Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@04:09:09 GMT

اروپا متعهد به تضمین سرمایه گذاری خارجی در ایران است

تاریخ انتشار: ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۶۷۷۴۱۲

اروپا متعهد به تضمین سرمایه گذاری خارجی در ایران است

تهران - ایرنا - با خارج شدن ایالات متحده از برجام، دور از انتظار نبود که این کشور به دنبال بازگرداندن تحریم ها علیه ایران باشد، موضوعی که مدت کوتاهی پس از اعلام رسمی دونالد ترامپ ، توسط وزارت خزانه داری این کشور پیگیری شد.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، طبق بیانیه وزارت خزانه داری آمریکا ، در پایان دوره 90 روزه منتهی به 6 اوت 2018 (15 مرداد 1397) تحریم‌های مربوط به تجارت طلا و سایر فلزات گرانبها با ایران، انتقال دلار به داخل ، خرید دارایی‌های خارجی کشورمان ، خرید اوراق قرضه (مشارکت) دولت ، سرمایه‌گذاری در صنعت خودروسازی ، فروش انواع هواپیما و قطعات آن به شرکت‌های ایرانی و نظایر آن دوباره اجرایی خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


همچنین در پایان دوره 180 روزه منتهی به 4 نوامبر 2018 (13 آبان 1397) نیز تحریم‌های دیگری که اغلب تحریم‌های ثانویه محسوب می‌شوند، دوباره برقرار خواهد شد. تحریم بانک‌ها و مؤسسات مالی ایران، تحریم هرگونه معامله با شرکت ملی نفت ایران و شرکت‌های وابسته به آن، تحریم‌های بیمه‌ای و تحریم‌های مرتبط با حوزه کشتیرانی، ازجمله این تحریم‌ها هستند.
آمریکا همزمان طی روزهای اخیر تحریم های خود را در مورد برخی شرکت ها و «ولی الله سیف» رییس کل بانک مرکزی با اتهامات غیر واقعی آغاز کرد.
آغاز تقابل آمریکا موجب شد تا ایران سایر طرف های اروپایی را محک بزند ، «محمد جواد ظریف » وزیر امور خارجه با سفر به اروپا و دیدار با همتایان خود و همچنین «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تاکید کرد که با توجه به عهد شکنی آمریکا طرف اروپایی باید تضمین های لازم را بدهد .
پس از این دیدار بود که موگرینی با بیان اینکه با هم برجام را حفظ می کنیم، تصریح کرد: اروپا در پی حفظ برجام است و دراین خصوص اقدام خواهد کرد ، در پایان این نشست بیانیه ای منتشر شد مبنی بر اینکه اروپا تمامی راههای تداوم مناسبات با ایران را خواهد پیمود.
یک روز پس از آن نیز سران اتحادیه اروپا در اجلاس بلغارستان موضوع حفاظت از شرکت های خود را درقبال تحریم های آمریکا به طور جدی مورد بررسی قرار دادند .
تهدیدات آمریکا باعث شد تا شرکت نفتی توتال از ادامه فعالیت در پارس جنوبی منصرف شود و در ادامه کاخ سفید طی روزهای اخیر تعدادی دیگر از شرکت های اروپایی از جمله یک شرکت سوئیسی را تهدید کرد که در صورت تداوم مبادلات اقتصادی با ایران ، آنها را تحریم خواهد کرد .
گزینه های گوناگونی برای مقابله با تحریم ‌های ایالات متحده در نشست های اروپا مطرح شده است. یکی از پیشنهادات کمیسیون اتحادیه اروپا ، انتقال مستقیم پول به بانک مرکزی ایران است. در این شرایط بنگاه های اقتصادی اروپایی می توانند منابع مالی را برای پرداخت های خود به تهران دریافت کرده و به نوعی تحریم های ترامپ را دور بزنند.
اجرای دوباره مقررات مقابله ای یکی از راهکارهای دیگری است که این کمیسیون آن را به بررسی گذاشت، اروپا این مقررات را در سال 1996 و علیه آمریکا در زمینه محافظت از منافع تجاری خود استفاده کرده بود.
این رویه حقوقی اتحادیه اروپا را قادر می سازد تا در صورتی که هر یک از شرکت های معامله کننده با ایران از سوی واشنگتن مجازات شدند، نهادهای اروپایی از دارایی های آمریکا در قاره سبز این مبالغ را جبران کنند. در واقع برنامه های این کمیسیون با «مقررات مسدودساز» (blocking statute) فعال می شود و شرکت های اروپایی را از رعایت قوانین فرا سرزمینی ایالات متحده باز می دارد.
همچنین اتحادیه اروپا تلاش دارد برای تشویق سرمایه‌ گذاری در ایران، به بانک سرمایه ‌گذاری اروپا مجوز بدهد تا برای برخی پروژه ‌ها به تهران وام بدهد.
صیانت از سرمایه گذاری خارجی یکی از موضوعات مهمی است که به پویایی اقتصاد کشورهای مختلف جهان کمک می کند ، با رویکردی که ترامپ در خصوص برجام در پیش گرفت و هر سه ماه یک بار اما و اگرهای تمدید داشت، سرمایه گذاران خارجی نسبت به حضور بلند مدت در ایران با دیده تردید می نگریستند با این حال تلاش می کردند تا بازار ایران را از دست ندهند.
براساس آمارهای رسمی برجام نقش مهمی در ورود سرمایه های خارجی به کشور داشت ، در ماه های ابتدایی توافق برجام بسیاری از شرکت های معتبر بین المللی به ویژه از اروپا برای بررسی نحوه سرمایه گذاری در ایران در قالب هیات های مختلف وارد کشور شدند .
در فضای مثبت ایجاد شده در دوره پسا برجام جایگاه ایران در رتبه بندی سازمان همکاری و توسعه اقتصادی پس از نزدیک به یک دهه از 7 به 6 ارتقا یافت .
رفع تحریم ها امکان سرمایه گذاری برای نوسازی و به روز نمودن صنایع کشور و رفع موانع حضور شرکت های خدمات فنی و مهندسی خارجی را فراهم آورد که تا پیش از توافق برجام دستیابی به چنین نتایجی دور از ذهن بود .
ثبات نسبی در فضای کسب و کار و مولفه های کلان اقتصادی به ویژه نرخ ارز، امکان ایفای نقش فعال در عرصه اقتصاد بین المللی و قابلیت برنامه ریزی مبتنی بر پیش بینی و آینده نگری در سرمایه گذاری را ایجاد کرد.
باید توجه داشت که برجام علاوه بر آنکه به طور مستقیم و از طریق لغو تحریم هایی مبتنی با سرمایه گذاری خارجی، موجب افزایش سرمایه گذاری خاری در کشور شده به طور غیر مستقیم نیز به واسطه بهبود متغیرهای کلان اقتصادی همچون نرخ تورم ، بیکاری ، تولید و نرخ رشد و همچنین کاهش ریسک و افزایش امنیت اقتصادی زمینه را برای حضور هرچه بیشتر سرمایه گذاران خارجی فراهم نموده است .
ایران از زمان لغو بسیاری از تحریم‌های اقتصادی و مالی، به رتبه سوم سرمایه گذاری‌های خارجی در خاورمیانه ارتقا یافت . لغو تحریم‌ها درهای کشور را به روی موج جدیدی از سرمایه‌گذاری خارجی گشوده است.
ایران قبل از لغو تحریم‌ها در میان 14 کشور خاورمیانه از نظر میزان جذب سرمایه‌گذاری خارجی در رتبه دوازدهم قرار داشت و در فاصله ژانویه 2003 تا دسامبر 2015 سهم کشور از سرمایه گذاری‌های خارجی فقط 1.62 درصد بود. از زمان لغو تحریم‌ها در ژانویه امسال (دی 94) مقام ایران به رتبه سوم ارتقا پیدا کرده و با جلب 11.11 درصد از سرمایه‌گذاری خارجی در منطقه خاورمیانه پس از امارات متحده عربی و عربستان قرار گرفته است.
طبق گزارش های رسمی در سال گذشته بیش از 50 میلیارد دلار توافق‌نامه سرمایه گذاری با کشورهای مختلف جهان نهایی شد بیش از 30 میلیارد دلار از آن به مرحله امضای قرارداد رسید و افزون بر 12 میلیارد دلار پروژه‌های آن تصویب ، خط اعتباری باز و اجرایی شد .
اعداد و ارقام گویای تاثیر انکار ناپذیر برجام بر سرمایه گذاری خارجی است هرچند که هنوز تا محقق شدن اهداف برنامه ششم فاصله بسیاری وجود دارد.
براساس برنامه ششم توسعه باید 25 درصد از منابع مورد نیاز برای رشد کشور از طریق سرمایه گذاری خارجی تامین شود که سهم سرمایه گذاری مستقیم خارجی از این رقم 15 میلیارد دلار و روش های مشارکتی حدود 20 میلیارد دلار است و مابق باید از طریق فاینانس جذب شود.
قضاوت در باره وضعیت سرمایه گذاری خارجی در ایران با در نظر گرفتن رویگردانی آمریکا از برجام، تهدیدهای بی شمار این کشور علیه شرکت های خارجی طرف معامله با ایران و همزمان وعده های اروپا بر ماندن هنوز زود است و به نظر می رسد نمی توان در باره آینده سرمایه گذاری خارجی در ایران نظر داد چرا که اروپا نقش مهمی در ترسیم افق همکاری ها و افزایش سرمایه گذاری های خارجی در کشور دارد.

پژوهشم **9345**1601

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد برجام 97 سرمايه گذاري اروپا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۶۷۷۴۱۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سرمایه‌گذاری خارجی در گردشگری در دولت سیزدهم ۱۸ برابر شد

معاون گردشگری وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اشاره به ارائه ۶۰۰ بسته سرمایه‌گذاری در رویداد ایران اکسپو ٢٠٢۴ گفت: سرمایه‌گذاری خارجی در حوزه گردشگری از ابتدای دولت سیزدهم ۱۸ برابر رشد داشته است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از سازمان میراث فرهنگی، علی اصغر شالبافیان امروز _شنبه هشتم اردیبهشت_ با حضور در ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران (ایران اکسپو ۲۰۲۴) که در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران افتتاح شد، از سالن فرش دست‌باف، صنایع‌دستی و گردشگری بازدید کرد و با اشاره به استقبال بیش از ۸۰ کشور و ٢ هزار تاجر و بازرگان خارجی از اکسپو ۲۰۲۴ ایران اظهار کرد: وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی با دو مأموریت در این نمایشگاه حضور دارد.

وی معرفی ظرفیت‌ها و محصولات گردشگری کشور را به‌عنوان مأموریت اصلی مطرح کرد و ادامه داد: متناسب با این مأموریت محتواهای مکتوب و ویدئویی متعدد و متنوعی تهیه شده است که علاوه بر پاویون وزارتخانه در نقاط مختلف نمایشگاه به بازدیدکنندگان ارائه می‌شود.

معاون گردشگری وزیر میراث فرهنگی تصریح کرد: در ورودی سالن‌های نمایشگاه استندهایی همراه با کیو آر کد به ٨ زبان جانمایی شده است که برای بازدیدکنندگان امکان دسترسی کامل و متنوعی را به جاذبه‌ها و واقعیت‌های جامعه ایران فراهم می‌کند.

شالبافیان با بیان اینکه در تولید محتوای امسال تنها معرفی جاذبه‌های گردشگری مدنظر نبوده است، نشان دادن ویژگی‌های جامعه ایران و برقراری امنیت در پهنه کشور را در محتواهای عرضه شده حائز اهمیت عنوان کرد.

وی حضور فعالان گردشگری و صنایع‌دستی را به‌منظور تعامل با تجار سایر کشورها دومین مأموریت وزارتخانه عنوان کرد و افزود: دو سالن برای عرضه و ارائه محصولات صنایع‌دستی در اختیار فعالان این حوزه قرار گرفته است و در حوزه گردشگری نیز برخی دفاتر خدمات مسافرتی برای تسهیل سفر تجار و ارائه بسته‌های سفر آتی در نمایشگاه حضور دارند.

معاون گردشگری وزیر میراث فرهنگی برگزاری این نمایشگاه را با توجه به وقایع اخیر کشور حائز اهمیت دانست و از آن به‌عنوان مهم‌ترین ویژگی اکسپو امسال نام برد و ادامه داد: برگزاری این نمایشگاه نشانگر امنیت موجود در کشور است که این واقعیت تصویری می‌تواند توسط تجار و بازرگانان به دنیا مخابره شود و اندک تردیدهای به وجود آمده به دلیل شرایط اخیر را خنثی کند.

شالبافیان در توضیح ارائه بسته‌های سرمایه‌گذاری در این نمایشگاه گفت: یکی از محورهای فعالیت بازرگانان و تجار می‌تواند سرمایه‌گذاری روی پروژه‌های گردشگری باشد که به این منظور ۶۰۰ بسته سرمایه‌گذاری که فعالیت‌های اداری و مجوزهای آنها اخذ شده آماده شده است.

معاون گردشگری ادامه داد: همچنین از ۶۰۰ بسته سرمایه‌گذاری آماده شده ۱۶۰ پروژه دارای حجم سرمایه‌گذاری بالای چهار میلیون دلار هستند.

وی با بیان اینکه رویدادهای مانند اکسپو می‌تواند به جذب سرمایه‌گذاری خارجی کمک کند، افزود: از ابتدای دولت سیزدهم حجم سرمایه‌گذاری خارجی در حوزه گردشگری رشد ۱۸ برابری داشته و تا پایان سال ۱۴۰۲ به رقم ۲۵۶ میلیون دلار رسیده است.

کد خبر 748573

دیگر خبرها

  • تحریم سپاه توسط غربیان گویای سلامت کار پاسداران است
  • سرمایه‌گذاری خارجی در گردشگری در دولت سیزدهم ۱۸ برابر شد
  • حضور استان فارس در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران
  • طلوع فارس بر قله توانمندی‌های ایران
  • رعایت توازن تولید و مصرف انرژی به سرمایه گذاری خارجی نیاز دارد
  • وزیر صمت: با وجود تحریم ۱۵۳ میلیارد دلار تجارت خارجی داریم
  • تضمین امنیت سرمایه گذاری و غذایی از اثرات بارز رفع تداخلات است
  • متعهد به خرید داخلی مرغ از مرغداران
  • واکنش سخنگوی وزارت خارجه به تحریم های سه کشور علیه ایران: دولت و مردم ایران از آمریکا و اروپا طلبکار هستند
  • کنعانی تحریم‌های سه‌کشور آمریکا، انگلیس و کانادا را به شدت محکوم کرد