Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@13:10:21 GMT

چرایی نقش آفرینی مصر در لیبی

تاریخ انتشار: ۱ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۶۹۰۲۶۷

چرایی نقش آفرینی مصر در لیبی

الجزیره - ایرنا - لیبی و مصر دو کشور همسایه هستند که همواره روابط پرنوسانی داشته اند، ولی هرگونه تحول در هر یک از این دو کشور، بر طرف دیگر تاثیرگذار بوده، اما مصر به دلیل قدرت نظامی، پیوسته تلاش کرده در تحولات لیبی نفوذ داشته باشد.

به گزارش ایرنا، مصر از جمله نخستین کشورهایی بود که رابطه رسمی با لیبی را پس از استقلال این کشور در اوایل دهه پنجاه قرن بیستم آغاز کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

لیبی به مصر در جنگ اکتبر سال 1973 با رژیم صهیونیستی کمک کرد، اما کمی بعد تنش هایی در روابط دو کشور به وجود آمد، زیرا مصر در حال نزدیک شدن به کشورهای غربی بود و در نهایت میان دو کشور در سال 1977جنگی درگرفت و روابط شان به مدت 12 سال قطع شد. سرهنگ 'معمر قذافی' در این زمان دستور اخراج 225 هزار کارگر مصری از لیبی را صادر کرد.
از سال 1989 کم کم روابط مصر و لیبی رو به بهبودی نهاد، به ویژه پس از سال های 2003 تا 2008 که تحریم های سازمان ملل و آمریکا ضد لیبی به تدریح برداشته شد و شرایطی برای همکاری دو کشور در صنعت نفت و گاز طبیعی فراهم شد.
پس از سرنگونی قذافی در سال 2011 میلادی، شرایط در شمال آفریقا دگرگون شد و زمزمه هایی مبنی بر دخالت مصر در امور لیبی و حمایت از برخی گروه ها و به ویژه ژنرال 'خلیفه حفتر' فرمانده ارتش لیبی که از جمله قدرتمندترین شخصیت ها در این کشور محسوب می شود، به گوش رسید.
سوالی که اینجا مطرح می شود، این که چرا لیبی برای مصر اهمیت دارد و قاهره چه منافعی در این کشور دارد و چه آسیب هایی ممکن است از سمت لیبی متوجه مصر شود.

** اهمیت لیبی برای مصر از نظر امنیتی
مصر و لیبی دو کشور همسایه در شمال آفریقا هستند که یک هزار و 49 کیلومتر مرز مشترک زمینی دارند. مصر مساحتی حدود یک میلیون کیلومتر مربع دارد، در حالی که مساحت لیبی حدود یک میلیون و 750هزار کیلومتر مربع است.
با وجود گذشت حدود هفت سال از سقوط قذافی، هنوز دولت مرکزی قدرتمندی در لیبی تشکیل نشده که بتواند کنترل همه مناطق این کشور و همچنین مرزها را به دست گیرد و از سوی دیگر مقادیر زیادی اسلحه دست مردم لیبی است. 'غسان سلامه' نماینده سازمان ملل برای حل بحران لیبی چند ماه پیش گفت، بیش از 20 میلیون قبضه اسلحه در دست مردم و گروه های مسلح است و برخی منابع هم تعداد سلاح های در دست مردم را بسیار بیشتر از این اعلام کرده اند.
'احمد میزاب' کارشناس امنیتی الجزایری تعداد این سلاح ها را بین 22 تا 28 میلیون قبضه دانسته و این در حالی است که جمعیت لیبی حدود هفت میلیون نفر است .
با توجه به اینکه مصر و لیبی بیش از یک هزار کیلومتر مربع مرز مشترک زمینی دارند و در طرابلس دولت قدرتمند مرکزی که بتواند کنترل مرزها را به دست گیرد، وجود ندارد، امکان قاچاق سلاح ها به کشورهای همسایه به ویژه مصر وجود دارد. مقام های ارتش لیبی نیز چندی پیش اعتراف کردند که در مرزهای این کشور با مصر نیروی نظامی چندانی ندارند و این مصر است که مرزها را کنترل می کند.
مقام های امنیتی مصری اعتقاد دارند، بخش قابل توجهی از سلاح های در دست گروه های مسلح در شبه جزیره 'سینا' در مصر از خاک لیبی به این منطقه قاچاق می شود و به همین دلیل داشتن روابط دوستانه با لیبی یا حضور یک فرد طرفدار قاهره در راس هرم قدرت طرابلس اهمیت زیادی دارد.
جدا از این، نبود یک حکوت قدرتمند مرکزی در لیبی، باعث تقویت گروه های تندرو و از جمله 'داعش' شده است . مقام های مصری بیم آن دارند که دامنه فعالیت این گروه ها به داخل خاک این کشور نیز کشیده شود و به همین بهانه بود که هواپیماهای مصری بارها مناطقی را در خاک لیبی به زعم حضور گروه های تروریستی و داعش بمباران کردند.

** اهمیت اقتصادی لیبی برای مصر
کارگران و متخصصان مصری از چندین دهه پیش حضور فعال و گسترده ای در لیبی داشته اند و در سال 1977میلادی که روابط دو کشور دچار تنش شدید شد، لیبی 225هزار کارگر مصری را اخراج کرد که این رقم قابل توجهی است.
تارنمای 'بوابه افریقیا الاخباریه' نیز چند روز پیش نوشت، از 16 فوریه سال 2015 که داعش 21 مصری را در لیبی سر برید،401هزار و 187 مصری شاغل در لیبی به کشورشان بازگشته اند. این تارنما به شمار دقیق مصری های مقیم لیبی اشاره ای نکرد، اما قطعا شمار مصری های مقیم لیبی بسیار بیشتر از این اعداد و ارقام است.
تارنمای 'بروکینگز' در سال 2017 نوشت: حدود 750هزار مصری در لیبی زندگی و کار می کنند و این در حالی است که پیش از سرنگونی قذافی، حدود دو میلیون مصری در این کشور به سر می بردند.
اگر شمار مصری های مقیم را 400هزار نفر ( و نه دو میلیون نفر ) و تعداد اعضای خانواده این مصری را به طور متوسط چهار نفر در نظر بگیریم، به این نتیجه می رسیم که سرنوشت بیش از یک میلیون و 600 هزار مصری با لیبی بحران زده گره خورده و به همین دلیل، برای مصر بسیار مهم است که چه کسانی در لیبی قدرت را در دست خواهند داشت و این کشور چه سرنوشتی پیدا می کند.
قطعا قاهره مایل است تا افرادی طرفدار مصر یا دارای روابط بسیار خوب با این کشور در راس هرم قدرت لیبی باشند و در همین چارچوب، اخبار منتشر شده در رسانه های منطقه مبنی بر حمایت مصر از ژنرال حفتر، نظرها را جلب کرده است .

**منابع نفتی لیبی و چشم طمع کشورهای منطقه به آن
لیبی دارای منابع زیرزمینی غنی است و همین باعث شده بسیاری از کشورهای منطقه به این منابع چشم طمع داشته باشند.
بانک مرکزی لیبی اعلام کرده که متوسط تولید نفت لیبی در سال 2017 حدود یک میلیون بشکه در روز بود. با توجه به اینکه مصر با مشکل تامین سوخت مواجه است و منابع نفتی برای تامین نیازهای خود ندارد، به دور از واقع نیست که این کشور چشم طمع به منابع نفتی لیبی داشته باشد، هرچند در این میدان تنها نیست و کشورهایی مانند فرانسه و ایتالیا نیز پیوسته از طریق شرکت های خود در لیبی حضور داشته اند و نفت این کشور پیوسته باعث توجه قدرت های منطقه ای و بین المللی به آن بوده است.
مصری از همان روزهای نخست سرنگونی قذافی سعی کرده، سهمی از کیک لیبی داشته باشد و در این میان تلاش داشته تا طرفداران خود را در طرابلس بر سر کار آورند.
'عبدالرزاق الناظوری' رئیس ستاد مشترک نیروهای ارتش لیبی اواخر سال 2016 میلادی در مصاحبه ای با روزنامه 'الیوم السابع' مصر گفت، نفت لیبی تحت فرمان مصر است و هرچه بخواهد انجام می دهیم .
وی افزود: همه امکانات ما در اختیار مردم و رهبران مصر است و به زودی محموله های نفت به صورت روزانه به این کشور فرستاده می شود.
این سخنان فرمانده نظامی لیبیایی که با انتقاد شدید مردم کشورش مواجه شد، حاکی از یک واقعیت بود و آن اینکه مصر بدون چشمداشت به گروه های لیبیایی کمک نمی کند و آن ها هم در قبال این کمک ها، سخاوتمندانه نفت را در اختیار دوستان مصری خود قرار می دهند، اما اینکه لیبی چه مقدار نفت در اختیار قاهره قرار داده یا می دهد، همچنان در هاله ای از ابهام است.
دو هفته پیش شرکت نفتی 'سرت' لیبی در سایت خود نوشت: شرکت های مصری پیشنهاد کرده اند، با شرکت های نفتی لیبیایی در خصوص تعمیر و نگهداری تاسیسات نفتی همکاری و نیروی فنی لازم برای فعالیت شرکت های نفتی را تامین کنند.

** اهمیت لیبی برای مصر از نظر ایدئولوژیک
پس از سرنگونی حکومت 'محمد مرسی' رئیس جمهوری وابسته به گروه 'اخوان السملیمن' مصر در سال 2013، قاهره این گروه را سازمانی تروریستی اعلام کرد و جدا از مبارزه با آن در داخل مصر، سعی کرد، در خارج از مرزهای خود و از جمله در لیبی آن را تا حد امکان ضعیف کند و به همین دلیل است که این روزها روابط مصر با قطر و ترکیه پرتنش است و هر از چند گاهی نیز این کشور با سودان دچار مشکل می شود.
قاهره بیم آن دارد، اخوانی ها جای پای محکمی در لیبی بیابند و این کشور تبدیل به پناهگاه امن آنها شود. یکی از دلایل حمایت مصر از ژنرال حفتر در لیبی نیز همین است، زیرا او خود را دشمن اخوانی ها معرفی کرده است.
به طور کلی مصر منافع زیادی در لیبی دارد و به هیچ عنوان نمی تواند از این منافع صرف نظر کند و خود لیبیایی ها هم این نکته را خوب دریافته اند و در چارچوب تلاش برای غلبه کردن بر رقیبان، سعی می کنند از طرف های خارجی از جمله مصر کمک بگیرند و قطعا یکی از دلایل طولانی شدن بحران در لیبی نقش آفرینی قدرت های منطقه ای و بین المللی در این کشور است.
خاورم **2041**1651

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي مصر ليبي نفوذ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۶۹۰۲۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طهرانچی: بانوان باید برای نقش‌آفرینی‌های جدی در جامعه آماده شوند

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، مراسم تکریم و معارفه سرپرستان قدیم و جدید امور بانوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان در این دانشگاه با حضور دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شد.

طهرانچی در این مراسم با تأکید بر نقش «زنان» در «خانواده» اظهار کرد: زن در اجتماع و خانواده نقش محوری دارد؛ بنابراین زنان با حضور خود در جامعه و فعالیت‌های اجتماعی می‌توانند به حقوق خود واقف شوند و اگر آنان را از این حضور محروم کنیم، برخلاف تعالیم اسلامی عمل کرده‌ایم.

وی با تأکید بر پژوهش‌های جدی در حوزه زنان بر اساس تعالیم دین اسلام و فرهنگ ایرانی بیان کرد:‌ بانوان باید برای نقش‌آفرینی‌های جدی در جامعه آماده شوند. مولدبودن به معنای ساختن یک خط و یک حرکت فکری پایدارِ سالم نسل طیب بوده و در هر نهاد سازنده‌ای، عنصر زن مولد است.

مسئولان امور بانوان در هویت‌سازی دختران دانشجو وظیفه‌ای سنگین دارند

مشاور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در امور زنان و خانواده نیز با تأکید بر جایگاه نمایندگان حوزه زنان در دانشگاه آزاد اسلامی گفت: مسئولان و رابطان امور بانوان به‌عنوان ارتباط‌دهندگان دو نسل جوان و میان‌سال جامعه زنان در فرآیند هویت‌یابی و هویت‌سازی دختران دانشجو وظیفه‌ای سنگین به عهده‌دارند.

عاصمه قاسمی با تأکید بر هویت‌یابی و هویت‌سازی زن مسلمان ایرانی عنوان کرد: رابطان و مسئولان امور بانوان در واحد‌های دانشگاه آزاد اسلامی، هم وظیفه سازمانی را به عهده دارند و هم در خانواده و جامعه، انسان متعهدی هستند که باید بر پایه تعلیم و تربیت اجتماعی بین این دو مسئولیت خطیر، پیوند مناسب برقرار کنند.

طرح‌های حمایتی مقطعی جوابگوی نیاز بانوان شاغل نیست

معاون امور مدارس سمای استان اصفهان نیز با ارائه آمار بانوان شاغل در سطح مدارس سما بر نقش بی‌بدیل مدارس سما در امر تعلیم و تربیت تأکید کرد و توضیح داد: با توجه به توانمندی بانوان در حوزه‌های مدیریتی و اجرایی، طرح‌های حمایتی مقطعی جوابگوی نیاز بانوان شاغل در سمت‌های اجرایی نیست و این گروه از بانوان به دلیل صرف زمان کمتر، در کنار خانواده و به‌منظور جلوگیری از آسیب‌های احتمالی، نیازمند بسته‌های حمایتی خانواده با توجه به مراحل مختلف زندگی هستند.

نفیسه حسین پور اضافه کرد: دانشگاه آزاد اسلامی از توانمندی کافی در راستای ارائه خدمات نگهداری کودکان در سنین مختلف و برگزاری انواع کلاس‌های آموزشی، فرهنگی و توانمندسازی برای اعضای خانواده بانوان شاغل برخوردار بوده و این دانشگاه نیازمند طرح‌های کلان حمایتی با استفاده از امکانات و خدمات موجود در معاونت‌های موضوعی دانشگاه آزاد اسلامی و پرهیز از عملکرد جزیره‌ای است.

اکرم‌السادات میرممتاز، عضو هیئت‌علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان، استاد مشاور کانون کارآفرینی و صنایع خلاق و عضو شورای کمیته تعامل دانشگاه و خانواده و دبیر کارگروه آموزشی پژوهشی شورای مشورتی اساتید نهاد مقام معظم رهبری نیز به ارائه گزارش راه‌اندازی کانون کارآفرینی و صنایع خلاق و میزان مشارکت دانشجویان دختر دانشگاه در این کانون پرداخت.

فعالیت‌های علمی بانوان باید باعث افزایش کیفیت زندگی شود

معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد لنجان نیز بیان کرد: فعالیت‌های علمی و اجرایی بانوان به‌عنوان نیرو‌های انسانی تحول‌گرا باید باعث افزایش کیفیت زندگی خود، خانواده، دانشجویان و جامعه اطرافشان شود.

نرگس عطریان با بیان اینکه افزایش نبوغ اخلاقی و رشد هوش فرهنگی، لازمه حفظ تعادل در بین ساعات کاری و مناسبات دنیای زنانه است، تبیین کرد: اخلاق حرفه‌ای در کنار اخلاق اجتماعی، مدیریت مصرف رسانه، مدیریت ارتباطات صحیح، مدیریت فکر و توجه به اهمیت خانواده‌مداری و تربیت اصولی فرزندان ازجمله شایستگی‌های زنان دنیای امروزی است.

به گزارش آنا، در این مراسم، منصوره پورمیری عضو هیئت‌علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) که سابقه عضویت در گروه مشاوران جوان استاندار اصفهان و فعالیت در حوزه ارزیابی شایستگی و توانمندسازی مدیران زن استان را در کارنامه خود دارد به‌عنوان مسئول امور بانوان و خانواده استان اصفهان معرفی و از تلاش بدری شاه طالبی در دوران مسئولیت در این پست قدردانی شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • چرایی اهمیت مشارکت در دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم 
  • بانوان صنعتگر در تحقق شعار نقش آفرینی کنند
  • شکل‌گیری امید‌آفرینی در جامعه پس از مشاهده دستاوردهای پژوهشی سمپادی‌ها
  • طهرانچی: بانوان باید برای نقش‌آفرینی‌های جدی در جامعه آماده شوند
  • تلاش روسیه برای افتتاح کنسولگری در بنغازی
  • امیرعبداللهیان: نقش‌آفرینی دولت‌های مسلمان در بحران غزه در تاریخ ثبت می‌شود
  • چرایی برقی سازی ناوگان حمل و نقل عمومی پایتخت از منظر مسئولان و صاحبنظران
  • دیدار امیرعبداللهیان با همتای مصری | تشکر ایران از موضع مصر در محکومیت جنایات اسرائیل
  • مهارت آفرینی در بستر دستگاه تعلیم و تربیت باید فراهم شود
  • دعوت سپاه از مردم برای نقش‌آفرینی در کنگره شهدای استان مرکزی