی که دو دهه پیش با هدف حمایت از شرکت های اروپایی در برابر تهدیدات آمریکا علیه سه کشور ایران، لیبی و کوبا وضع شد اما به دلایلی مسکوت ماند. اینک اتحادیه اروپا قصد عملیاتی سازی آن قانون را در برابر زیاده خواهی های «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا دارد. این که اتحادیه اروپا با اجرای قانون مسدودساز تا چه میزان می تواند تضمین و اعتماد را به سرمایه گذاران و مدیران شرکت های اروپایی برای همکاری با ایران تزریق کند، جای بحث و بررسی دارد.

پژوهشم**9242**1601**

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي برجام 97 انگلا مركل روسيه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۶۵۲۳۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گروسی: ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد

آفتاب‌‌نیوز :

"رافائل گروسی" مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگویی مدعی شد که غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران و نبود دسترسی بازرسان بین‌المللی به تاسیسات اتمی آن، به نگرانی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن دامن می‌زند.

با این وجود، گروسی گفت که نسبت به حفظ گفتگو‌ها در این باره متعهد است.

خبرگزاری آلمانی دویچه وله گزارش داد که گروسی در گفت‌وگویی با این خبرگزاری مدعی شد ایران "چند هفته، نه چند ماه" با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن یک بمب اتمی فاصله دارد.

او افزود:، اما به معنای این نیست که ایران سلاح اتمی دارد یا در این بازه در اختیار خواهد داشت.

مدیرکل آژانس توضیح داد، در حالی که غنی‌سازی اورانیوم در سطح نظامی نگران‌کننده است، نمی‌توان بر اساس این نتیجه گرفت که ایران در حال حاضر یک سلاح اتمی دارد.

گروسی گفت که اهداف ایران در این زمینه مشخص نیست و تنها می‌توان درباره آن گمانه‌زنی کرد.

ابراز نگرانی مدیرکل آژانس در حالی درباره برنامه هسته‌ای ایران مطرح می‌شود که ایران یک سال و نیم پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای (برجام) در سال ۲۰۱۸، متحمل شدن تحریم‌های بازگردانی‌شده واشنگتن و بدعهدی شرکای اروپایی در کاهش تاثیر تحریم‌های آمریکا، اعلام کرد که در پنج گام تعیین‌شده و طبق بند ۳۶ برجام از انجام دادن برخی تعهدات داوطلبانه خود در توافق فاصله می‌گیرد.

محدود کردن امکانات نظارتی آژانس در تاسیسات ایران نیز اقدام متقابل تهران در واکنش به قطعنامه تنبیهی آمریکا و شرکای اروپایی برجام در دو سال گذشته انجام شد. اما مذاکرات میان ایران و آژانس برای حل‌وفصل مسائل پادمانی باقی‌مانده ادامه دارد و ایران تا کنون به تعهدات خود در بیانیه‌های مشترک با آژانس عمل کرده است.

اگرچه، مقامات ایران تاکید کرده‌اند در صورت بازگشت تمامی طرفین توافق به اجرای تعهدات خود، اقدامات انجام‌شده را به حالت اولیه بازمی‌گرداند.

در این میان، مذاکرات میان ایران و طرفین اصلی برجام به منظور احیای این توافق که در مارس ۲۰۲۱ آغاز شد، به بن‌بست رسیده است. ایران طی توافق هسته‌ای متعهد شده بود که در ازای لغو کلیه تحریم‌های آن، فعالیت‌های هسته‌ای خود را محدود کند.

دویچه وله در ادامه نوشت که گروسی مدعی شد، آژانس از سطح دسترسی مورد نیازش در ایران برخوردار نیست که گمانه‌زنی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن را تشدید می‌کند.

او همچنین به حل‌وفصل نشدن مسئله برخی یافته‌های آژانس، از جمله ذرات اورانیوم در محل‌های پیش‌بینی‌نشده اشاره کرده و گفت که این موضوع به تردید‌ها درباره شفافیت ایران دامن می‌زند.

گروسی گفت: این موضوع محور اصلی گفت‌وگویی بوده است که تلاش کرده‌ام با ایران برقرار کنم.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ادامه، با اشاره به افزایش تنش‌ها میان ایران و رژیم صهیونیستی در پی اقدامات متجاوزانه این رژیم و پاسخ قاطعانه ایران، هرگونه ایده حمله به تاسیسات هسته‌ای را محکوم کرد.

او بیان کرد: حمله به تاسیسات هسته‌ای امری، مطلقا، ممنوع است.

گروسی همچنین درباره تهدید حملات هسته‌ای نیز گفت: به نظرم عادی‌سازی صحبت کردن از تسلیحات اتمی، استفاده از تسلیحات اتمی، کسب تسلیحات اتمی واقعا اسفناک است.

او همچنین گفت که آژانس همواره از گفتگو‌ها میان ایران و آمریکا حمایت می‌کند.

مدیرکل آژانس همچنین درباره مذاکرات میان ایران و آژانس گفت: آنچه واقعا به آن تمایل دارم، مذاکرات میان ما، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران است، چون چیز‌های زیادی وجود دارد که باید درباره آن شفاف‌سازی شود و به همین دلیل است که قصد داریم به زودی به ایران سفر کنیم.

او گفت که پیامش به ایران این است که باید بیشتر با آژانس همکاری کند.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • واکنش رسمی آمریکا در خصوص مذکرات احیای برجام | مذاکره مستقیم در حال انجام است؟
  • تهیه فهرستی از تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا علیه صنایع پهپادی و موشکی ایران
  • گروسی : ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد نه چند ماه
  • گروسی: ایران باید بیشتر با آژانس همکاری کند/ قصد دارم به زودی به ایران بروم
  • ایران با ساخت بمب اتم "چند هفته، نه چند ماه" فاصله دارد
  • گروسی: ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد
  • توافق اتحادیه اروپا برای تشدید تحریم‌های ایران
  • توافق اعضای اتحادیه اروپا برای تحریم‌های بیشتر علیه ایران
  • توافق اعضای اتحادیه اروپا برای تحریم های بیشتر علیه ایران
  • بلژیک: اروپا در آستانه توافق بر سر دارایی های خارجی روسیه است