Web Analytics Made Easy - Statcounter

علی محمد سعادتی، مدیرکل بافت و بنای تاریخی شهر تهران از تبدیل خانه مهین‌الملک مزینانی به کافه کتاب خبر داد.

ایران آنلاین / علی محمد سعادتی  از تبدیل خانه داماد مظفرالدین شاه به مرکز کتاب در راستای توافق شهرداری تهران با اداره اوقاف برای شناسایی و استفاده فرهنگی از ابنیه ارزشمند تاریخی خبر داد.

موقوفه مهین الملک مزینانی در منطقه ۱۱، خیابان شیخ هادی قرار دارد و در دهه‌های اخیر بدون آن که بهره‌برداری مشخصی از آن شود، رها شده بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تغییر کاربری بناهای تاریخی به مراکز فرهنگی آن هم در روزگاری که بناهایی همچون خانه "عامری"، خانه "ملکه توران" و حمام "معیر الممالک" با وجود ثبت در فهرست آثار ملی در یک چشم بر هم زدن با خاک یکسان می‌شوند، اتفاق خوشایندی است. خانه مهین‌الملک مزینانی پیش از آن که به سرنوشت بنای "حسام لشکر" دچار شود و سایه بولدوزر را بالای سر خود احساس کند، از میان صدها نقشه برای محو شدن جان سالم به در برد و در ابتکاری جالب قرار است در ماه‌های آینده به خانه کتاب تبدیل شود.

با این وجود، تخریب ۸۰۰ بنای تاریخی در ۱۵ سال اخیر آن هم تنها در تهران نشان می‌دهد که سایه ویرانی بر سر بناهای تاریخی گسترده تر از آن است که با تغییر سرنوشت یک خانه بتوان به عاقبت خانه‌های تاریخی امیدوار شد.

هفته قبل بود که خبر تلاش مالک خانه "حسام لشکر" برای تخریب و نوسازی منتشر شد. خانه‌ای که سال ۱۳۸۴ در فهرست آثار ملی قرار گرفت، اما بنا به نظر هیئت کارشناسی که قدمت آن را به جای حداقل ۲۰۰ سال، ۴۰ سال تشخیص داد بعد از ۱۰ سال از فهرست آثار ملی خارج شد و در نهایت در سال ۱۳۹۵ حکم تخریب و نوسازی آن از سوی دیوان عدالت اداری صادر شد.

خانه حسام لشکر اگر همین روزها تخریب نشود، حتماً با بی اعتنایی مالک نسبت به نگه داری از بنا طی چند سال آینده ویران می‌شود، همان اتفاقی که برای بخش غربی بنا افتاد.

داستان ویرانی خانه‌های تاریخی در پایتخت به همین جا ختم نمی‌شود. یکی از معروف ترین و قدیمی‌ترین خانه‌هایی که در حال حاضر در خطر تخریب کامل قرار دارد، خانه علاء الدوله حاکم تهران است. این خانه ۱۵۰ ساله در میدان فردوسی قرار دارد و تا دهه ۵۰ شمسی تصور بر این بود که به طور کامل ویران شده است. خانه ای که تالار آیینه آن در ایران کم نظیر است، در سال ۱۳۹۵ با قیمت پایه ۱۲ میلیارد تومان به مزایده گذاشته شد و در نهایت به دلیل واکنش‌های گسترده نسبت به حراج این خانه تاریخی، مزایده منتفی شد.

متاسفانه، این روزها خانه علاء الدوله به طور کامل از سوی مالک رها شده است و حتی معتادان هم از ترس جان حاضر به پناه گرفتن در این بنای متروکه نیستند.

ساختمان مستوفی الممالک هم از دیگر بناهایی است که در معرض تخریب قرار دارد. خانه یکی از شاخص ترین چهره‌های دوره قاجار ۱۲۵ سال قدمت دارد و در سال ۱۳۵۶ در فهرست آثار ملی قرار گرفت. خانه مستوفی الممالک که اکنون در اختیار وزارت ارتباطات است، بنا به اظهارات حجت نظری، عضو شورای اسلامی شهر تهران ۱۰ سال است که در نوبت مرمت قرار دارد و مالک حتی اجازه بازدید مسئولان میراث فرهنگی از بنا را نمی‌دهد.

به گفته این عضو شورای شهر از آن جا که خانه مستوفی الممالک در دهه‌های اخیر به طور کامل رها شده است، پیش بنی می‌شود تا در صورت جلوگیری از انجام عملیات مرمت، خانه با معماری فرانسوی منحصر به فرد خود تا چند سال آینده به طور کامل ویران شود. 

فارغ از موضوع تخریب خانه‌های تاریخی، آن چه مهم است این است که آمار دقیقی از تعداد خانه‌های تاریخی در دسترس نیست و به عبارتی به طور دقیق نمی‌توان گفت چه تعداد از این بناها در معرض تخریب قرار دارند. دلیل این بی‌اطلاعی هم به گفته مدیر بافت و بناهای تاریخی شهر تهران به واگذاری بسیاری از این ساختمان‌ها به سازمان‌ها و ارگان‌ها بر می‌گردد. سازمان‌هایی که تا به امروز از ارائه هر نوع آمار در مورد تعداد خانه‌هایی که تحت پوشش دارند، سرباز زده‌اند و مشخص نیست در سال‌های آینده خبر تخریب چه تعداد از آن‌ها به گوش می‌رسد./ ایلنا

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۰۵۹۸۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جزییات تقسیم استان تهران: در غرب، شهریار، ملارد، بهارستان و پرند تبدیل به یک استان می‌شوند / در شرق، ورامین، پاکدشت، پیشوا و قرچک یک استان جدید می‌شوند

به گزارش صدای ایران، استاندار تهران با اشاره به نام شهرستان‌های غربی و جنوب شرقی استان تهران، جزئیات و ملاک‌های مورد مطالعه برای تقسیم استان‌های غربی و شرقی تهران را تشریح کرد.

علیرضا فخاری در تشریح موضوع تشکیل دو استان غربی و شرقی تهران گفت: دو منطقه در این طرح وجود دارد که در غرب شهریار، ملارد، بهارستان و پرند شهر‌های این بخش و در حوزه جنوب شرقی نیز ورامین، پاکدشت، پیشوا و قرچک جزو محدوده‌هایی است که این ۴ شهرستان مشمول طرح جداسازی می‌شوند.

تطبیق طرح تقسیم استان‌های غربی و شرقی تهران با شرایط امروز جمعیتی

وی افزود: مطالعات این طرح مدت زیادی است آغاز شده و باید با شرایط امروز جمعیتی طرح را منطبق کنیم. براساس سرشماری هوایی که از گذشته داریم در غرب استان تهران نزدیک به ۳ میلیون نفر جمعیت داریم و در جنوب شرقی استان هم یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر جمعیت داریم، لذا به لحاظ گسترش جمعیت باید ملاحظاتی را در نظر بگیریم.

مباحث اقلیمی و جمعیتی باید به لحاظ ترکیب دارای منطق باشد

استاندار تهران ادامه داد: ملاحظات سرزمینی، جمعیتی و جغرافیایی هر دو منطقه و چگونگی تأمین زیرساخت‌ها بسیار مهم است. بی تردید تقسیم و تفکیک زیرساخت‌ها اهمیت بسیار زیادی دارد و قطعا باید مطالعات میزان خدماتی که مردم باید در هر دو استان بگیرند، کامل شود. باید مباحث اقلیمی و جمعیتی هم به لحاظ ترکیب دارای منطق باشد.

فخاری تأکید کرد: ترکیب بندی جمعیتی در بخش غربی استان تقریبا با عدم تجانس همراه است و در بخش جنوب شرقی دارای تجانس است و به لحاظ گویش و سایر مولفه‌هایی که تاثیرگذار است همانند مولفه‌های اجتماعی، ممکن است در نقاطی ناهمگونی و در جا‌هایی همگونی داشته باشیم.

وی با بیان اینکه باید همه مولفه‌ها در مطالعات به خوبی دیده شود، اظهار کرد: نکته مهم این موضوع است که باید تصمیمات موجب آسایش و آرامش مردم باشد و تقسیمات باید به گونه‌ای باشد که در نتیجه مردم در رفاه نسبی با ایجاد تعادل در تأمین نیازمندی‌ها و رفع مطالبات قرار بگیرند.

استاندار تهران افزود: بنابراین تقسیم مدیریتی که هدف اجرای این طرح است و از این طریق نظام مدیریت را مقداری کوچک‌تر می‌کند، باید قابلیت دسترسی داشته باشد، همچنین باید به لحاظ ماهیتی و یک امر الزامی محقق شود و اگر این موارد محقق شد در امر تقسیمات موفق هستیم.

دیگر خبرها

  • عمارت «شجاع‌السلطنه» بهار در دو قدمی تخریب
  • جزییات تقسیم استان تهران: در غرب، شهریار، ملارد، بهارستان و پرند تبدیل به یک استان می‌شوند / در شرق، ورامین، پاکدشت، پیشوا و قرچک یک استان جدید می‌شوند
  • بازی ما با بارسلونا را ببینید، تاریخی می‌شود!
  • روایت‌هایی از نخستین شرکت‌های مسافربری | وقتی گاریخانه‌ها به گاراژ تبدیل شدند
  • آیین ملی گل‌غلتان در خانه تاریخی آل یاسین کاشان
  • حواشی ناتمام «حشاشین»، مهمان ویژه نمایشگاه کتاب و خبرهای جدیدی از حج
  • بازسازی خانه‌های ویران شده در غزه ممکن است ۸۰ سال طول بکشد
  • ویترین تسنیم شماره ۶۵۸ / این کوروش افسانه است!
  • اسم جدیدترین سریال مهران مدیری لو رفت
  • اسم جدیدترین سریال مهران مدیری لو رفت + جزئیات