Web Analytics Made Easy - Statcounter

پایگاه خبری جماران: حدیث سوم از مجموعه وصایای امام خمینی که آن را با هم مرور می کنیم، یکی از اساسی ترین عرصه های اندیشه سیاسی حضرت امام است. 

ایشان می نویسند: «‌‌ و به همه در کوشش برای رفاه طبقات محروم وصیت‌‎ ‌‌می کنم(١) که خیر دنیا و آخرت شماها رسیدگی به حال‌‎ ‌‌محرومان جامعه است که در طول تاریخ ستمشاهی و‌‎ ‌‌خان خانی در رنج و زحمت بوده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

(٢) و چه نیکو است که‌‎ ‌‌طبقات تمکّن دار به طور داوطلب برای زاغه و چپرنشینان‌‎ ‌‌مسکن و رفاه تهیه کنند. و مطمئن باشند که خیر دنیا و‌‎ ‌‌آخرت در آن است.(٣) و از انصاف به دور است که یکی‌‎ ‌‌بی خانمان و یکی دارای آپارتمانها باشد.‌(٤)»
(صحیفه امام، ج21، ص:444)

اولین فراز از این کلام توصیه ى طبقات محروم است. این کلام را حضرت امام در موارد بسیار متعدد بیان کرده اند.

ایشان می فرماید: «وظیفه ما و همه دست اندرکاران است که به این مردم خدمت کنیم و در غم و شادی و مشکلات آنان شریک باشیم که گمان نمی کنم عبادتی بالاتر از خدمت به محرومین وجود داشته باشد» (صحیفه امام، ج20، ص:321)....«فکر این ملت، فکر این زاغه نشین ها، فکر این مردمی که همه چیزشان را دادند و شما را به مسند نشاندند، فکر آنها را بکنید». (صحیفه امام، ج13، ص:199)... «امروز رئیس جمهور و دولت و مجلس شورای اسلامی و تمامی متصدیان‌‎ ‎‌امور تربیتی در مقابل خداوند قادر و توده های ملت مستضعف مسئول هستیم». (صحیفه امام، ج17، ص:2) «خود را از مردم پابرهنه و مستضعف و بی پناهی که تمامی عزت ما رهین منت و خدمت آنان است، و شهیدان و جانبازان و اسرا و مفقودین نیز از همین قشرند، دور نسازید». (صحیفه امام، ج20، ص:37)

در باره این موضوع چند نکته گفتنی است:

از نگاه امام، انقلاب اسلامی را طبقات محروم به وجود آورده اند. این نکته ای است که بارها و بارها در کلمات ایشان تکرار شده است و در آخرین جمله ای که از ایشان خواندیم به صراحت آن را مورد اشاره قرار داده اند. بر همین اساس همواره به مسئولین توجه می دهند که قدر دان این طبقه که پایه گذار نهضت و انقلاب بوده اند، باشند.

اما در اینجا یک نکته مهم نباید مغفول واقع شود. انقلاب اسلامی از آنجا که ریشه ی دینی داشت، بر خلاف دیگر حرکات و فعالیت های سیاسی مبتنی بر یک طبقه خاص نبود. لذا موج انقلاب به همان اندازه در روستاها و در میان دهقانان شیوع داشت که در میان شهری ها و کارگران. به همان اندازه بازاری های مسلمان را به حرکت وا داشت که حاشیه نشینان را. همراهی گروه هایی از بازار در سالهای اولیه نهضت و هم چنین همسویی دانشگاهیان از همین منظر تحلیل می شود. حال جای این سؤال است که پس چرا در کلام امام تا این اندازه نقش طبقات محروم پر رنگ دانسته شده است. 

در پاسخ باید گفت اولا جامعه پیش از انقلاب بر خلاف تبلیغات دروغین امروز، دارای تعداد زیادی از محرومین اقتصادی بود. کثرت این طبقه در قیاس با طبقات مرفه، به کثرت حضورشان در انقلاب انجامیده است. ثانیاً عمق دین داری، به خصوص توجه به عاشورا در طبقات محروم نسبت به بقیه طبقات بیشتر بود، چرا که تبلیغات مستمر چپ ها مبنی بر خرافی بودن دین، در بخش هایی از طبقه متوسط و تبلیغات لیبرالیستی مبنی بر پایان یافتن عصر دین داری، در طبقات مرفه، نقش دین را در چشم ایشان فروکاهیده بود. فراموش نکنیم فضای انقلابیون در جهانِ آن روزگار به شدت در اختیار مارکسیست ها بود. و ثالثاً طبقات کم در آمد، آمادگی بیشتری برای پرداخت هزینه دارند. به همین جهت علیرغم همراهی همه ی طبقات در انقلاب و حضور همه ی اقشار -از بازاری تا کاسب و از دانشجو تا کارگر و از زنان خانه دار تا روستاییان- باز این طبقات محروم تر بودند که بار اصلی انقلاب را بر دوش کشیدند. 

نکته دوم آنکه امام، کمک به محرومان را هم موجب خیر دنیوی و هم موجب خیر اخروی می دانند. درباره آثار دنیوی این مهم، در بخش بعد سخن می گوییم اما در همین مختصر به این آیه شریفه توجه کنید که می فرماید: «وَأَنفِقُواْ فِی سَبِیلِ اللّهِ وَلاَ تُلْقُواْ بِأَیْدِیکُمْ إِلَی التَّهْلُکَةِ وَأَحْسِنُوَاْ إِنَّ اللّهَ یُحِبُّ الْمُحْسِنِینَ(و در راه خدا، انفاق کنید و (با ترک انفاق) خود را به دست خود، به هلاکت نیفکنید و نیکی کنید که خداوند، نیکوکاران را دوست می دارد).

انسانها اگر از کنار فقر به راحتی بگذرند و در رفع آن نکوشند، در آن دنیا گرفتار خواهند بود. در روایت وارد است که «پیامبر مردی را دید که به پرده کعبه متوسل شده و خدا را می خواند. پیامبر فرمودند مگر چه کرده ای؟ عرض کرد: ای رسول خدا! من آدم ثروتمندی هستم، ولی هنگامی که نیازمندی به سراغم می آید، گویی شعله ی آتشی را در برابر من قرار داده اند. (آری! من از دیدن نیازمندان وحشت دارم و متنفرم). پیامبر صلی الله علیه و آله فرمودند: از من دور شو و مرا به آتش خود نسوزان. سوگند! به خدایی که مرا به هدایت و کرامت مبعوث کرده، اگر در میان رکن و مقام (گرامیترین نقاط روی زمین در کنارخانه خدا) بایستی و دو هزار سال عبادت کنی و گریه کنی، به حدی که از چشمت نهر آب جاری شود و درختان را سیراب کند، سپس بمیری، در حالی که لئیم و بخیل هستی، خداوند تو را به صورت در آتش خواهد افکند، آیا نمی دانی که خداوند می گوید: هر کس «بخل» کند، درباره خود «بخل» کرده و هر کس از «بخل» خویش در امان باشد، رستگار است.»[جامع السعادات ج ٢ ص ٢١٤]

و نکته آخر آنکه فقر هیچ نوع احترامی ندارد. بلکه آنچه محترم است فقیر است. «احترام فقیر» هم همانند «احترام عالم» نیست. به این معنی که باید فقیر را از فقر خارج کرد در حالی که عالم را صرفاً باید احترام نمود. به عبارت دیگر احترام فقیر همانند «احترام مظلوم» است. هم افراد یک جامعه به تنهایی و هم حکومت با تأسیس نهادهای لازم باید سعی کنند فقر و ظلم را ریشه کن کنند. 

نگارنده مدعی است انقلاب در دهه ی اول، دین خود را به طبقات محرومی که به وجود آورنده انقلاب بودند، ادا کرده است. محرومیت زدایی در اثر عملکرد نهادهایی همانند کمیته امداد و بنیادهای مختلف و جهاد سازندگی تا حدود زیادی به انجام رسید که فربه شدن طبقه متوسط در دهه شصت مؤید این ادعاست.

 

انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: تلگرام نقل و انتقالات لیگ برتر لیگ ملت های والیبال ارزش های دهه 60 انقلاب زنان خانه دار عاشورا مجلس شورای اسلامی مسکن تلگرام نقل و انتقالات لیگ برتر لیگ ملت های والیبال ارزش های دهه 60 امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۸۴۵۹۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزارت ارشاد وظیفه نظارت و تسهیل گری را به عهده دارد نه تصدی گری

به گزارش خبرگزاری مهر، محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پنج‌شنبه ۶ فروردین به منظور دیدار مردمی با فعالان فرهنگی و اهالی دارالشهدای تهران در مسجد چهارده معصوم (ع) واقع در خیابان امامزاده حسن (ع) حضور یافت.

اسماعیلی در این برنامه گفت: خیلی خوشحال هستم در شب زیارتی حضرت اباعبدالله امام حسین (ع) در این مسجد که مزین به نام شهداست در جمع شما نمازگزاران و مردم همیشه در صحنه این محله حضور دارم.

وی افزود: از ابتکار آقای رییس‌جمهور به دلیل این سفر درون پایتختی باید یاد کنیم، به همراه رئیس جمهور به دورترین نقاط ایران می‌رویم و از نزدیک با مردم و اهالی عزیز شهرهای مختلف صحبت می‌کنیم و امشب در کنار مجموعه‌های دولتی و حاکمیتی در شهر تهران محضر شما عزیزان هستیم؛ انشاالله مصداق این ضرب‌المثل که می‌گوید "دور شمع تاریک است" نشویم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: اذان صبح با آقای رئیس جمهور از سفر به سریلانکا برگشتیم و بلافاصله برنامه‌های امروز که از قبل تدارک دیده شده بود عملی شد؛ انشاالله این حضور منشأ برکات بسیاری برای مردم باشد.

وی با بیان اینکه این منطقه خصوصیات ویژه‌ای دارد، افزود: تعداد شهدای این منطقه حدود چهار هزار نفر است. کوچه به کوچه منطقه ۱۷ مشحون از شهدا است؛ سال ۱۳۷۴ نماینده شورای نگهبان در صندوق‌های رأی بودم و در اکثر محل‌های اخذ رأی به عنوان ناظر حضور داشتم. میزان حضور مردم این منطقه در پای صندوق‌های رأی برتری چشمگیری نسبت به سایر مناطق داشت، ما به این مسأله ایمان داریم که هسته سخت انقلاب اسلامی در مساجد است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: وظیفه مهم دولت اسلامی این است که در حلقه اول به مطالبات اهالی مسجد رسیدگی ویژه کند چون این عزیزان در صف اول حرکت‌های تأثیرگذار در نهضت امام بودند.

اسماعیلی ادامه داد: نهضت امام راحل وارد شصت و دومین سال حیات خود شد، این نهضت با مسجد و نام حضرت زهرا (س) آغاز شده است؛ انقلاب اسلامی فاطمی حدوث است و در طول همه سال‌های بعد با نام حضرت اباعبدالله (ع) مانا شده است و حسینی بقاست.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: این حرکت در مساجد و حوزه‌های علمیه تفسیر عملی می‌شود. در دولت مردمی این حرکت به نام نهضت بازگشت به مساجد نام گذاری شده است.

وی افزود: توفیق دارم به لطف خداوند و عنایات اهل بیت (ع) در مساجد مختلف حاضر می‌شوم و با نمازگزاران صحبت می‌کنم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه فضای کاری در دولت مردمی این است که دولت و حاکمیت را به جامعه بازگردانیم، گفت: در حوزه فرهنگ قرار نیست تصدی‌گری کنیم در دولت وظیفه نظارت و تسهیل‌گری را بر عهده داریم. گروه‌ها و جریانات مردمی باید پای کار بایستند و بنده نیز به عنوان وزیر فرهنگ موظف هستم ساختارها را در خدمت این شعار قرار دهم و این رویکرد را با قوت ادامه دهم.

اسماعیلی گفت: اگر امروز در منطقه ۱۷ تهران استعدادهایی در حوزه فعالیت‌های قرآنی وجود دارد. از استعدادهای هنری در سایر عرصه‌ها نیز (در این منطقه) برخورداریم، ما نیز آمادگی داریم در نقاط مختلف همین منطقه مجالس ویژه ای را برای تعظیم مفاخر و شهدا به تعداد مساجد و هیأت برگزار و آمادگی داریم از همه مؤسسات ثبت شده حمایت کنیم؛ از ما پشتیبانی از شما حرکت.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: فرزند مسجد هستم و تمام دوران کودکی ام در مسجد بوده است در مسجد تئاتر و سرود اجرا کردیم، قرائت قرآن را آموختیم و با احکام آشنا شدیم.

وی افزود: هیچ فعالیت فرهنگی هنری و رسانه‌ای به مسجد گره نمی‌خورد مگر اینکه مخاطبانش را به سمت فلاح و رستگاری هدایت کند.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: برای آموزش هنر آمادگی داریم در مساجد منطقه اقداماتی را انجام دهیم در مناطق محروم کشور در دو سال اخیر بیش از صد هزار نفر را تحت تعلیم آموزش هنری قرار دادیم و آنها را توانمند کردیم.

وی افزود: آقای هاشمی جانشین وزیر فرهنگ، حجت‌الاسلام خداداده، آقای سالاری معاون حوزه هنری و دیگر مسئولان وزارت فرهنگ در این جلسه حضور دارند و با همه دوستان خدمت شما رسیده‌ایم تا اعلام کنیم در همه بخش‌ها آماده خدمتگزاری هستیم‌.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: در سفر اخیر به پاکستان موج استقبال مردمی را شاهد بودیم مردم مسلمان چنان از انتقام سخت فرزندان امام به وجد آمده بودند که همه مسیرها پر از ابراز عشق و علاقه به امام، رهبری و رئیس جمهور بود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: افرادی که بر طبل ناامیدی می‌کوبند و می‌خواهند مردم را از آینده با شکوه ملت ایران ناامید کنند این صحنه‌ها را ببینند، دنیا به فرزندان ایران افتخار می‌کند همه مؤمنان، عدالت طلبان و آزادگان به انقلاب، شهدای ایران و فرزندان این مرز و بوم افتخار می‌کنند.

در ادامه این دیدار تعدادی از فعالان اجتماعی این منطقه مشکلاتشان را به وزیر فرهنگ در میان گذاشتند، پس از آن نیز اسماعیلی پشت میز خدمت قرار گرفت و مردم مشکلات‌شان را بی واسطه با وزیر فرهنگ به عنوان نماینده دولت مردمی با وی در میان گذاشتند.

کد خبر 6088886 زینب رازدشت تازکند

دیگر خبرها

  • ایجاد ۱۳ ایستگاه ورزش همگانی در اردبیل
  • زائران حج شناخت و معرفت خود را تقویت کنند
  • لزوم جبران تأخیر ایجاد شده در اجرای سیاست‌های تامین اجتماعی
  • کاهش ۳ درصدی نرخ بیکاری گیلان
  • عملکرد بخش تعاون در کاشان موفقیت‌آمیز نبوده است
  • عدم‌ پرداخت دستمزد و بیمه و نبود امنیت شغلی ظلم به کارگران است
  • کاهش ۳ درصدی نرخ بیکاری گیلان/ برخورد قضایی با ۱۵۰ کار فرمای متخلف
  • شهید مطهری الگوی نخبگان فکری جبهه انقلاب است
  • جوانان باید به دنبال کسب مهارت برای ایجاد شغل باشند
  • وزارت ارشاد وظیفه نظارت و تسهیل گری را به عهده دارد نه تصدی گری