Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری بسیج از یزد، دوران حدود پنج ساله حکومت حضرت علی علیه السلام درخشان ترین دوره حکومت داری بعد از حکومت پیامبر اعظم (ص) بود. بدون تردید اگر مردم از همان ابتدا به وصیت پیامبر عمل کرده بودند و بلافاصله بعد از رحلت حضرت رسول، زمان حکومت به دست امیرالمومنین بود جهان اسلام اوضاعی دیگر داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



با این همه همین دوران کوتاه حکومت حضرت علی علیه السلام الگوی شایسته ی حکومت داری در جامعه اسلامی محسوب می شود و می توان از آن درس های فراوانی گرفت.

هرچند در منشور حکومت داری حضرت علی موارد زیادی وجود دارد که بعنوان الگوی اداره جامعه قابل توجه است، اما در اینجا صرفا به چند ویژگی مورد توجه حضرت علی علیه السلام در اداره جامعه اشاره می شود:

ساده زیستی ودوری از اشرافی گری

دوری از اشرافی گری و ساده زندگی کردن حضرت علی علیه السلام در تاریخ بی نظیر است. ایشان هم در زندگی فردی خود نسبت به ساده زیستی تاکید داشت و هم در عرصه اجتماعی و حکومت داری بر دوری از اشرافی گری و میدان ندادن به اشراف تاکید داشت. نامه شدید امام به یکی از استانداران خود و برکناری او به خاطر همنشینی با اشراف یکی از نمونه های این رویه حضرت است.

حضرت در رابطه با ساده زیستی و قناعت و برابر قرار دادن زندگی خویش با مستمندان جامعه فرموده است: "سوگند به خدا بر این جبّه خود چندان پینه دوختم تا اینکه از دوزنده آن شرمنده شدم و گوینده ای به من گفت: آیا آن را از خود دور نمی کنی؟"

حساسیت نسبت به اموال عمومی

حضرت علی علیه السلام در ارتباط با توجه به بیت المال می فرمایند: "سوگند به خدا اگر تمام شب را بر روی خارهای سعدان به سر ببرم و یا با غل و زنجیر به این سو و آن سو کشیده شوم، خوش تر دارم تا خدا و پیامبرش را در روز قیامت، در حالی ملاقات کنم که به بعضی از بندگان ستم، و چیزی از اموال عمومی را غصب کرده باشم."

اشداء علی الکفار رحماء بینهم

امیرالمومنین علی علیه السلام مصداق اشداء علی الکفار رحماء بینهم بودندو این را به زمامداران و زیردستان خود نیز تاکید داشتند.

حضرت در نامه ای در بیان ویژگی های مالک می فرماید:

"اِنَّ الرَّجُلَ الَّذی کنْتُ وَلَّیْتُهُ اَمْرَ مِصْرَ کانَ رَجُلاً لَنا ناصِحا وَ عَلی عَدُوِّنا شَدیدا ناقِما؛ همانا مردی را که فرماندار مصر قرار داده بودم نسبت به ما خیرخواه و به دشمنان ما سختگیر و درهم کوبنده بود."

توجه به مستضعفین

همچنان که حضرت علی علیه السلام بر دوری از اشرافی گیری و همنشینی با اشراف تاکید داشتند، بر رسیدگی به مستمندان و طبقات مجروم جامعه اصرار داشتند. ایشان در همین رابطه می فرمایند:

"خدا را، خدا را! در خصوص طبقات پایین و محروم جامعه، که هیچ چاره ای ندارند [و عبارتند[ از زمین گیران، نیازمندان، گرفتاران، دردمندان ... پس برای خدا پاسدار حقی باش که خداوند برای این طبقه معین فرموده است: بخشی از بیت المال، و بخشی از غله های زمین های غنیمتی اسلام را در هر شهری به طبقات پایین اختصاص ده، زیرا برای دورترین مسلمانان همانند نزدیک ترین آنان سهمی مساوی وجود دارد و تو مسؤول رعایت آن می باشی. مبادا سرمستی حکومت، تو را از رسیدگی به آنان باز دارد، که هرگز انجام کارهای فراوان و مهم عذری برای ترک مسؤولیت های کوچک تر نخواهد بود. همواره در فکر مشکلات آنان باش، و از آنان روی برمگردان، به ویژه امور کسانی را از آنان بیشتر رسیدگی کن که از کوچکی به چشم نمی آیند و دیگران آنان را کوچک می شمارند و کمتر به تو دسترسی دارند."

البته قابل اهمیت این است که اداره جامعه زمانی به طور مطلوب اتفاق می افتد که علاوه اینکه در راس حکومت فردی شایسته حضور دارد، دیگر مدیران و مسئولان حکومتی نیز از شایستگی لازم برخوردار باشند و همچنین مردم هم با رهبر عادل و شایسته همراهی کنند. عدم همراهی مردم در دوران امیرالمومین موجب شد تا ایشان 25 سال از زمامداری حکومت دور باشند. افزون بر این در همان دوران پنج ساله ای هم که ایشان در راس حکومت بودند، با حضرت همراهی شایسته ای صورت نگرفت به طوری که در طول همین پنج سال چندین جنگ را بر ایشان تحمیل کردند و در مسیر حکم رانی ایشان سنگ اندازی های فراوانی کردند.

از سوی دیگر هرچند علی علیه السلام به عنوان یک انسان کامل و رهبری بی نظیر در راس حکومت قرار داشت اما این به معنای آن نبود که همه مدیران و استانداران او نیز همانند خود حضرت شایسته و عادل بودند، چرا که این واقعیت در تاریخ به ثبت رسیده که بخش قابل توجهی از مدیران و مسئولان زمان امیرالمومنین افراد ناشایستی بودند که موجب شدند تا حکومت عدل علوی آنگونه که مدنظر مولا علی بود پیش نرود. این واقعیت را حتی می توان در نوع برخوردهای حضرت با برخی از استانداران و مسئولان زیردست خود دید جایی که ایشان در نامه ای تند استاندار مصر را به خاطر همنیشنی با اشراف برکنار می کنند و موارد زیادی دیگری که از عملکرد ناصواب مسئولان زمان حضرت در تاریخ ثبت شده است.

منبع: بسیج نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت basijnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بسیج نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۰۰۸۸۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شهید مطهری الگوی تعلیم و تربیت است

به گزارش گزارش خبرگزاری صداوسیما خراسان شمالی؛ در پیام محمدرضا حسین نژاد آمده است: شهید بزرگوار مرتضی مطهری بدون شک یکی از نخبگان و متفکران جامعه اسلامی است که راه طریقت، علم، آگاهی و جستجوگری را به عنوان متعالی‌ترین اندیشه‌ها در مسیر زندگی جوانان قرار داد تا دریچه حقیقت، فضیلت و معرفت را به روی همگان بگشاید.
حسین نژاد افزود: داشتن روحیه تواضع علمی و حقیقت طلبی از مشخصه بارز جامعه معلمان و آموزگاران، این تلاشگران بی ادعای عرصه علم و تربیت است و با چنین رویکردی، جامعه پویایی و بالندگی مسیر خود را خواهد یافت.
استاندار خراسان شمالی در این پیام ابراز امیدواری کرد که به لطف خداوند متعال با تلاش و همت معلمان، مربیان نسل آینده و معماران آینده جامعه، شاهد شکوفایی هرچه بیشتر علم، دانش و پرورش دانش آموزان این خطه از میهن اسلامی ایران اسلامی باشیم.
۱۲ اردیبهشت سالروز شهادت استاد مرتضی مطهری در سال ۱۳۵۸، در تقویم رسمی کشور روز معلم نامگذاری شده است.

دیگر خبرها

  • شهادت امام جعفر صادق (ع) ۱۴۰۳ + عکس، متن و پیام تسلیت
  • امام صادق (ع) شاکله اندیشه دینی را بنا نهاد
  • درس اخلاق | چرا باید صابر باشیم؟
  • معلم باید الگوی جامعه باشد
  • مراسم دسته روی شهادت امام جعفر صادق (ع)در مازندران برگزار می شود
  • جامعه نیازمند بهره‌گیری از سیره عملی شهید مطهری است
  • مسجد و مدارس در روز شهادت امام صادق (ع) به هم می‌پیوندند
  • شهید مطهری جوابگوی مسائل و نیاز‌های جامعه بود/ سیره شهید مطهری در برنامه‌های هفته معلم بازگو شود
  • سخت‌ترین دوران‌ زندگى حضرت امیرالمومنین (ع) + فیلم
  • شهید مطهری الگوی تعلیم و تربیت است