Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایلنا، قاسم بی‌نیاز رئیس مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی وزارت راه و شهرسازی در نشست اطلاع رسانی و آموزشی هیئت بین دولی تغییر اقلیم با تأکید بر رسالت مشترک اطلاع رسانی بین روابط عمومی‌ها و رسانه‌ها بیان کرد: ارتباطات سطحی فراتر از رسانه و انتشار اخبار را شامل شده و نباید از مفهوم ارتباطات صرفا به موضوع ارتباط محیط زیست و رسانه‌ها پرداخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بی‌نیاز ادامه داد: در دنیا عنوان ارتباطات و محیط زیست موضوعی جاافتاده است و مادر کشورمان در زمینه محیط زیست احساس خطر کرده‌ایم و به این خاطر امروز و روزهای گذشته در کنار هم قرار گرفته‌ایم زیرا که در حال حاضر موضوع محیط زیست به میان پنج دغدغه اول ایرانیان آمده است.

به گفته وی در ایران اکنون ۸۷۳۴ رسانه دارای مجوز فعالیت وجود دارد که از میان آن‌ها ۳۳۱ روزنامه سراسری و منطقه‌ای و استانی، ۱۱۳۷ هفته نامه، ۴۲ خبرگزاری سراسری، ۲۱۹۱ پایگاه اطلاع رسانی و سایر موارد از جمله ماهنامه‌ها، فصلنامه‌های چاپی و برخط است. در این میان علاوه بر خبرنگاران و حوزه‌های محیط زیست در برخی از رسانه‌ها، ۲۱ رسانه صرفا با عنوان محیط زیست در شکل‌های مختلف منتشر می‌شود.

رئیس مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی وزارت راه و شهرسازی با تأکید بر اینکه رسانه‌ها برانگیزاننده بوده و نمی‌توان آن‌ها را به جای نهادها محسوب کرد گفت: کارکرد ارتباطات با گفتگو و کارکرد رسانه با اقناع عملی می‌شود، به عبارتی بایستی ارتباطات خطر را به عنوان فرآیند تعاملی تبادل اطلاعات و دیدگاه‌ها میان افراد، گروه‌ها و نهادهای مختلف تعریف کرد.

این مقام مسئول همچنین افزود: نگرش محیط زیستی به تدریج از طریق رسانه‌ها به کل جامعه سرایت پیدا می‌کند و مردم می‌توانند با حقوق مدنی خود آشنا شوند، تمام افراد جامعه اعم از خبرنگاران، فعالان محیط زیست و شهروندان باید قوانین محیط زیست را بشناسند و با دانش محیط زیست آشنا باشند.

بی‌نیاز در این خصوص اضافه کرد: با توجه به تغییرات آب و هوایی کره زمین، بحران‌های طبیعی و تأثیرات جوامع صنعتی بر طبیعت، روزنامه نگاری محیط زیست به عنوان یکی از رشته‌های جدید با هدف ارتقای سطح آگاهی و فرهنگ شهروندان درباره محیط زیست، آموزش مسائل زیست محیطی به زبان ساده و همچنین افزایش مشارکت مردم برای حفظ محیط زیست، حدود دو دهه اخیر در جهان مورد توجه قرار گرفته است.

وی در ادامه ضمن اشاره به بروز بیش از پیش بحران‌های زیست محیطی در کشور بیان کرد: با توجه به این امر امروزه لزوم افزایش سطح آگاهی مردم و آموزش دادن به آن‌ها در راستای اهداف توسعه پایدار کاملا محسوس بوده و روزنامه نگاران و خبرنگاران محیط زیست با نوشتن اخبار و گزارش‌های حرفه‌ای، بیان مسائل علمی به زبان عمومی و انتشار آن در رسانه‌ها به ویژه رسانه‌های فراگیر می‌توانند نقش عمده‌ای در این مسیر ایفا کنند.

رئیس مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی وزارت راه و شهرسازی در ادامه سخنان خود برخورداری از معیارهای تخحصصی روزنامه نگاری محیط زیست، داشتن معیارهای حرفه‌ای روزنامه نگاری عمومی، داشتن محیط زیست حداقل در یکی از گرایش‌های محیط زیست و آشنایی با فعالیت‌های سازمان‌های بین‌المللی، قوانین وضع شده و تفاهم‌نامه‌ها در جهان، منطقه و ایران را چهار مؤلفه اصلی روزنامه نگاری محیط زیست دانست و افزود: هرچند در حال‌حاضر روزنامه‌نگاری محیط زیست جایگاه مناسبی در ایران ندارد اما با گفتگو، اقناع مدیران رسانه‌ها و از طرفی راه‌اندازی این رشته در دانشگاه‌ها می‌توان خبرنگاران متخصص پرورش داد تا با بیان مسائل علمی محیط زیستی به زبان ساده و مطبوعاتی حساسیت افکار عمومی نسبت به حفظ محیط زیست برای افزایش سطح زندگی کنونی و نسل‌های بعد را برانگیخته و از تخریب محیط زیست جلوگیری کرد.

بی‌نیاز در تشریح پیامدهای تغییر اقلیم در جهان خاطرنشان کرد: قطعا این پدیده، پیامدهای وخیمی چون افزایش رخداد مخاطرات جوی – اقلیمی، وقوع بارش‌های سنگین و غیرمترقبه، حذف یا جابه‌جایی برخی‌گونه‌های‌جانوری‌و‌گیاهی، کاهش عملکرد محصولات زراعی و باغی، کاهش امنیت غذایی، افزایش انواع بیماری‌های انسان، دام و گیاه، کاهش تنوع زیستی و موجودات دریایی، افزایش روند بیابان زایی، کم رونق شدن گردشگری، افزایش بیماری‌های گرمسیری مانند مالاریا، افزایش ریسک سرمایه گذاری در بخش‌های کشاورزی و همچنین افزایش مهاجرت از مناطق در معرض مخاطرات اقلیمی را در کشور به دنبال خواهد داشت.

این مقام مسئول همچنین در بیان فرصت‌های تغییر اقلیم برای کشور اظهار داشت: تبدیل ایران به قطب بین‌المللی تولید انرژی پاک با استفاده از منابع عظیم انرژی خورشیدی در مناطق مرکزی و جنوبی کشور و حرکت به سوی اقتصاد بدون نفت، برنامه ریزی و حمایت از شرکت‌های دانش بنیان برای ارتقای دانش و فناوری‌های نوین در تولید انرژی تجدیدپذیر خورشیدی، امواج دریا، باد و زمین گرمایی و صدور محصولات یاد شده و همچنین برنامه‌ریزی برای تغییر تدریجی رژیم غذایی کشور در راستای کاهش یا حذف محصولات دارای محدودیت اقلیمی نمونه‌ای از این فرصت‌ها به شمار می‌روند.

 

منبع: ایلنا

کلیدواژه: وزارت راه و شهرسازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۲۳۶۲۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روش‌های قهری در ارتباطات فرهنگی جوابگو نیست

مدیرعامل مجمع خیرین شهرساز و فرهنگ‌ساز شیراز، حضور همیاران مهربان ترافیک را به مثابه مشارکت مردم در جهش تولیدات فرهنگی توصیف کرد و گفت: روش‌های قهری در ارتباطات فرهنگی جوابگو نیست. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، سیدعبدالرضا دستغیب در نخستین جلسه تجلیل و هماهنگی همیاران مهربان ترافیک شیراز با اشاره به شعار سال و تأکید مقام معظم رهبری بر مشارکت مردم در جهش تولید، اظهار داشت: در بحث جهش تولید ملاک تنها تولید کالا نیست و تولید فرهنگ و مسائل اجتماعی و هر آنچه که ضرورت یک جامعه اسلامی ایرانی است را شامل می‌شود.

وی افزود: حضور همیاران مهربان ترافیک در چهارراه‌ها و نقاط کور ترافیکی و کمک به روان‌سازی ترافیک، همان مشارکت در جهش تولیدات فرهنگی است.

مدیرعامل مجمع خیرین شهرساز و فرهنگ ساز شیراز با تأکید بر ضرورت توجه مسئولان به مردمی که با وقف مال و ثروت خود و یا با وقف وقت باارزش خود در راه خیر قدم برمی‌دارند؛ عنوان کرد: شعار «جهش تولید با مشارکت مردم» تأکید رهبری بر حمایت مسئولان از مردم است تا مسئولان ضمن قدردانی از خیرین، خدمات آنها را در حوزه خود گزارش دهند و با تقدیر و تجلیل، خیرین را به جامعه معرفی کنند تا بسیج عمومی برای این حرکت فرهنگی در جامعه ایجاد شود.

دستغیب همچنین با بیان اینکه روش‌های قهری در ارتباطات فرهنگی جوابگو نیست، تصریح کرد: خدمات فرهنگی در شیراز به راحتی قابل انجام است، چون شیراز پایتخت فرهنگی و تمدنی بزرگ است و شهروندان آماده پذیرش مسائل فرهنگی هستند.

وی با اشاره به حضور 45 نفر از همیاران مهربان ترافیک در مراکز مهم و پرتردد شیراز در ایام نوروز، خدمات همیاران را ارزشمند و قابل تقدیر خواند که با حضور خود گامی موثر در رشد و اعتلای فرهنگ برداشتند.
 
 مدیرعامل مجمع خیرین شهرساز و فرهنگ ساز شیراز همچنین به خدمت 130 همیار مهربان ترافیک در طول سال در خیابان‌های پرتردد شهر اشاره کرد که روزانه در کنار پلیس راهور، راهگشای گره‌های ترافیکی هستند.

دستغیب در ادامه گفت: آمار تصادفات و مرگ و میر ناشی از آن رقمی مشخص و قابل ارائه است، اما بهتر است به دنبال علل تصادفات باشیم تا بتوانیم برای آن راه حل ارائه نمائیم و این همان حلقه مفقوده است. 

وی افزود: پایین بودن فرهنگ رانندگی، استاندارد نبودن خودروها، جاده‌های نامناسب و غیراستاندارد، آموزش ناکافی برای گرفتن گواهینامه رانندگی و عدم سختگیری لازم در آموزش و امتحان رانندگی می‌تواند دلیل تصادفات باشد که لازم است به رابطه معناداری برسیم تا راه حل مناسبی ارائه دهیم، چرا که مرگ و میر ناشی از تصادفات، مشکلات و آسیب‌های اجتماعی بسیاری به دنبال دارد.

 نایب رئیس مجمع خیرین شهرساز و فرهنگ‌ساز شیراز هم گفت: ما شهروندان شهری هستیم که مایه فخر و مباهات جامعه بشریت است.
 
طاهری با بیان این که باید به شهر و همشهریانمان افتخار کنیم؛ اضافه کرد: خیر نیکوکاری که علی‌رغم مشکلات موجود به حمایت از همشهریان خود برمی‌خیزد را باید حمایت کرد و ستود.

وی با بیان اینکه بی‌گمان همیاران مهربان ترافیک شایستگی این خدمت و لباس مقدس همیاری را داشته‌اند، گفت: برای یادآوری و آموزش فرهنگ به شهروندان لازم است تا الگو‌های تربیتی را اعمال کنیم و در کنار آموزش رسمی آموزش غیررسمی داشته باشیم.

مدیرعامل مجمع خیرین شهرساز و فرهنگ ساز شیراز با تأکید بر اهمیت آموزش به عنوان گام اول در مسائل فرهنگی، گام دوم پس از آموزش را نظارت عنوان کرد و گفت: در اجرای برنامه‌های فرهنگی یا تغییر رفتار و الگوی شهروندی باید ابتدا به آموزش بپردازیم و با نظارت مستقیم، رهاسازی و نظارت غیرمستقیم افراد را تا ورود به بلوغ روانی هدایت نماییم و این راه درستی است که جامعه می‌تواند شهروندانش را به کمال برساند.

حسین جوکار، عضو هیئت امنای مجمع خیرین شهرساز و فرهنگ ساز و از خیرین نیکوکار شیرازی به مشکلات فراوان اقتصادی در پی تحریم‌ها و ناکارآمدی برخی از مسئولان اشاره کرد و گفت: در کنار مشکلات عدیده در جامعه، زیبایی خدمت برخی از مردم به همشهریان خود ستودنی است.

وی افزود: همیاران مهربان ترافیک علی‌رغم سختی‌های زندگی، وقت باارزش خود را صرف امور خیر، خدمت به خلق خدا و اعتلای فرهنگ جامعه می‌کنند که قابل تقدیر است.

انتهای پیام/424.

دیگر خبرها

  • آموزش‌های مهارتی کلید توسعه اشتغال پایدار در جامعه است
  • ارائه راهکارهای محیط زیستی برای توسعه صنایع در سواحل «مکران»
  • نیازمند تحول در نگرش عمومی جامعه در حوزه وقف هستیم
  • رسانه‌های بیگانه چگونه زنان را عامل رسیدن به اهداف خود می کنند؟
  • ضرورت ساماندهی پسماندهای پلاستیکی اطراف مجتمع‌های بین‌راهی
  • ضرورت تدوین دستورالعمل واحد فعالیت محیط زیستی در سطح محلات
  • نیازمند آگاه‌سازی پایدار برای نسل جدید هستیم
  • همیاران مهربان ترافیک به مثابه مشارکت مردم در جهش تولیدات فرهنگی هستند/روش‌های قهری در ارتباطات فرهنگی جوابگو نیست
  • روش‌های قهری در ارتباطات فرهنگی جوابگو نیست
  • هنرمندان برای حل مشکلات زیست‌محیطی پای کار آمدند