Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-01@18:36:29 GMT

خط بطلان بر سلامت جامعه با گرایش به دخانیات

تاریخ انتشار: ۹ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۸۷۶۸۳۰

خط بطلان بر سلامت جامعه با گرایش به دخانیات

تهران- ایرنا- پیامدهای مصرف دخانیات و تاثیرات اجتناب ناپذیر آن بر جامعه، همچون زنگ خطری است که ضرورت اجرای برنامه های موثر به منظور آموزش و آگاهی بخشی به افراد را نشان می دهد تا اینگونه آمار گرایش به مواد دخانی را کاهش داد و افراد را در مسیر دستیابی به سبک زندگی سالم و دوری از دخانیات هدایت کرد.

به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا؛ سالیانه بسیاری از مردم به علت استعمال دخانیات، جان خود را از دست می‌دهند اما این امر تنها پیامدهای مصرف دخانیات نیست، بلکه مجموعه ای از بیماری ها و مشکل های بهداشتی همچون انواع سرطان، بیماری های قلبی، ضایعات شنوایی، پوکی استخوان، سقط جنین و .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. نیز در ارتباط با مصرف مواد دخانی است که سلامت جامعه را به خطر می اندازد. بنابراین مصرف دخانیات هیچ عضوی را در بدن سالم نمی گذارد و از علت های اصلی مرگ و میر در جهان به شمار می رود.

گسترش روز افزون استفاده از مواد دخانی آسیب زا و اهمیت حفظ سلامت انسان سبب شد تا سازمان جهانی بهداشت در 1987 میلادی 31 می را برای مبارزه با این مقوله به عنوان «روز جهانی بدون دخانیات» نامگذاری کند تا تمامی مردمان جهان بیش از پیش به اثرهای مخرب این مواد خطرناک آگاه شوند و در مسیر داشتن دنیایی بدون دخانیات گام بردارند.

با توجه به این که بیماری های قلبی و عروقی از جمله سکته های قلبی، یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در جهان امروز محسوب می شود، سازمان جهانی بهداشت با تاکید بر دخانیات و بیماری های قلبی، شعار «تنباکو قلب ها را می شکند» را برای سال جاری انتخاب کرده است.

در ایران نیز هر ساله به مناسبت روز جهانی بدون دخانیات، فعالیت های گسترده ای با همکاری ارگان های مربوط به منظور حمایت از اجرای سیاست های موثر بر کاهش مصرف دخانیات و ارتقاء سطح آگاهی عمومی به ویژه جوانان و نوجوانان نسبت به استفاده دخانیات انجام می پذیرد.

امسال نیز از پنجم تا 11 خرداد به عنوان هفته ملی بدون دخانیات با شعار ملی «قلیان، سمی برای سلامت خانواده» انتخاب و عناوین زیر برای روزهای این هفته در نظر گرفته شده است:

** شنبه پنجم خرداد «جوانان علیه قلیان»
** یکشنبه 6 خرداد «خانواده ی سالم با دوری از قلیان»
** دوشنبه هفتم خرداد «قهوه خانه سالم عاری از دخانیات»
** سه شنبه هشتم خرداد «دوری از دخانیات، حق شهروندی»
** چهارشنبه 9 خرداد «تعهد و مسوولیت اجتماعی در پیشگیری از دخانیات»
** پنجشنبه 10 خرداد «دوری از قلیان برای سلامت قلب»
** جمعه 11 خرداد «آموزه های دینی علیه قلیان»

پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به مناسبت «روز جهانی بدون دخانیات» با «غلامرضا حیدری» رییس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه شهید بهشتی به گفت وگو پرداخته است.

** افزایش مصرف دخانیات در قشر جوان
قشر جوان به مصرف دخانیات رغبت بیشتری دارد چرا که وقتی فرد به میانسالی می رسد بیشتر به فکر سلامتی خود است و نمی خواهد دچار بیماری شود. از این رو در ایران حدود 11 درصد افراد جامعه که در سن بالای 15 سال قرار دارند، سیگار را روزانه مصرف می کنند و این میزان در مردان 20 درصد و در زنان 2 درصد است. این آمار با اضافه کردن قلیان به آن رقم بیشتری پیدا می کند زیرا تجربه مصرف قلیان در 50 درصد افراد جامعه وجود دارد.

**افزایش مصرف قلیان در جامعه
مصرف سیگار در کشور کاهش پیدا نکرده بلکه جامعه با افزایش مصرف قلیان نیز روبرو شده است زیرا در سال های اخیر خانواده ها قلیان را به عنوان یک روش برای وقت گذرانی و تفریح استفاده می کنند و قبح مصرف آن از میان رفته است و همچنین شرکت های دخانیاتی برنامه ریزی و فعالیت هایی برای ترویج رفتارهای جدید مصرف داشته اند که این تبلیغات مصرف را در کشور بالا برده است.

نیکوتین موجود در قلیان یک ماده مخدر بسیار قوی به شمار می رود. فرد با مصرف قلیان حجم بالایی از نیکوتین به بدن خویش وارد می کند، اینگونه گیرنده ها و راه های هورمونی در بدن فعال می شوند، بدین شکل هنگامی که به این گیرنده ها، نیکوتین نرسد، فرد دچار کاهش سطح خونی نیکوتین می شود و رفتار وی تغییر می کند. از این رو ناخودآگاه مجبور به استفاده از نیکوتین خواهد شد و به آن وابستگی بدنی و روحی پیدا می کند.

**اجرای تمام بندهای قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات
برای جلوگیری از مصرف دخانیات تمام بندهای قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات که در 1385 خورشیدی در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید، به وسیله «ستاد کشوری کنترل و مبارزه با دخانیات» اجرایی شد. هر چند این قانون در حال اجرا است اما مجلس باید به صورت کامل بر آن نظارت داشته باشد تا شرایط برای افزایش قیمت های سیگار، ارایه خدمات ترک سیگار و راهکارهای پیشگیری از آن به وجود آید تا مصرف دخانیات در کشور کنترل شود.

تجربه 2 دهه اجرای برنامه های کنترل دخانیات در تمام دنیا نشان داده است که مهمترین راهکار پیشگیری، به افزایش قیمت از طریق افزایش مالیات مربوط می شود. هر چند این مالیات نباید بر تولید کننده باشد و اگر مالیات بر خرده فروشی به شکل 75 درصد قیمت تمام شده اعمال شود در آن صورت عده ای بسیاری به ویژه قشر نوجوان از مصرف آن خوداری می کنند.

**اجرای برنامه های فرهنگی درباره مضرات و کنترل دخانیات
بسیاری از برنامه های فرهنگی مانند ارتقای سطح آگاهی و دانش افراد درباره نتایج منفی مصرف دخانیات و کنترل آن که در رسانه ها انجام می شود نقش تاثیرگذاری در کاهش استفاده از مواد دخانی برجای می گذارد اما این کارها نباید مقطعی و در یک بازده زمانی انجام پذیرد و سپس برای مدتی هیچ خبری از آنها نباشد در صورتی که اگر چنین برنامه هایی مداوم و پیوسته دنبال شود، تاثیر خود را به صورت ملموس در جامعه می گذارد.

باید دانست مصرف دخانیات در ایران تنها به مردان اختصاص ندارد و جامعه شاهد استعمال آن از طرف زنان و دختران نیز هست که در چند سال گذشته به شکل غیرمطلوبی افزایش پیدا کرده است. «امان الله قرایی مقدم» آسیب شناس اجتماعی در گفت وگو با پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا می گوید گروه همسالان و دوستان نقش مهمی در گرایش دختران نوجوان به مصرف دخانیات دارند. در ادامه دیدگاه های وی را در این زمینه مرور می کنیم.

**گرایش دختران به مصرف دخانیات و گروه همسالان و دوستان
گروه همسالان و دوستان نقش مهمی در گرایش دختران نوجوان به مصرف دخانیات دارند. سن نوجوانی یکی از خطرناکترین دوره هایی است که فرد تحت تاثیر اطرافیان خود قرار می گیرد، از این رو می تواند به عنوان عاملی در سیگاری شدن دختران نوجوان باشد. در این سن دختران با حضور در گروه همسالان، مهمانی ها و مکان های دیگر که نظارت خاصی از طرف خانواده ها بر روی آن وجود ندارد، با کشیدن سیگار به صورت تفریحی به آن این ماده دخانی گرایش پیدا می کنند که در مرحله بعد به مواد دیگر اعتیاد آور دچار می شوند زیرا سیگار دروازه ورود نوجوانان به مواد مخدر دیگر است.

مدرسه نیز به عنوان یک نهاد نقش مهمی در جلوگیری از مصرف دخانیات از طرف دختران نوجوان دارد؛ یعنی در صورتی که مدیر و معلم در مدرسه از قدرت کافی برخودار باشند، می توانند به عنوان عاملی بازدارنده تبدیل شوند اما امروزه اقتدار آنها در مدرسه ها از میان رفته است و نوجوانان حرف شنوی کمتری از معلمان و مدیران خود دارند.

**نقش اشتغال و تجردگرایی در سیگاری شدن نوجوانان و جوانان
تجردگرایی به ویژه در میان جوانان افزایش پیدا کرده است که این امر باعث می شود تا این قشر وقت کمتری را در میان خانواده خود باشند و با زندگی مجردی و حضور در میان گروه همسالان به مصرف دخانیات گرایش پیدا کنند. البته نداشتن شغل مناسب و ناامیدی باعث نوعی سرخوردگی در افراد شده است که برای فرار از این مشکل هایی که در جامعه برای آنها پیش می آید به زندگی مجردی و حضور در گروه های مختلف روی می آورند در نتیجه برای اینکه خود را ثابت کنند و اینکه نشان دهند چیزی از آنها کم ندارند دخانیات مصرف می کنند. همچنین غم پراکنی هایی که رسانه ها، فضای مجازی و ... در جامعه به وجود می آورند باعث شده است تا نوجوانان نیز به نوعی گرفتار آن شوند و برای فرار از آنها مصرف سیگار و قلیان را به صورت تفریحی شروع کنند که این امر به مرور زمان افزایش می یابد.

**راهکارهای جلوگیری از استعمال دخانیات در میان جوانان
یکی از راهکارهایی که برای جلوگیری از مصرف دخانیات در نوجوانان و جوانان باید اعمال شود، توجه به روحیه آنها و ایجاد شادی در جامعه است. نوجوانان نیاز به سرگرمی و ایجاد شادی در جامعه دارند که این مهم هم با آگاهی دادن به خانواده ها، نهادهای آموزشی و ... امکان پذیر خواهد بود، یعنی همه باید به این نتیجه برسند که نوجوانان نیاز به سرگرمی و شادی دارند تا برای پر کردن اوقات خود به طرف دخانیات گرایش پیدا نکنند.

رسانه ها به ویژه صدا و سیما نیز می توانند با برنامه های سرگرم کننده مانع از گرایش نوجوانان به دخانیات شوند. همچنین اقتدار معلمان و پدران و مادران می تواند به عنوان عاملی بازدارنده در جامعه به حساب آید زیرا هنگامی که نوجوانان به نقش و اقتدار آنها احترام بگذارند کمتر به طرف دخانیات گرایش پیدا می کنند.

پژوهش**9370**2002**9131

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعی مناسبت ها روز جهانی بدون دخانیات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۸۷۶۸۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۵ ویتامین ضروری و مکمل مفید برای سلامت مردان

به گزارش خبرآنلاین ،نیازهای غذایی منحصربه‌فرد هر شخص ممکن است به میزان مصرف فعلی رژیم غذایی، سطح فعالیت، سطح استرس، ژنتیک و سابقه خانوادگی، محل زندگی و در دسترس بودن غذا بستگی داشته باشد.

ایسنا در خبری نوشت:علاوه بر این، متغیرهایی مانند مصرف الکل، مصرف کافئین و حتی سفر نیز می‌توانند در این مسئله نقش داشته باشند. به عنوان مثال، کسانی که الکل بیش از حد مصرف می‌کنند، در معرض خطر کمبود ویتامین B هستند.در ادامه تعدادی از ویتامین‌ها و مکمل‌هایی که برای سلامت مردان ضروری و ارزشمند هستند، معرفی شده‌اند:

ویتامین D

ویتامین D می‌تواند سطح تستوسترون سالم را در مردان افزایش دهد. تحقیقات نشان می‌دهد که کمبود ویتامین D عاملی برای کاهش تستوسترون است و تستوسترون پایین باعث می‌شود مردان مستعد ابتلا به انواع مشکلات سلامتی مانند کمبود خواب، کاهش انرژی و متابولیسم یا اختلالات جنسی شوند؛ در نتیجه دریافت ویتامین D بخش مهمی از سلامت مردان است.

ویتامین D هم‌چنین نقش مهمی در حفظ سلامت استخوان با افزایش جذب کلسیم دارد. علاوه بر این، ویتامین D با عملکرد خوب سیستم ایمنی مرتبط است. با این حال، بسیاری از مردان به دلیل کمتر قرار گرفتن در معرض آفتاب کافی در روز یا خوردن غذاهای غنی از ویتامین D، دچار کمبود ویتامین D هستند، بنابراین مصرف مکمل می‌تواند مفید باشد.

منیزیم

منیزیم یک ماده معدنی است که برای بسیاری از عملکردهای مهم بدن، از جمله: ریکاوری عضلات، سنتز پروتئین، عملکرد اعصاب و موارد دیگر ضروری است. منیزیم در دانه کدو تنبل، دانه چیا، بادام، بادام هندی، لوبیا سیاه، موز و اسفناج یافت می‌شود.

هم‌چنین مصرف مکمل منیزیم نیز مفید است. طبق تحقیقات، مکمل‌های منیزیم می‌توانند سطح تستوسترون خون در مردان را بهبود ببخشد و سلامت عضلانی را افزایش دهد. مقدار توصیه شده مصرف منیزیم در مردان ۴۰۰ تا ۴۲۰ میلی گرم در روز (هم از رژیم غذایی و هم از مکمل) است.

امگا ۳

امگا ۳ اسیدهای چرب اشباع‌نشده چندگانه هستند که فواید متعددی برای سلامتی دارند. امگا ۳ به سلامت قلبی عروقی، سلامت مفاصل و سلامت مغز در مردان کمک می‌کند. امگا ۳ در ماهی‌های چرب مانند سالمون، ساردین و ماهی خال مخالی به طور فراوان یافت می‌شود و در غذاهایی مانند دانه کتان، دانه چیا و گردو نیز به مقدار زیاد وجود دارد. اگر امگا ۳ کافی از رژیم غذایی خود دریافت نمی‌کنید، می‌توانید از طریق مصرف مکمل امگا ۳، این کمبود را جبران کنید.

ویتامین‌های گروه B

ویتامین‌های B نقش اساسی در فرآیند تبدیل غذا به انرژی دارند. ویتامین‌های B شامل تیامین (B ۱)، ریبوفلاوین (B ۲)، نیاسین (B ۳)، اسید پانتوتنیک (B ۵)، B ۶ (پیریدوکسین)، بیوتین (B ۷)، فولات (B ۹) و B ۱۲ است. این ویتامین‌ها هم‌چنین با تولید انتقال‌دهنده‌های عصبی، که برای عملکرد مغز و تنظیم خلق و خوی ضروری هستند، به داشتن یک سیستم عصبی سالم کمک می‌کنند. علاوه بر این، ویتامین‌های B ۶ و B ۱۲ برای سلامت قلب و عروق بسیار مهم هستند، زیرا به تنظیم سطح هموسیستئین و تولید گلبول‌های قرمز خون کمک می‌کنند.

برخی از عوامل سبک زندگی می‌توانند بر سطوح ویتامین B در بدن تأثیر بگذارند. مصرف الکل می‌تواند جذب چندین ویتامین B را مهار کند. افزایش سطح استرس می‌تواند برخی از ویتامین‌های B، به ویژه ویتامین B ۶ را کاهش دهد. از سوی دیگر، رژیم‌های غذایی با مقادیر کم ویتامین B می‌تواند منجر به افزایش سطح استرس و خلق و خوی ضعیف شود.

برای دریافت ویتامین B کافی، داشتن یک رژیم غذایی متعادل و غنی از منابع ویتامین B یک گام کلیدی است. مصرف مکمل‌های B کمپلکس که حاوی تمام ویتامین‌های گروه B است را در برنامه غذایی خود بگنجانید.

زینک (فلز روی)

روی یا زینک چندین مزیت مهم برای سلامت مردان دارد. این ماده معدنی نقش مهمی در عملکرد مناسب سیستم تولید مثل مردان، از جمله تولید اسپرم، سلامت پروستات و سنتز تستوسترون ایفا می‌کند.سطح کافی روی برای حفظ سطح تستوسترون سالم، که در میل جنسی و رشد عضلات نقش دارد، بسیار مهم است. روی هم‌چنین برای حفظ عملکرد سیستم ایمنی، کمک به فعال کردن آنزیم‌های دخیل در پاسخ ایمنی و ارتقای سلامت کلی مفید است.

غذاهای غنی از روی عبارتند از: گوشت گاو، آجیل، دانه‌ها، لبنیات و تخم مرغ. مردان در صورت مصرف مکمل روی، مراقب باشند که میزان مصرف آن‌ها بیش از ۴۰ میلی گرم در روز نباشد؛ زیرا مصرف بیش از حد روی می‌تواند باعث کمبود مس شود.

۲۳۳۲۱۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901015

دیگر خبرها

  • «قلیان اکسیژن» در مرحله آزمایش است/ برای نتیجه‌گیری زود است
  • به محض ترک قند و شکر در بدن چه می‌شود؟
  • مصرف عسل چه کمکی به سلامت دهان و دندان می‌کند؟
  • این کشور رکورددار سوء مصرف الکل در کودکان و نوجوانان شد
  • ناآگاهی مهمترین علت مصرف الکل و دخانیات
  • نگران مصرف قلیان هستیم/ دکه‌های مطبوعاتی مجوز عرضه دخانیات ندارند
  • قلیان اکسیژن چیست و چه خطراتی می‌تواند داشته باشد؟
  • قلیان اکسیژن؛ یک پک عمیق به سمت ناکجا؟!
  • کار‌هایی که به مغز آسیب می‌رساند
  • ۵ ویتامین ضروری و مکمل مفید برای سلامت مردان