Web Analytics Made Easy - Statcounter

پرسش‌هایی که ما با آن مواجه هستیم، با دغدغه‌ها و پرسش‌های زمان حیات ملاصدرا تفاوت دارد؛ ما امروز با پرسش‌هایی در زمینه فلسفه علوم‌انسانی و اجتماعی رو به رو هستیم و باید فیلسوفی که تابع حکمت ملاصدرا است، به این سؤالات پاسخ داده و به تعبیری به «حکمت متعالیه» سیر تکاملی دهد دکتر عبدالحسین خسروپناه رئیس مؤسسه حکمت و فلسفه ایران

ایران آنلاین / گروه اندیشه:

هر دانش بشری در بستر تاریخ، سیرتکاملی پیدا می‌کند؛ چرا که بشر پیوسته با پرسش‌ها و مسائل جدیدی مواجه می‌شود؛ برای مثال، مسأله اصالت وجود و اعتباریات ماهیت آنگونه که در عصر ملاصدرا برجسته بود، در عصر ابن‌سینا، فارابی و شیخ‌اشراق موضوعیت نداشته است یا مثلا ملاصدرا برای نخستین بار مبحث حرکت را که تا پیش از آن جز طبیعیات بود، وارد الهیات می‌کند و نگاهی الهیاتی از حرکت ارائه می‌دهد و نهایتا در پس این نگاه، حرکت جوهری را اثبات و با اثبات آن، به برهانی برای اثبات وجود خدا می‌رسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از این رو، طبیعتا پرسش‌هایی که ما با آن مواجه هستیم، با دغدغه‌ها و پرسش‌های زمان حیات ملاصدرا تفاوت دارد؛ ما امروز با پرسش‌هایی در زمینه فلسفه علوم‌انسانی و اجتماعی رو به رو هستیم و باید فیلسوفی که تابع حکمت ملاصدرا است، به این سؤالات پاسخ داده و به تعبیری به «حکمت متعالیه» سیر تکاملی دهد

 این سخن، به این معنا نیست که تاریخ مصرف حکمت متعالیه به اتمام رسیده است بلکه باید با بهره گرفتن از مباحثی که در هستی‌شناسی، معرفت‌شناسی، انسان‌شناسی و دین‌شناسی حکمت‌متعالیه آمده است، زمینه را برای حل مسائل جدیدی که در علوم‌انسانی و علوم‌طبیعی پدید آمده، فراهم کنیم.

بارها این پرسش طرح شده است که آیا «حکمت سیاسی متعالیه» داریم؟ واقعیت این است که ملاصدرا چیزی تحت عنوان «حکمت سیاسی» ندارد هر چند که در سطحی جزئی به این مسائل پرداخته است اما حرف تازه‌ای ندارد و تنها حرف‌های خواجه نصیرالدین طوسی و فارابی را تکرار کرده است. ملاصدرا در مباحث امور عامه و الهیات به معنای اعم، بحث‌های نو دارد اما در حوزه سیاسی حرف بدیعی ندارد. اما می‌توان به کمک آن مبانی که در حکمت متعالیه آمده است «حکمت سیاسی متعالیه» را تأسیس کرد.

به اتمام رسیدن تاریخ مصرف هر دانش و تفکری خاص فلسفه اسلامی نیست. واقعیت این است که اگر کسی بخواهد علوم انسانی مدرن که از قرن نوزدهم به بعد شکل گرفته است را بشناسد، حتما باید فلسفه هگل و مارکس را بشناسد؛ اگر کسی بخواهد فلسفه هگل را بشناسد باید فلسفه کانت را بشناسد. نمی‌توان فلسفه کانت قرن هجدهم و فلسفه هگل قرن نوزدهم را نادیده گرفت و آنگاه به شناخت جامعی از علوم‌انسانی مدرن دست یافت. اما همین علوم‌انسانی مدرن، گاه ما را با پرسش‌های جدیدی مواجه می‌کند که کانت و هگل به آنان نپرداخته‌اند و باید فیلسوف امروزین به آن پرسش‌ها پاسخ گوید ولو اینکه در پاسخ دادن از فلسفه کانت یا هگل بهره ببرد.

بنابراین اگر سؤال اینگونه مطرح شود که آیا ما امروزه با پرسش‌ها و مسائل جدیدی مواجه هستیم که حکمت متعالیه ملاصدرا به آن نپرداخته است؟ پاسخ مثبت است چرا که گذشت زمان و بروز تحولات اجتماعی و فرهنگی و علمی باعث می‌شود که پرسش‌های جدیدی تولید شود و طبیعی است که این پاسخ‌ها در آثار ملاصدرا و حتی بعد از او یافت نشود.

 

اما با این حال، واقعیت این است که می‌توان از طریق حکمت متعالیه و مبانی آن به پرسش‌های جدید پاسخ داد. شاید بتوان مصداق این امر را در فعالیت فلسفی علامه طباطبایی دید. علامه در ذیل آیه 200 سوره آل عمران به مبحث «اصالت فرد و جامعه» می‌پردازد و شهید مطهری هم در کتاب «جامعه و تاریخ» یا استاد مصباح یزدی در کتاب «جامعه و تاریخ از نگاه قرآن» بحث اصالت فرد و جامعه را مطرح کرده‌اند. این مباحث در آثار ملاصدرا نیست اما علامه طباطبایی، شهید مطهری و استاد مصباح یزدی به این سؤال می‌پردازند و در این راستا بی‌شک از حکمت متعالیه و قواعد آن استفاده می‌کنند. بحث «اصالت وجود» ملاصدرا به آنان کمک می‌کند تا بتوانند در باب اصالت فرد و جامعه نظریه‌پردازی کنند.

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۶۶۴۹۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کلاس تمام دانشگاه امروز به مدت ۲ ساعت تعطیل شد

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، دانشجویان ایرانی امروز از ساعت ۱۲ تا ۱۴ در حمایت از مردم فلسطین و دانشجویان آمریکایی در سراسر کشور در دانشگاه هایشان دست به تجمع خواهند زد.

درهمین راستا، معاونت آموزشی وزارت علوم در بخشنامه ای به تمامی دانشگاه ها اعلام کرد امروز یکشنبه کلاس های درسی دانشگاه ها جهت برگزاری تجمع برای حمایت از اساتید و دانشجویان معترض به جنایات رژیم صهیونیستی از ساعت ۱۲ الی ۱۴ تعطیل شوند.

متن بخشنامه قاسم عمو عابدینی معاون آموزشی وزارت علوم به دانشگاه ها به شرح زیر است:

همان‌گونه که استحضار دارید دانشگاهیان در سراسر دنیا به‌ویژه کشورهای آمریکایی و غربی براساس دفاع از انسانیت و حقوق بشر جنبش‌های بشردوستانه را رقم زدند و موج مستحکم و استوار در حمایت و پشتیبانی از مردم مظلوم غزه به راه انداختند در همین راستا با توجه به برنامه‌های فرهنگی و اجتماعی در نظر گرفته شده در دانشگاه‌ها، معاونت آموزشی وزارت علوم تحقیقات و فناوری ضمن محکوم کردن فجایع رژیم خبیث اسرائیل و در حمایت از مردم بی‌دفاع غزه روز یکشنبه نه اردیبهشت هزار و چهارصد و سه را از ساعت دوازده الی چهارده کلیه کلاس‌ها را تعطیل اعلام می‌نماید تا به‌همین مناسبت دانشگاهیان عزیز کشورمان با پرو با برپایی تجمعات گسترده پس‌از اقامه نماز در مساجد و میدان‌های اصلی دانشگاه‌ها حمایت خود را از استادان و دانشجویان معتاد به به جنایات رژیم کودک کش اسرائیل اعلام دارند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • امروز کسی قدرت پاسخ به ایران را ندارد
  • علم همراه با خلاقیت مسائل جامعه را حل می‌کند
  • حجت الاسلام خسروپناه: علم حکمی؛ لازمه دستیابی به تمدن نوین اسلامی
  • پایان همایش «حکمت مطهر» با موضوع استان مطهری و مسائل جوانان
  • استاد مجتهدی هم معلم و هم مولف بود
  • مراجعه بیش از یک هزار بیمار تنفسی به مراکز درمانی خوزستان
  • در کشورهای پیشرفته نخبه ترین افراد وارد رشته علوم انسانی می‌شوند
  • رویکرد حکمت بنیان کلید حکمرانی در سلامت
  • کلاس تمام دانشگاه امروز به مدت ۲ ساعت تعطیل شد
  • ارتباط مشکل مسکن با کمبود پرستار در شهر‌ها/ تعرفه ترجیحی پاسخگوی نیاز پرستاران نیست