Web Analytics Made Easy - Statcounter

کاهش ذخایر و تخم «آرتمیا» در دریاچه ارومیه که زمانی بزرگ‌ترین منبع آرتمیای جهان بود، امروز به یکی از دغدغه‌های زیست‌ محیطی تبدیل ‌شده است. خشکسالی‌های بیش ازیک دهه اخیر در منطقه و تبخیر بسیار بالا به همراه گرمای بیش‌ازحد و کاهش آب ورودی به دریاچه ارومیه به‌دنبال کمبود بارندگی‌ها سبب شده که غلظت نمک دریاچه بالا برود و شرایط مطلوب برای ادامه حیات آرتمیا تا حدودی با مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پریساسادات عظیمی روزنامه نگار

ایران آنلاین / البته با توجه به اقدامات ستاد احیای دریاچه ارومیه شرایط این تالاب نسبت به چند سال گذشته کمی بهبود یافته و می‌توان در آب آن آرتمیا را مشاهده کرد که نویدبخش حیات دوباره این زیست‌ بوم است.

«آرتمیا» مقاوم‌‌ترین موجود آبزی در آبی با میزان شوری بالاست ولی شرایط موجود دریاچه ارومیه و رسیدن آب آن به حالت فوق اشباع موجب به خطر افتادن حیات این موجود زنده شده است. این روزها هرچند شاهد بهبود نسبی اوضاع دریاچه هستیم اما با توجه به فرارسیدن فصل گرما و تبخیر و بالا رفتن شوری دوباره آب نگرانی برای از بین رفتن آرتمیا قوت می‌یابد. هم‌اکنون با توجه به اشباع شدن آب دریاچه ارومیه، آرتمیا همچنان در چرخه زیست بحرانی به سر می‌برد. این در حالی است که به عقیده برخی از مسئولان و کارشناسان این حوزه، می‌توان تولید و پرورش آرتمیا را در جنوب کشور در کنار تولید میگو که در آب‌های شور پرورش می‌یابد، گسترش داد.
  آب‌های جنوب کشور مناسب برای پرورش آرتمیا
«ناصر آق»، رئیس پژوهشکده آرتمیا و آبزی پروری دانشگاه ارومیه و رئیس انجمن آبزی پروری کشور در گفت‌و‌گو با «ایران» با تأکید بر اینکه تولید آرتمیا در کشور باید تقویت شود، خاطرنشان کرد: درحال حاضر در شهر رفسنجان در استان کرمان که شوری آب بخشی از این شهر بالاست، آرتمیا تولید می‌شود. در واقع هر نقطه از کشور که آب شور داشته باشد برای پرورش و تولید آرتمیا بسیار مناسب است. تاکنون چند بار در جلساتی که با مسئولان ستاد احیای دریاچه ارومیه و سازمان حفاظت از محیط زیست داشتیم، پیشنهاد پرورش آرتمیا را در استان‌های جنوبی کشور عنوان کردیم اما تاکنون استقبالی از آن نشده، این درحالی است که اگر این اتفاق بیفتد اشتغالزایی نیز به‌دنبال خواهد داشت. زیرا در کنار پرورش میگو که در آب‌های شور جنوب کشور انجام می‌شود، می‌توانیم پرورش آرتمیا را هم داشته باشیم.
   تولید آرتمیا در کرمان
به گفته رئیس انجمن آبزی پروری کشور، هم‌اکنون در کرمان در دریاچه‌ای به وسعت 25هکتار آرتمیا تولید می‌شود که میزان تولید آن از دریاچه ارومیه (با توجه به شرایط کنونی) بیشتر است. با توجه به نکات یاد شده ضروری است دولت از طرح‌های تولید آرتمیا در حاشیه خلیج فارس و دریای عمان در جنوب کشور حمایت کند تا ضمن اشتغالزایی در این خطه صنعت آبزی پروری را هم زنده و سرپا  نگه داریم. آق با بیان اینکه آرتمیا مصارف زیادی در صنعت آبزی‌پروری، تغذیه میگو و ماهیان دریایی، خاویاری و زینتی دارد، یادآور شد: اگر تنها در 2 فاز اول و دوم، یک چهارم دریاچه را(در هر فاز) به‌طور کامل احیا کنیم، می‌توانیم سالانه 5 هزار تن تولید آرتمیا داشته باشیم.
   آرتمیا دریاچه ارومیه هیچ وقت به‌طورکامل از بین نمی‌رود
رئیس انجمن آبزی پروری کشور با اشاره به اینکه آرتمیا دریاچه ارومیه هیچ وقت به طورکامل از بین نمی‌رود چون تخمش در شرایط سخت هم حتی اگر شوری آب دریاچه بیش از حد بالا برود یا دریاچه به طور کامل خشک هم شود باز در زیر نمک‌ها باقی می‌ماند، افزود: به محض پرآب شدن دریاچه، تخم آن دوباره احیا می‌شود و این، از ویژگی‌های این نوع موجود دریایی است.
وی با اشاره به شرایط مناسب دریاچه ارومیه درگذشته برای رشد آرتمیا گفت: این دریاچه در زمان شکوفایی 35 میلیارد مترمکعب آب داشت و شوری آن 150گرم درلیتر بود که شوری کاملاً بهینه برای رشد و پرورش آرتمیا محسوب می‌شد. در آن زمان (قبل از شروع بحران دریاچه) شاهد تولید 300هزارتنی آرتمیا در این دریاچه بودیم.
   شوری زیاد آب برای پرورش آرتمیا مناسب نیست
آق، وضعیت تراز آبی دریاچه ارومیه تا 28 اردیبهشت ماه در بهترین شرایط را 2.2 میلیارد مترمکعب آب و شوری آن را بالای 350 گرم در لیتر عنوان کرد و اظهار داشت: این میزان شوری بسیار بالاست. پیش‌بینی می‌شود تا پایان تابستان شوری آب به 600 گرم در لیتر نیز افزایش پیدا کند که این وضعیت برای پرورش آرتمیا مناسب نیست. آرتمیا معمولاً از اواسط فروردین ماه تا اواخر خردادماه که شرایط آبی دریاچه و شوری آن مناسب است، تولید می‌شود.
   صادرات آرتمیا نداریم
رئیس پژوهشکده آرتمیا و آبزی‌پروری دانشگاه ارومیه تولید کنونی آرتمیا در دریاچه را به حدی پایین عنوان کرد که دیگر صادراتی در این بخش انجام نمی‌شود. به‌گفته وی در حال حاضراز کشورهای چین و امریکا نیز آرتمیا وارد می‌کنیم. در دریاچه ارومیه تنها طی سال‌های 81 -80 حدود 100 تن تخم آرتمیا برداشت شد و از آن موقع تاکنون که شرایط بحرانی شده، برداشت آن متوقف شده است.
   راه‌اندازی بانک «سیست و ژن» آرتمیا برای جلوگیری از انقراض آن در همین حال، «علی نکویی فرد»، رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور هم درگفت‌و‌گو با «ایران» از راه‌اندازی بانک «سیست و ژن» آرتمیا برای جلوگیری از انقراض این آبزی خاص دریاچه ارومیه خبر داد و گفت: راه‌اندازی این بانک از تعهدات مرکز تحقیقات آرتمیاست وعملیات آن در دست اجراست. هدف از راه‌اندازی این بانک از یک سو حفظ ذخایر ژنتیکی و تحقیقاتی این نوع آبزی است و از سوی دیگر امکان ذخیره ژنتیکی آرتمیا کشور و دیگر کشورهای منطقه نیز فراهم می‌شود.

   استفاده از آب خروجی استخرهای پرورش میگو برای پرورش آرتمیا

رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور ،‌با بیان اینکه با راه‌اندازی بانک «سیست و ژن» آرتمیا می‌توانیم درمناطقی از کشور که مستعد تولید آرتمیا است آن را گسترش دهیم، تصریح کرد: نیاز کشور به تولید تخم این نوع آبزی نزدیک به 30 تن است. از طرفی هم می‌توان از آب خروجی استخرهای پرورش میگو در جنوب کشور(هرمزگان، بوشهر و چابهار) برای پرورش آرتمیا نیز استفاده کرد.رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور شوری مناسب برای تولید و پرورش آرتمیا را از30 گرم در لیتر تا 180 گرم در لیتر دانست و افزود: قیمت کنونی آرتمیای زنده از 120هزار تومان تا 140 هزار تومان است. منجمد این آبزی نیز کیلویی 30هزارتومان تا 40 هزارتومان به فروش می‌رسد. از فصل پاییز به بعد هم قیمت آرتمیای منجمد بین 80 هزار تا100 هزارتومان متغیراست. وی از راه‌اندازی مرکز پرورش آرتمیا در دشت «فسندوز» میاندوآب توسط بخش خصوصی خبر داد .

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۸۴۰۰۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آب‌گیری دریاچه ارومیه در ایام گرم و کم بارش ادامه پیدا کند

عضو شورای اسلامی شهر ارومیه گفت: در ابتدای سال شاهد آب‌گیری خوب دریاچه ارومیه هستیم و امیدواریم با برنامه‌ریزی و تدابیر انجام گرفته از سوی ستاد احیای دریاچه ارومیه این آب‌گیری و احیای دریاچه در ایام گرم و کم‌بارش سال نیز ادامه پیدا کند تا شاهد چهره زیبای دریاچه ارومیه باشیم.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از آذربایجان‌غربی، رسول اصغرزاده در دیدار با استاندار آذربایجان‌غربی ضمن تبریک روز شوراها اظهار کرد: در کنار بارش رحمت الهی شاهد احیای دریاچه ارومیه با تدابیر مسئولان استانی به ویژه شخص استاندار آذربایجان‌غربی به عنوان دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه هستیم.

وی افزود: در ابتدای سال شاهد آب‌گیری خوب دریاچه ارومیه هستیم و امیدواریم با برنامه‌ریزی و تدابیر انجام گرفته از سوی ستاد احیای دریاچه ارومیه این آب‌گیری و احیای دریاچه در ایام گرم و کم بارش سال نیز ادامه پیدا کند تا شاهد چهره زیبای دریاچه ارومیه باشیم و لطف پروردگار متعال شامل حال همه ما شود.

عضو شورای اسلامی شهر ارومیه در ادامه با تشکر از معاونت هماهنگی امور عمرانی و مدیر کل امور شهری و شوراهای استانداری آذربایجان‌غربی در به سرانجام رساندن موضوع سرمایه‌گذاری شهرستان خوی گفت: با اینکه موضوع سرمایه‌گذاری پروژه آناآتا در شهرستان خوی مربوط به شورای اسلامی شهر ارومیه نمی‌شود اما شاید زحماتی که در طول بیش از ۷۰ روز به سرانجام رسید، نتیجه و خیر و برکات آن شامل حال کل استان آذربایجان‌غربی به ویژه ارومیه شود.

اصغرزاده با بیان اینکه باید سرمایه‌گذاران داخلی را برای کمک حال دولت به میدان بکشیم، تصریح کرد: برای جذب سرمایه‌گذاران داخلی به حمایت‌های معنوی مسئولان کشوری و استانی به ویژه شخص استاندار نیاز است و از این رو، این موضوع باید در بدنه‌های مدیریتی و دستگاه‌های اجرایی و نیز شهرداری تقویت شود.

وی با بیان اینکه بروکراسی و پروسه‌های اداری موجب فرار سرمایه‌گذاران از شهر ارومیه می‌شوند، عنوان کرد: گاهی مواقع مشاهده می‌شود که سرمایه‌گذاران به خاطر طولانی بودن پروسه اداری و حتی سنگ‌اندازی‌ها و تصمیمات کارشناسی نادرست از سرمایه‌گذاری در شهر ارومیه و حتی استان ناامید می‌شوند و از این رو از استاندار آذربایجان‌غربی خواستار توجه و رفع مشکلات در این حوزه هستیم.

کد خبر 748744

دیگر خبرها

  • تصاویر| تفریح در بخش پرآب دریاچه ارومیه
  • تراز دریاچه ارومیه از مرز ۱۲۷۰ متر عبور کرد
  • آب‌گیری دریاچه ارومیه در ایام گرم و کم بارش ادامه پیدا کند
  • فیلم| حال خوش مردم در جوار دریاچه ارومیه
  • وضعیت دریاچه ارومیه برخلاف خوش‌بینی‌ها بحرانی است!
  • آخرین وضعیت دریاچه ارومیه
  • حال خوش این روزهای نگین فیروزه‌ای آذربایجان
  • آب چه رودخانه‌هایی از کردستان به دریاچه ارومیه سرازیر می‌شود؟
  • رهاسازی ۷۷ میلیون مترمکعب حقابه تالاب‌های اقماری دریاچه ارومیه
  • بزرگترین مزرعه پرورش ماهی در مشگین شهر احداث می شود