Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-28@07:40:40 GMT

فرصت بازار سرمایه

تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۱۶۹۳۴۲

فرصت بازار سرمایه

شاخص بورس طی معاملات روز گذشته افزایش چشمگیری داشته است که می‌تواند خبر از ارتقا بازار سرمایه دهد اما دلایل این افزایش در شاخص با دلایل رشد آن در شرایط عادی بازار، متفاوت است.

به گزارش ایمنا، روزنامه اعتماد با مقدمه بالا در یادداشتی به قلم حمید میرمعینی آورده است: در هر دوره‌ای متناسب با شرایط حاکم، یکسری مولفه مهم وجود دارد که می‌تواند قدرت اثرگذاری بالاتری بر بازار داشته باشد، لذا همیشه وزن عوامل مختلف یکسان نیست و بسته به شرایط موجود تغییر می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در شرایط کنونی افزایش ارزش در بازار سرمایه پیش از هر تحلیلی نشان می‌دهد که بازار در شرایط عادی به سر نمی‌برد، چرا که اگر در یک حالت عادی بودیم نباید تغییر چشمگیری در بازار به وجود می‌آمد. حال می‌بینیم که رشد شاخص‌ها روندی صعودی به خود گرفته است. رشد یکباره شاخص معاملات در بازار سرمایه می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد؛ اولین عامل بحث افزایش تورم است که مسلما متناسب با افزایش تورم درآمدها و ...ارزش سهام شرکت‌ها نیز افزایش می‌یابد.

جام جهانی، تورنمنتی ورزشی یا فرصتی اقتصادی؟

روزنامه آرمان هم از زاویه ای دیگر به جام جهانی نگاه کرده و نوشته است: تنها چند ساعت به آغاز بازی‌های جام‌جهانی ۲۰۱۸ روسیه زمان باقی مانده است. روسیه به بهانه برگزاری بزرگ‌ترین رویداد فوتبالی جهان که در آن ۷۳۶ فوتبالیست از ۳۲ کشور فعالیت دارند، نگاه جهانیان را از امروز تا ۱۵ ژوئیه به سمت خود جلب می‌کند. شاید زمانی که ژول ریمه، رئیس وقت فدراسیون جهانی فوتبال، در سال ۱۹۲۸ تصمیم گرفت برای اولین بار چند کشور مختلف را در قالب مسابقه‌ای بین قاره‌ای و در سطحی حرفه‌ای در یک تورنمنت روبه‌روی هم قرار دهد، مسائل اقتصادی و سودآوری مالی از قِبَل برگزاری جام‌جهانی جایگاهی در مخیله او نداشت.

اما امروز پس از گذشت حدود ۹۰ سال از آن زمان شاید به‌سختی بتوان به این پرسش پاسخ داد که آیا جام‌جهانی رویدادی ورزشی است یا اقتصادی؟ آمار نشان می‌دهد معمولا کشورهای میزبان بازی‌های جام‌جهانی در سال قبل و سال برگزاری مسابقات، روند رو به رشدی را به‌لحاظ رشد تولید ناخالص داخلی (GDP) تجربه می‌کنند.  به‌عنوان مثال، کره‌جنوبی که میزبانی جام‌جهانی ۲۰۰۲ را بر عهده داشت، رشد سه‌درصدی تولید را در آن سال تجربه کرده است.

پرواز سه کانالی بورس

فاطمه اسماعیلی هم در گزارش بورس روزنامه دنیای اقتصاد آورده است: نماگر بورس تهران معاملات روز گذشته را با جهش بی‌سابقه ۲ هزار و ۷۶۸ واحدی به پایان رساند تا با ثبت سه کانال‌شکنی به رقم ۹۹ هزار و ۱۴۶ واحد برسد.

همچنین ورود نقدینگی از سوی معامله‌گران به‌ویژه حقیقی‌ها ارزش معاملات خرد را به بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان رساند که از ۱۷ فروردین ۹۴ تکرار نشده است. این رونق معاملاتی در شرایطی رقم می‌خورد که میانگین ارزش روزانه معاملات در سال‌جاری به زحمت به ۱۲۰ میلیارد تومان می‌رسد. مهم‌ترین محرک رشد دیروز سهام را می‌توان به مباحث ارزی این روزها و افزایش قیمت‌ها ناشی از انتظارات تورمی ارتباط داد. جایی که اختلاف جدی میان نرخ ارز در بازار غیررسمی و دلار ۴۲۰۰ تومانی بسیاری را نسبت به انعکاس نرخ‌های بالاتر دلار در سودآوری شرکت‌ها امیدوار کرده است.

با توجه به محرک‌های موجود، به غیر از ریسک‌های غیراقتصادی همچون مداخله سیاست‌گذار در روند قیمت‌گذاری و رخدادهای سیاسی، عامل دیگری نمی‌تواند سد راه رونق سهام شود. بنابراین و از آنجا که حدود ۱۰۸ میلیارد تومان نقدینگی در صف‌های خرید سهام در پایان معاملات دیروز باقی مانده بود، انتظار می‌رود در آغاز معاملات هفته آینده شاهد تداوم صعود سهام و ۶ رقمی شدن شاخص بورس باشیم.

وسوسه دلار

روزنامه شرق نیز در گزارش تیتر اول خود نوشت: ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی گرچه بسیاری از فعالان اقتصادی و متقاضیان ارز را با کمبود ارز مواجه کرده، اما برای بسیاری نرخ جذابی است و آنها را به فعالیت بیشتر واداشته است. میزان واردات با نرخ چهار هزار و ۲۰۰ تومانی در بهار امسال نسبت به سال گذشته جهش ۶۶ درصدی را تجربه کرده؛ در دو ماهه ابتدایی سال گذشته میزان واردات ثبت‌شده ۱۲ میلیارد دلار بود و در فروردین و اردیبهشت به ۲۰ میلیارددلار رسیده است.

کارشناسان این اتفاق را مثبت ارزیابی نمی‌کنند و معتقدند بیش از دو برابرشدن میزان واردات به‌دلیل تفاوت نرخ ارز رسمی و نرخ معامله‌شده در بازار غیررسمی رخ داده است. موضوع دیگری که کارشناسان بر آن تأکید می‌کنند این است که در زمان تعدیل نرخ ارز و نرخ ارز تخصیصی ارزان‌تر از نرخ بازار غیررسمی، تقاضای ثبت سفارش واردات افزایش می‌یابد و تقاضای واقعی از غیرواقعی را نمی‌توان تشخیص داد.

منبع: ایمنا

کلیدواژه: بازار ارز بازار بورس بازار سهام اصفهان شهردار اصفهان ریاست جمهوری ورزشگاه نقش جهان فناوری های نوین مدیریت شهری اصفهان فردا زاینده رود کشاورزی حمل و نقل عمومي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۱۶۹۳۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«قرارداد سلف ارزی» چگونه به ثبات بازار ارز کمک می‌کند؟

امتداد - قرارداد سلف ارزی به رفع ناترازی‌های مقطعی و ثبات‌بخشی در بازار ارز کمک می‌کند و بانک مرکزی قصد استفاده از این ابزار را دارد.

به گزارش پایگاه خبری امتداد ، بازار ارز در اقتصاد ایران از منظر معاملات ارزی مرتبط با تجارت در برخی بازه‌های زمانی با فزونی عرضه بر تقاضا و ثبات در نرخ ارز و در بازه‌های دیگری با فزونی تقاضا بر عرضه و نوسان در نرخ ارز مواجه است. قرارداد‌های سلف ارزی از جمله ابزار‌های مشتقه است که در رفع این ناترازی‌های مقطعی و ثبات‌بخشی به بازار ارز کمک‌کننده است. بانک مرکزی می‌تواند با راه‌اندازی این ابزار به‌صورت پیش‌فروش ارز مازاد در دوره ثبات به متقاضیان ارز در دوره تلاطم و انباشت تقاضا، ریسک نوسان نرخ ارز را برای واردکنندگان کاهش دهد و از سرریز تقاضای ارز برای واردات به بازار غیررسمی و نوسان نرخ این بازار جلوگیری نماید.

یکی از مهم‌ترین وعده‌هایی که به طور مکرر از سوی رئیس‌کل بانک مرکزی مطرح شده و مورد تأکید قرار گرفته، ایجاد بازار ابزار‌های مشتقه ارزی به منظور مدیریت بازار ارز بوده است. تصمیمی که در صورت عملیاتی شدن، تأثیر بسزایی در ایجاد ثبات در بازار ارز خواهد داشت. راه‌اندازی مرکز مبادله ارز و طلای ایران در اسفندماه ۱۴۰۱ نیز یک گام مهم برای فراهم‌سازی بستر‌های معامله مشتقات ارزی بود. یکی از مهم‌ترین ابزار‌های مشتقه ارزی، قرارداد سلف ارزی است؛ ابزاری که در صورت راه‌اندازی و رواج آن در بازار، می‌تواند به کاهش ریسک مبادلات ارزی تجار و فعالان اقتصادی کمک نماید. در این یادداشت به بررسی نحوه تأثیر این ابزار مهم در ایجاد ثبات در بازار ارز پرداخته خواهد شد.

 

قرارداد سلف چیست و چگونه کار می‌کند؟

قرارداد سلف در معنای حقوقی شامل معامله‌ای است که بهای کالای مورد معامله قبل از تحویل کالا توسط خریدار به فروشنده پرداخت می‌شود. [۱]طبق این قرارداد، فروشنده در زمان انعقاد قرارداد متعهد می‌شود یک کالا را با قیمت مشخصی در زمان معین در آینده به خریدار تحویل دهد. مبلغ و قیمت در زمان عقد قرارداد مشخص و توسط خریدار به فروشنده پرداخت می‌شود. [۲]بنابراین معاملات سلف به نوعی پیش‌فروش یک کالا به قیمت معین در زمان مشخص و تحویل آن در آینده است.

مهم‌ترین اثر این معامله، کاهش ریسک تغییر قیمت کالا در آینده و ایجاد اطمینان در خریدار بابت تأمین کالا با قیمت مناسب است. در این معامله، خریدار می‌تواند با پرداخت وجه کالا به قیمت توافق شده در زمان انعقاد قرارداد، از ریسک افزایش قیمت کالا در زمان تحویل آن مصون باشد. این ویژگی مهم موجب می‌شود قرارداد سلف در بازار‌هایی که ریسک نوسان نرخ در آن‌ها بالاست – به‌ویژه بازار دارایی‌ها- رواج بیشتری داشته باشد و تجار و فعالان اقتصادی تمایل بیشتری نسبت به استفاده از این ابزار نشان دهند.

مختصات زمانی معاملات تجار در بازار ارز ایران

برای اینکه کاربرد معاملات سلف مشخص شود، لازم است تحلیلی از مقاطع زمانی معاملات تجار در بازار ارز ایران ارائه داده شود. معاملات ارزی مرتبط با تجارت در مقاطع زمانی مختلف در طول سال، از نظر حجم و میزان عرضه و تقاضا متفاوت است:

در برخی از ایام سال و به طور خاص شش‌ماهه دوم که در مقاطع خاص، انباشت تقاضای ارز برای ثبت سفارش واردات و برخی نیاز‌های شرکتی وجود دارد، بازار ارز با مازاد تقاضا مواجه است و این موضوع موجب سرریز بخشی از نیاز‌های ارزی به بازار غیررسمی و افزایش و نوسان نرخ ارز در این بازار می‌شود (مانند بازه آذر تا بهمن).

در برخی دیگر از ایام سال و به طور خاص شش‌ماهه اول که موج تقاضای وارداتی انباشت شده در پایان سال قبل فروکش کرده است، بازار ارز عموماً با مازاد عرضه ارز‌های صادراتی مواجه است و به همین دلیل، نرخ ارز در این ایام دارای ثبات نسبی است (مانند بازه اردیبهشت تا مرداد).

اما علاوه بر میزان تقاضایی که در زمان خود در بازار وجود دارد، انتظارات تجار و فعالان اقتصادی نیز بر این زمان‌بندی مؤثر است. بخشی از تجّاری که در شش‌ماهه دوم تقاضای ارز دارند و نسبت به وضعیت نرخ ارز در آن بازه دچار نااطمینانی هستند، چند ماه پیش از ثبت سفارش و زمان نیاز خود اقدام به خرید ارز از بازار غیررسمی می‌کنند. این مسئله موجب می‌شود بازار غیررسمی ارز حتی پیش از زمان اصلی ثبت سفارش واردات با تراکم تقاضا و تلاطم روبرو شود.

کاربرد معاملات سلف ارزی در ایجاد ثبات در بازار ارز

با توجه به مختصات زمانی معاملات ارزی مرتبط با تجارت، قرارداد سلف ارزی این قابلیت را دارد که بخشی از مازاد عرضه ارز در زمان وفور منابع را در بازار رسمی به واردکنندگانی که متقاضی ارز در زمان انباشت تقاضا هستند، منتقل کند و نیاز به خرید ارز از بازار غیررسمی و نوسان در نرخ آن بازار را مرتفع سازد. در این سازکار، واردکننده بهای ارز را به نرخ مشخص شده در زمان انعقاد قرارداد (چند ماه پیش از زمان انباشت تقاضا) به صادرکننده پرداخت می‌کند و صادرکننده نیز ارز مورد معامله را در زمان مورد نیاز واردکننده به او تحویل می‌دهد.

اجرای این سازکار می‌تواند علاوه بر کاهش انباشت تقاضا در زمان‌های فزونی عرضه بر تقاضا در بازار ارز، اطمینان واردکنندگان نسبت به خرید ارز به نرخ مناسب را افزایش دهد و با جلوگیری از سرریز نیاز‌های ارزی وارداتی به بازار غیررسمی، زمینه را برای ثبات نسبی و جلوگیری از تلاطم در بازار ارز فراهم سازد؛ بنابراین انتظار می‌رود بانک مرکزی با استفاده از ظرفیت مرکز مبادله ارز و طلای ایران، به طراحی و توسعه قرارداد‌های سلف ارزی پرداخته و از این ابزار در راستای مدیریت بهتر نوسان‌های بازار ارز در مقاطع مختلف زمانی استفاده نماید.

پی‌نوشت:

[۱]معاملات سلف در بازار سرمایه و محدودیت‌های آن از منظر فقه و حقوق، رضا فطین آذر، فصلنامه مطالعات فقه اقتصادی، خرداد ۱۴۰۲

[۲]شبکه اطلاع رسانی طلا، سکه و ارز B۲n.ir/w۷۸۷۸۴

منبع: مسیر اقتصاد

برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

دیگر خبرها

  • پیش‌بینی بورس فردا ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • ثبات نسبی در بازار سرمایه | افزایش ۶۵۲ واحدی شاخص کل
  • رشد اندک بورس؛ ارزش بازار به ۷۹ همت رسید
  • سیگنال رایگان ارز دیجیتال فیوچرز یا سیگنال فارکس؟
  • کاهش قیمت طلا در بازار جهانی فلزات گران بها
  • بررسی عملکرد نماگر‌های بازار سرمایه در هفته‌ای که گذشت
  • کاهش چشمگیر قیمت سکه و طلا در یک هفته اخیر
  • کاهش چشمگیر بهای سکه و طلا در یک هفته اخیر
  • استقبال بازار جهانی از محصولات دانش بنیان وطنی
  • «قرارداد سلف ارزی» چگونه به ثبات بازار ارز کمک می‌کند؟