Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-05-01@23:51:17 GMT

گرانی سیگار به قاچاق دامن می زند

تاریخ انتشار: ۱۸ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۰۴۸۸۲۵

گرانی سیگار به قاچاق دامن می زند

رئیس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان واردکنندگان و صادرکنندگان محصولات دخانی می گوید: تجربه دهه های اخیر نشان می دهد که افزایش قیمت سیگار تاثیری در میزان مصرف ندارد و فقط به افزایش قاچاق دامن می زند.

ایران آنلاین /«محمدرضا تاجدار» مصرف سیگار در کشور را 72 میلیارد نخ در سال عنوان کرد و افزود: 49 میلیارد نخ از این میزان در کارخانجات داخلی تولید و سه میلیارد نخ از مبادی رسمی وارد می شود و بقیه یعنی 20 میلیارد نخ سهم قاچاق است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: سازمان های مبارزه کننده با مصرف دخانیات تصور می کنند با افزایش نرخ می توانند مصرف را کاهش دهند، در حالی که تجربه دهه های اخیر نشان داده است که هر چقدر قیمت سیگار داخلی یا وارداتی به صورت غیرمتعارف افزایش یابد، قاچاق صرفه بیشتری پیدا می کند و این روند، مسیر را برای افزایش قاچاق باز می کند.
رئیس انجمن تولیدکنندگان محصولات دخانی گفت: اگر این سیاست درست بود، باید بعد از 30 سال جواب می گرفتیم و مصرف سیگار کاهش پیدا می کرد اما شاهدیم که مصرف نه تنها کاهش نیافته، بلکه رو به رشد است.
وی اظهار داشت: افزایش قیمت با هدف کنترل مصرف شاید در کشوری مانند انگلستان که ورود قاچاق از مرزهای آن بسیار دشوار است تصمیمی درست باشد، اما برای ایران که با 15 کشور مرز خشکی و دریایی دارد، قابل اجرا نیست.
تاجدار گفت: امورات بسیاری از کشورهای همسایه از محل درآمدهای حاصل از قاچاق می گذرد؛ قاچاقی که اتفاقاً به مقصد ایران انجام می شود؛ به عنوان نمونه، یکی از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس 30 کارخانه تولید سیگار دارد و اساساً تولیداتش را برای ایران برنامه ریزی کرده است.
رئیس انجمن تولیدکنندگان محصولات دخانی دلیل اصلی رونق قاچاق سیگار در ایران را قیمت گذاری نامتعارف و وضع عوارض و مالیات های بی حد و حصر عنوان کرد و گفت: با اعمال این عوارض و مالیات ها، فاصله قیمتی کالای دخانی تولید داخل با کالای دخانی قاچاق زیاد می شود و این مساله، صرفه اقتصادی قاچاق را افزایش می دهد.

** تولیدکنندگان داخلی سیگار چقدر عوارض و مالیات پرداخت می کنند؟
رئیس انجمن تولیدکنندگان محصولات دخانی در مورد عوارض و مالیات هایی که یک تولیدکننده سیگار باید پرداخت کند، گفت: در برنامه ششم توسعه قرار بود عوارض و مالیات سیگار به مدت پنج سال ثابت بماند اما یک سال از اجرای برنامه نگذشته بود که اعمال عوارض 35 تومانی به ازای هر نخ (کارتنی 350 هزار تومان) در بودجه پیشنهادی سال 97 در مجلس مطرح شد.
وی ادامه داد: در آن زمان فعالان صنعت دخانیات اعلام کردند که عوارض جدید پیشنهادی، به شدت تولیدات داخلی مثلا تولیدات شرکت دخانیات ایران را در مقایسه با محصولات قاچاق و سایر شرکت های حاضر در بازار کشور آسیب پذیرخواهد کرد. بعد از بیان این استدلال ها، در ابتدا این طرح از سوی نمایندگان مجلس رد شد ولی سپس با اعمال اندکی اصلاحات صوری در این پیشنهاد و با افزایش معنی دار عوارض سیگار وارداتی نسبت به عوارض سیگار تولید داخلی توانستند رای مجلس را به نفع پیشنهاد خود تغییر دهند.
تاجدار افزود: این در حالی بود که بر اساس برنامه پنجم واردات به تولید در داخل تبدیل شده بود و در عمل واردات سیگار سهمی قابل توجهی از بازار را در اختیار نداشت به عبارتی دیگر، وارداتی وجود نداشت که با افزایش عوارض آن از تولید داخل حمایت شود؛ در اثر این مصوبه، قیمت سیگار داخلی نسبت به سیگار های مشابه قاچاق گرانتر شد و به این ترتیب بازار مصرف در اختیار قاچاقچیان قرار گرفت.
به گفته وی، بر اساس تصمیم مجلس، عوارض تولیدات داخلی با برند داخلی 75 ریال، تولید داخل با برند خارجی 250 ریال و واردات 600 ریال تعیین شد.
رئیس انجمن تولیدکنندگان محصولات دخانی گفت: افزایش 75 ریالی هر نخ سیگار تولیدداخل با برند داخلی، قیمت هر کارتن سیگار داخلی را 75 هزار تومان افزایش داد که این امر فاصله ای بین قیمت سیگارهای داخلی و سیگارهای خارجی قاچاق ایجاد می کند و افزایش قاچاق را به دنبال دارد.
وی اظهار داشت: اکنون انواع عوارض ها و مالیات ها بر سیگار تولید داخل اعمال می شود که افزایش غیر متعارف قیمت سیگار را به همراه دارد؛ یکی از این عوارض مربوط به ماده 73 قانون برنامه ششم توسعه است.
بر اساس ماده 73 قانون برنامه ششم توسعه، مالیات هر پاکت انواع سیگار تولید داخلی به میزان 10 درصد قیمت درب کارخانه، تولید مشترک 20 درصد، تولید داخل با نشان بین المللی 25 درصد قیمت درب کارخانه و سیگارهای وارداتی به میزان 40 درصد قیمت کالا، بیمه و کرایه تا بندر مقصد (سیف Cif) تعیین شده است.
تاجدار اظهار داشت: علاوه بر این عوارض، 15 درصد قیمت فروش سیگارهای داخلی و ارزش سیف سیگارهای وارداتی به عنوان مالیات بر ارزش افزوده بر قیمت سیگار اضافه می شود؛ در حالی که مالیات بر ارزش افزوده در سایر کالاها 9 درصد است.
به گفته وی، به این عوارض و مالیات باید 2 درصد حق انحصار نیز اضافه کرد که بر اساس قانون انحصار دخانیات از تولید کنندگان دریافت می شود.
رئیس انجمن تولیدکنندگان محصولات دخانی گفت: به این ترتیب، تولیدکنندگان داخلی بین 27 تا 50 درصد عوارض و مالیات پرداخت می کنند؛ مالیات و عوارضی که به هیچ وجه بر دوش سیگارهای قاچاق سنگینی نمی کند.
وی افزود: شنیده ها حاکی از این است که برنامه ای برای افزایش مالیات بر ارزش افزوده سیگار وجود دارد که بر مبنای آن، سالانه هشت درصد به مالیات بر ارزش افزوده سیگار اضافه شود. عملیاتی شدن این برنامه باعث می شود فعالان صنعت دخانیات کارخانه ها را رها کنند و عطای تولید را به لقایش ببخشند؛ این مساله می تواند به مثابه تیر خلاص به صنعت دخانیات کشور باشد./ایرنا

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۰۴۸۸۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«قلیان اکسیژن» در مرحله آزمایش است/ برای نتیجه‌گیری زود است

گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، پزشکان و مسئولین کادر سلامت بارها ازعوارض خطرناک استعمال سیگار و قلیان می‌گویند؛ اما متاسفانه شاهد کاهش سن مصرف سیگار و قلیان در میان جوانان و نوجوانان هستیم. علاوه بر آن امروزه مصرف سیگار و قلیان در میان بانوان افزایش چشم‌گیری داشته است به طوری که حسین فرشیدی، معاون بهداشت وزارت بهداشت درباره افزایش شدید تمایل جوانان به مصرف قلیان می‌گوید: این روز‌ها شاهد افزایش تعداد دانش‌آموزان سیگاری و قلیانی در کشور هستیم و به طور کلی ۱۴ درصد مردم ایران درگیر مصرف مستمر دخانیات هستند. همچنین روند مصرف دخانیات در بانوان کشور رو به رشد است و نسبت به مصرف آقایان، شتاب بیشتری گرفته است. سن شروع مصرف دخانیات نیز پایین آمده و تعداد بیشتری از دانش‌آموزان کشور نسبت به گذشته درگیر مصرف سیگار یا قلیان شده‌اند.

محمدرضا مسجدی؛ دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات نیز گفته است که استعمال سیگار در میان خانم‌ها روند رشدی بالای ۷۰ درصد داشته است. حتی برای دختران ۱۲ تا ۱۵ سال تا ۱۳۳ درصد افزایش داشته که این ارقام تکان دهنده است.

عوارض مصرف دخانیات

از عوارض مصرف دخانیات می‌توان به سرطان، بیماری‌های تنفسی، بیماری‌های قلبی و عروقی، دیابت، تضعیف سیستم ایمنی بدن، بیماری‌های دهان و دندان، مشکلات ناباروری، پوکی استخوان، مشکلات بینایی و شنوایی اشاره کرد. با این وجود سیگار و قلیان محبوبیت خاصی در میان مردم دارد.

اخیرا خبر‌های زیادی در رابطه با «قلیان اکسیژن» منتشر شده که در اصل طرحی مطالعاتی با هدف کم کردن عوارض مصرف قلیان از سوی وزارت بهداشت بوده که در صورت تایید و نهایی شدن جایگزین مناسب برای قلیان دخانی است و همین موضوع مخالفان و موافقان بسیاری دارد.

قلیان اکسیژن تایید نهایی نشده است

غلامرضا حیدری، مجری طرح مطالعاتی بررسی «قلیان اکسیژن» در مصاحبه‌ای اظهار کرد: این دستگاه هنوز تایید نهایی را نگرفته و نتایج مطالعات، ملاک تصمیم‌گیری درباره آن خواهد بود.

از سوی دیگرایرج خسرونیا، رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران، درباره طرح تحقیقاتی قلیان اکسیژن می‌گوید: قلیان‌ها محل رشد میکروب و قارچ‌ها هستند و هر پک سبب می‌شود مقدار زیادی قارچ و میکروب به قفسه صدری وارد شود. هر ترکیبی از مواد شیمیایی که از طریق سیگار، قلیان و حتی هوای آلوده وارد بدن می‌شود، ممکن است در آینده موجب سرطان یا سایر بیماری‌ها شود. معتقدم، وزارت بهداشت نباید به موضوع طرح مطالعاتی قلیان اکسیژن ورود داشته باشد.

وی گفت: عوارض استفاده از قلیان اکسیژن هنوز مشخص نیست و این احتمال وجود دارد که عوارض ناشی از استعمال این قلیان طی یک ماه یا حتی چند سال آینده بروز کند. با توجه به اینکه عوارض استفاده از این قلیان نامشخص است اجرای این طرح مطالعاتی در ۱۰ استان یک کار اشتباه است.

در همین خصوص علیرضا زالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران در گفت‌وگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، در رابطه با آسیب‌ها و فواید قلیان اکسیژن، اظهار کرد: به صورت کلی مواد دخانی مضر هستند و اکنون برای نتیجه‌گیری در رابطه با مضر بودن یا نبودن قلیان اکسیژن بسیار زود است؛ زیرا این طرح در مرحله آزمایش بوده و محققان درحال بررسی هستند بنابراین برای نظر قطعی باید تحقیقات به اتمام برسد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • پازوکی :تولیدکنندگان خواستار افزایش قیمت لوازم خانگی هستند/ واردات لوازم خانگی همچنان ممنوع است
  • واریز تسهیم عوارض ارزش افزوده به شهرداری ها و دهیاری ها
  • افزایش تولید برق در هند با کاهش قیمت زغال‌سنگ
  • «قلیان اکسیژن» در مرحله آزمایش است/ برای نتیجه‌گیری زود است
  • نرخ عوارض آزادراه‌های کشور ۳۰ درصد افزایش یافت
  • تولید زعفران ۷۰ درصد افت پیدا کرده است/صادرات با نام دیگران
  • بحران گرانی در اسرائیل؛ بنزین 2 دلار شد، مواد غذایی 20 درصد گران شد
  • کاریکاتور/ گرانی سرسام‌آور در سرزمین‌های اشغالی
  • تولید مسکن با اخذ مالیات از اراضی بایر و رها شده رونق می گیرد/ممانعت قیمت گذاری های کاذب مسکن در سکوهای آنلاین بازار مسکن
  • پویشی برای مبارزه با گرانی افسار گسیخته