Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-25@00:40:11 GMT

بی‌اولویت‌ها در صف تخصیص ارز

تاریخ انتشار: ۱ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۶۸۹۳۱۴

بی‌اولویت‌ها در صف تخصیص ارز

اولویت‌بندی برای تخصیص ارز، ادامه فرایند تولید در واحدهای کوچک و متوسط را با مشکل مواجه کرده است. از آنجا که اولویت اصلی دولت تخصیص ارز به کالاهای اساسی است، بخشی از واحدهای خرد و متوسط برای تأمین قطعات و مواد اولیه خود دچار مشکل شده‌اند.

آنها هم همچون صنایع بزرگ در سامانه نیما ثبت‌نام می‌کنند و در صف تخصیص ارز، منتظر می‌مانند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اشکال از جایی آغاز می‌شود که به دلایل مختلف از جمله نبود اولویت، ارز چهار هزارو 200 تومانی به این صنایع تعلق نمی‌گیرد.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از شرق، پیش از تک‌نرخی‌شدن ارز، این صنایع نیازهای ارزی خود را از بازار آزاد و با پرداخت پول بیشتر تأمین می‌کردند. حال حتی اگر دلار گران را از بازار سیاه تهیه کنند، امکان ثبت این دلار و طی‌کردن مراحل واردات کالا را ندارند. در نتیجه بسیاری از واحدهای خرد و متوسط ناگزیرند پشت صف‌های طولانی تخصیص ارز منتظر بمانند تا شاید گشایشی شود. صنایع کوچک و متوسط این روزها بر سر دوراهی‌ای مانده‌اند که راه گریزی از آن ندارند. آنها یا باید برای اینکه قاچاقچی محسوب نشوند، در صف‌های طولانی منتظر بمانند یا کسب‌وکار خود را رها کرده و واحدهای خود را تعطیل کنند.

تمام راه‌های تخصیص ارز برای واردات کالا از سامانه نیما می‌گذرد. یک هفته پس از آنکه دولت تصمیم گرفت قیمت ارز را تک‌نرخی کرده و بهای چهارهزارو 200 تومانی را برای آن انتخاب کند، سامانه نیما هم رونمایی شد تا نیازهای ارزی همه اقشار جامعه از طریق این سامانه تأمین شود. مراحل ثبت سفارش کالا و تخصیص ارز هم به این سامانه گره خورد زیرا ثبت سفارش با روش بدون انتقال ارز انجام نمی‌شود و بانک مرکزی تخصیص ارز را تنها از مسیر سامانه نیما و ارز اشخاص، قابل اقدام دانسته است. از آن زمان تاکنون، تمامی افرادی که دستی در واردات دارند و ثبت سفارش انجام داده‌اند، در انتظارند تا ارز لازم به آنها تخصیص داده شود. به گفته مسعود دانشمند رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و امارات، پیش از رونمایی از سامانه نیما هم تمام مراحل برای ثبت سفارش کالا به شکل مشابه امروز انجام می‌شد. تنها فرقی که شرایط امروز با دیروز کرده، این است که واحدهای کوچک و متوسطی که موفق به دریافت ارز مبادله‌ای (که امروز به چهارهزارو 200 تومانی تغییر نام یافته است) نمی‌شدند، ارز موردنیاز خود را از بازار آزاد تهیه می‌کردند.

دانشمند می‌گوید: به واردکنندگان خرد ارز نمی‌دهند. یک تعداد از درخواست‌ها مانده است و به آنها ارز نداده‌اند. اینها به ارز نیاز دارند و مشکل دارند اما نمی‌دانند ارز موردنیاز خود را از کجا تأمین کنند.

او ادامه می‌دهد: یکی قطعه یدکی می‌خواهد که کارخانه‌اش نخوابد و دیگری نیازهای ماده اولیه‌اش را از خارج تأمین می‌کرده است. به اینها که واحدهای کوچک و متوسط صنعتی هستند، ارز نداده‌اند. حال اگر تخصیص ارز طولانی شود، تولید این واحدها مختل می‌شود. اگر صاحبان این واحدها از بازار ارز هشت‌هزارتومانی بخرند که نمی‌توانند در دفاتر عمل کنند زیرا اگر عمل کنند، قاچاقچی تلقی می‌شوند و اگر در دفاتر عمل نکنند، کالایی وارد نمی‌شود و کارخانه خود را نمی‌توانند کاری کنند.

به گفته این عضو اتاق بازرگانی مشکلات ارزی به‌تدریج روی میز بانک مرکزی می‌رود و بانک مرکزی باید آنها را به‌تدریج حل کند. مثل ارز رانندگان، حق عضویت‌ها که روی هوا مانده است، ارز دانشجو، ارز بیمار و... که باید به تدریج ساماندهی شود. برای واردکنندگان بزرگ هم مسائل ارزی حل شده است. مسئله واردکنندگان کوچک است که باید برای آنها تدبیری اندیشید. او اضافه می‌کند: در دوره ریاست‌جمهوری آقای هاشمی و نخست‌وزیر دوران دفاع مقدس، مراکز تهیه و توزیع بزرگی وجود داشت که مواد موردنیاز واحدها را تهیه و توزیع می‌‎کرد. شاید بتوان از این شیوه مجددا استفاده کرد. درحال‌حاضر اولویت دولت برای تخصیص ارز مربوط به کالاهای اساسی و صنایع بزرگ است در نتیجه صنایع کوچک و متوسط که بخشی از اشتغال را تأمین می‌کنند، دچار مشکل هستند.

اشکال در پرداخت بهای محموله‌های نیمه‌کاره

صنایع کوچک و متوسط براساس آمارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت 50 درصد اشتغال کشور را ایجاد می‌کنند. این صنایع اگرچه در تأمین 10 درصد تولید ناخالص داخلی نقش دارند اما 96 درصد کل صنایع کشور را شامل می‌شوند. به همین دلیل، حفظ این واحدها، از نظر تأمین اشتغال برای کشور مهم است. محمدحسین برخوردار فعال اقتصادی درباره مشکلات واحدهای کوچک و متوسط در روندهای جدید ثبت سفارش بیان می‌کند:

یکی از مشکلاتی که واحدهای کوچک و متوسط دارند، این است که اجناسی را که قبلا بخشی از پول آن پرداخت شده است، باید بار دیگر ثبت سفارش کنند.

او ادامه می‌دهد: پیش‌پرداخت این کالاها از طریق صرافی‌ها انجام شده است و درحال‌حاضر واحدهای کوچک و متوسط مشکل پیدا کرده‌اند و نمی‌دانند چگونه این مشکل را حل کنند.

برخوردار می‌گوید: به جای اینکه اجازه بدهند جنس‌های داخل گمرک و سفارش‌های مربوط به آن از طریق صرافی‌های قبلی پیگیری شود، رویه را تغییر داده‌اند. وقتی جنس به گمرک می‌رسد، مفهومش آن است که طرف مقابل شرایط تجارت را قبول کرده است. مقداری از کالاها را هم تحویل داده است.

به گفته او توقف کالا در گمرک به مفهوم جلوگیری از تولید است. باید قبل از اجرای سیاست‌هایی از این دست با بخش خصوصی صحبت می‌کردند و شرایط کالاهای ثبت‌سفارش‌شده و در معرض ترخیص به‌طور کامل بررسی می‌شد. به نظر می‌رسد از نظرات بخش خصوصی در این زمینه استفاده نشده است.

اولویت‌بندی فساد ایجاد می‌کند

این فعال اقتصادی عنوان می‌کند: درست است که در مقابل ارز ناشی از صادرات، باید ارزهای وارداتی برای تأمین قطعات و مواد اولیه تخصیص داده شود اما اگر در روند تخصیص‌ ارز بین واحدهای بزرگ، کوچک و متوسط تبعیض قائل شوند، کار خیلی ناپسندی است.

او ادامه می‌دهد: تخصیص ارز باید براساس نوبت ثبت‌نام در سامانه انجام شود. مسئولان نگویند که شرکت بزرگ است یا کوچک. ضمن اینکه «باتل نک» نرم‌افزار را هم حتما باید بگیرند. شرکت‌های کوچک و متوسط مثل بزرگ‌ها بنیه مالی ندارند. اگر جنس آنها زیاد در انبارهای گمرک بماند، متزلزل می‌شوند و حتما کارگران آنها با مشکل مواجه می‌شوند. بنابراین، این واحدها مجبور می‌شوند ظرفیت کارگاه را پایین بیاورند و این مسئله اخراج کارگر را هم در پی خواهد داشت.

برخوردار تأکید می‌کند: اگر در تخصیص ارز نخواهند براساس زمان ثبت‌نام در سامانه عمل کنند، فساد ایجاد می‌شود. چه تفاوتی می‌کند شرکت بزرگ باشد یا کوچک. همان مشکلاتی که یک شرکت بزرگ می‌تواند داشته باشد، شرکت‌های کوچک و متوسط، حتما بیشترش را دارند. اگر بهانه بیاورند و اولویت‌بندی کنند، فساد ایجاد می‌شود. به این بهانه می‌خواهند به یک نفر ارز بدهند و به یک نفر نه.

به گفته او زمانی افراد بیش از حد نیاز ثبت سفارش انجام می‌دادند تا در زمان واردات دستگاه CPU، مواد اولیه یا کالای واسطه‌ای با بهانه عدم ثبت سفارش روبه‌رو نشود. آنها فرم‌های ثبت سفارش را بیش از حد نیاز تکمیل می‌‎کردند و در نوبت می‌گذاشتند. تصمیم‌گیران باید این مسئله را تشخیص دهند.

عدم تخصیص ارز ناشی از تعامل بانک و واحدهای تولیدی

اگرچه اعضای اتاق بازرگانی بر بروز مشکل برای واحدهای کوچک و متوسط تأکید می‌کنند اما فرهاد احتشام‌زاد، رئیس فدراسیون واردات ایران  مشکل همه واحدهای تولیدی را تا حدودی یکسان توصیف می‌کند.

او می‌گوید: واحدهای بزرگ‌تر تراکنش‌های مناسب‌تری با بانک‌ها دارند؛ در نتیجه راحت‌تر کارهای آنها انجام می‌شود. آنچه امروز رخ داده، به تعامل ببین بنگاه تجاری و بانک‌هایی که با آنها در ارتباط هستند، مرتبط است و به سیاست‌های کلان ارزی ارتباطی ندارد. بیشتر مربوط به رابطه بنگاه و بانک است.

به گفته احتشام‌زاد اشکالات سامانه ثبت سفارش پس از انتقال این سامانه به سامانه جامع تجارت، رفع شده است و اگر مشکلی در سامانه وجود داشته است، ناشی از دیرکرد اطلاعات، انتقال سیستم و عدم آشنایی کاربرها با فرایندها بوده است. درحال‌حاضر امکان ثبت سفارش برای تمام کالاهای مجاز وجود دارد.

او اضافه می‌کند: اکثر تاجران ما در سامانه ثبت سفارش و در مرحله انتقال ارز، نمی‌دانند کدام گزینه را باید انتخاب کنند و دچار مشکل می‌شوند. آنها نمی‌دانند آیا انتقال ارز از طریق گشایش اعتبار است یا به شکل حواله برات و ... است. این مسئله به توافقات با بانک بازمی‌گردد. بانک تا زمانی که تأمین اعتبار از بانک مرکزی نکند، نمی‌تواند این حالت را به شکل دقیق برای تجار مشخص کند.

رئیس فدراسیون واردات ایران می‌گوید: درحال‌حاضر ثبت سفارش در حال انجام‌شدن است اما عملیاتی‌شدن آن با اولویت‌های متفاوتی انجام می‌شود. برخی کالاهای اساسی از ابتدا در اولویت بوده‌اند و ارز چهار هزارو 200 تومان و سوبسید متعلق به آ‌ن را دریافت کرده‌اند. برخی کالاهای دیگر در صف قرار گرفتند و به‌واسطه انبوه تقاضاها این بحث کماکان ادامه دارد ولی سرعت تأمین ارز اگر افزایش پیدا نکند، در آینده منجر به این می‌شود که این صف طولانی‌تر شود و واحدهای تولیدی در فرایند اولویت‌بندی تخصیص قرار گیرند.

او اضافه می‌کند: درحال‌حاضر اولویت‌بندی برای تخصیص ارز از سوی بانک‌ها اعلام نشده است و همه در صف تخصیص ارز هستند اما در شرایطی که با کمبود عرضه ارز روبه‌رو شویم، طبیعتا بحث اولویت‌بندی در تخصیص ارز صورت می‌گیرد.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: صنایع کوچک نرخ ارز واردات قیمت دلار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۶۸۹۳۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تردستی با دست های کوچک

همشهری- گاهی کودکان هنگام همراهی شما اصرار می‌کنند که اسرار و ترفندهای جادو و شعبده‌بازی را به آنها بگویید، ولی این کار را نباید انجام دهید. دومین نکته در شعبده‌بازی همراه با کودکان این است که برای هر ترفندی که یاد می‌دهید، همیشه تمرین و تکرار داشته باشید تا بتوانید آن ترفند را به خوبی انجام دهید. در این زمینه چند بازی و ترفند آن را ارائه کرده‌ایم که به کمک آنها می‌توانید هم کودکتان را سرگرم کنید هم خلاقتیش را تقویت.

تغییر رنگ نوشابه

وسایل مورد نیاز: ۶ لیوان کاغذی، نوشابه اسپیرایت یا آب، ‌یخ، رنگ غذای خوراکی (چند رنگ)

مدت زمان بازی: ۳ دقیقه

شیوه اجرا:

۱. لیوان‌های کاغذی را درون سینی قرار دهید و مقابل چشم تماشاچیان درون آنها تکه‌های یخ بریزید.

۲. سپس یک نوشابه اسپیرایت را درون لیوان‌ها بریزید.

۳. تماشاچیان در کمال تعجب می‌بیند که نوشابه بی‌رنگ در هر لیوان به یک رنگ در می‌آید.

۴. درنهایت شما ۶ لیوان به رنگ‌های مختلف دارید که می‌توانید آنها را به تماشاچیان تعارف کنید تا میل کنند.

راز بازی:

قبل از اینکه به میان تماشاچیان بیایید، در کف لیوان‌ها چند قطره رنگ خوراکی بریزید. زمانی که می‌خواهید یخ‌ها را درون لیوان‌ها بریزید مراقب باشید که به آهستگی این کار را انجام دهید تا رنگ‌ها به دیوارهای لیوان نچسبد. هنگامی که نوشابه را از ارتفاع بالا درون لیوان‌ها می‌ریزید رنگ با نوشابه مخلوط شده و نوشابه‌های رنگی به‌دست می‌آید.

منتقل‌کردن مداد یا خودکار

وسایل لازم: مداد یا خودکار

مدت زمان بازی: ۵ دقیقه

شیوه اجرا:

۱. مداد یا خودکار را در مقابل چشمان مخاطبان نگه دارید.

۲. دست آزاد خود را طوری مقابل تماشاچیان قرار دهید که ببینند داخل دست شما چیزی نیست. همزمان دو دست خود را حرکت دهید.

۳. مخاطب در یک لحظه متوجه می‌شود بدون اینکه دستان شما با هم ارتباطی داشته باشد مداد از دست‌راست شما به‌دست چپ یا بالعکس منتقل شده است.

راز بازی:

زمانی که مداد را در دست خود می‌گیرید و همزمان دستانتان را حرکت می‌دهید، مداد را به‌گونه‌ای در دست خود بگیرید که وسط کف یکی از دستانتان باشد؛ یعنی دست شما باید در جهتی باشد که پشت آن به سمت تماشاچیان و کف آن رو به‌خودتان است. همزمان با دست دیگر مچ دست خود را بگیرید. اما در یک حرکت سریع هنگام حرکت‌دادن دست، از انگشت اشاره خود برای گرفتن مداد در کف دست مقابل استفاده کنید. در واقع با ۴ انگشت، مچ دست را گرفته و با انگشت اشاره همان دست به‌گونه‌ای که مخاطب آن را نبیند، مداد را کف دست بگیرید. برای برگشتن به حالت قبل باید سرعت عمل به خرج دهید. سعی کنید این ترفند را چندبار تکرار و تمرین کنید تا شعبده خود را در چند ثانیه انجام دهید. در واقع سرعت عمل شما باعث می‌شود تا نگاه مخاطب از تکنیک انجام شعبده، باز بماند و متوجه آن نشود.

تبدیل آب به یخ

وسایل لازم: لیوان مات یا کاغذی، ‌اسفنج، قالب‌های کوچک یخ

مدت زمان بازی: ۵ دقیقه

شیوه اجرا:‌

۱. جلوی چشم تماشاچیان داخل لیوان را از آب پر کنید.

۲. در کمتر از چند دقیقه آب درون لیوان بدون اینکه دمای محیط تغییری کرده باشد، ‌به یخ تبدیل می‌شود.

۳. به این ترتیب تماشاچیان می‌بینند که شما در چشم به هم‌زدنی آب درون لیوان را به یخ تبدیل کرده‌اید.

راز بازی:

قبل از شروع، کف لیوان را یک اسفنج بگذارید و درون اسفنج را با قالب‌های کوچک یخ پر کنید. حواستان باشد رنگ اسفنج از بیرون لیوان برای تماشاچیان قابل دیدن نباشد. به این ترتیب زمانی که شما آب را درون لیوان می‌ریزید آب از قالب‌های یخ عبور می‌کند و جذب اسفنج می‌شود، در نتیجه مخاطب احساس می‌کند که شما شعبده‌بازی و در یک چشم به هم‌زدن آب را با ریختن به داخل لیوان به قالب‌های یخ تبدیل کرده‌اید.

فوران آتشفشان روی میز

وسایل لازم: آرد، نمک، روغن، ‌آب‌گرم، بطری پلاستیکی، پودرلباسشویی، جوش‌شیرین، رنگ غذا و سرکه‌

رده سنی: کودک و نوجوان

مدت زمان بازی: ۲ دقیقه

شیوه اجرا:

۱. مخروط آتشفشان را که از قبل درست کرده‌اید، روی میز قرار دهید.

۲. به تماشاچیان بگویید قرار است در حضور آنها آتشفشان را فعال کنید.

۳. سرکه را به آرامی درون مخروط آتشفشان بریزید.

۴. آتشفشان شما به سرعت شروع به فوران می‌کند.

راز بازی:

قبل از شروع تردستی باید مخروط آتشفشان را درست کنید. برای این کار ۶ پیمانه آرد، ۲ پیمانه نمک، ۳ قاشق روغن غذاخوری و ۲ فنجان آب را در یک ظرف به خوبی مخلوط کنید. بطری پلاستیکی را داخل سینی به‌طور ایستاده قرار دهید و آن را با چسب نواری به کف ماکت بچسبانید. خمیر تهیه‌شده را در اطراف آن به شکل یک کوه آتشفشان فرم دهید. حواستان باشید قسمت بالای قوطی را کامل نپوشانید. باید مراقب دهانه آتشفشان خود که برای خروج مواد مذاب تا عمق زمین امتداد دارد نیز باشید. بنابراین دهانه آن را برای اضافه‌کردن بقیه مواد خالی نگه دارید. قسمت بیشتر بطری را با آب گرم پر و مقدار کمی از رنگ غذاها را به آن اضافه کنید. حالا نوبت پودر لباسشویی است تا آن را به محتویات بطری بیفزایید. ۳ قاشق سوپ‌خوری جوش‌شیرین را به بطری اضافه کنید. حواستان باشد سرکه را باید در آخرین لحظه به جوش‌شیرین اضافه کنید تا شاهد فوران آتشفشان باشید.

کد خبر 845756 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها بازی کودکان

دیگر خبرها

  • کشف شگفت‌انگیز دانشمندان: این سیارک تکه‌ای از ماه است!
  • افزایش تخصیص ارز به واحدهای تولیدی اردبیل
  • تکمیل ۱۵۰۰واحد نیمه‌تمام صنایع تبدیلی اولویت وزارت جهاد کشاورزی
  • استقبال از کتاب جدید ظریف/ وزیر خارجه سابق ایران: امیدوارم این کتاب گامی هر چند کوچک به سوی درک بهتر سیاست خارجی و بهبود جایگاه ایران در جهان باشد
  • رونمایی از کوچک‌ترین مدل هوش مصنوعی مایکروسافت
  • تردستی با دست های کوچک
  • احیای واحدهای تولیدی در مازندران اولویت است
  • کتاب شعر «من خیالم تخت است» برای بچه‌ها منتشر شد
  • جواد خیابانی: جیرفت هند کوچک نیست هند جیرفت بزرگ است (فیلم)
  • (ویدیو) تداوم جملات عجیب جواد خیابانی: جیرفت هند کوچک نیست، هند جیرفت بزرگ است!