Web Analytics Made Easy - Statcounter

ساری - ایرنا - آتش سوزی های مشکوک برای دومین بار در 48 ساعت گذشته 12 هکتار از اراضی پناهگاه حیات وحش میانکاله در شرق مازندران را تبدیل به خاکستر کرد.

به گزارش خبرنگار ایرنا ، تازه ترین آتش سوزی بامداد امروز شنبه در منطقه رخ داد و بر اساس اعلام منابع محلی ، پس از حدود هفت ساعت با تلاش محیط بانان و تشکل های مردم نهاد منطقه خاموش شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


بوته های گیاهی و درختی مانند سازیل ، تمشک و انار بومی مهم ترین پوشش گیاهی اراضی میانکاله است که پناهگاهی برای تخم گذاری پرندگان مهاجر محسوب می شود.
منابع محلی آتش سوزی های اخیر در اراضی میانکاله را مشکوک ارزیابی کرده و بر این نکته تاکید دارند که دست های پنهانی در این زمینه وجود دارد.
به اعتقاد این منابع ، سال گذشته نیز همزمان با فصل بهار و تابستان دستکم 10 مورد آتش سوزی کوچک و بزرگ در منطقه رخ داده بود که با وجود مشکوک بودن بیشتر آنها ، هیچ گزارش و تحقیقی برای شناسایی عاملان و یا انگیزه آنان صورت نگرفته بود.
کارشناس مسئول پناهگاه حیات وحش میانکاله در گفت و گو با خبرنگار ایرنا وقوع آتش سوزی در این منطقه را تایید کرد.
علی ابوطالبی گفت که در 48 ساعت اخیر دو نقطه از اراضی پناهگاه حیات وحش میانکاله دچار آتش سوزی شد و به حدود 12 هکتار از پوشش گیاهی و درختی منطقه خسارت وارد کرد.
وی نیز همانند منابع محلی احتمال عمدی بودن این آتش سوزی ها را زیاد دانست و خواستار بررسی جدی دستگاههای مسئول در این زمینه شد.
** تایید منشا انسانی آتش سوزی
طالبی در باره انگیزه دست های پنهان برای ایجاد آتش سوزی اظهار بی اطلاعی کرد ولی گفت که آتش سوزی در منقطه جلگه ای و نزدیک ساحل مانند میانکاله که از پوشش گیاهی و درختی انبوهی برخوردار نیست و کمتر محل تردد گردشگران و افراد غیرمحلی است ، به خودی خود تا حدودی دور از انتظار است .
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت که آتش سوزی های اخیر در میانکاله دارای منشا انسانی بوده است .
حسینعلی ابراهیمی در مورد احتمال عمدی بودن این آتش سوزی ها اظهار بی اطلاعی کرد .
شبه جزیره میانکاله با حدود 60 هزار هکتار مساحت در شرق مازندران و در محدوده جغرافیایی شهرستان بهشهر واقع است .
این منطقه به دلیل برخورداری از تالاب میانکاله سالانه در فصل بهار و پاییز پذیرای افزون بر یک میلیون و 500 هزار بال پرنده مهاجر از اقصی نقاط ایران و جهان است.
بر اساس آمارهای رسمی ، پارسال حدود 300 هکتار از اراضی جنگلی و درختچه های بومی ذخیرگاه زیست کره میانکاله بر اثر آتش سوزی تبدیل به خاکستر شده بود.
** انتقام گیری یا ایجاد فضای سرمایه گذاری
منابع محلی سال پیش از دو موضوع به عنوان احتمال عمدی بودن آتش سوزی در میانکاله یاد کرده بودند که یکی از آنها احتمال انتقام گیری قاچاقچیان از محیط بابان بوده است .
به گفته این منابع ، افرادی در منطقه بخشی از اراضی میانکاله را زیر کشت ماده مخدر ' گراس ' می برند ولی محیط بانان به محض شناسایی محل ، آنجا را تخریب می کنند که باعث خشم قاچاقچیان می شوند.
سال گذشته مطالبی از کشت گراس توسط قاچاقچیان و تخریب سطح زیر کشت پس از شناسایی محیط بانان در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی منتشر شده بود، موضوعی که اگر چه مورد تایید مسئولان ذیربط قرار نگرفت ، ولی تکذیب هم نشد .
یکی دیگر از گمانه زنی های منابع محلی در باره انگیزه آتش سوزی های مشکوک در میانکاله ، ارتباط دادن آن با ایجاد منطقه آزاد تجاری در بندر امیرآباد در حاشیه شبه جزیره میانکاله بوده است .
این منابع مدعی شده بودند که محدودیت وجود زمین خالی خارج از جزیره در این منطقه احتمال آتش سوزی عمدی در این زیستگاه را تقویت می کند.
مدیرکل محیط زیست مازندران سال گذشته پس از چند مرحله آتش سوزی پیاپی در ماههای تیر و مرداد در میانکاله ، اعلام کرده بود که آتش سوزی های بی سابقه در این منطقه مشکوک بوده و ابهام دارد .
به اعتقاد کارشناسان حفاظت محیط زیست ، آتش سوزی های مداوم در شبه جزیره میانکاله به عنوان ذخیرگاه زیست کره که حدود 60 درصد پرندگان مهاجر زمستان گذران مازندران را میزبانی می کند ، می تواند آینده این زیستگاه را با خطر مواجه کند.
مسئولان محیط زیست مازندران کم بودن تجهیزات اطفاء حریق و نیروی انسانی را از چالش های اصلی برای حفاظت کامل از پناهگاه حیات وحش میانکاله می دانند.
کارشناسان محیط زیست برای هوشمند سازی نظارت بر شبه جزیره میانکاله طرح نصب دوربین های هوشمند را ارائه کردند که به دلیل کمبود اعتبار تاکنون اجرایی نشده است. خرید این دوربین های نظارتی به حدود 10 میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد .
شبه جزیره میانکاله با شهر ساری مرکز استان مازندران 50 کیلومتر فاصله دارد و در آن 230 گونه جانوری و گیاهی زیست دارند.
6982/1654

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي آتش سوزي ميانكاله محيط زيست

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۷۷۴۴۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صدور حکم قضایی علیه مدیرعامل شرکت آب اصفهان

«آرزو اشرفی‌زاده»، مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست درباره آخرین وضعیت پیگیری تامین حقابه تالاب گاوخونی و رودخانه زاینده‌رود، توضیح داد: «با توجه به این که عدم تخصیص حقابه تالاب گاوخونی در طول سال‌های اخیر، باعث ایجاد وضعیت نامناسبی برای این تالاب شده است، سازمان محیط‌زیست هم در سطح ملی و هم در سطح استانی، پیگیری‌های خود را برای تامین حقابه این تالاب افزایش داده که خوشبختانه نتایج قابل قبولی هم در این زمینه به دست آمده است.»

به گزارش ایلنا، وی افزود: مشکلات مربوط به حوضه آبریز رودخانه زاینده‌رود و تالاب گاوخونی ناشی از سال‌ها بارگذاری بیش از حد مصارف آبی در بخش‌های صنعت و کشاورزی در استان‌های اصفهان و چهارمحال و بختیاری است. این بارگذاری‌ها باعث شده است که علاوه بر کم شدن شدید حجم آب تالاب گاوخونی و از بین رفتن جریان پایدار در رودخانه زاینده‌رود، شاهد بروز مشکلات محیط‌زیستی دیگری نظیر فرونشست زمین در استان اصفهان باشیم. همچنین اگر روند خشک شدن گاوخونی ادامه پیدا کند، این تالاب به یک کانون جدید گرد و غبار در مرکز کشور تبدیل خواهد شد.

شکایت اداره‌کل محیط‌زیست استان از مدیرعامل آب منطقه‌ای اصفهان

اشرفی‌زاده ضمن تاکید بر لزوم رعایت موارد درج‌شده در جدول منابع و مصارف آب حوضه آبریز زاینده‌رود با هدف برقراری جریان پایدار در رودخانه و تخصیص کافی حقابه گاوخونی، اظهار داشت: رایزنی‌هایی جدی با مسئولان وزارت نیرو انجام شده است که در تمام حوضه‌های آبریز کشور، حقابه تالاب‌ها را مطابق جدول تخصیص منابع و مصارف حوضه آبریز مربوطه تخصیص دهند، اما در استان اصفهان تخصیص حقابه اندک به تالاب گاوخونی در طول سال‌های متوالی، کار را به جایی رساند که اداره‌کل حفاظت محیط‌زیست استان در سال گذشته از مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای اصفهان بابت عدم تخصیص حقابه گاوخونی به میزانی که براساس قانون تالاب‌ها توسط سازمان محیط‌زیست تعیین شده است، شکایت کرد که این مساله منجر به صدور حکم قضایی شد.

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست خاطرنشان کرد: براساس حکم صادرشده توسط مراجع قضایی استان اصفهان، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان به عدم تخصیص کافی حقابه تالاب گاوخونی محکوم شده است که این اتفاق نشان‌دهنده پیگیری جدی موضوع در سطوح ملی و استانی توسط مسئولان سازمان محیط‌زیست است. البته در بسیاری از استان‌های کشور شاهد عدم تخصیص کافی حقابه تالاب‌ها هستیم، اما درباره تالاب گاوخونی وضعیت به حدی وخیم است که اصفهان به تنها استانی تبدیل شده که مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آن بابت عدم تامین مقاله یک تالاب محکوم شده است.

حضور پرندگان در اطراف گاوخونی پس از آبگیری ۵ درصدی تالاب

اشرفی‌زاده با بیان این که پس از محکومیت مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای اصفهان توسط مراجع قضایی استان، این شرکت ناچار شد که بخشی از حقابه تالاب گاوخونی را تخصیص دهد، عنوان کرد: در ماه‌های پایانی سال گذشته مقداری از حقابه گاوخونی توسط شرکت آب منطقه‌ای استان اصفهان از سد رودشتین که نزدیکترین سد به این تالاب است، رهاسازی شد که البته بازهم نسبت به حقابه محیط‌زیستی تعیین‌شده برای این تالاب کمتر بود، اما همین میزان از رهاسازی نیز باعث شده است که هم‌اکنون حدود ۵ درصد تالاب گاوخونی آبگیری شده باشد.

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست ادامه داد: با وجود این که حجم آب موجود در تالاب گاوخونی اندک است، اما همین حجم کم نیز باعث شده که امسال برخلاف سال‌های گذشته، تعداد زیادی پرنده در حاشیه تالاب حضور پیدا کنند. همچنین خوشبختانه بارندگی‌های مناسب اخیر باعث شده است که وسعت بیشتری از سطح گاوخونی مرطوب شود که این اتفاق کمک مهمی به جلوگیری از خیزش گرد و خاک در منطقه خواهد کرد.

وی در پایان تصریح کرد: پیگیری‌ها برای تخصیص هرچه بیشتر حقابه محیط‌زیستی تالاب گاوخونی همچنان ادامه دارد، اما با توجه به بارگذاری بیش از حد مصارف آبی در طول سال‌های گذشته در حوضه آبریز رودخانه زاینده‌رود، تامین کافی حقابه تالاب بسیار دشوار است، اگرچه طبق قانون، شرکت آب منطقه‌ای استان اصفهان موظف است که حتما متناسب با شرایط بارندگی حوضه آبریز، در طول هر سال آبی حقابه گاوخونی را به اندازه کافی تامین کند.

دیگر خبرها

  • تزریق ۳.۵ میلیون متر مکعب آب به تالاب هشیلان
  • بازدید کارشناسان مرکز بهداشت مهاباد از پناهگاه حیات وحش تالاب بین المللی کانی برازان
  • غذا دادن دستی به حیوانات پرسه زن، مصداق حیوان آزاری است
  • صدور حکم قضایی علیه مدیرعامل شرکت آب اصفهان
  • ثبت تصویر ۴ راس مرال در جنگل‌های هیرکانی گیلان + فیلم
  • برای احیای خاک آلوده به پلاستیک، ۵۰۰ سال زمان لازم است
  • آغاز طرح جایگزینی کیسه‌های پارچه‌ای در نانوایی‌های بروجرد
  • تقدیر حفاظت محیط زیست اشنویه از دانش آموز حافظ حیات وحش
  • عاملان مرگ پرندگان زنبورخوار در ارسنجان دستگیر شدند
  • مناطق حفاظت شده در استان بوشهر افزایش می‌یابد