Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایران اکونومیست - به گزارش ایران اکونومیست، در شصت‌وپنجمین جلسه علنی شورای شهر تهران تغییر نام ایستگاه مترو البرز واقع در محدوده گرمدره به اتمسفر در دستور کار قرار داشت. محسن هاشمی رئیس شورای شهر تهران در این خصوص اظهار کرد: در دهه شصت به دلیل کمبود منابع مالی شرکت مترو پیش از راه‌اندازی خط 5 اقدام به فروش اسامی ایستگاه مترو کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


 
وی افزود: وجود کارخانه‌ای به نام اتمسفر در این محدوده باعث شد نام این ایستگاه را اتمسفر بگذارند. همچنین نام ایستگاه ایران خودرو نیز بر همین روال نام‌گذاری شده است.
 
حق‌شناس عضو دیگر شورای شهر تهران با تأکید بر اینکه نام این ایستگاه پیش از افتتاح آن بوده است، گفت:‌ به دلیل اینکه ریل‌گذاری خط 5 از روی زمین‌های متعلق به این کارخانه عبور می‌کرد، صاحب کارخانه زمین‌هایش را به شرکت مترو بدون دریافت هیچ مبلغی واگذار کرد و تنها خواسته‌اش این بود که نام این ایستگاه اتمسفر باشد؛ باید به تعهدات خود در این زمینه پای‌بند باشیم.
 
این عضو شورای شهر خاطرنشان کرد: هزینه هر تغییر نام در ایستگاه مترو اعم از نصب تابلوهای جدید و غیره 300 میلیون تومان است، لذا باید در اینگونه تصمیم‌گیری‌ها با احتیاط عمل کنیم.
 
مسجد جامعی عضو دیگر شورای شهر تهران با تأکید بر اینکه البرز نام بسیار مهمی در تاریخ ایران است، گفت: آرش کمانگیر از البرز تیرش را رها کرد و این واقعه بسیار مهم است. همچنین استفاده از نام‌های خارجی جایز نیست، اتمسفر نامی خارجی است، اما البرز نام اساطیری و ایرانی است.
 
حجت‌نظری عضو شورای شهر تهران در پاسخ به مسجد جامعی، گفت: بعضی از نام‌های خارجی برای مردم شناخته شده و جا افتاده هستند، علی‌رغم تأکیدی که ما بر استفاده از نام‌های ایرانی داریم، نباید باعث سردرگمی مردم شویم.
 
وی افزود: به عنوان مثال پلاسکو نام خارجی است، اما برای مردم جا افتاده و مأنوس است؛ تغییر نام در ایستگاه‌ها باعث می‌شود مردم در مسیریابی دچار مشکل شوند.
 
فراهانی عضو شورای شهر تهران، گفت: در حال حاضر با جستجو در اینترنت مشاهده می‌کنیم که نام البرز به جای نام اتسمفر در راهنمای خطوط مترو مشاهده می‌شود، لذا بهتر است این موضوع به کمیسیون بازگردانده شود تا بررسی‌های عمیق‌تری در این خصوص صورت گیرد.
 
زهرا صدراعظم نوری خطاب به فراهانی گفت: در حال حاضر تابلوهای ایستگاه اتمسفر بر روی دیوارهای این ایستگاه نصب است. همچنین در جاده‌های منتهی به این ایستگاه تابلوهای راهنما با عنوان ایستگاه اتمسفر وجود دارد.
 
گفتنی است؛ دستور تغییر نام ایستگاه مترو البرز به اتمسفر در جلسه پیشین شورای شهر تهران مطرح شد که به دلیل ضیق وقت به امروز (سه‌شنبه) موکول شد؛ هنگامی که دستور جلسه را قرائت می‌کردند بسیار متعجب شدم، چرا که برای رفت‌وآمد هر روز از ایستگاه کرج به صادقیه می‌روم؛ در این مسیر ایستگاهی به نام البرز وجود نداشت.
 
در این راستا با یکی از اعضای شورای شهر صحبت کردم که اظهار کرد: از وجود ایستگاهی به نام اتمسفر در این محدوده بی‌اطلاع هستم؛ با پیگیری‌های بیشتر مشخص شد شورای شهر در سال 85 مصوبه‌ای در خصوص تغییر نام اتمسفر به البرز داشت که این مصوبه اجرایی نشده بود و اعضای شورا از آن بی‌خبر بودند.
 
پس از پیگیری‌های باشگاه خبرنگاران جوان برای اثبات وجود نام ایستگاه اتمسفر در خط 5 مترو، دستور تغییر نام از دستور جلسه خارج شد و تنها مصوبه شورای شهر مبنی‌بر تغییر نام ایستگاه اتمسفر به البرز لغو شد.

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: رئیس شورای شهر ایران اکونومیست ایستگاه های مترو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۷۰۰۵۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گردش مالی عجیب و غریب فیلترشکن‌ فروش‌ها | پول‌های مردم کجا می‌روند؟

به گفته رئیس پیشین هیات مدیره سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران هزینه پرداخت‌شده برای فیلترشکن گاه بیشتر از هزینه‌ای است که برای استفاده از اینترنت به اپراتور‌ها پرداخته می‌شود. همچنین، گردش مالی این کسب‌وکار به اندازه گردش مالی یک اپراتور اینترنت است.

 

به گزارش ایلنا، حسین اسلامی، رئیس پیشین هیات مدیره سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران در گفتگو با خبرنگار ایلنا شرحی از وضعیت تجارت فیلترشکن در ایران ارائه کرد و گفت: از شهریور ۱۴۰۱ تاکنون با حجم بیشتری از معامله فیلترشکن در کشور مواجه هستیم و هرچند وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و دولتمردان دیگر هم تاکید داشته‌اند که فروشندگان فیلترشکن باید شناخته شوند، اما تاکنون هیچ گزارش شفافی درباره مجموعه‌هایی که این کسب‌وکار را پیش می‌برند به دست نیامده است.

وی افزود: در حال حاضر هر یک از ما ماهانه رقمی را برای خرید فیلترشکن می‌پردازیم و این خدمت در سبد خرید خانوار وارد شده و جایگاه مهمی در این سبد دارد و حتی گاه در شهری مانند تهران شاهد هستیم هزینه پرداخت‌شده برای فیلترشکن بیشتر از هزینه‌ای است که برای استفاده از اینترنت به اپراتور‌ها پرداخت می‌شود.

اسلامی اظهار کرد: با این تفاسیر تصویری که از گردش مالی این کسب‌و‌کار حاصل می‌شود می‌تواند دربرگیرنده ارقام هنگفتی باشد، اما چون ارقام شفاف نیست، نمی‌توان رقم دقیقی را از درآمد مجموعه‌های عرضه‌کننده عنوان کرد. اما می‌توان گفت که گردش مالی این کسب‌وکار به اندازه گردش مالی یک اپراتور اینترنت است در حالی که عرضه‌کنندگان اینترنت مالیات پرداخت نمی‌کنند.

رئیس هیات مدیره سازمان نظام صنفی رایانه‌ای ادامه داد: کارایی کسب‌وکار‌های مرتبط با فیلترشکن به ناکارآمد شدن سیاست فیلترینگ در کشور انجامیده و حتی در استفاده همزمان از سرویس‌های داخلی و خارجی اختلال ایجاد کرده است؛ به طور مثال وقتی فیلترشکن فعال است امکان استفاده از پلتفرم‌های بانکی از بین می‌رود.

وی خاطرنشان کرد: فارغ از چالش‌های مرتبط با کسب‌وکارها، اجبار به نصب فیلترشکن خانواده‌ها را در محدودسازی دسترسی کودکان در فضای اینترنت به چالش کشانده و همچنین احتمال نصب بدافزار‌ها را بالا برده و امنیت تلفن‌های همراه را پایین آورده است، این در حالیست که نسل جوان‌تر که به نسل «زِد» معروفند، بیشتر تقاضای دسترسی به فیلترشکن را دارند، اما عمومیت استفاده از این خدمت همه نسل‌ها و از نظر جغرافیایی همه کشور را دربرگرفته است، زیرا امروز حتی در ساده‌ترین امور مانند به‌روزرسانی برنامه‌ها در گوگل‌پلی نیاز به فیلترشکن است در حالی که وزیر ارتباطات خود به صراحت اظهار داشته‌اند که نظر کارشناسی ایشان هم بر رفع فیلتر گوگل‌پلی است.

اسلامی گفت: به هر حال این کسب‌وکار امروز به بیزنس بزرگی تبدیل شده که به نظر نمی‌رسد بتوان به راحتی آن را کنترل کرد؛ در حال حاضر بیشتر دسترسی‌ها به زمان پیش از فیلترینگ برگشته و آنچه به جا مانده نارضایتی‌های جدی، مشکلات امنیتی و تحمیل هزینه خرید فیلترشکن به خانوار است.

این کارشناس درباره عوامل تاثیرگذار بر قیمت فیلترشکن توضیح داد: قیمت این سرویس را سختی دسترسی به آن مدیریت می‌کند؛ وقتی دسترسی به فیلترشکن سخت می‌شود در شرایطی که بخشی از جامعه در فضا‌های فیلترشده از قبیل اینستاگرام، تلگرام و توییتر کسب‌وکار خود را به طور مستقیم و غیرمستقیم پیش می‌برند، ناچار به پرداخت هزینه فیلترشکن هر قدر هم بالا هستند، زیرا در غیر این صورت با از بین رفتن کسب‌وکار خود مواجه می‌شوند و اینجا دیگر عرضه و تقاضا در قالب یک رفتار اقتصادی مطرح نیست.

وی تصریح کرد: به یقین اخلاق ملی و دینی جامعه ایرانی دسترسی به سایت‌های غیراخلاقی یا ضدامنیت ملی را تحمل نمی‌کند با این حال دامنه فیلترینگ امروز به اندازه‌ای وسیع شده که حتی کسانی که درگیر این چالش‌های غیراخلاقی و غیردینی نیستند با فیلترینگ در کشمکش هستند.

اسلامی در ادامه از ناامن بودن مبادی تامین فیلترشکن گفت و اظهار کرد: مبادی امن نیستند، زیرا کسب‌وکار‌های فعال در این حوزه شناسایی نشده‌اند و ارتباطات تامین‌کنندگان داخلی با اشخاص حقیقی و حقوقی است که در خارج از کشور هستند در نتیجه ما با هیچ مجموعه پاسخگویی مواجه نیستیم و حتی در داخل حاکمیت نیز کسی نمی‌تواند شناسایی کند که چه مجموعه‌هایی فیلترشکن عرضه می‌کنند و البته که تامین‌کنندگان سعی دارند خود را در بالاترین سطح ناشناخته بودن نگاه دارند تا کسب‌وکارشان دچار مشکل نشود.

دیگر خبرها

  • شاخص بازگشت درآمد به اصفهان ۴ تا ۸ درصد است/سهم ۶ هزار میلیاردی اصفهان از مولدسازی
  • برگزاری دوره‌های آموزشی کشاورزی تخصصی در استان مرکزی
  • پیش بینی سود پتروشیمی بوعلی سینا در سال ۱۴۰۳/ بوعلی در سال ۱۴۰۲ چقدر سود ساخت؟
  • نگرانی رونالد آرائوخو از آینده‌اش؛ مدافع اروگوئه‌ای در لیست فروش بارسلونا؟
  • ابلاغ ۸۲۱میلیارد تومان منابع ازمحل فروش اوراق به پروژه های اردبیل
  • گردش مالی عجیب و غریب فیلترشکن‌ فروش‌ها | پول‌های مردم کجا می‌روند؟
  • ناپایداری آب شرب در سرزمین آب‌ها/ تغییرات اقلیمی از عوامل چالش کمبود منابع پایدار آب در لرستان
  • قبرستان‌ تاریخی طرشت زیر پای مسافران ایستگاه مترو دانشگاه شریف
  • کمبود نقدینگی از مهم‌ترین مسائل توزیع برق مرکزی
  • رفتار عجیب یک شهروند در مترو تهران ؛ پارک موتور مقابل پله‌های ورودی ایستگاه! | ویدئو