Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-01@22:33:36 GMT

فرصت پنجره جمعیتی را دریابیم

تاریخ انتشار: ۸ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۸۳۹۲۶۷

فرصت پنجره جمعیتی را دریابیم

امروز این جمعیت از مرز 81 میلیون نفر گذشته است و براساس اطلاعات مرکز آمار کشور، صفر تا 14 ساله‌ها، سهمی 3/24 درصدی از این جمعیت دارند و 15 تا 29 ساله ها، سهمی 9/23 درصدی. سهم جمعیت 30 تا 64 ساله کشور هم از کل جمعیت، معادل 6/45 درصد است و بالای 65 ساله ها، 1/6درصد. این وسط بین همه دغدغه‌ها و نگرانی‌ها از رشد کمتر از یک میلیون نفری جمعیت در هر سال، مدتی است یک پنجره هم رو به جمعیت کشور گشوده شده است! یک پنجره درست مثل همه پنجره‌های نشسته بر تن دیوارها که باز می‌شوند رو به یک دنیای جدید با تجربه‌ها و فرصت‌های نو و تازه.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پنجره جمعیتی فرصت است، فرصتی که خیلی از کشورها آرزویش را دارند! این را علی‌اکبر محزون، مدیرکل دفتر جمعیت، نیروی کار و سرشماری مرکز آمار ایران به ما می‌گوید. فرصت و امتیازی که محزون از آن صحبت می‌کند، پای دو گروه جمعیتی را به گزارش ما باز می‌کند؛ یعنی جوان‌های 15 تا 29 ساله و میانسال‌های 30 تا 64 ساله. جمعیتی که روی هم سهمی 5/69درصدی از جمعیت کل کشور دارند و مدیرکل دفتر جمعیت، نیروی کار و سرشماری مرکز آمار کشور از آنها با یک لقب اختصاصی یاد می‌کند؛ محزون به آنها می‌گوید جمعیت مولد. جمعیتی تولیدکننده که می‌توانند سودآور باشند.

فرصتی به نام جمعیت مولد

اگر شما هم مثل ما جزو این جمعیت 15 تا 64 ساله هستید، بهتر است سطرهای بعدی گزارش را با دقت بیشتری بخوانید. محزون درباره این جمعیت 5/69 درصدی می‌گوید: درحال حاضر در دنیا بحث جدیدی مطرح شده است با عنوان پنجره جمعیتی. یعنی دقیقا همین فرصتی که در حال حاضر جمعیت ما در آن قرار دارد، پنجره جمعیتی شامل حال کشوری می‌شود که سهم جمعیت مولد یا بالقوه فعال اقتصادی‌اش به بالاترین میزان برسد که در حال حاضر در کشور ما این جمعیت چیزی حدود 70 درصد است.

مدیرکل دفتر جمعیت نیروی کار و سرشماری مرکز آمار ایران، همین‌جا از اصطلاح سود جمعیتی نام می‌برد؛ اصطلاحی جدید در مباحث جمعیت‌شناسی. سود و پاداشی که از طریق فعالیت و کار این گروه 15تا 64 ساله می‌تواند نصیب یک کشور شود.

مقایسه هرم سنی جمعیت کشور در سه بازه زمانی با فاصله ده ساله یعنی سال‌های 1395، 1405 و 1415 نشان می‌دهد همچنان تمرکز جمعیت در قسمت‌های میانی هرم بیشتر از بقیه نقاط است.

محزون با اشاره به این موضوع می‌گوید:وقتی کشوری در فاز پنجره جمعیتی قرار دارد، یعنی جمعیت مولد و تولیدکننده‌اش بیشتر از جمعیت مصرف‌کننده‌ای است که خارج از بازه تولید قرار دارد. این موضوع می‌تواند به یک فرصت بزرگ تبدیل شود البته در صورتی که از این فرصت استفاده شود.

نیروی کار و پسانداز اجتماعی

اگر در جامعه دنبال فرصتی که این مسئول از آن صحبت می‌کند بگردیم، می‌رسیم به کارگاه ها، شرکت‌ها، اداره‌ها و کارخانه‌هایی که چرخ‌شان به همت نیروی کار می‌چرخد. تولید اقتصادی که عایدی این گروه بزرگ از جمعیت کشور است، به گفته محزون می‌تواند در سطح کلان کشور به یک پس‌انداز ملی برای نسل‌های آینده تبدیل شود. اتفاقی که قبلا در یک کشور دیگر هم تجربه شده است. محزون دراین باره می‌گوید: «کشور ژاپن که الان سالمندترین کشور دنیاست، اگر از آن فاز جمعیتی‌اش بخوبی استفاده نکرده بود، الان در شرایط اقتصادی بسیار نامناسبی قرار داشت، اما به خاطر این‌که در آن زمان از این فرصت بخوبی استفاده کرد، این سود جمعیتی، به صورت یک پس‌انداز ملی در سال‌های بعد به دادش رسید.

طبق پیش بینی‌های مرکز آمار کشور، جمعیت مولد کشور یعنی 15 تا 64 ساله‌هایی که در سن کار و فعالیت و تولید قرار دارند، از سال 1396 تا سال 1415، با افزایشی قابل توجه از حدود 56میلیون نفر به65 میلیون نفر خواهند رسید و این یعنی گشوده شدن پنجره جمعیتی بزرگ تری به روی کشورمان. براساس پیش بینی‌های صورت گرفته، 30 تا 65ساله‌هایی که در حال حاضر بیشترین سهم از جمعیت کشور را به خودشان اختصاص داده‌اند، یعنی چیزی حدود 6/45 درصد، در سال 1415 هم بالاترین سهم از جمعیت را خواهند داشت، یعنی چیزی حدود 5/47 درصد.

مدیرکل دفتر جمعیت، نیروی کار و سرشماری مرکز آمار ایران در ادامه با اشاره به اهمیت این موضوع می‌گوید: کشور ما در بحث جمعیت در سال‌های گذشته با چالش‌هایی مواجه بوده است که در نهایت این موضوع منجر به چرخش کلی سیاست‌های نظام در خصوص مسائل جمعیتی شد و برهمین مبنا، سیاست‌های کلی جمعیت تدوین و ابلاغ شد. اما نکته مهم این است که در همین سیاست‌های جمعیتی هم به نوعی به این فرصت و امتیازی که کشورمان در شرایط فعلی در آن قرار گرفته اشاره شده و درمتن ابلاغیه‌ای که از سوی رهبرمعظم انقلاب ابلاغ شده، آمده است: با عنایت به اهمیت مقوله جمعیت در اقتدار ملی و با توجه به پویندگی، بالندگی و جوانی جمعیت کنونی کشور به عنوان یک فرصت و امتیاز و در جهت جبران کاهش نرخ رشد جمعیت و نرخ باروری در سال‌های گذشته، سیاست‌های کلی جمعیت ابلاغ می‌شود. یعنی این نگاه به فرصت بودن این موضوع، اینجا هم وجود دارد و ما نباید از این فرصت و امتیاز بسادگی عبور کنیم .

با وجود این، این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که برای جمعیت مولد کشور، فرصت‌های شغلی و سرمایه‌گذاری تعریف شده باشد! چراکه در غیر این صورت دوران پنجره جمعیتی به چالش جمعیتی بدل می‌شود، چالشی که می‌تواند آینده جمعیت کشور را وقتی وارد فاز‌های بعدی می‌شود، یعنی دوران سالمندی و سالخوردگی تحت تاثیر قرار دهد.

جمعیتی که 95 میلیون نفری میشود

از جمعیت ده میلیون نفری ای که می‌گویند در سال 1280 در کشورمان زندگی می‌کردند، کمتر کسی زنده مانده است! جمعیت کشور در سال‌های بعد زیاد و زیاد تر شد تا این که در کمتر از یک قرن، یعنی در سال 1375، از مرز 60 میلیون نفر گذشت. این افزایش، کم‌وبیش ادامه داشت تا آخرین روزهای اسفند سال 96 که خبرگزاری‌ها خبردادند جمعیت ایران از مرز 81 میلیون نفر گذشته است و حالا مرکز آمار کشور پیش بینی می‌کند تا سال 1415 یعنی 18 سال دیگر، جمعیت کشور به بیش از 95 میلیون نفر برسد.

بر اساس پیش بینی فوق، سهم جمعیت صفر-١٤ساله از 3/24 درصد در سال ١٣٩٦ به 7/19 درصد در سال ١٤١٥ کاهش خواهد یافت. سهم جمعیت جوان از سال ١٣٩٦ تا سال ١٤٠٥ از 9/23 درصد به 6/19 درصد کاهش یافته و سپس تا سال ١٤١٥ به 8/21 درصد افزایش می‌یابد. سهم جمعیت میانسال هم از سال ١٣٩٦ تا سال ١٤٠٥ از 6/45‌درصد به 8/48 درصد افزایش یافته و سپس تا سال ١٤١٥ به 5/47 درصد کاهش می‌یابد. جمعیت سالمندان ٦٥ ساله و بیشتر از 1/6 درصد در سال ١٣٩٦ به ١١ درصد در سال ١٤١٥ افزایش می‌یابد.

مینا مولایی

روزنامه‌نگار

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: جمعیت جام جم آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۸۳۹۲۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رشد ۲.۴ درصدی موالید مادران زیر ۲۴ سال

رئیس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس و مسئول دبیرخانه قرارگاه جوانی جمعیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از رشد ۲.۴۳ درصدی موالید در مادران ۲۰ تا ۲۴ سال خبر داد و گفت: در سال ۱۴۰۲ یک میلیون و ۵۷ هزار و ۹۵۹ نوزاد متولد شدند. - اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، صابر جباری در بیست و دومین جلسه قرارگاه جوانی جمعیت وزارت بهداشت اظهار کرد: سال 1401 میزان موالید در سنین 20 تا 24 سال 16.54 درصد بوده که این آمار در سال 1402 به 18.97 درصد رسیده است.

وی با بیان این که پس از ابلاغ قانون جوانی جمعیت در سال 1400 و اجرایی شدن آن از سال 1401 اتفاقات خوبی رقم در حوزه جمعیت خورده است، افزود: میزان موالید در سنین 20 تا 24 سال در سال‌های 1400، 1399 و 1398 به ترتیب 17.05، 17.5 و 18.06 بوده است.

مسئول دبیرخانه قرارگاه جوانی جمعیت وزارت بهداشت با بیان این که روند میزان موالید در سنین 25 تا 29 سال نیز در سال 1402 نسبت به سال 1401 از عدد 24.12 درصد به 24.39 درصد رسید، گفت: روند درصد زایمان چهارم نیز از سال 98 تا 1402 از عدد 5.1 به 6.42 درصد رسیده است.

بهترین زمان برای بارداری و فرزندآوری چه زمانی است؟

جباری اضافه کرد: روند زایمان پنجم نیز از سال 98 تا 1402 از عدد 1.59 به عدد 2.04 رسیده است.

رئیس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت درباره کاهش چشمگیر روند رشد منفی تعداد ولادت در کشور طی سال گذشته، گفت: در سال 1402 نسبت به سال 1401 شاهد کاهش 1.61 درصدی موالید بودیم که این عدد در سال پیش از آن 3.67 درصد بود و نشان‌دهنده موفقیت برنامه‌ها در جلوگیری از سرعت روند کاهشی موالید در سال گذشته است.

جباری با بیان این که در سال های 1400، 1401 و 1402 به ترتیب یک میلیون و 114 هزار و 90، یک میلیون 75 هزار و 224 و یک میلیون و 57 هزار و 959 نوازد متولد شدند، یادآور شد: در سال 1402 کاهش موالید نسبت به سال 1401 بالغ بر 17 هزار و 265 نفر بود که این عدد در سال 1401 نسبت به سال 1400 بالغ بر 40 هزار و 966 نفر بوده است.

وی با اشاره به این که بیشترین کاهش موالید نسبت به سال قبل در سال 1398 رخ داد، خاطرنشان کرد: در سال 1398 کاهش موالید نسبت به سال 97 به عدد 170 هزار و 356 نفر رسید که کاهش 12.47 درصدی را نشان می داد و بیشترین نرخ کاهش از سال 93 تا سال 1402 بوده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • فعالیت ۲۳۰ هزار پرستار در ایران / سهم سلامت از تولید ناخالص ملی۳ تا ۴ درصد است
  • تعداد پرستاران زن در ایران، ۷۵درصد بیش از پرستاران مرد است
  • تعداد پرستاران زن در ایران، 75درصد بیش از پرستاران مرد است
  • فعالیت ۲۳۰۰۰۰ پرستار در ایران/ ۷۵ درصد پرستاران زن هستند
  • وضعیت فرزندآوری در کشور/ روند صعودی زایمان فرزند چهارم
  • رشد ۲.۴۳ درصدی موالید در مادران ۲۰ تا ۲۴ سال
  • رشد ۲.۴ درصدی موالید مادران زیر ۲۴ سال
  • دولت با ایده‌هایی عملگرایانه سیاست‌های جمعیتی را تقویت کند
  • سیاست‌های مشوق جمعیتی دولت در فرهنگ جوانی جمعیت اثرگذار است
  • برپایی جشن ازدواج ۲۳ پاسدار در سردشت