Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-07@14:12:16 GMT

رانت در معاملات حاصل عدم شفافیت است

تاریخ انتشار: ۲۲ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۱۳۴۲۶۰

رانت در معاملات حاصل عدم شفافیت است

یک کارشناس اقتصادی معتقد است اقتصادی که در آن رانت وجود دارد مخرب بوده و مانع ایجاد رقابت و باعث تخریب پایه‌های اقتصادی می‌شود، مکانیزم بورس از جمله بورس کالا می‌تواند این رانت‌ها را تا حدودی از بین ببرد.

یک استاد دانشگاه در گفت‌و گو با ایسنا، با بیان اینکه رانت موجب تخریب اقتصاد می شود، اظهار کرد: در بورس کالا تعداد عرضه‌کننده و متقاضی پرشمار می‌تواند حضور داشته باشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بنابراین، با مکانیزم بورس کالایی که متناسب با عرضه و تقاضا شکل گرفته است، رانت هایی که تاکنون در معاملات غیر شفاف وجود داشت از بین می رود.

ملکی به عوامل ایجاد رانت اشاره کرد و گفت: رانت به فرصت نابرابری گفته می‌شود که عده‌ای بتوانند بدون کار و تلاش و با در اختیار داشتن جایگاهی ویژه به سود برسند که دیگران از دسترسی به آن عاجز هستند.

وی با بیان اینکه رانت در اقتصاد ایران به خصوص در بخش کالایی، یکی از مشکلات اساسی است، افزود: هر کجا که رانت وجود داشته باشد، مخرب بوده و مانع ایجاد رقابت و باعث تخریب پایه‌های اقتصادی می‌شود.

این مدرس دانشگاه تاکید کرد: در بورس کالا امکان حضور تعداد زیادی خریداران و فروشندگان با فرصت یکسان فراهم می شود تا نظام عرضه و تقاضا تعیین کننده قیمت ها و معامله انواع کالا باشد.

وی افزود: ضمن اینکه روند قیمت گذاری و جریان معاملات در این بازار شفاف بوده و نظام عرضه و تقاضا در آن حاکم است و اطلاعات کامل خریدار و فروشنده محصولات در آن به طور کامل ثبت می شود؛ همچنین امکان تنظیم بازارها از طریق مکانیسم های بورس نیز به مراتب آسان تر از بازارهای خارج از بورس است.

این کارشناس اقتصادی معتقد است، هر مقدار عرضه و تقاضا آزاد باشد و مکانیسم تعیین قیمت ها به عهده بازار گذاشته شود از ایجاد رانت جلوگیری می شود. بورس کالا یکی از بسترهایی است که کشف قیمت براساس عرضه و تقاضا در ذات این بازار است.

وی با بیان اینکه در بازارهایی که از شفافیت مناسبی برخوردار نیستند، افرادی که اطلاعات و امکانات بیشتری در اختیار دارند به منافع بیشتری دست می‌یابند، گفت: از این رو باید برای ایجاد عدالت و برابری بستری شفاف مانند بورس کالا وجود داشته باشد تا شرایط برای خرید و فروش محصولات یکسان باشد.

ملکی با اشاره به اینکه رانت مانع ایجاد رقابت می‌شود، خاطرنشان کرد: نمایش اطلاعات مربوط به عرضه و تقاضا و خرید و فروش بر تابلوی بورس کالا و درج آنها بر روی سایت می‌تواند به شفافیت بیشتر کمک و رقابت سالم را در اقتصاد ایجاد کند. همچنین، هرگونه واگذاری امتیاز که به صورت یکسان و بدون در نظر گرفتن جایگاه افراد از طریق بورس انجام شود، دست رانت‌خواران را کوتاه می کند و منجر به جلوگیری از به هم ریختن تعادل عرضه و تقاضا خواهد شد.

این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه دولت باید حمایت خود را از کالاهای استراتژیک بیشتر کند و در خصوص این کالاها مقررات و برنامه‌های ویژه ای ضد رانت پیش‌بینی کند، خاطرنشان کرد: رانت محصول بارز عدم شفافیت است و بورس کالا با شفاف کردن فضای معاملاتی در پیشگیری از رانت موثر واقع شده است. همچنین اعمال مجازات شدید برای رانت‌خواران و گرفتن مالیات سنگین از سود آنها می‌تواند به پیشگیری از این امر کمک کند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استخدام بورس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۱۳۴۲۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معاملات برق در بورس انرژی رکورد زد

به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا از وزارت نیرو، نخستین روز از هفته سوم معاملاتی اردیبهشت ماه جاری با رشد چشمگیر معاملات برق در بورس انرژی آغاز شد.

در این روز شاهد رشد حدود ٥ برابری معاملات نسبت به روز معاملاتی قبل بودیم. شرکت‌های توزیع بیش از ١٦٣ میلیارد تومان برق برای تحویل در ماه‌های اردیبهشت و خرداد معامله کردند. ٧٥ درصد از این معاملات مربوط به برق تحویلی خرداد و ٢٥ درصد مربوط به برق تحویلی در اردیبهشت بود. در معاملات امروز تعداد ١١٦ معامله در بازار اوراق سلف بورس انرژی مبادله شد که نسبت به روز قبل رشدی بالغ بر ٥٠ درصد داشت.

سهم نیروگاه‌های خصوصی در این معاملات ٦٤ درصد و سهم نیروگاه‌های دولتی ٣٦ درصد بود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • صف خرید فورس ۶ تن در بورس کالا
  • کاهش ۷ هزار و ۶۴۸ واحدی شاخص کل بورس
  • افت بیش‌ از ۲ هزار واحدی شاخص کل بورس در شروع معاملات
  • شاخص بورس امروز ۱۷ اردیبهشت/افت ۲۰۶۴۷ واحدی
  • معاملات برق در بورس انرژی رکورد زد
  • افت بیش‌از ۱۱ هزار واحدی شاخص کل بورس در شروع معاملات
  • شرایط خرید کامیونت فورس در بورس کالا ابلاغ شد
  • تابلوی بورس، تابلوی رکود
  • شاخص بورس امروز ۱۶ اردیبهشت/افت۵۱۸۲ واحدی
  • رشد ۱۲۰۷ هزار واحدی بورس در شروع معاملات