Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-04-27@10:05:54 GMT

۵ تکنیک ساده برای تقویت حافظه

تاریخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۱۴۴۸۶۲

این نوشته، پاسخی است به پرسش‌هایی که در زمینه چگونگی تقویت حافظه و جریان به خاطر سپردن در فرایند یادگیریمواد درسی برای آموزشگران وجود دارد. به عبارت دیگر مخاطب این مطلب نه تنها یادگیرندگان که حتی معلمان و اساتیدی هستند که سعی دارند به دانش آموز/ دانشجویان خود برای به یاد سپردن مطالب درسی با توجه به نتایج پژوهش‌هایی که در زمینه روان شناسی شناختی صورت گرفته است، کمک کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



۱. با اطلاعات درگیر شوید:

چند بار برای شما اتفاق افتاده که دانشجویان همزمان با تدریس شما مشغول چک کردن تلفن همراه خود هستند و وقتی از آن‌ها سوال می‌کنید پاسخ می‌دهند که آن‌ها به راحتی می‌توانند همزمان چند کار را به هم انجام دهند؟ به دانشجویان خود خاطر نشان کنید بسیاری از ضعف‌های حافظه نه مشکل در بازخوانی اطلاعات و یادآوری است بلکه در اثر اختلال در سیستم کدگذاری و ذخیره روی می‌دهد. بسیاری از اوقات آنچه نمی‌توانیم به خاطر آوریم، دقیقاً مطلبی است که هرگز به خاطر نسپرده ایم!

برای آزمایش این عامل می‌توانید از یک آزمایش ساده که زمانی توسط نیکلسون و آدامز (۱۹۷۹) انجام گرفت، استفاده کنید به دانشجویان خود یک سکه بدهید و بعد از یک دقیقه از آن‌ها بخواهید عکس روی آن را بکشند. آن‌ها به زودی درمیابند که قادر به کشیدن درست تصویر روی سکه نیستند مثلا نمی‌دانند تصویر مورد نظر به سمت چپ متمایل بود یا راست یا چه جزئیاتی داشت. سپس به آن‌ها یادآوری کنید که مشکل این نیست که آن‌ها عکس روی سکه را فراموش کرده اند بلکه نکته دقیقا این است که آن‌ها هرگز عکس روی آن را به خاطر نسپرده بودند!

برای به یادآوردن یک مطلب، فرد باید درگیر یک فرایند آگاهانه و کنترل شده باشد. تمام عوامل بازدارنده و مخل را حذف کرده و تنها به یک نقطه متمرکز شوند.

۲. ارتباط عاطفی و شخصی با موضوع ایجاد کنید:

پردازش عمیق شامل فکر کردن در مورد معنی اطلاعات دریافتی و ارتباط دادن آن‌ها با تجارب شخصی است.

برای انجام عملی این فرایند نتایج تحقیق کریک و تالوینگ (۱۹۷۵) می‌تواند مفید باشد. به دانشجویان فهرستی از صفت‌ها داده می‌شود مثل "خلاق"، "روشمند" یا "جدی" سپس از آن‌ها سوال می‌شود که تلفظ و املای این کلمات چگونه است و آیا مثلا شامل حرف "د" هستند یا خیر؟ در مرحله بعد از آن‌ها خواسته می‌شود در مورد هر یک از صفت‌ها بگویند که کدام بیانگر خود آنهاست؟ در مرحله آخر، از دانشجویان خواسته می‌شود که هر تعداد ممکن است کلمات را که به خاطر می‌آورند، بیان کنند. دانشجویان به طور کاملا محسوسی تعداد بیشتری از لغاتی را به یاد می‌آروند که در لیست "بیانگر خودشان" قرار داشت.

تنها گوش دادن عادی به یک سخنرانی یا خواندن ساده یک متن نمی‌تواند یادگیری عمیق و به خاطر آوردن مطلب را تضمین کند بلکه احساس یا فکری که فرد هنگام مطالعه یا گوش دادن به یک سخنرانی داشته، نقش موثری در میزان به یاد آوردن آن مطلب در آینده دارد. به عبارت دیگر، درگیری عاطفی با یک موضوع در میزان به یاد آوردن آن موثر است.

۳. مثال بزنید:

وقتی به عنوان معلم مشغول تدریس مبحثی هستید، معمولا دانش آموزان/ دانشجویان از شما می‌خواهند که مثال‌هایی برای روشن شدن مطلب بزنید. گرچه مثال آوردن و توضیح دادن مصادیق یکی از مهم‌ترین روش‌های درک مطلب و یادگیری است، اما بهتر است شاگردان را تشویق کنید که به جای اتکا به معلم، خودشان فکر کنند و مثال بسازند. بر اساس تحقیقات مانتیلا (۱۹۸۶)، هر چه دانش آموزان/ دانشجویان، مثال‌های بیشتری به ذهنشان بیاید و مصادیق عملی بیشتری را بیابند، یادگیری عمیق تری را تجربه می‌کنند.

۴. زمینه چینی کنید:

معمولا دانشجویان عادت ندارند قبل از ورود به کلاس، متن درسی را مطالعه کنند و ترجیح می‌دهند موضوع درس را برای اولین بار از زبان استاد خود بشنوند و مطالعه درس را به بعد از کلاس موکول می‌کنند. برای اینکه اهمیت مطالعه اجمالی قبل از کلاس روشن شود می‌توانید بر مبنای مطالعه برنسفورد و جانسون (۱۹۷۲) عمل کنید به این ترتیب که به نیمی از اعضای کلاس تصویری را نشان دهید که به طور اجمالی و شماتیک محور موضوعی درس را نشان می‌دهد و سپس درس را آغاز کنید؛ بعد از پایان کلاس از آن‌ها امتحانی به عمل آورید. نتایج امتحان به خوبی نشان می‌دهد نیمی از کلاس که قبل از آغاز درس نسبت به موضوع زمینه قبلی پیدا کرده بودند نسبت به نیم دیگر کلاس که بدون پیش زمینه وارد درس شده بودند، نمرات بالاتری کسب می‌کنند.

به عبارتی می‌توان گفت که داشتن پیش زمینه قبل از ورود به کلاس و آغاز درس به یادگیری عمیق و فرایند ذخیره، پردازش و به یاد آوردن اطلاعات کمک می‌کند.

۵. هر از چندی امتحان بگیرید:

یکی از ساده‌ترین روش‌ها برای کمک به تقویت حافظه این است که از متن درسی امتحان بگیرید. مطالعات رودیجر و کارپیک (۲۰۰۶) در این زمینه نشان می‌دهد که وقتی متنی را می‌خوانیم و خودمان را مجبور می‌کنیم که بعد از مدتی آن را به یاد آوریم، احتمال اینکه متن مورد نظر در خاطر ما بماند بیش از زمانی است که متنی را تنها برای مطالعه شخصی و بدون هدف خوانده ایم.

قرار دادن چند کوئیز، امتحان یا حتی خودآزمایی در طول درس به دانشجویان شما کمک می‌کند، محتوای درس را بهتر بخوانند و بهتر به یاد آورند. خواندن بخشی از یک متن و سپس یک توقف کوتاه برای آزمودن آن چه از آن دریافت کرده ایم، نه تنها راه موثرتری برای تقویت حافظه و فرایند به خاطر سپردن است بلکه بسیار بهتر از زمانی که یک متن را از اول تا آخر دوبار می‌خوانیم، در ذهن جای می‌گیرد. منبع: تبیان

منبع: پارسینه

کلیدواژه: حافظه تقویت حافظه مثال یادگیری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۱۴۴۸۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیسی: داعیه‌داران دانشجو دوستی در آمریکا دانشجویان را به خاطر دفاع از مظلوم به خاک و خون می‌کشند

به گزارش گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری آنا، حجت‌الاسلام سید ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور که امروز (پنجشنبه) برای بازدید از طرح توسعه بیمارستان شهدای یافت‌آباد به این شهرستان سفر کرده بود در جمع مردم جنوب غرب پایتخت با بیان اینکه اجرای عدالت، خواست شهدا و اراده دولت است، اظهار کرد: آن‌چه که شهدای عزیز ما جان خود را نثار آن کردند، توجه به قوانین خداوند و اجرای آن در همه عرصه‌های زندگی است.

وی افزود: آن‌چه در وصایای شهدا آمده، اجرای عدالت است، یعنی آن ظرفیتی که در کشور وجود دارد بر اساس عدالت توزیع شود.  هر چه به نفع مردم و اقتصاد کشور باشد را انجام می‌دهیم حتی اگر عده‌ای مخالفت کنند. به همۀ مسئولان اعلام کرده‌ام، نه فقط اعلام بلکه اقدام کرده‌ام؛ مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد.

رئیس جمهور با تأکید بر اینکه امروز طبق برنامه‌ریزی‌ها مشکلات آبی و برقی کشور در حال برطرف شدن هستند، اضافه کرد: در ابتدای دولت گفتیم که هر سال باید یک میلیون شغل ایجاد می‌شد که اگر می‌شد امروز با مشکل روبرو نبودیم.

رئیسی گفت: امروز از وعده خود عقب نیستیم، در بسیاری از استان‌ها نرخ بی‌کاری در کشور کاهشی است، مسئله مسکن هم مهم است. اگر در سال‌های قبل سالی یک میلیون مسکن ساخته می‌شد، امروز در تهران و استان‌ها مشکل مسکن نداشتیم.

وی بیان کرد: هم قانون می‌گوید و هم نیاز کشور است که یک میلیون مسکن ساخته شود، اگر این اتفاق رخ دهد نیاز مردم برطرف خواهد شد.

رئیس جمهور با اشاره به جنایات رژیم صهیونیستی در غزه تأکید کرد: در محشر حیوانات هم از درنده‌خوییِ جنایت‌کاران صهیونیست شکایت خواهند کرد. آمریکا و حامیان رژیم صهیونیستی که ادعای احترام به دانشگاه داشتند، دانشجویان را فقط به جرمِ حق‌گویی به خاک‌وخون کشیدند. آنچه در غزه بر همگان روشن شد وضعیت و شرایط نه فقط رژیم صهیونیستی، آمریکا و حامیان اسرائیل بود.

رئیسی افزود: اینها داعیه حقوق بشرشان گوش فلک را کر کرد، اما امروز معلوم شد که اینها بزرگترین ناقضان حقوق انسان هستند. مگر تا دیروز نمی‌گفتند ما به دانش و دانشگاه احترام می‌گذاریم؟ دیدید در خبر چگونه پلیس به مراکز دانشگاهی و دانشجویانی که فقط جرم آنها حمایت از فلسطین و غزه و مظلومان بود، حمله کرد و آنها را اذیت و آزار و دستگیر کردند.

رئیس جمهور گفت: امروز شاید هیچ دلیلی روشن‌تر از این برای مردم جهان نبود که ببینند و مشاهده کنند مدعیان دانش دوستی، دانشجو دوستی و دانشگاه دوستی چگونه دانشجویان را فقط به خاطر حق‌گویی و حق‌خواهی به خاک و خون می‌کشند. اینها چهره غربی‌ها و چهره امریکایی‌ها را برای همه روشن کرد. این سخنی بود که مردم منطقه ۱۷ و ۱۸ تهران ۴۵ سال قبل در خیابان‌ها دفاع از قدس، دفاع از فلسطین و نابودی رژیم صهیونیستی را فریاد می‌زدند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • برای تقویت حافظه چی بخوریم بهتر است؟
  • کلاس مجردها پس از ۶۰ ماه مجدداً مهمان دانشگاه تهران می‌شود
  • چرا هیچ وقت یادمان نمی ماند درِ خانه را قفل کرده ایم یا نه؟
  • چرا هیچ وقت یادمان نمی‌ماند درِ خانه را قفل کرده ایم یا نه؟
  • برای افزایش هوش این پنج ماده غذایی را مصرف کنید
  • فرمولی ساده برای اینکه هرگز به آلزایمر مبتلا نشوید
  • برای تقویت حافظه چی بخوریم؟
  • رئیسی: داعیه‌داران دانشجو دوستی در آمریکا دانشجویان را به خاطر دفاع از مظلوم به خاک و خون می‌کشند
  • تکنیک‌های طلایی برای سلامت مغز
  • کلاس های چهره به چهره صاحبان صنایع با دانشجویان برگزار می شود