Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-02@03:02:57 GMT

تلاش یک ساله باغداران ابرکوهی در جیب دلالان

تاریخ انتشار: ۲۱ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۱۰۸۰۵۵

تلاش یک ساله باغداران ابرکوهی در جیب دلالان

محصول زردآلوی باغداران ابرکوهی که با تلاش یک ساله آنان به بار می‌نشیند، با فعالیت تنها یک ماهه دلالان بازار میوه و فروش آن به دو برابر قیمت خریداری شده از کشاورزان، به جیب واسطه‌ها می‌رود.

به گزارش ایسنا، کشاورزی از جمله مشاغل سخت است حال اگر این حرفه در خشک‌ترین منطقه کشور انجام شود، به مراتب دشوارتر خواهد بود و تنها با مشقت فراوان فعالان این حوزه است که محصولی به بار خواهد آمد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

استان یزد امسال نیز از کم‌بارش‌ترین استان‌های کشور بود ولی با این حال کشاورزانش باز هم بالاترین راندمان متولید محصولات کشاورزی را در کشور به خود اختصاص داده‌اند.

معمولاً با شروع سال نو در سال‌های اخیر خیلی زود پای محصولات نوبرانه به بازار باز می‌شود و یکی از این محصولات که معمولاً ورود آن به بازار میوه از اواخر اردیبهشت در یزد کلید می‌خورد، زردآلوی زودرس و اعلای شهرستان ابرکوه در این استان است که علاوه بر تامین بازار استان، بخش قابل توجهی از آن راهی میادین میوه و تره‌بار و بازارهای دیگر استان‌های کشور مانند تهران، اصفهان  شیراز می‌شود.

با این حال این محصول نیز همانند بسیاری از دیگر محصولات کشاورزی در چنگال سودجویان و دلالان بازار گرفتار است و به رغم اهمیت خودکفایی کشور در بخش کشاورزی، هنوز مورد بی‌توجهی مسئولان امر قرار دارد به طوری که سود تلاش سال کشاورز زحمت‌کش به جیب عده‌ای محدود واسطه و دلال میوه می‌رود.

رییس جهادکشاورزی ابرکوه در این باره معتقد است که محصولی که کشاورزان ابرکوهی می‌فروشد، پس از گذشت چند مرحله با قیمت دقیقاً دو برابری به دست مشتری می‌رسد.

«مهدی غیب اللهی» در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، بدون ارائه هیچ توضیح بیشتری در این باره، می‌گوید: شهرستان ابرکوه دارای 1200 هکتار سطح زیرکشت محصول زردآلو است که از هر هکتار 18 تن محصول از انواع مختلف برداشت می‌شود.

وی پیش‌ بینی برداشت امسال رزدآلوی شهرستان را قریب 21 هزار و 600 تن اعلام و اضافه می‌کند: تخم‌گردی، فلکه‌ای، کتابی و مَمَک ارقام مختلف زردآلو ابرکوه هستند که بخش عمده آن در فراغه و مابقی در تیجرد(علوی، مریم‌آباد، هروک، احمدآباد) و بخش بهمن (روستای بداف) کشت می‌شود.

غیب‌اللهی می‌گوید: برداشت زردآلو در ابرکوه از نیمه اردیبهشت‌ماه آغاز می‌شود ولی برداشت این محصول بسته به زودرس یا دیرس بودن ارقام آن تا اواخر خرداد ادامه خواهد داشت.

به سراغ کشاورزان منطقه می‌رویم تا مشکل ملموس آنها در مورد دسترنجشان را جویا شویم، «حسن افضلی» یکی از کشاورزان ابرکوهی که در کاشت و برداشت محصول زردآلو تجربه‌ای چندین ساله دارد، در گفت‌وگو با ایسنا اظهار می‌کند: در حالی که کشاورزان این منطقه زردآلوی نوع زودرس و تخم گردی را پس از برداشت به طور متوسط هر کیلو 9 هزار تومان و دیررس را هر کیلو 5 هزار تومان می‌فروشند، دلالان همین محصولات را در میادین میوه و تره‌بار دیگر شهرها با قیمت‌های حدود 15 و 10 هزار تومان به فروش می‌رساند.

وی خاطرنشان می‌کند: این در حالی است که همواره کشاورزان در طول پروسه تولید، برداشت و بارگیری این محصول، متحمل هزینه‌های بسیاری می‌شوند ولی در نهایت کمترین سود را در ازای دسترنج خود کسب می‌کنند.

افضلی یادآور می‌شود: کشاورزان ابرکوهی سالانه در ازای کوددهی و سم‌پاشی، آبیاری و مراقبت از درختان تا حصول ثمره و میوه و دستمزد کارگر برای هر هکتار از باغات خود حدود 12 میلیون تومان هزینه می‌کنند و این در حالی است که هزینه‌های فصل برداشت چیزی به مراتب فراتر از این مقدار است.

این کشاورز با بیان این که به ‌طور میانگین برای برداشت هر هکتار محصول زردآلو به 15 نفر کارگر نیاز است، بیان می‌کند: هر کارگر می‌تواند روزانه 250 کیلو محصول را چیده و در سبدها که هر کدام گنجایش حدود 7 تا 8 کیلو زردآلو را دارند، بارگیری کند که تمام این مراحل و امکانات مورد نیاز مستلزم صرف هزینه از سوی خود کشاورزان است.

با این حال سعی کردیم بنا به ارائه امار و اطلاعات کشاورزان منطقه با یک حساب سرانگشتی دخل و خرج کشاورزان و دلالان این محصول در ابرکوه را محاسبه کنیم.

در ابتدا هزینه‌های تحمیلی بر کشاورزان، تنها در بخش برداشت هر هکتار که حدوداً 18 تُن محصول دارد را محاسبه کردیم که شامل تعداد 2400 سبد مورد نیاز برای بسته‌بندی محصول به قیمت سه میلیون و 600 تومان، 10 کیلو کاغذ گراف برای 2400 صندوق معادل 90 هزار تومان، دستمزد و غذای 15 کارگر برای 5 روز زمان مورد نیاز برداشت این میزان محصول به ترتیب به مبلغ 3 میلیون و 750 هزار و یک‌میلیون و 500 هزار تومان بود و در مجموع رقمی معادل هشت میلیون و 940 هزار تومان برآورد شد.

اگر این رقم را به 12 میلیون تومان هزینه سالانه نگهداری از هر هکتار باغات زردآلو بنا به گفته کشاورزان منطقه اضافه کنیم، در واقع هزینه تحمیلی بر باغداران زردآلوی ابرکوه از تولید تا برداشت حدود 20 میلیون تومان به ازای هر هکتار خواهد شد.

حال به سراغ هزینه‌های خرید و حمل محصول به میادین میوه و تره‌بار شهرهایی همچون شیراز، اصفهان و تهران که توسط دلالان انجام می‌شود، می‌رویم.

کرایه هر دستگاه نیسان که ظرفیت حمل دو تُن بار را دارد به شهرهای فوق به ترتیب 300، 300 و 700 هزار تومان است لذا با این اوصاف کرایه حمل 18 تُن محصول به دورترین منطقه که تهران است برای دلال مبلغی حدود 6 میلیون و 300 هزار تومان هزینه خواهد داشت. البته دلال باید 10 درصد از فروش محصول خود را به غرفه‌دار میدان پرداخت کند.

با محاسبه قیمت‌های فروش زردآلو و هزینه‌های صورت گرفته توسط کشاورز و دلال، این‌چنین به نظر می‌رسد که سود حاصل از تلاش یک ‌ساله کشاورز در ازای فروش 18 تن زردآلوی زودرس حدود 141 میلیون تومان و سود دلال حدود 83 میلیون است.

این ارقام در نوع زردآلوی دیررس هم برای کشاورز برابر با 78 و برای دلال 65 میلیون تومان خواهد بود لذا چنین به نظر می‌رسد که یک هفته کار این دلالان دلال به صورت تقریبی با تلاش و کار یک ‌سال باغدار و کشاورز ابرکوهی برابری می‌کند.

بسیار پر واضح است که بازار محصولات کشاورزی از جمله زردآلوی ابرکوه برای جلوگیری از تضییع حقوق کشاورزان زحمتکش نیازمند ساماندهی و نظارت بیشتر مسئولان و متولیان امر است و خودکفایی کشور و حتی تحقق اقتصاد مقاومتی مگر با توجه به همین نکات شاید به اصطلاح جزئی در بخش تولید محقق نخواهد شد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استخدام ابركوه دلالان زردآلو منطقه یزد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۱۰۸۰۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پرداخت ۱۷ میلیارد تومان غرامت به کشاورزان مه‌ولاتی

ایسنا/خراسان رضوی مدیر جهاد کشاورزی مه‌ولات گفت: برای سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۲، ۱۷میلیارد تومان غرامت در بخش کشاورزی مه ولات پرداخت شده است.

هادی ساربان ۱۱ اردیبهشت در جلسه ستاد بیمه محصولات کشاورزی و دام این شهرستان به پرمخاطره بودن بخش کشاورزی و وقوع خشکسالی در سال‌های اخیر و همچنین اهمیت بیمه در بخش کشاورزی اشاره کرد.

وی گفت: در بیمه‌های کشاورزی ۶۵ درصد حق بیمه توسط دولت و کمتر از ۳۵ درصد توسط کشاورز پرداخت می‌شود که در سال گذشته طبق گزارش صندوق بیمه محصولات کشاورزی کل حق بیمه پرداختی توسط کشاورزان ۷.۹ میلیارد تومان بوده در حالی که ۱۷ میلیارد تومان به بیمه‌گذاران غرامت پرداخت شده است.

مدیر جهاد کشاورزی مه ولات خشکسالی و سرما را از مهمترین عوامل خسارت‌زای سال گذشته دانست و از کشاورزان خواست برای ضمانت، محصولات کشاورزی خود را بیمه کنند.

مدیرعامل صندوق بیمه محصولات کشاورزی در این جلسه اظهار کرد: این صندوق در سال گذشته ۱۵ محصول را تحت پوشش بیمه قرار داده که از این تعداد ۸ محصول در سال گذشته خسارت دیده و در این بین بیشترین غرامت پرداختی مربوط به محصول پسته به مبلغ ۱۲ میلیارد تومان است.

خزاعی در پایان از اقساطی شدن حق بیمه محصولات کشاورزی و تخفیفات ویژه حق بیمه در سال ۱۴۰۳ خبر داد و گفت: در سال زراعی جدید در شهرستان مه ولات تاکنون ۸۱۱ فقره بیمه‌نامه برای ۱۳ محصول صادر شده است که بیشترین تعداد مربوط به محصول پسته ۵۷۱ فقره و به مساحت ۲۴۰۵ هکتار است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • تولید بیش از ۶۰ هزار تن گندم در کنگاور
  • خرید گندم کشاورزان سیستان و بلوچستان از مرز ۲۱ هزار تن فراتر رفت
  • کشت نیشکر در ۲۹ هکتار از زمین‌های کشاورزی گیلان
  • خرید بیش از ۲۱ هزار تن گندم از کشاورزان سیستان و بلوچستان
  • پرداخت ۱۷ میلیارد تومان غرامت به کشاورزان مه‌ولاتی
  • برداشت جو قصیل در قم
  • کشت آزمایشی جو قصیل در قم به برداشت رسید
  • پیش بینی برداشت بیش از سه هزار تن انگور امسال از تاکستانهای مهاباد
  • برداشت خیار سبز در شهرستان قیروکارزین
  • باغات مرکبات مازندران شناسنامه‌دار می‌شوند