Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «رکنا»
2024-04-16@22:11:56 GMT

چرا ناصر ملک مطیعی پس از چهل سال دوباره اسطوره شد؟

تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۰۹۲۷۴۵

چرا ناصر ملک مطیعی پس از چهل سال دوباره اسطوره شد؟

رکنا: یک جامعه‌شناس معتقد است: با گسترش شبکه‌های اجتماعی و در کنار آن مستندهای تاریخی شبکه‌های ماهواره‌ای، چند سالی است که توجه حافظه جمعی آرام‌آرام از دهه شصت به سمت دهه پنجاه درحرکت است.

فردین علیخواه بیان کرد: شخصیت‌ها، چهره‌ها، فیلم‌ها و اشیای دهه پنجاه به‌تدریج رسانه‌ای می‌شوند. این توجه در اخبار تشیع پیکر ناصر ملک‌مطیعی قابل‌درک است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در شبکه‌های اجتماعی، تاریخ معاصر ایران به قبل و بعد از دهه پنجاه تقسیم می‌شود و دهه شصت در حال کم‌رنگ شدن است.

او ادامه داد: ولی نکته‌ای را نباید فراموش کرد. در روایت نخست از دهه شصت، امر سیاسی هیچ حضوری ندارد و گویی حافظه جمعی هم علاقه‌ای ندارد تا به سیاست در دهه شصت بپردازد. حافظه جمعی فقط از شامپو تخم‌مرغی، نان ساندویچی و اخبار گفتنِ مرحوم قاسم افشار حرف می‌زند. ولی در تصویرسازی حافظه جمعی از دهه پنجاه درباره همه‌چیز شامل سیاست، فرهنگ، اقتصاد و اجتماع سخن به میان می‌آید و به‌علاوه بدون هیچ نگاه نقادانه‌ای، نسبت به همه این عرصه‌ها نوعی نوستالژی در حال شکل‌گیری است.

به گزارش ایسنا، این جامعه‌شناس گفت: چیپس دهه شصتی، نان باگتِ دهه شصتی، کافۀ دهه شصتی! دهه شصت در حافظۀ جمعیِ ما ایرانیان جای مشخصی دارد به‌طوری‌که دهه‌های قبل و دهه‌های بعدازآن همیشه در پس‌زمینه قرار داشته‌اند.

او ادامه داد: حافظه جمعی یکی از عرصه‌های مطالعات علوم اجتماعی است و با افکار، قضاوت‌ها، خاطرات و روایت‌های ما از یک دوره، یک رویداد، یک مکان یا یک شخصیت تاریخی سروکار دارد. مثلاً چه چیزی از آن‌ها به یاد می‌آوریم و چه احساسی نسبت به آن‌ها داریم؟ چه جنبه‌هایی از آن‌ها را برجسته، چه جنبه‌هایی را کم‌اهمیت و چه جنبه‌هایی را نادیده می‌گیریم؟ حافظه جمعی را می‌توان بر اساس منابع مختلفی ازجمله گفتگوهای مردم در کوچه و خیابان، فیلم‌ها، تصاویر و نوشته‌های موجود در رسانه‌ها شناخت.

این جامعه‌شناس با بیان اینکه کلمه حافظه، در «حافظه جمعی» دارای اهمیت است، افزود: حافظه ویژگی‌هایی دارد. برای مثال حافظه می‌تواند قوی یا ضعیف باشد. حافظه می‌تواند دچار فراموشی شود، یا اینکه حافظه می‌تواند با دیدن بعضی چیزها، چیزهایی را دوباره به خاطر آورد. در همین راستا، حافظه جمعیِ بعضی جوامع قوی و حافظه جمعی بعضی دیگر ضعیف است. بعضی جوامع حافظه جمعی فراموش‌کاری دارند و بعضی دیگر بسیار دقیق رویدادها را در حافظه خود ثبت می‌کنند.

علیخواه ادامه داد: محققان این عرصه معتقدند زمانی که رسانه‌های جمعی، در کنار سایر نهادها مانند مدرسه، در دست دولت‌ها بود مدیریت و هدایت حافظه جمعی آسان‌تر بود و دولت‌ها به‌واسطه رسانه‌هایشان می‌توانستند روایت و برداشت موردپسند خودشان از تاریخ را به جامعه عرضه کنند. با ظهور رسانه‌های رقیب، این امکان دشوار شده است چراکه روایت‌های رقیب از رویدادهای تاریخی به جامعه عرضه می‌شود و این امر تصویرسازی حافظه جمعی را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

او با بیان اینکه دهه شصت برای جامعه ایرانی با نوعی نوستالژی عمیق همراه است، اعلام کرد: دهه شصت در درجه نخست با آثار و تولیدات رسانه‌ای و در درجه دوم با اشیای رایج آن دهه معنا می‌شود. در این روایت، دهه شصت یعنی علی کوچولو، خانواده دکتر ارنست، آنشرلی، اوشین، دختری به نام نل، پت و مت، باز مدرسه‌ام دیر شد، بیسکویت مادر، شامپو تخم‌مرغی داروگر، دفتر مشق تعاونی، کیهان بچه‌ها، پاک‌کن دورنگ سلیکون و غیره. برخی از این نشانه‌ها در فیلم‌های نهنگ عنبر، نفس و سریال وضعیت سفید به تصویر کشیده شده است.

این جامعه‌شناس اضافه کرد: در این نوع روایت از دهه شصت، خبری از ارزش‌های ایدئولوژیک و انقلابی جمهوری اسلامی نیست. همچنین امر سیاسی در این روایت غائب است و درواقع روایتی سیاست‌زدایی شده از دهه شصت ارائه می‌شود. در مواردی امر سیاسی تنها به مأموری تقلیل می‌یابد که از نسبت بین یک زوج در داخل یک ماشین سؤال می‌کند.

علیخواه با انتشار این مطلب با عنوان «وقتی دهه پنجاه به‌تدریج رقیب دهه شصت می‌شود» در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: با ظهور شبکه‌های ماهواره‌ای، گروه‌های مخالف جمهوری اسلامی به‌تدریج روایت‌های متفاوتی از دهه شصت عرضه کرده‌اند. همان‌طور که گفته شد در روایت قبلی، فضای سیاسی دهه شصت در سایه قرار دارد. در روایت جدید، جنبه‌های سیاسی در مقایسه با جنبه‌های رسانه‌ای و اجتماعی آن دهه پررنگ‌تر می‌شود. اما با همه این تلاش‌ها، روایت جدید از دهه شصت نتوانسته بر روایت نوستالژیک اصلی چیره شود. دهه شصت همچنان نوستالژی خود را دارد. مانتوهای اپل‌دار، مقنعه‌های چانه دار، نوار کاست و دستگاه ویدئو همچنان تصویرسازی غالب دهه شصت‌اند. اگر از بالا به دهه شصت نگاه کنیم می‌بینیم که دهه شصت دهۀ پرالتهابی است ولی در حافظه جمعی، دهۀ سرخوشی‌های گذراست.

این جامعه‌شناس گفت: بدون تردید توجه به دهه پنجاه دلایل جامعه‌شناختی متعددی دارد که در نوشته‌ای مستقل قابل‌بررسی است.

 

منبع: رکنا

کلیدواژه: سلامت ماه رمضان مهم ترین های 24 ساعت اخبار سیاسی اقتصاد فضای مجازی شبکه های اجتماعی شبکه های ماهواره ای ناصر ملک مطیعی دهه شصت چهل عکس حوادث مرد ایران قتل تجاوز تهران پسر خانواده جوان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rokna.net دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۰۹۲۷۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نمایش اقتدار ایران در حمله به اسراییل/ کام مردم غزه شیرین شد

به گزارش خبرنگار مهر، حجت‌الاسلام مرتضی مطیعی غروب یکشنبه در جلسه شورای اداری استان سمنان به میزبانی سالن یادگار امام استانداری سمنان ضمن بیان اینکه در پاسخ کوبنده ایران به اسرائیل کار مهمی انجام شده است، ابراز داشت: این اقدام یک کار تنبیهی در راستای انتقام از خون شهدایی که ناحق در کنسولگری جمهوری اسلامی به شهادت رسیدند.

وی ضمن بیان اینکه جمهوری اسلامی با رأفت و رحمت کریمانه خود با مردم اسرائیل رفتار کرده است، افزود: هیچ مرکز بیمارستان، اجتماع مردمی، منازل مسکونی، مدارس و امثال اینها مورد هجمه قرار نگرفت است.

نماینده ولی فقیه در استان سمنان ضمن بیان اینکه جمهوری اسلامی با مردم عادی اسرائیل کاری ندارد، ابراز داشت: مراکز نظامی و پایگاه هوایی که برای حمله به کنسولگری استفاده شد، مورد هدف قرار گرفت.

مطیعی ضمن بیان اینکه این حمله تنها درصدی از توان و قدرت نظامی جمهوری اسلامی را به نمایش گذاشت، تصریح کرد: این پیروزی توانست موجب خرسندی مردم مظلوم غزه شود.

وی ضمن بیان اینکه اقدام به جای سپاه پاسداران و نیروهای مسلح قابل تقدیر است، افزود: این حمله به اسرائیل حق برای جمهوری اسلامی بود که با تکیه بر تکنولوژی داخلی به ثمر نشست.

کد خبر 6078096

دیگر خبرها

  • روایت جدید و تکان‌دهنده فاطمه فهیمی همسر ناصر عبداللهی از مرگ پرابهام خواننده مشهور
  • بیانیه جمعی از جامعه قرآنی مشهد در حمایت از عملیات«وعده صادق»
  • واکنش قهرمانان به اجرایی شدن وعده صادق نشان از درک بالای جامعه ورزش دارد
  • کیومرث هاشمی: واکنش قهرمانان به اجرایی شدن وعده صادق نشان از درک بالای جامعه ورزش دارد
  • هاشمی: واکنش قهرمانان به اجرایی شدن وعده صادق نشان از درک بالای جامعه ورزش دارد
  • «تاریخ» حلّال مسائل روز جامعه/ خواندن برای مدرک گرفتن آفت است
  • تاریخ حلال مسائل روز جامعه/ خواندن برای مدرک گرفتن آفت است
  • شهیدآوینی اگر بود امروز با صهیونیسم مقابله می‌کرد
  • رعایت حجاب از ادارات استان سمنان آغاز شود
  • نمایش اقتدار ایران در حمله به اسراییل/ کام مردم غزه شیرین شد