Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-04-28@07:15:44 GMT

آشنایی با خواص دارویی گل ختمی

تاریخ انتشار: ۱ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۶۹۵۷۷۹

از نظر گیاهشناسی ارتفاع ساقه ختمی بین ۱-۲ متر متغیر می‌باشد و حاوی کرک‌های ظریف می‌باشد. اندازه جام گل در انواع دارویی کوچکتر از زینتی است. جام گل از ۹-۶ براکته نیزه‌ای شکل، ۵ کاسبرگ، ۵ گلبرگ جدا از هم تشکیل شده است. رنگ گل‌های ختمی دارویی صورتی است. میوه گیاه ۵/۲-۲ سانتیمتر قطر دارد و به رنگ آبی تا قهوه‌ای مشاهده می‌شود که تعدادی بذر دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بذر‌ها به شکل بیضی و ۴-۲ میلیمتر اند.

نام ختمی دارویی

نام لاتین Marshmallow
نام علمی Althaea officinallis
خانواده Malvaceae
نام‌های دیگر –
خواستگاه مناطق شرق مدیترانه
گیاهشناسی:

از نظر گیاهشناسی ارتفاع ساقه ختمی بین ۱-۲ متر متغیر می‌باشد و حاوی کرک‌های ظریف می‌باشد. اندازه جام گل در انواع دارویی کوچکتر از زینتی است. جام گل از ۹-۶ براکته نیزه‌ای شکل، ۵ کاسبرگ، ۵ گلبرگ جدا از هم تشکیل شده است. رنگ گل‌های ختمی دارویی صورتی است. میوه گیاه ۵/۲-۲ سانتیمتر قطر دارد و به رنگ آبی تا قهوه‌ای مشاهده می‌شود که تعدادی بذر دارند. بذر‌ها به شکل بیضی و ۴-۲ میلیمتر اند. وزن هزار دانه آن ۳-۵/۱ گرم می‌باشد. ریشه‌های خطمی کوتاه و ضخیم اند و همراه با ریشه‌های انشعابی اند که حداکثر تا عمق ۵۰ سانتیمتر در خاک نفوذ می‌کند. برگ‌ها متناوب و دمبرگ‌ها کرکی و به رنگ خاکستری اند. اندام‌هایی از گیاه که ارزش دارویی دارند شامل: ریشه، برگ، گل و کل بوته. اما ریشه گیاه موسیلاژ بیشتری دارد در ریشه‌ها ۱۰-۱۵% حاوی موسیلاژاند و می‌تواند تا ۳۰% هم افزایش یابد. مهمترین اندام ختمی از لحاظ داروئی ریشه‌های گیاه اند؛ که بعد از گلدهی همزمان با سردشدن هوا میزان موسیلاژ در ریشه ختمی افزایش می‌یابد. در برگ و گل نیز مقدار موسیلاژ ۹-۶% است. در بیشتر کشور‌های اروپا و آمریکا به عنوان گیاه دارویی استفاده می‌شود.

نیاز‌های اکولوژیکی:

گونه‌های ختمی وحشی در کشور‌های اروپایی و مناطق معتدل آسیای غربی و شمالی پراکنده اند. انواع دارویی بخوبی شوری را تحمل می‌کنند. ختمی در حالت کلی گیاهی است که به شرایط مختلف سازگاری نشان داده و خاک‌های عمیق شنی یا لومی شنی که هوموس و رطوبی کافی داشته باشند را ترجیح می‌دهند. در یک دوره رشد ۳۰-۲۰ تن کود دامی پوسیده، ۱۰۰ کیلوگرم نیتروژن در ۳ نوبت، ۷۰ کیلوگرم فسفر و ۱۲۰ کیلوگرم پتاسیم نیاز دارد.

کاشت:

در مورد روش‌های کاشت هم به صورت مستقیم هم نشایی و هم با استفاده از قسمت‌های رویشی کاشته می‌شوند که روش کاشت مستقیم بیشتر رایج است. ۶ کیلوگرم در هکتار بذر لازم است. بسته به شرایط آب و هوایی از اوایل بهار کاشت صورت می‌گیرد. فاصله کاشت را ۶۰-۴۰ سانتیمتر و فاصله ۲ بوته روی ردیف را ۲۵-۲۰ سانتیمتر می‌گیرند. جوانه زنی اوایل بسیار کند است و تحت شرایط مناسب ۱-۳ هفته بذور سبز می‌شود. اگر محیط خشک و رطوبت وجود نداشته باشد این مدت زمان تا ۷ هفته به طول می‌انجامد. بذور به دلیل ریز بودن عمق کاشتشان ۱ سانتیمتر است. وقتی گیاهچه به ۸-۷ سانتیمتر رسید به زمین اصلی منتقل می‌کنند.

ازدیاد:

ختمی را با استفاده از قطعات ریشه و جوانه‌های جانبی ساقه می‌توان تکثیر کرد. اگر ریشه‌های فرعی حدود ۱۰-۵ سانتیمتر طول داشته باشند با حداقل ۳-۲ جوانه، می‌توان از آن برای تکثیر استفاده کرد. فاصله ردیف‌ها ۵۰-۴۰ سانتیمتر، فاصله روی ردیف‌ها ۴۰-۳۰ سانتیمتر و عمق کاشت ریشه ۱۰ سانتیمتر می‌باشد.

برداشت:

گل‌های ختمی بصورت دستی برداشت می‌شود. در هر ۱ کیلو گرم ۷،۸ ساعت کاری نیاز است. از هر ۷ کیلوگرم گل‌تر ۱ کیلوگرم گل خشک بدست می‌آید. گل‌ها در زمان باز شدن برداشت می‌شوند.

آفات و بیماری ها:

کرم‌های غوزه از مهمترین آفات و زنگ ختمی گل‌ها از مهمترین بیمار‌های آن است که زنگ ختمی به برگ‌های گیاه صدمه می‌زند و عملکرد ریشه را هم کاهش می‌دهد.

خواص دارویی:

ختمی از نظر طب قدیم ایران سرد و‌تر است و بطور کلی روی تمام اعضای بدن مخصوصا روده‌ها، ریه‌ها، معده، کلیه‌ها و مثانه موثر است. از اندام‌های مختلف برای مداوای ضخم‌های دستگاه گوارش یا حلق و گلو استفاده می‌شود. ختمی از سفت شدن غذا در انتهای روده باریک جلوگیری کرده و توانایی گلبول‌های قرمز را در برابر میکروب‌ها افزایش می‌دهد. ختمی سیستم ایمنی بدن را تقویت و قند خون را کاهش می‌دهد.

خواص گل ختمی:

ملین و برطرف کننده یبوست، برطرف کننده بیماری‌های تنفسی و سرفه‌های خشک، ضد گلو درد، تنظیم کننده عادت ماهیانه

خواص ریشه ختمی:

برطرف کننده ناراحتی‌های پوستی، نرم کننده پوست، ضد سرفه‌های خشک، تب بر، برطرف کننده اسهال خونی، ادرار آور، تنظیم کننده قند خون.

از ریشه و برگ آن برای درمان بیماری‌های تنفسی و گوارشی استفاده می‌شود.

خواص برگ ختمی:

ضماد برگ ختمی برطرف کننده دمل‌ها و ورم پستان و ورم معده، التیام دهنده شکستگی‌ها، برطرف کننده درد سیاتیک و رعشه


منبع: کشتزار

منبع: پارسینه

کلیدواژه: پارسینه گل و گیاه گل ختمی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۶۹۵۷۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

به صدا درآمدن زنگ خطر انقراض ۵۰ گونه گیاه دارویی وخوراکی درآذربایجان غربی

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی،  ریکان عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات ومنابع طبیعی وآموزش کشاورزی آذربایجان‌غربی بااشاره به اینکه یک هزارو ۵۰۰ گونه گیاهی در استان رویش دارد که ۵۰۰ گونه آن داروئی و خوراکی است گفت :داشتن تنوع آب‌وهوایی، بارش‌های مناسب استان را  منبع اصلی طب سنتی و قطب گیاهان دارویی و خوراکی تبدیل کرده است.

  مهناز حیدری افزود: مصرف این گیاهان در سفره‌های مردم آذربایجان غربی همیشه موردتوجه قرار دارد و طعم‌های بهاری از آن‌ها در غذاها و خوراکی‌های سنتی این منطقه به چشم می‌خورد.

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات ومنابع طبیعی وآموزش کشاورزی استان گفت: برداشت گیاهان خوراکی محلی در آذربایجان غربی هم‌زمان با آغاز بهار و رویش این گیاهان آغاز شده است. اما تغییرات اقلیمی و برداشت‌های بی‌رویه، به خطر انقراض گونه‌های گیاهی خوراکی در مناطقی مانند دره شهدا، قاسملو، کوه سیر و قوشچی در شهرستان ارومیه افتاده‌اند.

حیدری ریکان افزود: ۵۰ گونه از گیاهان دارویی در محوطه مرکز تحقیقات ومنابع طبیعی وآموزش کشاورزی استان کاشته شده است تا از انقراض بعضی از گونه ها جلوگیری شود و محققان و بهره بردارن می توانند از کارشناسان این مرکز برای کارهای تحقیقاتی در زمینه گیاهان دارویی و خوراکی کمک بگیرند.

ابراهیم پایدار رئیس اداره امور مراتع آذربایجان‌غربی بااشاره به اینکه در صورت مشاهده برداشت انبوه گیاهان دارویی و خوراکی خود رو به قصد فروش و عرضه در بازارهای مصرف با عوامل آن برخورد می‌شودگفت: هر گونه بهره برداری از محصولات مرتعی و جنگلی از جمله کنگر، ریواس، مندی، کوراد، لوشه، موسیر، اویشن، انواع قارچ‌های گوهی و مرتعی، گول آغا، شنگ، بولاغ اوتی، لاله واژگون، غازایاقی، انواع میوه و گل درختان اعم از بادام، زالزالک، گلابی وحشی، زرشک و سیب وحشی صرفاً با اخذ مجوز از اداره کل منابع طبیعی استان با اولویت دارندگان پروانه چرای دام و بهره برداران عرفی مطابق با قوانین و مقررات موجود است.

وی افزود : در صورت مشاهده این تخلفات، برداشت، حمل و نقل و یا خرید و فروش غیرمجاز بدون اخذ مجوز لازم برابر مقررات محموله به عنوان کالای قاچاق تلقی شده و به نفع دولت توقیف می‌شود و متخلفین توسط یگان حفاظت شهرستان‌ها به مراجع قضائی معرفی می‌شوند.

علاوه بر خاصیت دارویی و خوراکی گیاهان، وجود پوشش گیاهی برای جلوگیری از فرسایش خاک و حفظ خاک از اهمیت بالایی برخوردار بوده و در هر منطقه‌ای باعث کاهش سرعت جریان‌های سطحی و جلوگیری از فرسایش خاک می‌شود، بنابراین پوشش گیاهی تاثیر قابل ملاحظه‌ای بر کاهش سیلاب‌های مخرب داشته، یکی از روش‌های حفاظت از فرسایش در حوزه‌های آبخیز سیل‌زا ، استفاده از روش زیستی است.

اکثر زمین لغزش‌­هایی که در قرن اخیر (قرن تخریب پوشش گیاهی)اتفاق افتاده ، حاصل قطع و بهره­‌برداری بی رویه از پوشش گیاهی و کاهش سطح جنگل‌­ها و مراتع کشور است که برای جلوگیری از این امر بایستی به استفاده بی‌رویه گیاهان در مراتع و جنگل‌ها توسط دام و انسان توجه ویژه‌ای شود. 

دیگر خبرها

  • این گیاه دارویی نفخ شکم را از بین می‌برد
  • فصل رویش گیاه کوهی با مصرف خوراکی و دارویی
  • میمند ۲ هزار هکتار گل محمدی زیرکشت دارد/وجود ۳۶۰ گونه گیاه دارویی
  • بوی خوش گیاهان بهاری درسفره گروسی‌ها/۱۳۵ نوع گیاه خوراکی در بیجار
  • گیاهان خوراکی خودرو؛ گنجینه‌ای ارزشمند در چهارمحال و بخیاری
  • ببینید | آشنایی با خواص شیربرنج
  • تنوع کشت گیاهان دارویی رونق‌بخش اقتصاد در کردستان
  • ببینید | آشنایی با خواص گل سرخ
  • تاثیر این گیاه دارویی بر بیماری دیابت
  • به صدا درآمدن زنگ خطر انقراض ۵۰ گونه گیاه دارویی وخوراکی درآذربایجان غربی