Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-05-07@02:59:51 GMT

نگران سدسازی در افغانستان نیستیم

تاریخ انتشار: ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۶۶۴۹۶۷

نگران سدسازی در افغانستان نیستیم

ایران اکونومیست - به گزارش ایران اکونومیست؛ «حمدرضا بهرامی» شامگاه یکشنبه در گفت و گو با شبکه خبری «طلوع نیوز» افغانستان با طرح این سئوال که چرا ایران باید نگران سدسازی در افغانستان باشد، افزود: وقتی دو کشور قراردادی دارند که براساس آن تعاملات میان خود را اجرا می کنند دلیلی برای نگرانی وجود ندارد.
وی در پاسخ به ادعای ارتباط جنگ فراه با موضوع آب گفت: ایران و افغانستان هیچ موضوعی که نتوانند در موردش مذاکره کنند ندارند و بر اساس توافق های انجام شده همه موضوعات موجود در مناسبات دو کشور در حوزه های سیاسی،امنیتی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی قابل مذاکره بوده و این اراده در دو طرف وجود دارد تا درباره مشکلات یا اختلاف نظرها با هم گفت وگو کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


بهرامی به موضوع آب اشاره کرد و گفت: بخش زیادی از سیمان موردنیاز ساخت سد سلما از طریق ایران تامین شده و پیمانکاری که در ساخت سد با پیمانکار هندی همکاری کرد ایرانی بود.
سفیر ایران تاکید کرد: اگر ایران واقعا مخالف ساخت سد سلما بود دیگر اجازه نمی داد سیمان ارسال شود و مانع مشارکت پیمانکارنش می شد و این استدلال در مورد طرح تاپی هم صدق می کند.
وی از ایجاد فضایی که آن را به عنوان 'ایران هراسی' یاد کرد سخن گفت و افزود: این فضا تلاش می کند از هرگونه گشایشی که در مناسبات دو کشور ایران و افغانستان ایجاد می شود ، ممانعت کند.
بهرامی در ادامه خاطر نشان کرد که در مورد سایر موضوعات آبی که میان دو کشور وجود دارد ؛ گفت وگو می کنیم و وقتی می توانیم از طریق مذاکره مشکلاتمان را حل کنیم دلیلی وجود ندارد که دست به اقدامات غیرسودمند بزنیم.
سه شنبه گذشته گروه هایی از طالبان به شهر فراه مرکز استانی به همین نام در غرب افغانستان حمله کردند و با عبور از کمربندهای امنیتی اطراف شهر، بخش هایی از فراه را تصرف کردند و با رسیدن نیروهای کمکی ارتش از هرات و قندهار به این شهر ، پس از دو روز درگیری فراه پاکسازی شد اما در این ارتباط شماری از مقامات محلی استان فراه مدعی شدند که ایران در این حمله نقش حمایتی و تامین تجهیزات دارد.
سفیر ایران در کابل گفت که استان فراه یکی از استان های هم مرز با جمهوری اسلامی ایران است و حدود 300 کیلومتر مرز مشترک دارد و به طور طبیعی هرگونه ناامنی در فراه تاثیر مستقیم در شرایط جمهوری اسلامی ایران دارد.
بهرامی افزود که ایجاد بی ثباتی در فراه نه تنها به ضرر منافع متقابل ایران و افغانستان بلکه به زیان منافع مستقل ایران است.
او گفت: ما یک روند اعتمادسازی را با دولت وحدت ملی افغانستان آغاز کرده ایم و به خوبی پیش می رویم؛ برای تدوین سند جامع همکاری پنج کمیته تشکیل شده و بیش از 50 درصد کار در این کمیته پیش رفته است و منطقی است روند اعتمادسازی بین دو دولت فرآیند خوب و قابل اطمینانی را در مقابل ما قرار داده است.
نماینده دستگاه دیپلماسی کشورمان در کابل ادامه داد: به طور طبیعی هرگونه بی ثباتی در استان فراه منجر به این خواهد شد که نیروهای خارجی مستقر در افغانستان در استان فراه مستقر شوند و این چیزی نیست که به نفع ایران باشد و طبیعی است که تولید یک دغدغه و نگرانی جدید در چارچوب سیاست های ما نیست.
وی افزود: هر بی ثباتی در استان فراه مفهومش این است که روند مهاجرت از این استان به استان های هم مرز ایران با افغانستان و به طور مشخص استان خراسان جنوبی افزایش پیدا می کند و این به زیان ایران است.
بهرامی گفت: تقریبا یک سوم حجم مبادلات ایران و افغانستان از طریق استان فراه انجام می شود و هرگونه بی ثباتی مفهومش این است که این تجارت از بین خواهد رفت و این هم به زیان مردم دو طرف مرز خواهد بود.
سفیر ایران در کابل تاکید کرد همه این سناریوهای ایران هراسی که لزوما کلید شروع آنها در منطقه نمی خورد و هدایتش در خارج از منطقه است مدام به فضای مسالمت آمیز و دوستی میان دو کشور با هدف تخریب روابط میان دو ملت و دو دولت تزریق می شود.
بهرامی در پاسخ به این ادعا که ایران با طالبان در تماس است و طالبان به فراه حمله کرده است، گفت: طالبان به بسیاری از نقاط این کشور حمله کرده است آیا مفهومش این است که در همه این نقاط با ما هماهنگ بوده و از ما دستور گرفته است.
سفیر ایران افزود: ما به صراحت گفته ایم که با طالبان تماس داریم و حتی این تماس را تبدیل به ارتباط نکردیم زیرا نخواستیم برای طالبان مشروعیت زایی شود و به صراحت گفتیم که هدف این تماس تشویق آنها برای پیوستن به روند مذاکرات صلح با دولت افغانستان است.
بهرامی یادآوری کرد که همه کشورهای منطقه با طالبان در همین ارتباط تماس دارند.
وی با طرح این پرسش که چه دلیل منطقی وجود دارد که با برقرای تماس باعث ناامنی در مناطق هم مرز ایران شویم ،گفت : ناامنی در مرز مشترک به زیان کشورمان بوده و این چیزی نیست که خواست ایران باشد چراکه هرگز از آن نفع نخواهد برد.

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: سفیر ایران افغانستان سد سلما آب ایران اکونومیست

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۶۶۴۹۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چگونه بازار مرغ ترکمنستان را از دست دادیم؟

رمضان بهرامی، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکمنستان در گفت‌وگو با ایلنا گفت: تا یک دهه پیش ترکمنستان بازار بکری برای مرغ ایرانی بود زیرا این کشور مرغ تولید نمی‌کرد و کل تقاضای جمعیت شش میلیون نفری آن را صنعت مرغداری ایران تامین می‌کرد.

وی افزود: البته در آن زمان از فرانسه و ترکیه هم مرغ به ترکمنستان وارد می‌شد اما ایران به دلیل نزدیکی جغرافیایی گزینه مطلوب‌تری برای ترکمنستانی‌ها بود، با این حال ابلاغ بخش‌نامه‌های ناگهانی و پیش‌بینی نشده از سوی مسئولان ایرانی صادرات مرغ را از ایران به این کشور با توقف‌های گاه و بیگاه روبه‌رو می‌کرد و سبب می‌شد بازرگانان ایرانی نتوانند به تعهدات خود در بازار مصرف این کشور عمل کنند؛ این خطای ایران در صادرات با ترکمنستان آنها را به تکاپو انداخت تا خود تولید مرغ را آغاز کنند و امروز نه تنها خودکفا شده‌اند بلکه ظرفیت‌های صادراتی هم دارند.

بهرامی خاطرنشان کرد: دولت ترکمنستان حمایت ویژه‌ای از صنعت مرغداری دارد تا جایی که امروز قیمت مرغ در ترکمنستان برابر با ۴۰۰۰۰ تومان ایران است، بنابراین امکان ورود دوباره به این بازار وجود ندارد.  

رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکمنستان تصریح کرد: اگر خطای مسئولان دولتی در تنظیم مقررات صادراتی نبود امروز بازار ترکمنستان را از دست نمی‌دادیم البته که منظور دولت خاصی نیست به طور کلی دولت‌ها سیاست ‌توقف صادرات را باید کنار بگذارند و برای تنظیم بازار داخل بر صادرات تعرفه تعیین کنند تا دروازه‌های صادراتی به کل به روی صادرکنندگان بسته نشود، برای صادرکنندگان حفظ بازار در اولویت است و حتی نسبت به کسب سود هم اهمیت بیشتری دارد.

وی یادآور شد: در خرداد ماه پیش رو رئیس جمهور برای بار دوم در طول ریاست جمهوری خود به ترکمنستان سفر می‌کند و این نشان‌دهنده اینست که رویکرد دولت بر توسعه روابط با همسایگان است، در پی همین رویکرد است که اکسپو۲۰۲۴ شکل گرفت و حدود ۱۵۰ نفر ترکمنستانی در این رویداد حضور پیدا کردند.  

بهرامی از محصولات صنایع فلزی، سلولوزی، معدنی، مواد غذایی، خدمات فنی مهندسی و مصالح ساختمانی به عنوان کالاهایی یاد کرد که صادرات ۴۵۰ میلیون دلاری ایران به ترکمنستان را در حال حاضر تشکیل می‌دهند. 

به گفته او این رقم تا پایان سال ۲۰۲۴ میلادی جهش چشمگیری خواهد یافت. 

وی گفت: ایران مواد اولیه صنایع پتروشیمی و نساجی و مواد معدنی از ترکمنستان وارد می‌کند. 

رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکمنستان دو برابر شدن صادرات ایران به ترکمنستان را تا پایان سال جاری میلادی رد کرد و توضیح داد: صادرات نیاز به منابع دارد؛ در شرایطی که قیمت دلار در بازار آزاد از ۶۰۰۰۰ تومان فراتر رفته دولت در حمایت از صادرکنندگان چه راهکاری اتخاذ کرده است؟ 

بهرامی بیان کرد: امروز بانک‌های توسعه‌ای کشور فعالیت خود را به دادن وام‌های ازدواج و فرزندآوری تغییر داده‌اند و یا به بنگاه‌داری روی آورده‌اند در حالی که این بانک‌ها با هدف توسعه فعالیت‌های اقتصادی از جمله صادرات راه‌اندازی شده بودند. 

وی همچنین اظهار کرد: اکنون بیشتر صادرات کشور با اتکا بر درآمد داخلی خود شرکت‌ها انجام می‌شود و این شرکت‌ها با پذیرش ریسک‌های صادراتی این امر را پیش می‌برند. 

دیگر خبرها

  • صدایی که از ایران شنیده می‌شود/آیا معمای طالبان حل خواهد شد؟ / فاصله خاورمیانه تا توافق
  • چگونه بازار مرغ ترکمنستان را از دست دادیم؟
  • روزنامه جمهوری اسلامی: طالبان مشغول پاکسازی قومی و شیعه‌کشی است؛ ایران هم سکوت می‌کند
  • حمله گازانبری طالبان به تعهدات آبی با ایران
  • حمله گازانبری امارت طالبان به تعهدات آبی با ایران
  • وقوع انفجار در کابل
  • توزیع ۲۱ هزار پاسپورت در بغلان
  • انحراف آب هیرمند توسط طالبان به شوره زارهای افغانستان | افغانستانی‌ها آب شیرین را تلخاب می کنند! | واکنش معاون رئیس‌جمهور به این اقدام عجیب طالبان
  • انحراف آب هیرمند به شوره زارهای افغانستان حقیقت دارد | سلاجقه: برای مسدود کردن انحراف آب با طالبان گفت‌وگو می‌ کنیم | طالبان آب شیرین را تلخاب می کند!
  • ۸۱درصد کل سدهای این استان پر شد | اگر بارش ها شدید هم باشد نگران نیستیم