Web Analytics Made Easy - Statcounter

رییس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با ارایه آمار مصرف سیگار و سایر دخانیات در جامعه و دانشگاه، برنامه های آموزشی و درمانی این مرکز در راستای پیشگیری و کنترل دخانیات را تشریح کرد.

دکتر غلامرضا حیدری همزمان با هفته ملی بدون دخانیات در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: مرکز تحقیقات پییشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه در راستای رسالت تهیه مستندات معتبر برای مسئولین ذی ربط اجرایی یک سری اولویت پژوهشی در زمینه ارایه خدمات درمانی ترک دخانیات و شیوه های نوین طراحی کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اجرای طرح "ترک همزمان دخانیات و مواد مخدر" برای اولین بار 

وی با اشاره به تفاهم نامه سال گذشته این مرکز با سازمان بهزیستی در قالب یک طرح کشوری، عنوان کرد: این طرح برای اولین بار در 7 استان تهران، خراسان رضوی، اصفهان، فارس، قزوین، آذربایجان شرقی و جزیره کیش درحال اجراست.

رییس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با بیان اینکه در این طرح ارایه خدمات ترک دخانیات در مراکزدرمان سوءمصرف مواد ادغام می‌شود، ادامه داد: در این روش جدید با هدف دستیابی به نتایج بهتر، خدمات ترک دخانیات با ترک  موادمخدر به صورت همزمان ارایه می شود، چراکه وقتی فرد معتاد به مواد مخدر، مصرف مواد را کنار بگذارد، میزان مصرف سیگار و سایر دخانیات و وابستگی وی به آن افزایش یافته و در نهایت مشکلات بهداشتی بیشتری ایجاد می‌شود.  

دکتر حیدری با اشاره به مشکلات عدم  ترک همزمان دخانیات و موادمخدر، اظهار کرد: در مرحله اول به واسطه مصرف دخانیات، مجددا عود مصرف مواد مخدر حاصل می شود، یعنی شکست در درمان و ترک موادمخدر. دوم اینکه حتی اگر خوش بینانه تصور کنیم که فرد، مواد مخدر را کنار بگذارد، با این حال به واسطه مصرف مواد دخانی به بیماری های پیشرفته ناشی از مصرف دخانیات مبتلا خواهد شد.

وی با اشاره به اجرای پایلوت این طرح طی 4 سال گذشته، عنوان کرد: به دنبال کسب نتایج مثبت از اجرای آزمایشی این طرح، تفاهم نامه‌ای بین مرکز تحقیقات پییشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه با سازمان بهزیستی منعقد شد که طی آن در حال حاضر درمان هم زمان ترک دخانیات و مواد مخدر در مراکز درمانی بهزیستی انجام می‌شود و با گذشت یکسال از اجرای طرح علاوه بر کسب نتایج مثبت، با استقبال خوبی نیز از سوی بیماران، خانواده ها و درمانگران مواجه شده است.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با اشاره به برخی از نتایج اجرای این طرح، عنوان کرد: تاکنون بیش از 800 پرونده درمان نهایی ثبت شده است. همچنین مشخص شده که درمان موفق در موارد ترک همزمان مواد مخدر و دخانیات دوبرابر مواردی است که تنها درمان ترک مواد مخدر انجام شده است.

آمار متوسط مصرف دخانیات به تفکیک جنسیت

دکتر حیدری با بیان اینکه آمار متوسط مصرف دخانیات در کشور حدود 12 درصد است، عنوان کرد: بر اساس آمار این مرکز، چیزی حدود 20درصد آقایان بالای 15 سال و حدود یک یا 2 درصد خانم های بالای 15سال مصرف دخانیات روزانه دارند. البته در صورت ارایه آمار مصرف قلیان، این رقم  قطعا تغییر می کند. بر اساس آمار تقریبا 50 درصد زنان و مردان تجربه مصرف قلیان دارند ولی درخصوص مصرف هفتگی و روزانه در آقایان چیزی حدود 30 درصد و درخانم ها حدود 10 درصد است.

مصرف تفننی قلیان در آینده به مصرف روزانه دخانیات می‌انجامد

وی با بیان اینکه مصرف قلیان با مصرف دخانیات به شکل سیگار کاملاً متفاوت است، اظهار کرد: این مساله از معضلات بهداشتی ماست که باید برای کنترل آن برنامه ریزی شود، چراکه مصرف تفننی قلیان نیز در آینده به مصرف روزانه سیگار و سایر مواد دخانی می‌انجامد.

رییس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره آمار مصرف دخانیات در بین دانشجویان این دانشگاه، اظهارکرد: در این راستا طی دو دهه اخیر چندین پروژه اجرا شده و بر اساس نتایج آن چیزی حدود 20 درصد پسران دانشجو و کمتراز 10 درصد دختران دانشجو تجربه مصرف سیگار داشته اند که این آمار از متوسط جامعه مقداری بالاتر است.

میزان مصرف دخانیات در بین دانشجو و غیردانشجو برابر است

به گفته وی، بر اساس این آمار در رده سنی دانشجو وغیردانشجو تقریباً تفاوتی دیده نمی شود و این مساله نشان دهنده آن است که برنامه ریزی کاملی برای جلوگیری از مصرف دخانیات در دانشگاهها نداشته ایم و میزان مصرف در بین دانشجو و غیردانشجو برابر است.

وی با اشاره به برنامه دانشگاه برای پیشگیری مصرف دخانیات در بین دانشجویان، اظهار کرد: این برنامه ها به شکل اجبارنبوده، بلکه فراخوان های مرتبط با خدمات رایگان حضوری و یا تلفنی ترک دخانیات مرکز در بین دانشجویان توزیع شده است.

طراحی سامانه تلفن گویای ترک دخانیات در دانشگاه

دکتر حیدری افزود: مرکز کنترل دخانیات  دانشگاه در سال 1392سامانه تلفن گویای ترک دخانیات را به شکل رایگان طراحی کرده که طی آن سوالات مراجعین به صورت هوشمند پاسخ داده می شود. همچنین با ارایه اطلاعات 24 ساعته درباره انواع دخانیات و داروهای ترک، می توان از این سامانه هوشمند برای ارزیابی و ارایه بهترین راهکار ترک دخانیات استفاده کرد. در همین رابطه به وزارت بهداشت پیشنهاد شده که شماره این سامانه تلفنی ترک دخانیات را بروی پاکت های سیگار درج کند.

نیمی از بیماری های قلبی وعروقی و 40 درصد سرطان ها با مصرف دخانیات مرتبط است

رییس مرکز تحقیقات و کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به افزایش آمار مرگ و میر ناشی از مصرف دخانیات در کشور، عنوان کرد: مطالعات متعددی درباره بیماری زایی مصرف دخانیات انجام شده و طبق جدیدترین آمارها 12 درصد کل مرگ ومیرها ناشی از مصرف دخانیات است. بر این اساس 75 درصد بیماری های ریوی، 50 درصد بیماری های قلبی وعروقی و 40درصد سرطان ها با مصرف دخانیات مرتبط بوده و این نشان می دهد که مصرف دخانیات به شکل کاملا معنی داری خطرمرگ و میر را افزایش می دهد.

همکاری مرکز تحقیقات کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با WHO

وی با اشاره به همکاری مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با سازمان بهداشت جهانی در منطقه مدیترانه شرقی، گفت: این مرکز از سال 1387 به عنوان مرکز همکار سازمان بهداشت جهانی در منطقه مدیترانه شرقی(شامل 21 کشور) انتخاب شده که این مساله نشان دهنده تمایز فعالیت های این مرکز در مقایسه با مراکز مشابه در کشور و در سطح منطقه است.

وی افزود: در این راستا برنامه های مختلف درمانی، آموزشی و پژوهشی طراحی و اجرا شده و گزارش سالانه آن به سازمان بهداشت جهانی ارایه می شود. همچنین این مرکز با سایر انجمن های بین المللی دخانیات ارتباط تنگاتنگی داشته و به عنوان عضو شبکه  مراکز همکار سازمان بهداشت جهانی، ماموریت های مختلف کشوری و منطقه ای برعهده دارد. 

مصوبات "قانون جامع کنترل دخانیات" اجرا نمی‌شود

دکتر حیدری در بخش دیگری از این گفت وگو با اشاره به قانون جامع کنترل دخانیات در کشور و عدم نظارت کامل از طریق مجلس بر اجرای این قانون، خاطرنشان کرد: قانون جامع کنترل دخانیات، قانون بسیار مطلوب و ایده عالی است ولی به دلیل عدم اجرای کامل مصوبات، نبود نظارت کافی و لازم برای اجرا و عدم  هماهنگی های بین بخشی، در عمل  با نمره خوبی مواجه نیست.

رییس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به راهکارهایی برای اجرای این قانون، عنوان کرد: این قانون به صورت شفاف راهکارهایی برای کنترل مصرف دخانیات در کشور ارایه کرده که افزایش قیمت سیگار و ایجاد موانعی برای دسترسی راحت به سیگار و سایر دخانیات برخی از آنهاست ولی متاسفانه هیچ یک از آنها تا کنون اجرایی نشده است.

وی ادامه داد: وزارت بهداشت برای اجرای این قانون نیازمند همکاری و هماهنگی با سایر سازمانها از جمله آموزش و پرورش، صدا و سیما، ستاد مبارزه با قاچاق، سازمان مالیات و سایر ارگانهاست که همه اینها برنامه ریزی سختی می طلبد که باید از طریق بدنه وزارت بهداشت پیگیری شود.

رییس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خاتمه در رابطه به عمده فعالیت‌های این مرکز در حوزه آموزش و درمان، تصریح کرد: این مرکز در حوزه پیشگیری و ارتقا سطح آگاهی و نگرش افراد با آموزش و پرورش و دانشگاهها همکاری داشته و در حوزه ارایه خدمات نیز به عنوان مرکز پیش رو تمامی خدمات ترک دخانیات را چه به شکل حضوری و چه به صورت تلفنی در برنامه اجرایی خود گنجانده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استخدام دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هفته بدون دخانیات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۷۹۰۲۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شقاقی: تصمیمات سخت کنترل تورم مشاهده نمی‌شود؛ نرخ واقعی تورم کشور چه عددی است؟

نرخ تورم واقعی کشور چه عددی است؟ بانک مرکزی در تازه‌ترین گزارش بدون ذکر تورم سالانه، آماری از تورم نقطه به نقطه منتشر کرده است که نشان می‌دهد تورم نقطه به نقطه در میانه کانال ۳۰ درصد قرار گرفته است.

به گزارش خبرآنلاین، نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه در پایان فروردین امسال به کمتر از ۳۵ درصد رسیده است. چندی پیش نیز مرکز آمار از کاهش تورم نقطه‌به‌نقطه به ۳۰.۹ درصد در پایان فروردین ماه خبر داده بود.

بانک مرکزی این آمار را در واکنش به گزارش یک رسانه منتشر کرد که از رکوردشکنی ۸۰ ساله تورم پرده برداشته بود. براساس این گزارش، ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم درست یک سال پیش در اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲ برای مهار تورم و رشد تولید دستوراتی داد که در ۱۰ بند به دستگاه‌های مختلف کشور تکلیف شد و حالا یک سال از این ۱۰ فرمان گذشته و انتشار لیست تورم توسط بانک مرکزی نشان می‌دهد نه‌تن‌ها در مهار تورم موفقیتی حاصل نشده، بلکه رکورد ۸۰ساله نرخ تورم توسط دولت سیزدهم شکسته شده و به بالای ۵۲ درصد رسیده است.

در این گزارش آمده است؛ آماری که به آن اشاره می‌شود، برگرفته از جدول اعلامی بانک مرکزی است. همان مرجعی که دولت سیزدهم در ابتدای کار برای آن‌که تورم دولت قبل را بالاتر نشان دهد، به آن استناد می‌کرد؛ بنابراین هرچند براساس نرخ‌های اعلامی مرکز آمار هنوز تا رکوردشکنی چند گام کوچک فاصله است، اما آمار بانک مرکزی این رکوردزنی را به تصویر می‌کشد. البته اعضای محترم دولت با اشاره به اینکه سال پایه درنظرگرفته‌شده در جدول بانک مرکزی ۱۳۹۵ است درحالی‌که سال پایه به ۱۴۰۰ تغییر پیدا کرده، تاکید می‌کنند که نرخ تورم کمتر از ۵۲ درصد است. اما اگر سال پایه را ۱۴۰۰ در نظر بگیریم بنا بر نظر کارشناسان نرخ تورم در محدوده ۵۰ درصد خواهد بود، بنابراین اصل موضوع تغییری نمی‌کند.

تورم فروردین ۱۴۰۲، ۶۳ درصد بوده است؟

در این میان، عبدالناصر همتی، رییس‌کل اسبق بانک مرکزی در یادداشتی در فضای مجازی در واکنش به آمار اعلامی تورم نقطه به نقطه فروردین، نوشت: از اطلاع‌رسانی بانک مرکزی ممنون. البته مناسب بود که تورم سالانه در پایان سال ۱۴۰۲ ‏و فروردین ۱۴۰۳ را هم اعلام می‌کردند. این اعلام، به معنای این است که تورم فروردین ۱۴۰۲، به میزان «۶۳ درصد» بوده است!

وی متذکر شد: این تورم اعلام نشده، نتیجه رکورد رشد ۴۳ درصدی چاپ پول در سال ۱۴۰۱ و دلیل عمده فشار به نرخ ارز در ۱۴۰۲ بود.

نرخ واقعی تورم چه عددی است؟

در همین رابطه وحید شقاقی، اقتصاددان در گفتگو با خبرنگاران در پاسخ به این پرسش که نرخ واقعی تورم چه عددی است؟ گفت: درخصوص تحلیل آمار‌های تورم در اقتصاد ایران، دو نهاد بانک مرکزی و مرکز آمار گزارش رسمی منتشر می‌کنند و معمولا بین تورم اعلام شده این دو نهاد طی سال‌های اخیر بین ۲ تا ۱۱ درصد اختلاف وجود داشته است.

وی با ذکر مثالی افزود: در سال ۱۳۹۹ نرخ تورم اعلامی توسط مرکز آمار معادل ۳۶.۴ درصد و بانک مرکزی ۴۷.۱ درصد بوده که اختلاف نزدیک به ۱۱ درصد وجود دارد و برخی سال‌ها هم این اختلاف به کمتر از یک درصد رسیده. به‌عنوان نمونه در سال ۱۴۰۱ نرخ تورم مرکز آمار ۴۵.۸ درصد و بانک مرکزی ۴۶.۵ درصد بوده است.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: با گذشت ۴۵ روز از سال جدید، هنوز گزارش تورم بانک مرکزی برای سال ۱۴۰۲ منتشر نشده است، ولی گزارش مرکز آمار به روزتر است و منتشر شده و برای ۱۴۰۲ تورم ۴۰.۷ درصد اعلام شده است.

شقاقی متذکر شد: با تجربه سنوات اخیر به احتمال بالا آمار تورم بانک مرکزی بیشتر از مرکز آمار خواهد بود و باید منتظر ماند و دید رکورد سال ۱۳۷۴ شکسته خواهد شد یا خیر.

وی ادامه داد: در سال ۱۳۷۴ تورم اعلام شده بانک مرکزی معادل ۴۹.۴ درصد بوده که بیشترین رقم طی ۵۰ سال اخیر بوده است.

به این ۶ نکته توجه کنید

وی در ادامه با بیان این‌که فارغ از بحث شکسته شدن یا نشدن رکورد نرخ تورم در سال ۱۴۰۲، چند نکته حائز اهمیت است، گفت: هیچ دوره‌ای در اقتصاد ایران ۷ سال پی در پی تورم بالا (بیش از دو برابر میانگین بلندمدت) وجود نداشته و این پدیده بسیار نگران‌کننده است.

این اقتصاددان افزود: ریشه‌های اصلی تورم در اقتصاد ایران در حال تشدید هستند، بالاخص ناترازی‌های اقتصاد کلان درحال افزایش هستند که خود عامل بالقوه تشدید تورم برای سال‌های بعد هستند.

شقاقی تصریح کرد: چشم‌انداز روشن از کاهش تورم برای سال‌های ۱۴۰۳ و بعد فعلا مشاهده نمی‌شود و تصمیمات سخت کنترل تورم مشاهده نمی‌شود.

وی با بیان این‌که سیاست‌های پولی بانک مرکزی در برابر ناترازی‌های اقتصاد کلان پاسخگو نیست، عنوان کرد: همچنان گسست بین بخش پولی از بخش واقعی، برقرار و تشدید شده است.

این اقتصاددان تاکید کرد: بخش واقعی اقتصاد ایران کار نمی‌کند و همین مساله در تشدید گسست بخش پولی و واقعی اثرگذار است.

دیگر خبرها

  • شقاقی: تصمیمات سخت کنترل تورم مشاهده نمی‌شود؛ نرخ واقعی تورم کشور چه عددی است؟
  • نقش موثر مامایی در کاهش آمار سزارین و افزایش زایمان طبیعی
  • افزایش آمار بازداشت معترضان در دانشگاه‌های آمریکا
  • دو عامل چاقی که دور از ذهن هستند
  • استرس زیاد و کمبود خواب، وزن را افزایش می‌دهد
  • دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات: مالیات مهم‌ترین عامل برای کنترل مصرف دخانیات است
  • مصرف سوخت در ایران ۲ تا ۳ برابر میانگین جهانی است
  • مهم‌ترین عامل برای کنترل مصرف دخانیات
  • ظرفیت سد دز تکمیل شد/ احتمال افزایش خروجی سد دز
  • احتمال افزایش خروجی سد دز