Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-05-06@20:10:06 GMT

سناریوی سعودی، آمریکایی، صهیونیستی برای اردن

تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۰۷۶۰۹۷

سناریوی سعودی، آمریکایی، صهیونیستی برای اردن

بررسی تحولات اردن نشان می دهد که اعتراضات به ظاهر برخواسته از نارضایتی های اقتصادی مردم، دستهای پشت پرده کشورهای عربی و غربی و در رأس آنها عربستان، آمریکا و رژیم صهیونیستی را در خود دارد.

به گزارش مشرق، اردن طی روزهای اخیر شاهد اعتراضات و درگیری های گسترده ای بوده که به زد و خورد میان تظاهرات کنندگان و نیروهای امنیتی این کشور نیز انجامیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در پی همین اعتراضات بود که دولت اردن استفعا داده و کابینه جدیدی بر سر کار آمد؛ کابینه ای که اخیرا اعلام کرده که پس از ادای مراسم سوگند پیش نویس قانون جنجالی مالیات بر درآمد را لغو خواهد کرد. این در حالی است که فایل های ویدئویی منتشر شده از این اعتراضات نشان می دهد که علاوه بر آنکه معترضین شعارهایی علیه افزایش مالیاتها و قیمتها سر می دهند شعارهایی علیه شخص پادشاه نیز به گوش می رسد.

ملک عبدالله دوم به تازگی دریافته که نباید تمام تخم مرغهایش را در سبد آمریکا و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس می گذاشت و باید برخی از آنها را به سبد روسیه و سوریه منتقل کند. بسیاری از تحلیل گران معتقدند که اوضاع جاری در اردن تنها حاصل اعتراض به شرایط بد اقتصادی آن نیست بلکه یک پوشش برای متشنج کردن اوضاع کشور از سوی طرفهای خارجی محسوب میشود.

اردن پیشتر اعلام کرده بود که قصد دارد روابط سیاسی خود را با دمشق از سر بگیرد و این مسأله ترس و وحشت عربستان و آمریکا را برانگیخته بود. ریاض می خواهد تا امان هم چنان حیات خلوت و اتاق عملیات تروریستها باقی بماند و آمریکا نیز علاقه ای به از سر گیری این روابط ندارد چرا که سوریه از اردن می خواهد تا پایگاه التنف را که محلی برای آموزش تروریستها توسط نظامیان آمریکایی است ببندد.

حمد بن جاسم آل ثانی، نخست وزیر سابق قطر پیشتر در پستهای توئیتری خود با اشاره به نوشته بود: امیدوارم که آنچه که اردن در حال حاضر شاهد آن است از سوی کشورهای نزدیک به آن برنامه ریزی نشده باشد تا بدین وسیله بر اردن برای پذیرش معامله قرن فشار آورند.

مخالفت اردن با معامله قرن باعث ایجاد دردسر برای عربستان می شود چرا که نقشه این کشور را برای اعلام عادی سازی روابط کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و به صورت کلی اعراب با رژیم صهیونیستی با مشکل مواجه می سازد. هدف اصلی این معامله در واقع ایجاد یک ائتلاف عربی در کنار رژیم صهیونیستی علیه ایران است.

عربستان و آمریکا با همکاری یکدیگر متن این توافق را آماده کرده اند و قرار است بر اساس آن بخشی از خاک اردن در اختیار فلسطینی ها قرار بگیرد و در مقابل پادشاه این کشور سالانه کمک های مالی دائمی دریافت کند که البته با مخالفت عبدالله دوم رو به رو شده است.

در سایه این تحولات گمانه زنی ها و بحث و جدل ها در خصوص کشیده شدن اردن به محور سوریه و روسیه برای رویارویی با تنش ها و ناآرامی های داخلی افزایش یافته است. چنانچه اردن به درخواستهای آمریکا و عربستان در خصوص معامله قرن و عدم از سر گیری روابط با سوریه که صد البته منافع اقتصادی بسیاری برای آن دارد پاسخ مثبت دهد درواقع به ریاض و واشنگتن چراغ سبز نشان داده تا هر زمان و سر هر معامله و مسأله ای که بخواهند بر اردن فشار آورده و از اهرم تظاهرات و اعتراضات در این کشور سوء استفاده کنند.

اردن از طریق رایزنی با مقامات سوریه می تواند از تجربیات این کشور که سالهای گذشته را در مبارزه با نقشه های عربی عبری و غربی برای براندازی نظام حاکم و از بین بردن محور مقاومت پشت سر گذرانده استفاده کند. علاوه بر آن نخست وزیر سابق اردن صراحتا اعلام کرده بود که از سر گیری روابط با سوریه منافع اقتصادی سرشاری برای این کشور دارد و می تواند اوضاع اقتصادی نا به سامان آن را بهبود بخشد.

از سوی دیگر یک منبع دیپلمات به تازگی اعلام کرده که مقامات اردن با ارسال پیامهایی به رهبران عرب تاکید کردند که کمک های کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به اردن به جز کویت طی ۲ سال اخیر بسیار کاهش یافته است.

بنا به گفته این منبع آگاه، مضمون پیام های اردن به رهبران عرب این بود که اعتراضات اقتصادی در اردن به دلیل اوضاع بد معیشتی مردم به وجود آمده است و دولت گذشته و جدید اردن تمام تلاش خود را برای کاهش هزینه ها از جمله لغو جشنهای ملی سفارتخانه های خارجی به کار گرفته است.

وخیم شدن اوضاع در اردن تأثیر منفی بر امنیت کشورهای حوزه خلیج فارس خواهد داشت چرا که اردن به مثابه سدی در مرزهای مشترک با عراق و سوریه عمل می کند. دربار پادشاهی عربستان نیز سریعا با صدور بیانیه ای اعلام کرد: ملک سلمان پادشاه عربستان با تاکید بر بررسی مسائل کشورهای عربی و امنیت و ثبات آنها بحران اقتصادی در کشور اردن را زیر نظر گرفته و تماسهایی با عبدالله دوم پادشاه این کشور و صباح الاحمد الصباح امیر کویت و محمد بن زاید آل نهیان ولیعهد ابوظبی برقرار کرد.

در ادامه این بیانیه آمده است: در جریان تماسهای صورت گرفته بر سر برگزاری یک نشست با حضور نمایندگان چهار کشور مذکور در شهر مکه در تاریخ ۱۱ ژوئن برای بررسی راه های حمایت از کشور اردن و خروج از بحران اقتصادی آن توافق به عمل آمد.

این اقدام عربستان و در رأس آن پادشاه این کشور که شخصا وارد عمل شده نشان دهنده آن که ریاض به شدت از احتمال خروج اردن از محور و اردوگاه خود و پیوستن به محور روسیه و سوریه در منطقه وحشت داشته و تلاش می کند تا با دادن امتیازهایی و چه بسا کمک های مالی بیشتر نظر امان را جلب کند.

آمریکا اجرای مفاد معامله قرن را حتی قبل از اعلام آن از طریق انتقال سفارت خانه اش از تل آویو به قدس اشغالی به عنوان به اصطلاح مرکز رژیم صهیونیستی آغاز کرده است. دسیسه چینی برای متشنج کردن اوضاع در اردن و تلاش برای برکناری پادشاه این کشور نیز بنا به اذعان تحلیل گران صهیونیست با این هدف صورت می گیرد که دیگر بندهای معامله قرن از جمله تحویل دادن خاک این کشور به فلسطینی ها و اعطای حاکمیت بر کرانه باختری به رژیم صهیونیستی اجرایی شود.

بر اساس این طرح و نقشه تمام فلسطینی های آواره در جهان باید به اردن رفته و تابعیت این کشور را دریافت کنند و آمریکا و رژیم صهیونیستی نیز در عوض با اعطای کمک مالی به اردن در ایجاد یک شهر جدید در این کشور مساعدت خواهند کرد. بعد از آن صهیونیستها به راحتی کنترل کرانه باختری را در دست خواهند گرفت.

البته این نخستین باری نیست که اردن به عنوان یک کشور جایگزین برای فلسطینی ها مطرح می شود و مقامات صهیونیست در سال ۱۹۷۸ نیز این مسأله را مطرح و مخالفت خود را با تشکیل کشور فلسطین اعلام کرده بودند.

در هر صورت به نظر می رسد که اردن در مرحله کنونی از تاریخ تحولات خود به یک دو راهی برای انتخاب رسیده و باید میان رژیم آل سعود و آمریکا و رژیم صهیونیستی از یک سو و محور ضد آنها و حامی فلسطینی ها از سوی دیگر یکی را انتخاب کند.

منبع: مهر

منبع: مشرق

کلیدواژه: جام جهانی 2018 روسیه خروج آمریکا از برجام حمایت از کالای ایرانی آمریکا امارات رژیم صهیونیستی کشور اردن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۰۷۶۰۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکنش مجمع جهانی بیداری اسلامی به سرکوب اعتراضات در دانشگاه‌های آمریکا

مجمع جهانی بیداری اسلامی در واکنش به سرکوب اعتراضات دانشجویان حامی فلسطین در دانشگاه‌های آمریکا در بیانیه‌ای تاکید کرد: اعتراضات دانشجویی در آمریکا نشان داد که شکاف بین حاکمیت و جامعه مدنی به ویژه دانشگاه فراتر از آن چیزی است که دولتمردان و سیاسیون آمریکایی تصور می‌کنند.

به گزارش ایسنا، متن بیانیه مجمع جهانی بیداری اسلامی به شرح زیر است:

بسم الله الرحمن الرحیم
 
تاریخ در حال تکرار است و دانشگاه‌های آمریکایی بعد از ۵۷ سال که از جنبش دانشجویی دانشگاه کلمبیا می‌گذرد، مجدداً به صحنه اعتراض و انتقاد از سیاست‌های جنگ‌طلبانه  آمریکا در قبال مسأله فلسطین و غزه تبدیل شده است.
 
در آوریل ۱۹۶۸ دانشگاه کلمبیا مبدأ اعتراضاتی در آمریکا شد که باعث عقب‌نشینی این کشور از جنگ ویتنام گردید. در هفته‌های اخیر نیز این دانشگاه که دژ اصلی لابی صهیونیسم در آمریکاست، پیشگام خیزش بزرگ دانشجویی علیه سیاست‌های حمایتی آمریکا از رژیم صهیونیستی شده است که در حال حاضر به بیش از ۱۰۰ دانشگاه معتبر آمریکایی تسری کرده است.  

اعتراضات دانشجویان و اساتید به دلیل آنکه دانشجویان هیچ وابستگی  به موسسات اقتصادی و احزاب و گروه‌ها و لابی رنت‌های تکنوکراسی ندارند و نوعا باطن پاک‌تر و ضمیر صاف‌تری دارند از اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی بالایی و در نتیجه اثرگذاری بیشتری برخوردار  می‌باشند و دولت آمریکا را عملاً در «وضعیت سخت و دشوار» قرار داده است که این مسأله در اظهارنظر مقامات کنونی و سابق آمریکایی به وضوح مشخص است.
 
برخلاف اظهارات مضحک بایدن رئیس جمهور آمریکا که با فرار به جلو و توسل به حربه یهودستیزی تلاش می‌کند دانشجویان و اساتید معترض را به یهودستیزی متهم کند، اساتید و دانشجویان یهودی به ویژه در دانشگاه کلمبیا نقش مؤثر و برجسته‌ای در تحرک و سازماندهی جنبش دانشجویی دارند.

اینک لازم است افکار عمومی جهان و منطقه را به نکات زیر جلب می‌نماید:
 
یک؛ اعتراضات دانشجویی در آمریکا، قطعاً پدیده جدید و عجیبی است که تا پیش از این کمتر قابل پیش‌بینی و تصور بود. اولین‌بار در دهه‌های اخیر است که مسأله‌ای سیاسی تبدیل به جنبش دانشجویی با این گستردگی می‌شود و این یعنی نخبگان جامعه آمریکا علی‌رغم سانسور گسترده رسانه‌ای پیام مهمی را می‌گیرند و به درک درستی از آنچه که در فلسطین می‌گذرد رسیده‌اند.
 
دو؛ با وجود روایت‌گری دروغین دولت آمریکا و محافل رسانه‌ای و سیاسی همسو با آن پیرامون تحولات فلسطین و جنگ غزه، لیکن اعتراضات دانشجویی در آمریکا نشان داد که شکاف بین حاکمیت و جامعه مدنی به ویژه دانشگاه فراتر از آن چیزی است که دولتمردان و سیاسیون آمریکایی تصور می‌کنند. امروز در جامعه آمریکایی عملاً با پدیده‌ای مواجه هستیم که نشان می‌دهد دولت و حامیان رژیم صهیونیستی در داخل آمریکا عملاً قدرت اقناع جامعه مدنی، اساتید و دانشجویان در خصوص سیاست‌های حمایتی خود از اسرائیل را از دست داده‌اند که این مسأله قطعاً به مبدأ و نقطه آغازی بر تحولات و دیدگاه‌های ضد دولتی در آمریکا تبدیل خواهد شد.
 
سه؛ دولت آمریکا برخلاف ادعاهای حقوق بشری، برخورد خشن و سرکوبگرانه را با دانشجویان و اساتید معترض که مطالبات کاملاً برحق، مشروع، قانونی و انسان‌دوستانه دارند، در دستور کار قرار داده است. ماهیت و چگونگی رفتار آمریکا با معترضان و بازداشت هزاران دانشجو و استاد معترض، در حقیقت نقاب از چهره دموکراسی آمریکایی انداخته و رژیم آمریکا را بیش‌ازپیش در افکار عمومی جهان بی‌اعتبار ساخته است.
 
چهار؛ با توجه به اینکه دانشگاه نقش برجسته‌ای در زیست اجتماعی و روندهای سیاسی دارد و به عنوان لوکوموتیوی که جامعه را هدایت می‌کند و در مقام نیروی محرکه راهبردی، تمام فرآیندهای اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، امنیتی و ... را در جنبه‌های مختلف تحت تأثیر قرار می‌دهد، بنابراین هرگونه برخورد خشن واشنگتن با جنبش دانشجویی معترض نه تنها راه به جایی نمی‌برد بلکه برعکس جماعت بیشتری از مردم بی‌طرف را در آمریکا به سمت «حمایت از فلسطین» و «ضدیت با رژیم جنایتکار صهیونیستی» سوق می‌دهد؛ آنهم در شرایطی که آمریکا بزرگ‌ترین متحد راهبردی اسرائیل در دنیا محسوب می‌شود و صهیونیست‌ها نیز به لطف حمایت‌های آمریکا افزون بر ادامه نسل‌کشی در غزه، در سال‌های اخیر تلاش‌های فراوان و هزینه‌های هنگفتی برای به حاشیه راندن فلسطین از متن تحولات منطقه و جهان کرده‌اند.
 
پنج: سیاست سرکوب دانشجویان آزاده قطعا نتیجه عکس خواهد داد و استمرار و توسعه اعتراضات انسانی دانشجویان در دیگر نقاط جهان و از جمله کشورهای اروپایی را موجب خواهد شد.

شش؛ حمایت از فلسطین و اعلام انزجار از رژیم غاصب صهیونیستی، بلندترین صدایی است که امروز در کشوری که موتور محرک ادامه حیات و بقاء موجودیت اسرائیل در دنیا است، شنیده می‌شود. این از پدیده‌ها و تحولات عجیبی است که برای نخستین بار در بیش از ۷۵ سال گذشته که از تأسیس اسرائیل می‌گذرد در آمریکا در حال وقوع است. بدون شک اتفاقات کنونی دانشگاه‌های آمریکایی که باعث وحشت سران صهیونیستی و کابینه جنگ نتانیاهو شده است، با وجود سرکوب و مقاومت در مقابل درخواست معترضان، دیر یا زود به ثمر خواهد نشست و بر روندهای تصمیم‌ساز دولت آمریکا در قبال جنگ غزه و رویکردهای حمایتی شدید از رژیم صهیونیستی اثر خواهد گذاشت.  
 
با توجه به تعمیم خواسته دانشجویان آمریکایی در جهت توقف نسل کشی صهیونیست ها در غزه، دیگر ملت ها و به خصوص طبقه منورالفکر و تحصیل کرده و در حال تحصیل در سراسر جهان برانگیخته شده و حلقه محاصره را علیه صهیونیست ها و حامیان آنها تنگ‌تر خواهد کرد.

مجمع جهانی بیداری اسلامی ضمن محکوم کردن سرکوب گسترده این اعتراضات دانشجویی از همه ملت های آزادی‌خواه اعم از مسلمان و غیر مسلمان می‌خواهد اقدامات لازم را در جهت متوقف کردن جنایات این  رژیم صفاک انجام دهند.
 
 مجمع جهانی بیداری اسلامی

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • بیداری دانشگاهیان آمریکا حاصل رسوایی رژیم صهیونیستی است
  • خیزش دانشگاهیان آمریکایی؛ چالشی برای سیاست‌های دوگانه غرب در قبال حقوق بشر
  • آمریکا ارسال مهمات به اسرائیل را متوقف کرد
  • فروش نسخه‌های جدید اف-۱۵ آمریکایی به عربستان؟!
  • آمریکا به دنبال فروش نسخه‌های جدید اف-۱۵ به عربستان است
  • حمایت مجلس یمن از تشدید مبارزات علیه رژیم صهیونیستی، آمریکا و انگلیس
  • واکنش مجمع جهانی بیداری اسلامی به سرکوب اعتراضات در دانشگاه‌های آمریکا
  • دانشجویان آمریکایی، خواستار انتفاضه جهانی
  • سالیوان: توافق دفاعی آمریکا با عربستان بدون رابطه ریاض با اسرائیل امکان‌پذیر نیست
  • واکنش وزیر دفاع انگلیس به تحریمش از سوی ایران/ مخالفت امارات با استفاده آمریکا از پایگاه های نظامی در این کشور/ حمله موشکی به پایگاه نظامیان آمریکایی در شرق سوریه/ رایزنی محرمانه دولت بایدن و عربستان درباره یک توافق