Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-05-05@21:43:05 GMT

عوارض چشمی دیابت

تاریخ انتشار: ۴ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۷۴۹۹۲۳

دیابت بیماری مزمنی است که شرایط زندگی با آن، نیازمند کنترل و مراقبت دقیق است. بدون کنترل مناسب، قند خون خیلی بالا می‌رود و این مسئله در طولانی مدت باعث واردآمدن آسیب‌هایی به بدن و شیوع عوارض آن می‌شود.

عوارض دیابت عبارتند از:
۱) بیماری‌های چشمی (رتینوپاتی دیابت) که باعث صدمه به شبکیه چشم و سرانجام نابینایی می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


۲) بیماری کلیوی (نفروپاتی دیابت) که باعث آسیب به کلیه‌ها و در نهایت، دیالیز یا پیوند کلیه می‌شود.
۳) بیماری‌های قلبی- عروقی که قلب و عروق خونی را تحت تاثیر قرار می‌دهد و باعث عوارضی مثل بیماری‌های عروق کرونر قلب (منجر به حملات قلبی) و سکته می‌شود.
دیابت و عوارض چشمی (رتینوپاتی دیابتی:)
بیماران دیابتی در معرض آسیب‌های جدی چشم هستند که حتی می‌تواند به از دست دادن بینایی منجر شود. بسیاری از این عوارض با کنترل دقیق و مناسب دیابت قابل پیشگیری است. امواج نور پس از عبور از قرنیه از طریق عنبیه وارد چشم می‌شود. عنبیه با تغییر قطر مردمک‌ها مقدار نور واردشده به چشم را کنترل می‌کند. سپس نور بعد از عبور از عدسی و یک لایه ژلاتینی به نام زجاجیه روی قسمت پشتی چشم متمرکز می‌شود. قسمت پشتی چشم شبکیه (رتین) نام دارد. شبکیه یک ساختمان نیمه شفاف است که سلول‌های عصب بینایی در آن قرار دارد. پرده شبکیه مانند فیلم دوربین عکاسی تصاویر محیط را که از قرنیه و عدسی عبور کرده است، دریافت می‌کند و از طریق عصب بینایی به مغز می‌فرستد و، چون شبکیه برای انجام درست وظیفه خود به خون رسانی مناسب نیازمند است دیابت ممکن است بر بخش‌های مختلف چشم اثر تخریبی داشته و عملکرد آن‌ها را مختل سازد. از جمله این اثرات اختلال عملکرد عضلات چشم و ایجاد دوبینی، آب مروارید و مشکلات پرده شبکیه یا رتینوپارتی دیابتی) diabetic retimo pathy (را می‌توان نام برد.
عوارض چشمی دیابت، شایع و آزار دهنده هستند و در حقیقت از زمانی که استفاده از انسولین عمر طولانی‌تری را برای افراد دیابتی به ارمغان آورده است فرصت بروز مشکلات چشمی نیز افزایش یافته است. در کشور‌های توسعه یافته، دیابت از جمله علل مهم کاهش بینایی است.
در ایالت متحده دیابت مهمترین عامل نابینایی در سنین ۲۰ تا ۷۴ سالگی است. احتمال نابینایی در مبتلایان به دیابت ۲۵ بار بیشتر از سایر افراد جامعه است که قابل توجه‌ترین علت آن، اختلالات پرده شبکیه، یارتینوپاتی دیابتی است. معمولا این اختلالات ۱۰ سال پس از ابتلا به دیابت بارز می‌شود و پزشک در معاینه پرده شبکیه، خونریزی‌های نقطه‌ای و لکه‌های غیرطبیعی را مشاهده می‌کند که ناشی از مشکلات رگ‌های مربوط به چشم است.
به تدریج با پیشروی بیماری، اختلال جریان خون پرده شبکیه سبب می‌شود خون و اکسیژن کافی به پرده شبکیه نرسد. بدن برای جبران این حالت، رگ‌های خونی جدیدی تشکیل می‌دهد که دیواره‌ای شکننده داشته و به سهولت دچار پارگی می‌شوند. خونریزی‌های بعدی، ایجاد چسبندگی‌های غیر طبیعی و سرانجام کنده شدن شبکیه، نتایج این روند است که به کاهش بینایی یا نابینایی منجر می‌گردد.
● مراقبت از چشم و درمان مشکلات چشمی دیابت:
کاهش بینایی ممکن است مشکلاتی را در محیط خانه یا محل کار ایجاد کند. معمولا این حالت با فشار روانی بر فرد دیابتی و خانواده‌اش، سبب اضطراب و نگرانی و آزار بیمار می‌گردد.
امروزه تلاش محققان راهی گشوده است تا بتوان احتمال بروز این مشکلات را کاهش قابل توجهی داد. تحقیقات جدید، امید به درمان و پیشگیری از رتینوپاتی را نوید می‌دهد که هدف اصلی این تحقیقات تشخیش چشم‌های در معرض خطر و در صورت نیاز درمان با لیزر است.
البته در این مورد بهترین درمان، پیشگیری است. کنترل مناسب قند و فشار خون، تغذیه مناسب و فعالیت‌های مداوم ورزشی از رتینوپاتی دیابتی جلوگیری کرده یا آن را به تعویق می‌اندازد.
مطالعات بالینی گسترده که در این زمینه انجام گرفته است حاکی از آن می‌باشد که کنترل دقیق قند خون با بررسی نتایج آزمایش هموگلوبین ای- وان- سی C. (۱) HbA می‌تواند احتمال ایجاد و پیشروی رتینوپاتی دیابتی را کاهش دهد.
تذکر:، چون معمولا رتینوپاتی دیابتی در مرحله‌ای که بهترین روند درمان را می‌توان برایش به کار برد بدون علامت است به همین دلیل، چون فرد دیابتی مشکلی در چشم خود احساس نمی‌کند ممکن است به موقع برای پیشگیری مراجعه ننماید لذا توصیه می‌شود برای تشخیص زودرس حتما فرد دیابتی جهت معاینات دوره‌ای و منظم به چشم پزشک مراجعه نماید.
عواملی که نقش مهمی در پیشروی رتینوپاتی دیابتی دارند عبارتند از:
۱) بالا بودن مداوم قند خون
۲) بالا بودن فشار خون
۳) بیماری کلیوی
۴) بالا بودن چربی‌های خون
۵) مصرف دخانیات
۶) بارداری
افرادی که دچار یک یا چند مورد فوق هستند نیازمند بررسی و پیگیری منظم و درمان دقیق می‌باشند.
▪ نکته ۱: بارداری نیز عامل موثری در پیشروی بیماری‌های چشمی دارد. اگر خانم دیابتی تصمیم به بارداری دارد باید قبل از بارداری مورد معاینه چشم قرار گیرد. بهتر است حداقل سه بار در طول بارداری مورد معاینه قرار گرفته و ۶ هفته بعد از زایمان نیز روند معاینه تکرار شود.
▪ نکته ۲: بهتر است افراد مبتلا به دیابت نوع اول (سنین زیر ۹ سالگی) پنج سال بعد از شروع دیابت حتما چشمانشان مورد معاینه توسط چشم پزشک قرار گیرد و مبتلایان به دیابت نوع دوم باید بلافاصله بعد از تشخیص دیابت حتما مورد معاینه چشمی دقیق قرار گیرند و توصیه می‌شود که در هر نوع اول و نوع دوم، دیابت فرد مبتلا حداقل سالی یکبار مورد معاینه دقیق چشمی قرار گیرد.
● نتیجه‌گیری:
۱) موثرترین درمان برای مشکلات چشمی دیابت، پیشگیری است.
۲) افراد دیابتی باید از احتمال بروز مشکلات چشمی و کاهش بینایی آگاه گردند.
۳) سیر طبیعی و درمان مشکلات چشمی باید با بیماران در میان گذاشته شود.
۴) از آنجایی که رتینوپاتی دیابتی در مراحل اولیه هیچ‌گونه علامتی ندارد لذا معاینات دوره‌ای ضروری است.
۵) بهتر است افراد مبتلا به رتینوپاتی هر چه زودتر تحت درمان قرار گیرند.
۶) قند خون افراد مبتلا باید به طور دقیق کنترل شود.
۷) وضع سلامت عمومی بیمار، بخصوص کنترل فشار خون و چربی‌های خون به طور دقیق انجام گیرد.
۸) پرهیز از مصرف دخانیات چه به صورت مستقیم (خود فرد مصرف نماید) و چه غیر مستقیم (فرد در معرض دود آن قرار گیرد) اثرات مخرب دیابت بر چشم را تشدید می‌کند.

منبع: پارسینه

کلیدواژه: پارسینه سلامتی دیابت چشم کلیه فشارخون

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۷۴۹۹۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درمان جدید بیماری آلزایمر

آفتاب‌‌نیوز :

نتایج تحقیقات جدید نشان داده است که قرص معمولی دیابت به نام تیازولیدیندیون‌ها (TZDs) می‌تواند خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش دهد.

این داروی درمان دیابت که به راحتی در دسترس است برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ تجویز و یک یا دو بار در روز مصرف می‌شود. آن‌ها مقاومت به انسولین را هدف قرار می‌دهند و هورمون را قادر می‌سازند تا کنترل گلوکز را بهبود بخشد.

در مطالعه‌ای که بر روی بیش از نیم میلیون بیمار انجام شد، احتمال ابتلا به آلزایمر در افرادی که این قرص‌ها را مصرف می‌کردند ۲۲ درصد کمتر بود.

دکتر جین ژو، سرپرست گروه تحقیق از دانشگاه آریزونا گفت: دیابت نوع ۲ با افزایش خطر ابتلا به زوال عقل ازجمله دو زیرگروه اصلی آن، بیماری آلزایمر و دمانس عروقی (VaD) مرتبط است.

هم دیابت و هم آلزایمر با گردش خون ضعیف ارتباط دارند و تیازولیدیندیون‌ها می‌توانند با کاهش کلسترول بد و کاهش فشار خون به مقابله با آن کمک کنند. این دارو جریان خون را افزایش می‌دهد تا اکسیژن بیشتری به مغز برسد که به کاهش علائم آلزایمر کمک می‌کند.

این مطالعه گسترده، سوابق سلامتی آمریکایی‌هایی را که بین ژانویه ۲۰۰۰ تا دسامبر ۲۰۱۹ مبتلا به دیابت نوع ۲ تشخیص داده شده بودند، ردیابی کرد. موارد آلزایمر و دمانس عروقی به ترتیب ۱۱ و ۵۷ درصد در میان افرادی که با آکتوس (Actos) یا آواندیا (Avandia) و تیازولیدیندیون‌ها دیگر درمان شدند در مقایسه با افراد تحت درمان با دارو‌هایی مانند متفورمین یا سولفونیل اوره کاهش یافت.

دکتر ژو اظهار کرد: بیماری‌های عروقی خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش می‌دهند بنابراین کاهش تیازولیدیندیون‌ها در دمانس عروقی ممکن است پیشرفت آلزایمر را نیز کاهش دهد. برخی از مطالعات که تیازولیدیندیون‌ها را با دارونما یا مراقبت‌های استاندارد در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ مقایسه می‌کنند، کاهش خطر ابتلا به آلزایمر را گزارش کرده‌اند.

تصور می‌شود که عوامل سبک زندگی مانند دیابت نوع ۲، نقش کلیدی در ایجاد آلزایمر دارند.

دکتر ژو توضیح داد: نتایج این مطالعه همچنین نشان داد که تیازولیدیندیون‌ها در بیماران دارای اضافه وزن یا چاق محافظت بیشتری دارند و ممکن است تیازولیدیندیون‌ها منجر به کاهش چاقی مرکزی عامل خطر شناخته شده برای زوال عقل شوند.

این امر امکان مقابله با زوال عقل را از طریق قرص‌های پیشگیرانه باز می‌کند، اگرچه همه دارو‌های دیابت کاهش خطر یکسانی نداشتند و مصرف‌کننده سولفونیل اوره ۱۲ درصد بیشتر از کسانی که متفورمین دریافت می‌کردند در معرض ابتلا به زوال عقل بودند.

دکتر ژو گفت: مطالعات آینده برای استفاده مجدد از دارو‌های ضد دیابت خوراکی برای پیشگیری از زوال عقل ممکن است اولویت‌بندی تیازولیدیندیون‌ها را در نظر بگیرد. مصرف‌کنندگان سولفونیل اوره می‌توانند در مقایسه با مصرف‌کنندگان متفورمین یا تیازولیدیندیون‌ها در معرض خطر بالای زوال عقل باشند بنابراین، نظارت منظم بر عملکرد‌های شناختی در این جمعیت مهم‌تر است.

مکمل سولفونیل اوره با متفورمین یا تیازولیدیندیون‌ها ممکن است تا حدی اثرات جانبی زوال عقل آن را جبران کند.

آلزایمر و سایر اشکال زوال عقل بیش از ۹۲۰هزار نفر در بریتانیا را تحت تاثیر قرار می‌دهد و این رقم در دهه آینده به سرعت افزایش خواهد یافت. تمرکز بر این اقدامات پیشگیرانه که در حال حاضر وجود دارد می‌تواند تا حدودی مانع از ابتلای افراد به زوال عقل شود.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • هندوانه برای دیابتی‌ها مفید است یا مضر؟
  • دیابت نوع یک و دو چه تفاوتی با هم دارند؟
  • اشتباه قند خونی درباره دیابت
  • سن مناسب برای انجام تست دیابت
  • درمان جدید بیماری آلزایمر
  • وجود ۷ میلیون مبتلا به دیابت در کشور
  • ۷ میلیون مبتلا به دیابت در کشور/
  • ۷ میلیون مبتلا به دیابت در کشور/ آمار زخم‌های مزمن در دیابتی‌ها
  • آمار باورنکردنی بیماران مبتلا به دیابت در کشور
  • ۷ میلیون مبتلا به دیابت در ایران / آمار زخم‌های مزمن در دیابتی‌ها