Web Analytics Made Easy - Statcounter


عبدالناصر خطاب به  “احمد حسین” سفیر کشورش در واشنگتن گفت: چه اعتمادی به آمریکا است آنان چیزی جز ناامیدی برایمان نداشته‌اند، اما احمد حسین با رد نظر عبدالناصر گفت : خیر جناب رئیس! مشکل ما نه با دولت آمریکا بلکه با کنگره است …

به گزارش گروه بین الملل امتداد نیوز، در حالی که جمال عبدالناصر رئیس جمهور وقت مصر به مشارکت آمریکایی ها در تامین مالی پروژه سد العالی خوشبین نبود، با مشاهده عهدشکنی واشنگتن، آن را چنان از میدان به در کرد که پشیمانی تاریخی را برایش رقم زد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عبدالناصر خطاب به  “احمد حسین” سفیر کشورش در واشنگتن گفت: چه اعتمادی به آمریکا است آنان چیزی جز ناامیدی برایمان نداشته‌اند، اما احمد حسین با رد نظر عبدالناصر گفت : خیر جناب رئیس! مشکل ما نه با دولت آمریکا بلکه با کنگره است و اگر با شروط توافق بین المللی موافقت کنیم، مطمئنم  آمریکاییها به اظهارات خود پایبند خواهند بود.

عبدالناصر با خنده گفت: تو توهم داری احمد! کاملا به آمریکایی‌ها اعتماد نکن.

سفیر مصر که متقاعد نشده بود یک ساعت تمام با عبدالناصر بحث کرد تا جایی که در نهایت رئیس جمهور با خستگی و نارضایتی گفت: برو و اعلام کن مصر تمام شروط آمریکا را پذیرفته است و هرآنچه آمریکا می خواهد قبول دارد.

عبدالناصر به سفیر کشورش توصیه کرد پیش از اینکه راهی واشنگتن شود کتاب کانال سوئز را بخواند اما سفیر منظور او را متوجه نشد.

این گفت وگو بر سر تامین مالی پروژه سد العالی در اسوان جریان یافت که در آن زمان برای مصر یک پروژه ملی به شمار می آمد و اجرای آن نیازمند هزینه بالایی بوده  و تحقق آن رویای بزرگی برای مصرها محسوب می شد.

در آن زمان کسی جز بانک بین المللی قادر به تامین مبلغ سنگین ساخت سد نبود و حتی این بانک هم با توجه به بار سنگین آن پیشنهاد کرد که دویست میلیون آن را تامین کند و انگلیس و آمریکا نیمی دیگر آن را بپردازند.

عبدالناصر در آن زمان به مذاکره به آمریکا راضی نبود و نمی خواست زیر فشار کشورهای غربی باشد اما چاره ای نداشت.

در این شرایط مذاکرات بین احمد حسین و همتای آمریکایی اش جان فاستر دالس آغاز شد و اینجا بود که آمریکا قبول صلح با اسرائیل را به عنوان شرط اصلی تامین مالی این پروژه مطرح کرد.

عصبانیت و نگرانی آمریکا از گرایش عبدالناصر به سمت شوروی

این در حالی بود که عبدالناصر به غرب پشت کرده و به سمت روسیه گرایش یافته بود و معامله تسلیحاتی بزرگی مبنی بر خرید سلاح برای ارتش مصر با روسیه امضا کرده بود که این به معنی هشدار مهمی به آمریکایی ها بود از همین رو واشنگتن از رویکرد جدید قاهره عصبانی و نگران شده و امیدوار بود بتواند عبدالناصر را به سمت خود جلب کند تا بیش از این به سمت جبهه کمونیسم گرایش نیابد.

نکته قابل توجه اینکه عبدالناصر فقط به گرایش به سمت روس ها اکتفا نکرد بلکه در می ۱۹۵۶ جمهوری خلق چین را به رسمیت شناخت حال آنکه واشنگتن آن را دولت غیرقانونی می دانست و تحریم های فراگیری را علیه آن اعمال می کرد.

از همین رو از نظر واشنگتن به رسمیت شناختن پکن دومین اشتباه عبدالناصر در فاصله کمتر از یک سال بود و باید بهای سنگین اقدامات تحریک آمیز خود را می پرداخت.

در این شرایط بود که شرایط به سمتی رفت که عبدالناصر مجبور شود مهم ترین پروژه کشورش را زیر فشار آمریکا قرار داده و در جریان شروط واشنگتن قرار بگیرد.

دوستان واقعی خود را بشناسید

نقشه واشنگتن برای مجازات قاهره ساده و شرارت بار بود به این ترتیب که رویای مصریها برای سد العالی به همان طنابی تبدیل شود که یا دور گردن آنان حلقه شده و یا آنان را رام می کند.

در بحبوحه این فراز و نشیب ها بود که دالس وزیر خارجه آمریکا “عبدالمنعم القیسونی” وزیر اقتصاد مصر را به حضور پذیرفته و از موافقت دولتش برای کمک به مصر برای ساخت سد خبر داد و این عبارت را به زبان آورد: دنیای آزاد سلاح زندگی به مصر می دهند اما کمونیست ها سلاح مرگ؛  دوستان واقعی خود را بشناسید.

شروط فلج کننده آمریکا برای مصر

وزیر خارجه وقت آمریکا سپس مجموعه شروطی را مطرح کرد؛ یکی از این شروط این بود که مصر از آن زمان به بعد تحت قیمومیت آمریکا در آید و مبلغ لازم در ده قسط به مصر پرداخت شود و هر سال باید موافقت کنگره جلب شود.

شرط دیگر اینکه بانک بین المللی بر واردات قاهره از خارج نظارت داشته باشد تا مطمئن شود مصر به تعهدات مالی خود پایبند است و مصر باید در یک بیانیه رسمی متهد شود که از معاملات جدید با اتحادیه شوروی خوداری می کند.

شرط دیگر اینکه مصر با اسرائیل پیمان صلح امضا کند که به نفع مصر خواهد بود زیرا اگر به دنبال سازندگی کشور است باید تمام دلایل تنش و جنگ ها را از بین ببرد. و همین شرط  آخر منظور اصلی آمریکا بود.

فرستاده آیزنهاور در دیدار با عبدالناصر به درهای بسته خورد

در ادامه آیزنهاور رئیس جمهور وقت آمریکا رابرت اندرسون فرستاده شخصی خود را نزد عبدالناصر فرستاد و این دو در هشتم دسامبر ۱۹۵۵ در قصر الطاهره در پایتخت مصر با یکدیگر ملاقات کردند.

اندرسون در آن دیدار اظهار داشت رئیس جمهور کشورش مشاوران خود را به بررسی هزینههای سد العالی فراخوانده و به دنبال پیشرفت در این طرح و ارجاع آن به کنگره و درخواست موافقت با تامین مالی آن است.

عبدالناصر نیز گفت، از رئیس جمهور آمریکا تشکر میکند و امیدوار است این اخبار خوب تحقق یابد.

به این ترتیب اندرسون هدف اصلی خود را به طور مستقیم مطرح کرده  و به عبدالناصر گفت: آیا امکان صلح با اسرائیلی ها وجود دارد.

عبدالناصر از این سوال غافلگیر شده و گفت موضوع فلسطین فقط به مصر مربوط نمیشود بلکه قضیه همه عرب ها است و شخصا در این باره می گوید که قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل را که در سال ۱۹۴۷  صادر شده است،  قبول دارد.

او در مورد اینکه آیا می پذیرد با بن گوریون دیدار کند تا این مشکلات را به طور مستقیم حل و فصل کند؟ گفت: این محال است.

فرستاده آمریکا که از پاسخ سرسختانه عبدالناصر ناراضی بود گفت: شما گفتید مشکلتان این است که اسرائیل ارتباط جغرافیایی بین دو طرف جهان عرب را قطع کرده است اگر پلی در نزدیکی شهر ایلات در جنوب اسرائیل ساخته شده و مصر و اردن را به هم مرتبط سازد چه؟

عبدالناصر اندکی تامل کرد و گفت: آیا می گویید بخش های بالای پل تحت حاکمیت عربی باشد و آنچه زیر پل قرار دارد تحت حاکمیت دشمنان اعراب؟

اندرسون متوجه شد که عبدالناصر افکار او را به تمسخر گرفته است و نمی خواهد راه حلهای ابتکاری او را برای حل و فصل کشمکش در خاورمیانه بپذیرد و هنگامی که به واشگتن بازگشت مشخص شد اسرائیلی ها اکنون آماده صلح نیستند.

به این ترتیب بند اصلی شروط آمریکا یعنی قبول صلح با اسرائیل ها از بین رفت  و در تابستان ۱۹۵۶ هنگامی که احمد حسین سفیر مصر راهی وزارت خارجه آمریکا شد، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که کشورش خروج خود را از توافق تامین مالی سد العالی اعلام میکند.

او خطاب به احمد حسین گفت: این پروژه فراتر از توان مالی شماست و در صورت ادامه بار آن شما را له خواهد کرد.

در این شرایط عبدالناصر توجیهات آمریکا برای خروج از توافق پروژه سد العالی را ملاحظه کرده و سخت احساس ناراحتی و تنگنا کرد و گفت آنچه آمریکایی ها انجام می دهند نه فقط عهد شکنی و خروج یکجانبه از توافق بین المللی است بلکه تحریک وقیحانه علیه نظام حاکم مصر و دعوت سبکسرانه ملت مصر به سرنگونی دولتش است.

عزم عبدالناصر برای درس تاریخی به آمریکا

عبدالناصر در صدد برآمد پاسخی به دشمنان کشورش بدهند که پیشمانی تاریخی برایشان رقم بزند در نتیجه فقط یک هفته بعد[از این ماجرا]  از ملی شدن کانال سوئز خبر داد و به این ترتیب با پایان تسلط خارجی ها توانست درآمد مالی از این محل  نصیب کشورش سازد که هزینه ساخت سد العالی را تامین کند.

منبع: الاخبار

انتهای پیام/

true برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

true

منبع: امتداد نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.emtedadnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «امتداد نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۸۲۹۵۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زلنسکی برای آمریکا چه نقشه‌ای دارد؟/ تعهداتی «با تاریخ، با امضا»!

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از راشاتودی، کنگره آمریکا سرانجام بعد از بیش از ۶ ماه مناقشه حزبی بر سر تصویب بسته کمک ۶۱ میلیارد دلاری برای اوکراین به توافق رسید؛ اما نقشه‌ای که ولودیمیر زلنسکی، رییس جمهور اوکراین برای واشنگتن در سر دارد، در مقایسه با این کمک، بسیار ناچیز است!

کی‌یف در حال مذاکره با دولت جو بایدن، رییس جمهور آمریکا بر سر توافق بلندمدتی است که واشنگتن را در تنگنای تامین تسلیحاتی و اقتصادی و حمایت سیاسی ۱۰ ساله از اوکراین قرار خواهد داد.

زلنسکی دیروز در نطق روزانه خود از این موضوع رونمایی کرد و گفت: چنین تعهداتی برای حصول اطمینان از اینکه اوکراین «کمک مورد نیاز برای ممانعت از پیشروی اخیر روسیه در میدان نبرد» را دریافت می‌کند، الزامی است.

زلنسکی افزود: در حال کار هستیم تا سطح تعهدات حمایتی را تا پایان امسال و همچنین تا ۱۰ سال آتی، روی کاغذ بیاوریم. این حمایت، کمک نظامی، مالی و سیاسی و همچنین مسائل مرتبط با تولید مشترک سلاح را در بر می‌گیرد.

اوکراین پیش از این، توافق امنیتی دوجانبه‌ای را با چندین کشور عضو ناتو از جمله انگلیس، آلمان و فرانسه منعقد کرده است. زلنسکی مدعی شد که قصد دارد تا این توافق بلندمدت با واشنگتن، قوی‌ترین معاهده‌ای باشد که کی‌یف تاکنون با کشورهای غربی به امضا رسانده است.

با این حال، توافقنامه‌های دوجانبه اوکراین با کشورهای غربی تاکنون فاقد تعهدات دفاعی متقابل بوده است. در این توافق‌ها صرفاً وعده کمک بلندمدت آن هم در صورت حمله‌ای در آینده داده شده و معمولاً هم الزام‌آور نیست. به عنوان مثال، توافق با برلین با یک اخطار ۶ ماهه قابل فسخ است!

اما زلنسکی گفته است که می‌خواهد توافق دوجانبه با واشنگتن، شامل سطوح مشخصی از کمک باشد. وی دراین‌باره گفته است: این توافق باید به معنای واقعی کلمه، الگو و بازتاب قدرت رهبری آمریکا باشد.

قانونگذاران آمریکایی اوایل ماه جاری بسته کمک ۶۱ میلیارد دلاری دیگری را برای اوکراین به تصویب رساندند. جمهوری‌خواهان مجلس نمایندگان آمریکا درباره تعلل در تصویب این بسته گفته بودند که بایدن بدون هیچ راهبرد مشخصی برای پیروزی اوکراین یا صلح این کشور با روسیه، صرفاً به‌دنبال طولانی کردن خونریزی است.

کد خبر 6092151

دیگر خبرها

  • دیدنی های امروز؛ اعتراضات ضداسرائیلی در آمریکا
  • صنعا: واشنگتن مانع صلح در یمن و توقف کشتار در غزه است
  • بلینکن: روابط عربستان و اسرائیل به زودی عادی می‌شود
  • زلنسکی برای آمریکا چه نقشه‌ای دارد؟
  • زلنسکی برای آمریکا چه نقشه‌ای دارد؟/ تعهداتی «با تاریخ، با امضا»!
  • درخواست آمریکا پس از کمک به اوکراین چیست؟
  • حمله پلیس آمریکا به یک استاد دانشگاه واشنگتن (فیلم)
  • کمک‌های جدید واشنگتن چه معنایی برای کی‌یف و پوتین دارد؟
  • چرا بایدن حاضر نشد با اردوغان دیدار کند؟
  • شکست رسانه‌ای واشنگتن در اعتراضات دانشجویی