Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «افکارنيوز»
2024-05-01@13:39:28 GMT

علل اصلی نابسامانی‌ها در شهرداری تهران

تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۰۹۰۲۵۴

اقبال شاکری عضو پیشین شورای اسلامی شهر تهران با ارائه توضیحاتی درخصوص بودجه نویسی شهرداری گفت: براساس برنامه ای که اصول و کلیات آن تصویب می شود واحدها وستادهای مختلف شهرداری براساس سیاست های کلانی که معمولا قبل از پایان سال برای سال بعد توسط شورا تصویب می شود لازم است تا با اعلام برنامه های خود شرح وظایف خود را در سال آینده اعلام کنند تا براساس این برنامه ها،درآمدها پیش بینی وهزینه ها مشخص شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 در شش حوزه ماموریتی موارد یاد شده به صورت برنامه ها وکسب درآمدها وهزینه ها وچگونگی اجرای برنامه ها نیز مورد توجه قرار داده می شود.

 وی دراین باره گفت: بودجه مورد نظر در معاونت برنامه ریزی شهرداری تصویب وآماده می شود هر چند کمیسیون ها در آن شرکت می کنند و واحدها و ستادهای مرتبط با هر کمیسیون برنامه ها را در کمیسیون ها به صورت انفرادی دنبال می کنند اما ممکن است واحدهای غیر مرتبط هم وارد کار شوند که در کل کار بسیار مفصلی است. بعد از آن در کمیسیون تلفیق شورای شهر تمام شش حوزه ماموریتی با هم یکپارچه وهماهنگ شده و سپس توسط شهرداری به صحن شورای شهر ارائه می شود. در صحن شورای شهر مجددا ابتدا جدول هزینه ها و درآمدها تامین می شود و بعد برنامه ها و تبصره ها عنوان می شود, اینها کلیت بودجه ای است که در شهرداری تصویب می شود بنابراین مهمترین بخش درآمدهای ناپایدار شهرداری است که تاکید برآن است تا درآمدهای پایدار افزایش داده شوند.

شاکری با انتقاد از تاخیر در پروژه های شهری اظهار داشت: موضوع مهم بعد از تصویب وابلاغ بودجه ابلاغ سریع وبه موقع آن به همه واحدها، ستادها، معاونتها، موافقت نامه است که بعد از این مرحله تخصیص بودجه آغاز می شود تا براساس برنامه مصوب کارشهر آغاز شود. مسلما عملکرد شهرداری نشان می دهد دراین حوزه تاخیر چشمگیری داشته بنحوی که خبرها حاکی از آن  است که تاخیر زیادی در تخصیص بودجه و فعال شدن ستاد شهرداری در انجام پروژه های شهری وجود دارد. مسلما انتظار می رود آقای افشانی به عنوان شهردار جدید تهران به این موضوع توجه ویژه ای داشته باشد چرا که  سه ماه از سال گذشته و عدم ابلاغ بودجه و تخصیص آن  قطعا موجب افزایش کندی و سنگینی در اجرای برنامه های شهرداری خواهد شد.

وی عملکرد و نظارت ضعیف شورای شهر را عامل مهمی در افزایش نابسامانی های مالی دانسته عنوان نمود: هر چقدر شورای شهر قوی تر و تخصصی تر و با اشراف کافی به نیازهای شهر برخورد کند مسلما شهرداری را مجبور به انجام پروژه های حیاتی واولویت دار شهر می کند از این رو می توان گفت شورای شهر نیز به این مهم توجهی ندارد. بی شک انتظار می رفت شورای شهر در برابر این موضوع موضع گیری خوبی داشته باشد و به شهرداری اجازه تاخیر در تحصیص بودجه و کند شدن پروژه هاش شهری را ندهد. به هر حال شورای شهر وشهرداری باید هر چه زودتر تصمیم مناسبی را برای تاخیر صورت گرفته در نظر بگیرند وگرنه باز هم با از دست رفتن فرصت ها یا به عبارتی با فرصت سوزی در تهران مواجه می شویم.

دکتر اقبال شاکری درپایان تداوم چنین وضعیتی را به ضرر شهر عنوان کرده خاطر نشان شد:  سه ماه از سال گذشته وسه ماه آخر سال نیز صرف بودجه نویسی سال آینده می شود بنابراین فرصت قابل توجهی در پیش روی شهرداری نیست. مسلما تاخیرات سال 97 بربودجه سال 98 نیز تاثیرات منفی به جای می گذارد. یکی از نشانه های انجام کار و تخصیص بودجه در دوره قبل فعالیت هایی بود که هر روز در معرض دید عموم بود که از آن میان می توان به ایجاد ایستگاه های مترواشاره کرد که ماهانه انجام می شد. این موارد نشانه ای از پیشرفت و انجام فعالیت ها بود. وقتی در  پروژه هایی که پنجاه درصد پیشرفت داشتند بیانگر انجام کار در شهر بود در حالی که هم اکنون توقف و تعطیلی پروژه ها نشان از بیکاری ستادها یا عدم بستن قرار دادهای شهری است که مسلما آسیب های آن شهر وشهروندان را تحت الشعاع قرارمی دهد.

 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: شهرداری بودجه معاونت برنامه ریزی شورای شهر جدول بیکاری بودجه جدول شورای اسلامی شهر شهرداری تهران معاونت برنامه ریزی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۰۹۰۲۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تعیین اعتبارات محرومیت‌زدایی استانی در لایحه بودجه ۱۴۰۳ در مجلس

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی امروز (سه شنبه، ۱۱ اردیبهشت) در جریان بررسی بخش دوم بودجه سال ۱۴۰۳ با کلیات گزارش کمیسیون تلفیق در مورد جدول ۱۰- ج در خصوص اعتبارات استانی با ۱۵۴ رأی موافق، ۲۷ رأی مخالف و ۸ رأی ممتنع از مجموع ۲۱۰ نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند.

حمیدرضا حاجی بابایی در نشست علنی نوبت صبح امروز (سه شنبه، ۱۱ اردیبهشت) مجلس شورای اسلامی در توضیح بخش درآمدی جدول ۱۰- ج لایحه بودجه ۱۴۰۳ گفت: این جدول مربوط به اعتبارات استانی می‌باشد که ریالی در آن بالا و پایین نشده است، بخشی از آن به مناطق محروم اختصاص داده می‌شود، این جدول به بخش‌های مختلفی تقسیم می‌شود، در بخشی از جدول حدود ۱۵۰۰ میلیارد تومان به بودجه‌های جهادی اختصاص داده شده که به طور مساوی به تمام استان‌ها تقسیم می‌شود. هیچ گونه تغییری در این جدول اعمال نشده است فقط ۴ ستون به آن اضافه شده، ۴ مورد آن نیز در مورد مباحث استانی می‌باشد.

داوود منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه در توضیح جدول ۱۰- ج، گفت: این جدول با نظر دولت تنظیم شده، تغییرات مختصری بر آن اعمال گردیده که مخالفتی با آن نداریم، مبالغ عنوان شده در این جدول به صورت یکجا برای حل مسائل مدارس نیمه تمام، راه‌های روستایی و آبرسانی به مناطق محروم اختصاص داده می‌شود و همگی در یک ستون آورده می‌شود، اما در ستون توازن یک سوءبرداشتی نشود، بودجه در اختیار نمایندگان است، قطعا توافق ما این نیست که بودجه را در اختیار نمایندگان بگذاریم بلکه این اعتبارات بودجه‌ای در اختیار شورای برنامه ریزی استان‌ها قرار می‌گیرد.

حاجی بابایی رئیس کمیسیون تلفیق در ادامه، گفت: تمام بودجه با همکاری دولت و مجلس دنبال شده است، این جدول نیز براساس توافق دولت و مجلس به نتیجه رسیده است، تلاش می‌شود با رعایت انصاف و عدالت بودجه تقسیم شود.

قالیباف در توضیح جدول ۱۰- ج، گفت: بخشی که در توازن یک آمده و در زیرمجموعه نمایندگان قرار می‌گیرد توافق بر این شده است که در سازمان برنامه، شورای برنامه ریزی آن استان در حوزه مسائل عمرانی با برنامه قرار بگیرد، با نظر دوستان در همان سیستم نیز انجام پذیرد، حتی اولویت هم باید با کار‌های زیرساختی باشد، چون توافق صورت گرفته ابهامی نیز ایجاد نمی‌شود.

رئیس مجلس در ادامه یادآور شد: ۱.۵ همتی که برای موضوع فنی و حرفه‌ای اختصاص داده شده بود که در حوزه ملی باشد با پیشنهاد دولت در همان مبحث استانی تعلق می‌گیرد.

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی مجلس

دیگر خبرها

  • امسال بودجه شهرداری اراک ۶ هزار میلیارد تومان است
  • ارتقای شاخص‌های عمران شهری بجنورد نیازمند ۱۶۰ هزار میلیارد تومان اعتبار
  • بودجه و امکانات شوراها گرفتار مشکلات قانونی است
  • تغییرات بودجه شهرداری تهران در این دو سال | اعتبارات نسبت به دو سال گذشته ۵۰ درصد افزایش یافته است
  • تعیین اعتبارات محرومیت‌زدایی استانی در لایحه بودجه ۱۴۰۳ در مجلس
  • شبهات مطرح شده درباره بودجه شهرداری صحت ندارد
  • با من مشکل دارید، چرا بودجه شهر را نگه می‌دارید
  • مصوب نشدن بودجه شهرداری موجب اخلال در ارائه خدمات به شهروندان می‌شود
  • تامین ۲۰ درصد سهم اعتبار اتوبوس‌ها توسط شهرداری
  • بودجه ۱۴۰۳ شهرداری کرمانشاه در پیچ و خم شورای شهر