Web Analytics Made Easy - Statcounter

شاهنامه امین با اقتباس از شاهنامه فردوسی توسط سیدحسن امین به نظم و نثر بازآفرینی، خلاصه، تحلیل و تفسیر شده‌ است. مفاهیم روزآمدی مانند آزادگی، جوانمردی، حقوق بشر و عدم تبعیض جنسیتی، قومی، زبانی و غیره در آن موج می‌زند و نگارنده علاوه بر بازآفرینی شاهنامه، تداوم تاریخ ایران و جهان را هم در آن گنجانده و ادامه تاریخ ایران تا امروز را به سبک و سیاق فردوسی اما براساس تاریخ مستند به انجام رسانده‌است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این باره گپ و گفت دوستانه‌ای ترتیب داده‌ایم که شما را به آن دعوت می‌کنیم.

 آقای پرفسور امین در  باره اثر فاخری که خلق نموده‌اید لطفاً توضیح دهید؟

شاهنامه امین یا دانشنامه ایران، نظیره و تکمله شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی است. نظیره شاهنامه است زیرا، شبیه و نظیر آن به فرهنگ، اساطیر و تاریخ می‌پردازد و تکمله شاهنامه است زیرا آنچه در شاهنامه نیست، به همان سبک و سیاق به نظم درآورده است. برای مثال،  در شاهنامه فردوسی نامی از کوروش و داریوش نیست اما شاهنامه امین، تاریخ ایران باستان را از آغاز سکونت انسان در فلات ایران یعنی از هشتصد هزار سال پیش تا امروز به نظم و نثر گزارش می‌کند.

چه هدفی از خلق این اثر داشته‌اید؟

هدف غائی و آرمانی من، کمک به رستاخیز فرهنگی ایران و بستر سازی برای تولید علم و مشارکت علمی و فرهنگی ایرانیان در سطح جهانی است. در این کتاب با گزارش تاریخ تمدن و فرهنگ ایران زمین، من به این نتیجه می‌رسم که اگر نیاکان ما در گذشته توانستند ایران را به کانون فرهنگی و تمدنی جهان تبدیل کنند، ما هم به عنوان فرزندان آن نسل‌های دور قادر به تجدید افتخارات علمی و فرهنگی پیشینیان خود هستیم.

آیا تا به حال به غیر از نسخه اصلی شاهنامه فرد دیگری توانسته  که شبیه یا معادل آن اهتمام بورزد؟

در طول تاریخ هزار ساله پس از فردوسی شاعران متعددی، در مقام تقلید از فردوسی، به خیال خود شاهنامه‌هائی ساخته‌اند، اما هیچ یک مطابق نسخه اصل واقع نشده و مقبولیتی نیافته است. بعضی در همان پنجاه سال پس از فردوسی، به جای حماسه ملی به سرایش حماسه‌های دینی و مذهبی روی آوردند. مثل علی‌نامه، خاوران‌نامه، مختارنامه، بعضی هم مثل صبا در دوره فتحعلی‌شاه آثار رزمی و حماسه جنگی ساختند و آن را شاهنامه خواندند. اما تنها اثری که به حقیقت از جهت کمی و کیفی نظیره شاهنامه فردوسی است همین شاهنامه امین است که هم جنبه فلسفی، هم جنبه اساطیری و هم حماسی و هم تاریخی دارد.

اهمیت شاهنامه امین از دیدگاه صاحب‌نظران چگونه بوده است؟

اهمیت شاهنامه امین برابر آنچه محققان و پژوهشگران گفته و نوشته‌اند به چند دلیل است؛ اول این که خلاء‌های شاهنامه فردوسی را پر می‌کند. در عصر فردوسی آگاهی‌های کشف شده امروز راجع به تمدن ایران در روزگاران قدیم مثل دولت عیلام، ماد، هخامنشی و کوشانی هنوز کشف نشده بود. شاهنامه فردوسی حتی یک بار هم نام کوروش را نمی‌برد. شاهنامه امین همه این‌ها را هم به نظم و هم به نثر در بر دارد. اهمیت دیگر شاهنامه امین از جهت حفظ تعادل و اعتدال بین مفاخر فرهنگی و ایران دوستی با تساوی انسان‌ها و حقوق بشر است. یعنی در شاهنامه فردوسی تکیه بر زور و ابعاد جسمانی قهرمانان است ولی تکیه شاهنامه امین بر اصول اخلاقی، انسانی و حقوق بشری است. به علاوه شاهنامه امین، شاهنامه فردوسی را روزآمد و بازآفرینی کرده است.

به نظر شما ارزش این اثر فاخر در چه مقطعی از زمان بروز خواهد کرد؟

حرکت‌های فرهنگی خیلی زود به نتیجه نمی‌رسد. فرهنگ‌سازی زمان می‌برد. ولی من با تدوین این اثر که هم در قالب نظم شاهنامه است و هم در قالب نثر یک دایره‌المعارف تخصصی در زمینه ایران‌شناسی، توانسته‌ام بستر فرهنگی تازه‌ای برای حرکت نسل آینده در مسیر تولید علم و مشارکت علمی و فرهنگی بسازم. کسی که این شاهنامه را بخواند، هم فلسفه ایرانی را به عنوان یک مکتب متفاوت از فلسفه غرب و فلسفه اسلامی شناسائی می‌کند و هم با احساس اطمینان و اعتماد به نفس آمادگی پیدا می‌کند که افتخارات گذشته را تجدید کند. ایران هم منابع طبیعی هم منابع انسانی کافی برای یک رنسانس و نوزائی دارد. فقط باید اراده ملی و عزم جمعی این کار را آگاهانه مدیریت کند. آن هم با انتخاب آزادانه تک‌تک شهروندان ایرانی در هر کجای جهان.

 

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: ایران جهان حقوق شاهنامه برنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۰۹۳۰۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازدید وزیر فرهنگ از مراحل آماده سازی نمایشگاه کتاب تهران

به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آن، محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی صبح امروز شانزدهم اردیبهشت در بازدید از آماده سازی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با بیان اینکه حتما باید فضای تبلیغی و محیطی تهران در قُرُق نمایشگاه کتاب باشد تا مردم احساس شور و نشاط فرهنگی داشته باشند، گفت: نمایشگاه کتاب تهران باید یک اتفاق فرهنگی بزرگ و با خاطره مثبت و متعالی باشد تا توانمندی حوزه فرهنگی برای حل مسائل نمایان شود.

افزایش دو برابری کتابفروشان در بخش مجازی نمایشگاه کتاب تهران

در ابتدا، علی رمضانی قائم مقام و سخنگوی نمایشگاه گزارشی از روند آماده‌سازی نمایشگاه ارائه کرد و گفت: سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران امسال در ۱۵۰ هزار متر مربع فضای مصلی امام خمینی (ره) گسترده است و ۲۷۰۰ ناشر و ۳۶۰ کتابفروشی در آن مشارکت دارند؛ مشارکت کتابفروشان در بخش مجازی نمایشگاه نسبت به سال گذشته دوبرابری است.

قائم مقام نمایشگاه از شروع بارگذاری آثار ناشران بخش مجازی در سایت این رویداد خبرداد و افزود: کار نمایشگاه در بخش مجازی یک روز پیش از بخش فیزیکی آغاز خواهد شد. هماهنگی با شرکت پست و بانک ملی به عنوان کلان دستگاه‌های همکار نمایشگاه به‌خوبی پیش رفته است و فرماندهی انتظامی کشور همانند سال‌های گذشته عهده‌دار نظم و امنیت نمایشگاه است.

او با بیان اینکه ۵۰ مهمان خارجی به دعوت نمایشگاه کتاب تهران در این رویداد حاضر خواهند شد، گفت: ناشران و اهالی اندیشه و قلم از ۲۵ کشور در بخش بین‌الملل نمایشگاه فعالیت موثر و فعال خواهند داشت. پیرنگ اصلی نمایشگاه کتاب امسال موضوع فلسطین است و دانشجویان فلسطینی برای اولین‌بار در نمایشگاه به صورت مستقیم با مردم به گفتگو می‌پردازند و خودشان به شبهات مردم پاسخ می‌دهند.

در ادامه ناصر کنعانی، مریم‌سادات ظهوریان، مهدی رمضانی، نادر قدیانی، فتح‌الله فروغی، ابراهیم کریمی، مهدی فقیهی نژاد و اسماعیل جانعلی‌پور به عنوان اعضای شورای سیاست‌گذاری سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران به طرح پیشنهاداتی پرداختند.

نمایشگاه کتاب تهران چهره واقعی مردم ایران است

یاسر احمدوند رئیس سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با بیان اینکه علیرغم تمام تلاش‌ها خودمان را بدهکار شان فرهنگی مردم ایران می‌دانیم و برای ارتقا سطح کمی و کیفی نمایشگاه کار می‌کنیم، عنوان کرد: حمایت و پیگیری‌های مجدانه و دلسوزانه همراه با نکته‌سنجی وزیر محترم موجب قوت و توسعه نمایشگاه خواهد شد.

او نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران را چهره واقعی مردم ایران دانست و افزود: نمایشگاه کتاب تهران میزبان تمام سلایق، اقوام، مذاهب و ادیان و تفکر‌ها است و ما وظیفه داریم این سرمایه بزرگ اجتماعی و ملی را در چشم جهان به نمایش بگذاریم.

نمایشگاه کتاب صفحه پرشوری از دوره رونق فرهنگ است

سپس، اسماعیلی از شورای سیاست‌گذاری نمایشگاه کتاب تهران بخاطر اهتمام و همت در پیگیری مسائل این رویداد مهم فرهنگی قدردانی کرد و با بیان اینکه در آستانه افتتاح نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران اوضاع وفق مراد و وفق اهداف ترسیم شده پیش رفته است، گفت: نمایشگاه کتاب در دوره سی و پنجم یک دوره کم‌نظیر را به لحاظ آمار و ارقام و کمیت و کیفیت را برای اصحاب فرهنگ و ادب کشورمان ایجاد خواهند کرد.

او با تاکید براینکه تمهیدات و پشتیبانی لازم از نمایشگاه کتاب تهران درحال انجام است، اشاره کرد: نمایشگاه کتاب تهران متعلق به جریان فرهنگ و ادب کشور است و وظیفه ما نهایتاً حمایت و تسهیل‌گری از این فرایند است. کشورمان به‌لحاظ حوزه فرهنگی قابل مقایسه با بسیاری از جوامع و کشور‌های جهان نیست. تقریباً در وزارت فرهنگ روزی بدون برگزاری رویداد‌های فرهنگی نداریم و روزانه میزبان برگزاری جشنواره‌های متعدد شهرستانی، استانی، منطقه‌ای و ملی هستیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نمایشگاه کتاب را صحنه پرشوری از دوره رونق و شکوفایی حوزه فرهنگ دانست و ادامه داد: در طول یک سال گذشته برای برگزاری این نمایشگاه تلاش کردیم بخش مهمی از نیاز‌ها را مورد توجه قرار دهیم و ضمن اذعان به ضعف‌های موجود، اما تلاش شد وضعیت را به صورتی قابل اتکا و افتخار تغییر دهیم.

اسماعیلی از آماده‌سازی کارخانه جدید کاغذ برای تامین نیاز‌های کشور در زمینه کتاب‌های درسی خبر داد و افزود: در مضوع تامین کاغذ و کتاب‌های درسی در آستانه تکمیل و افتتاح کارخانه جدید کاغذ هستیم که به‌زودی به بهره‌برداری خواهد رسید و ظرفیت کاغذ تحریر به ۱۳۰ هزار تن خواهد رسید.

او نشر کودک و نوجوان را مسئله مهم و کلیدی دانست و با تاکید براینکه در این زمینه آماده حمایت از ناشران و مخاطبان خواهیم بود، گفت: نکته مهم چند ماموریت ویژه است که رهبر معظم انقلاب بر آن تاکید داشتند؛ بحث ترجمه آثار فاخر فارسی به زبان‌های خارجی با استفاده از کسانی است که تسلط به زبان اصلی دارند. خوشبختانه برنامه ویژه‌ای برای این موضوع تدارک دیده شده که حمایت می‌کنیم. امسال تلاش شد بتوانیم فضای حمایتی را افزایش دهیم؛ دانشجویان، طلاب و اساتید و اعضای هیات علمی در موضوع حمایتی پوشش داده شدند و در دولت منتظر تامین اعتبار هستیم تا عدد خوبی دیگری را جذب کنیم و آن را به بخش دیگری از جامعه وارد کنیم که هدف ما کارمندان دولت، محصلین دوره دوم دبیرستان است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بر لزوم گسترش شبکه کتابفروشان تاکید کرد و گفت: ابلاغ خوبی در این زمینه از سوی معاون اول رئیس‌جمهور صورت گرفت که کمک کننده است و در جلسه با استانداران بر لزوم اجرایی شدن آن تاکید کردیم. ما در نمایشگاه کتاب تهران به دنبال تغییر حال فرهنگی مردم هستیم و قصد نداریم نمایشگاه صرفا یک رویداد و محل فروش کتاب باشد بلکه باید محل رفت و آمد اصحاب فرهنگ و هنر باشد.

اسماعیلی تاثیرگذاری کمیته فرهنگی نمایشگاه با برگزاری جلسات شعر و مسابقه را مورد تاکید قرار داد و با بیان اینکه حتما باید فضای تبلیغی و محیطی تهران در قُرُق نمایشگاه کتاب باشد تا مردم احساس شور و نشاط فرهنگی داشته باشند، افزود: نمایشگاه کتاب تهران باید یک اتفاق فرهنگی بزرگ و با خاطره مثبت و متعالی باشد تا توانمندی حوزه فرهنگی برای حل مسائل نمایان شود.

او بازدید رهبر انقلاب از نمایشگاه سال گذشته را مورد اشاره قرار داد و با بیان اینکه معظم‌له از روند نمایشگاه ابراز رضایت داشتند که مایه افتخار است، گفت: نظرسنجی مردمی از نمایشگاه کتاب باید روزانه برگزار شود تا بهترین شرایط را در نمایشگاه ایجاد کنیم و برای این کار به بهترین نقد‌ها که اشکالات ما را بگویند، جایزه می‌دهیم تا فضای پذیرش نقد به فرهنگ تبدیل شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دغدغه مهم مردم در زمینه کتاب را قیمت آن دانست و با تاکید براینکه در این زمینه باید سامانه‌های حمایتی را افزایش داد، گفت: در طراحی صورت گرفته نمایشگاه کتاب تهران در سال ۱۴۰۴ نقطه و قله کمیت و کیفیت و واگذاری امور به بخش‌های مردمی و ناشرین ترسیم شده است که امیدواریم به بهترین شکل محقق شود.

سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت (۱۴۰۳) در محل مصلی امام خمینی (ره) به شکل حضوری و در سامانه ketab.ir به صورت مجازی برگزار می‌شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • راهکار بیژن نوباوه برای حرکت فرهنگی برای حجاب؛ از سخت‌ترین کار شروع کردیم | فیلم
  • بازدید وزیر فرهنگ از مراحل آماده سازی نمایشگاه کتاب تهران
  • مشاوران شما بیت‌هایی بهتر از شاهنامه را می‌توانستند پیدا کنند
  • تحقق عدالت فرهنگی با فروش هم‌زمان حضوری و مجازی در نمایشگاه کتاب
  • بنیاد حکیم طوس راه اندازی خواهد شد/ ساخت فیلم و مستند درباره فردوسی در دستور کار است
  • جنجال شعرخوانی علم الهدی درباره منیژه از شاهنامه | لااقل بیت هایی بهتر پیدا می‌کردید
  • ادامه جنجال توسل‌جویی علم‌الهدی به شاهنامه | نمی‌دانستید منیژه، زن باده‌نوش و دختر دشمن ایران بود | این ابیات را هم بخوانید!
  • همایش شاهنامه و امر سیاسی برگزار می‌شود
  • فرهنگ سازی به زمان نیاز دارد
  • جنجال شعرخوانی علم الهدی درباره منیژه از تریبون نماز جمعه /مشاوران شما بیت هایی بهتر از شاهنامه را می توانستند پیدا کنند