Web Analytics Made Easy - Statcounter

منصوره کریم زاده، دبیر علمی کنگره سلامت کودکان گفت: بسیاری از روانشناسان بر این باورند که خانواده به تنهایی نمی تواند رشد اجتماعی کودکان را تامین کند و کودکان نیاز دارند تا در محیط های اجتماعی حضور یابند تا به قابلیت های خود دست یابند.

ایران آنلاین / منصوره کریم زاده روز یکشنبه در نشست خبری پنجمین کنگره ملی و اولین کنگره بین المللی سلامت کودکان در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی با تاکید بر اینکه نمی توان سلامت جامعه را بدون توجه به دوره کودکی تصور کرد، اظهار داشت: اینکه در ایران به دوره پیش از دبستان چگونه نگاه می شود، جای بحث دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: وزارت آموزش و پرورش 75 درصد کودکان مقطع پیش دبستانی را تحت پوشش دارد اما بحث مهم کیفیت آموزشی است که در این دوره ها ارائه می شود؛ چالشی با عنوان «یکپارچگی در آموزش» در دوره پیش از دبستان وجود دارد.
کریم زاده که مدیر رشد و پرورش کودکان پیش از دبستان دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی نیز هست، تصریح کرد: آن نظارت جامعی که در مقاطع تحصیلی ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان وجود دارد، در دوره پیش از دبستان وجود ندارد؛ بیش از 25 سازمان و نهاد در حوزه مدیریت و آموزش کودکان پیش از دبستان فعالیت می کنند اما یکپارچگی در این زمینه وجود ندارد.
وی تاکید کرد: دوران پیش از دبستان مورد بی مهری قرار گرفته است و این مساله می تواند تهدیدی بزرگ باشد؛ درحالی که دوران پنج سال اول زندگی دوره مهمی برای کودکان در کشورهای درحال توسعه به شمار می رود.

* دوره پیش از دبستان اجباری شود
دبیر علمی کنگره سلامت کودکان با بیان اینکه در استانداردسازی های آموزش شامل نیروی انسانی مجرب، محیط آموزشی مطلوب و بومی سازی و فرهنگ سازی محتوای دوره پیش از دبستان ضعف داریم، افزود: لازم است دوره پیش از دبستان اجباری شود؛ هرچند که تحقق این امر نیاز به برنامه ریزی و سرمایه گذاری دارد چراکه این دوره از دوره ابتدایی متفاوت است و استانداردهای آموزشی، فیزیکی و نیروی انسانی آن متفاوت است و بودجه زیادی می طلبد اما موضوع مهم بحث «هزینه - فایده» است.
کریم زاده افزود: برخی مطالعات نشان داده است در کشورهایی که در آموزش پیش از دبستان سرمایه گذاری می شود، جرم و جنایت در بزرگسالی، رفتارهای ضداجتماعی، میزان افت تحصیلی و ترک تحصیل کاهش می یابد و احترام به قانون و گفتار هوشمندانه افزایش می یابد.
وی ادامه داد: هرچه آموزش های دوره پیش از دبستان با کیفیت بهتر و میزان بیشتری باشد، نیاز به آموزش های جبرانی در دوران سالمندی کاهش می یابد.
به گفته کریم زاده، به ازای هر یک واحد پول سرمایه گذاری در آموزش پیش از دبستان، هفت برابر صرفه جویی در هزینه های دوران بزرگسالی خواهیم داشت.
دبیر علمی کنگره سلامت کودکان با بیان اینکه از الگوهای استاندارد برای آموزش پیش از دبستان کمک گرفته ایم اما آنها را بومی نکرده ایم، افزود: عواملی مانند بهداشت ضعیف، محیط خانگی غیرپویا و فقر، تکامل شناختی، اجتماعی و عاطفی کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد؛ رشد و تکامل کودکان ازعامل مهم تعیین کننده سلامت اجتماعی است.
وی که ریاست انجمن مطالعات کودکان پیش از دبستان را نیز عهده دار است، گفت: مطالعات جامعی در مورد وضعیت کودکان زیر پنج سال از نظر رشد و تکامل وجود ندارد اما سوءتغذیه و زندگی در شرایط فقر اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در تکامل کودکان تاثیر بسزایی دارد.

* خانواده ها نمی توانند به تنهایی رشد اجتماعی کودکان را تامین کنند
رئیس دبیرخانه پنجمین کنگره ملی و اولین کنگره بین المللی سلامت کودکان اظهار داشت: نگرانی دیگر در زمینه رشد و تکامل کودکان، اشتغال والدین است؛ چراکه وقتی والدین سر کار می روند، کودکانشان نیاز به محیط هایی دارند که عدم حضور والدین را جبران کند.
کریم زاده افزود: بسیاری از روانشناسان بر این باورند که خانواده به تنهایی نمی تواند رشد اجتماعی کودکان را تامین کند و کودکان نیاز دارند تا در محیط های اجتماعی حضور یابند تا به قابلیت های خود دست یابند.

* 90 درصد رشد ذهنی کودکان در پنج سال اول تولد اتفاق می افتد
دبیر علمی کنگره سلامت کودکان گفت: 90 درصد رشد ذهنی کودکان در پنج سال اول تولد اتفاق می افتد و همچنین شکل گیری بیلیون ها سلول عصبی در این دوره از زندگی رخ می دهد؛ بنابراین این دوران به عنوان دوران طلایی کودک به شمار می رود و رشد شخصیت او در این دوران در آینده کودک تاثیر قابل توجهی دارد.
کریم زاده افزود: شناخت زبانی، مهارت های اجتماعی، توجه به تفاوت های فرهنگی، ارزش ها و آداب و رسوم در پنج سال اول زندگی صورت می گیرد؛ این دوران روی رشد شناختی، گسترش گنجینه لغات و آشنایی با زبان مادری نقش تعیین کننده ای دارد چراکه آموزش پیش از دبستان شاخص مهم رفاه اجتماعی به شمار می رود.
وی ادامه داد: بسیاری از کارشناسان، دوره پیش از دبستان را به عنوان دوره یادگیری مادام العمر مطرح می کنند؛ چراکه ساختار ذهنی در سه سال اول کودکی شکل می گیرد و نمی توان سلامت جامعه را بدون لحاظ کردن دوره پیش از دبستان، درنظرگرفت.
پنجمین کنگره ملی و اولین کنگره بین المللی سلامت کودکان در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی با همکاری سازمان های متولی در دوره پیش از دبستان از جمله سازمان بهزیستی کشور، آموزش و پرورش، وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی و سازمان های غیردولتی از 29 تا 31 خرداد ماه جاری در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی برگزار می شود.
مهمانانی از کشورهای ایتالیا، اتریش، سوئد، فنلاند و انگلیس در این کنگره شرکت خواهند داشت؛ این کنگره در سه محور اصلی سلامت، آموزش و سیاستگذاری برگزار می شود و 16 کارگاه با امتیاز بازآموزی نیز در حاشیه این کنگره برگزار خواهد شد. 250 مقاله در این کنگره از بین 500 مقاله برای مرحله داوری پذیرفته شده است و حدود 220 مقاله به شکل پوستر و سخنرانی ارائه خواهد شد./ ایرنا

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۲۱۸۶۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بررسی علت بازماندگی از تحصیل ۲۰ گویه در خوزستان

ایسنا/خوزستان سرپرست اداره‌کل آموزش و پرورش خوزستان با بیان اینکه رشد بیسوادی یکی از تبعات بازماندگی از تحصیل است، گفت: با انسداد مبادی بیسوادی و بازماندگی از تحصیل، بسیاری از مشکلات فرهنگی، اقتصادی و بهداشتی که ریشه در جهل و بیسوادی دارد، از بین می‌رود.

عبدالله حبیبی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: برای تحقق مدیریت بازماندگی از تحصیل، برنامه انسداد مبادی بیسوادی با تاکید بر شناسایی، جذب، آموزش و نگهداشت کودکان بازمانده از تحصیل گروه سنی ۶ تا ۱۸ سال و تکمیل پوشش تحصیلی دانش‌آموزان این دوره با محوریت سامانه شهید محمودوند به منظور شناسایی چهره به چهره کودکان بازمانده از تحصیل، در دستور کار این استان خوزستان قرار گرفته است.

وی افزود: این سامانه ذیل سامانه سیدا، استقرار یافته و فرآیند اجرایی آن نیز طبق بخشنامه ضمیمه به دستورالعمل و راهنمای سامانه، برای اجرا به ادارات کل آموزش و پرورش ابلاغ شده است.

حبیبی بیان کرد: بر این اساس روند شناسایی بازماندگان از تحصیل توسط استان‌ها با تخصیص پیگیری‌کننده که غالبا فردی جهادی و از کارکنان رسمی آموزش‌ و پرورش است به هر یک از کودکان بازمانده از تحصیل آغاز می‌شود و فرد پیگیری‌کننده بر اساس آدرس و چک‌لیست پیش‌بینی‌شده، نسبت به شناسایی و تعیین وضعیت فعلی کودکان با استفاده از ظرفیت نیروهای محلی، اقدام می‌کند، به گونه‌ای که این عملکرد در سامانه و در سطوح مختلف توسط منطقه، استان و کشور قابل رصد است.

وی افزود: این سامانه وضعیت بازماندگان از تحصیل را در دو مولفه‌ فاقد پیگیری‌کننده و دارای پیگیری‌کننده اعم از شناسایی نشده، در حال پیگیری، در انتظار تایید و پیگیری شده و همچنین علت بازماندگی از تحصیل کودکان را در ۲۰ گویه به ‌منظور پایش و برنامه‌ریزی و اتخاذ تدابیر لازم، مورد بررسی قرار می‌دهد.

لزوم انسداد مبادی بیسوادی

سرپرست اداره‌کل آموزش و پرورش خوزستان با اشاره به پیگیری هدف برگرداندن بازماندگان از تحصیل به درس و تاثیرگذاری آن در جامعه گفت: مهم‎ترین رسالت آموزش و پرورش ابتدایی، افزایش عدالت آموزشی در دو محور کمی و کیفی است که با انسداد مبادی بیسوادی و پیشگیری از ترک تحصیل دانش‌آموزان و .... محقق می‌شود.

وی بیان کرد: طبعا با انسداد مبادی بی‌سوادی و بازماندگی از تحصیل، بسیاری از مشکلات فرهنگی، اقتصادی و بهداشتی که ریشه در جهل و بیسوادی دارد، از بین می‌رود.

حبیبی با اشاره به تبعات بازماندگی از تحصیل تصریح کرد: طبعا اگر کودک در سنی که لازم‌التعلیم است به مدرسه نرود، از فرصت یادگیری مسائل آموزشی و تربیتی در کنار گروه همسالان محروم می‌ماند و بیشتر در معرض خطراتی مانند بزهکاری، عدم رشد تربیتی و اخلاقی و ... قرار می‌گیرد و یکی از بزرگ ترین تبعات این مساله رشد بیسوادی است.

راهکارهایی برای کاهش آمار بازماندگان از تحصیل

وی بیان کرد: تشکیل کارگروه استانی و طراحی و برنامه‌ریزی برای شناسایی، جذب و نگهداشت کودکان لازم التعلیم بازمانده از تحصیل استان خوزستان، طرح موضوع در شورای آموزش و پرورش استان،‌ تشکیل کارگروه متناظر در ادارات آموزش و پرورش سطح استان و صدور ابلاغ برای اعضای کارگروه برخی از راهکارهای کاهش آمار بازماندگی از تحصیل هستند. استفاده از ظرفیت سایر نهادها برای جذب کودکان بازمانده و رفع علل بازماندگی از تحصیل، انعقاد قرارداد همکاری با سازمان بسیج دانش‌آموزی و برقرای ارتباط (تماس تلفنی و حضوری) با والدین کودکان بازمانده از تحصیل نیز از دیگر راهکارها در این خصوص است.

سرپرست اداره‌کل آموزش و پرورش خوزستان گفت: شناسایی موانع آموزشی و علل بازماندگی دانش‌آموزان طبق لیست ارسالی از سوی وزارت آموزش و پرورش، تسهیل شرایط ثبت‌نام و ایجاد قوانین لازم در انعطاف زمان و مکان و محتوای آموزشی و ارزشیابی تحصیلی، مشارکت در تعیین سازمان و نهاد مسئول برای پیگیری وضعیت هر یک از بازماندگان از تحصیل شناسایی‌شده بر اساس دلیل بازماندگی نیز در این خصوص باید پیگیری شود.

وی افزود: برگزاری جلسه با مدیران مدارس ابتدایی به صورت مجزا در نواحی و مناطق از سوی معاونت آموزش ابتدایی استان خوزستان با هدف انجام اقدامات لازم توسط مدیران مدارس برای پوشش حداکثری و جذب کودکان بازمانده به ویژه کودکان بازمانده از پایه اول، و تشکیل تیم‌های ارائه خدمات درمان و بهبود مشکلات یادگیری برای دانش‌آموزان جذب‌شده در طول سال تحصیلی با همکاری مراکز اختلالات یادگیری در استان نیز از دیگر راهکارها هستند.

حبیبی عنوان کرد: در ادامه روند پیشگیری از ترک تحصیل دانش‌آموزان، برگزاری کلاس‌های آموزش خانواده برای والدین کودکان جذب‌شده و فرهنگ‌سازی با هدف آگاهی از فواید ادامه تحصیل و اشتغال در آینده،‌ اجرای فعالیت‌های جبرانی و رفع نواقص یادگیری کودکان جذب‌شده با استفاده از ظرفیت دانشجومعلمان و معلمان داوطلب،‌ ارائه خدمات مشاوره‌ای سازشی و تحصیلی تخصصی به دانش‌آموزان و والدین آنان در هسته‌های مشاوره،‌ حمایت و اعطای هزینه کمک تحصیلی به دانش‌آموزان با توجه به علل بازماندگی از تحصیلی و تهیه و توزیع بسته‌های آموزشی بین دانش‌آموزانی که به دلیل عدم دسترسی به فضای مجازی از آموزش دور مانده‌اند،‌ پیگیری می‌شود.

وی افزود: انجام مشاوره تلفنی و حضوری با والدین دانش‌آموزان بازمانده  و معرفی مدارس برای ثبت‌نام،‌ هماهنگی با واحد امور بانوان اداره‌کل و ادارات آموزش و پرورش برای ارائه خدمات،‌ تهیه برنامه و کلیپ‌هایی برای آموزش و اطلاع‌رسانی به والدین در مورد جذب بازماندگان از تحصیل و پخش از طریق صدا و سیمای مرکز استان خوزستان و پیگیری اقدامات انجام‌شده در نواحی و مناطق برای جذب کودکان بازمانده از تحصیل نیز دیگر راهکارهای کاهش آمار بازماندگان از تحصیل هستند.

عوامل بازماندگی از تحصیل در خوزستان

وی گفت: ازدواج، فوت، مهاجرت به خارج یا داخل کشور، کوچ‌نشینی ویژه عشایر، اشتغال به کار کودک، نبود مدرسه یا دوری مدرسه، فقر مالی خانواده، بیماری صعب‌العلاج، شرایط استثنایی کودک مانند معلولیت شدید ذهنی و جسمی و ...، بدسرپرستی و بی‌سرپرستی کودک با عواملی مانند طلاق، اعتیاد و ... از عمده عوامل بازماندگی از تحصیل در خوزستان است.

حبیبی گفت: اشتباه بودن مشخصات سجلی، ضعیف بودن جثه کودک و صبر والدین برای تحصیل در سال‌های آینده، مشکلات فرهنگی و ممانعت اولیا از تحصیل، ترس از مدرسه و وابستگی به اولیا، کبر سن کودک، بیماری اولیا، مفقودی کودک، الزام قانونی مبنی بر عدم ارائه‌ خدمات، عدم تمایل کودک به مدرسه و نیاز به مشاوره و تحصیل در مراکز غیرمجاز و فاقد مجوز رسمی از دیگر علل بازماندگی از تحصیل در خوزستان هستند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • برگزیدگان ششمین دوره کنگره ملی شعر خلیج فارس معرفی شدند
  • لزوم پیوند کودکان با طبیعت از بدو تولد
  • همکاری همه جانبه آموزش‌ و پرورش در کنگره شهدای استان تهران
  • ببینید | بانیان فرقه بهائیت آغازگر کشف حجاب در ایران
  • مهلت ثبت ششمین دوره جام باشگاههای کتابخوانی تمدید شد
  • لوسمی رایج‌ترین سرطان کودکان/ ۶۵ تا ۷۰ درصد کودکان مبتلا به سرطان در ایران درمان می‌شوند
  • آموزش سواد مالی به کودکان
  • هوجیچا ؛ از چای سبز برشته شده ژاپنی تا تقویت عملکرد شناختی!
  • بررسی علت بازماندگی از تحصیل ۲۰ گویه در خوزستان
  • سندروم استکهلم در مدارس ابتدایی/ کودک آزاری مدرن: تلقین حس ناکافی بودن!