Web Analytics Made Easy - Statcounter

الهی فرد؛ بورس‌کالا در کاهش رانت نقش مهمی داشته است اما اعمال سیاست جدید ارزی دولت در رابطه با تعیین نرخ‌ها و نیز محدود کردن سقف رقابت قیمت، به ایجاد رانت در برخی محصولات به خصوص فلزی‌ها منجر شده است.

اقتصاد آنلاین - لیلی شهیر؛ بورس کالا از ابتدای تاسیس خود، کاهش رانت در بازارهای کالایی را به عنوان یکی از اهداف اصلی در نظر داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما باید دید این بازار تاکنون تا چه حد توانسته است به این مهم دست پیدا کند و در شرایط حساس کنونی با تغییرات موجود در بازار ارز و نرخ‌های پایه دولتی چقدر در کاهش رانت یاری رسانده است.

مدیرعامل کارگزاری «سی ولکس» نقش بورس کالا را در کاهش رانت بازار کالایی مهم و چشمگیر ارزیابی کرد و به اقتصاد آنلاین گفت: بورس کالا تاکنون توانسته به کاهش رانت در این بازار کمک بسزایی کند اما از زمان اعلام سیاست جدید ارزی دولت و متعاقب آن تعیین نرخ‌ها بر اساس دلار 4200 تومانی، اختلاف قیمتی زیادی در محصولات بورس کالا نسبت به نرخ‌های بازار غیررسمی ایجاد شده که این موضوع سبب بروز رانت‌هایی شده است.

محمود رضا الهی فرد افزود: در چنین بازاری خریداران، کالاها را با قیمتهایی پایین از بورس کالا خریداری می‌کنند اما بر اساس شواهد موجود این قیمت‌ها در بازار آزاد بالاتر و دارای تفاوت قیمت نسبتاً قابل توجهی هستند؛ حتی در مواردی تفاوت قیمت خرید از بورس با قیمتهای بازار خارج از بورس به اندازه تفاوت دلار در بازار غیر رسمی با نرخ رسمی دلار است که توجه سودجویان را به خود جلب کرده است.

او در ادامه به اقدام دیگر بورس کالا در خصوص کنترل بیشتر بازار پرتلاطم کنونی اشاره و تصریح کرد: محدود شدن سقف رقابت در محصولات مهم فلزی مانند مس، فولاد و آلومینیوم در کنار اختلاف قیمت آنها با بازار آزاد خود دلیلی دیگر در بروز نوسانات اخیر کالاهای فلزی در بورس کالاست؛ زیرا این اختلاف قیمت به حدی است که با سقف‌های قیمتی موجود همپوشانی ندارد. بنابراین، این موضوع نیز خود دلیلی دیگر در ایجاد رانت است.

این فعال حوزه کالا، شرایط کنونی (تعیین قیمت‌ها بر اساس سیاست‌های جدید ارزی دولت) که به منظور مهار تورم انجام میشود را بیشتر به ضرر عرضه‌کننده‌ها در بورس دانست و بیان کرد: از طرفی، کنترل و نظارتی هم بر خریداران اینگونه کالاهای بورسی که برای تولید کالاهای نهایی و نیمه نهایی استفاده میشود، وجود ندارد و  فروشهای آنها عمدتاً در خارج از بورس انجام می‌شود.

او افزود: به طور قطع بخش‌هایی هرچند کم  از این کالا‌ها در بازار آزاد با قیمت بیشتر توسط خریداران بورس کالا فروخته می‌شود که باید برای نظارت بیشتر بر این موضوع، فکری اندیشید.

به نظر این فعال حوزه کالایی، بورس کالا می‌تواند با تطبیق بیشتر عرضه و تقاضا و آزاد گذاشتن آن به کنترل بیشتر و نزدیک شدن به مفهوم واقعی بازار اقدام کند؛ اما به دلیل وجود محدودیت‌های دولتی چنین امکانی برایش وجود ندارد.

الهی فرد در خصوص شرایط کنونی بازار مس به عنوان یکی از مهمترین بازارهای فلزی گفت: شرکت ملی مس ایران که پیش از این بخش کمی از محصولات خود را برای عرضه‌های داخلی در بورس کالا عرضه و به فروش میرساند، در شرایط کنونی با کاهش میزان صادرات خود حتی میزان فروش داخلی را افزایش داده است تا بتواند تقاضای داخلی موجود را پاسخگو باشد. (زیرا در شرایط اخیر تقاضا تا  حدود سه برابر برای محصولاتی مانند کاتد و مفتول مس افزایش یافته است.) با این وجود اما همچنان تقاضای کاذب دیده می‌شود که بخش بزرگی از آن به دلیل رانت و سودجویی‌ها ایجاد شده است.

او در این رابطه تاکید کرد: بهتر است برای جلوگیری از این مشکل از میزان تولید و فروش خریداران اطلاعات بیشتری وجود داشته باشد تا بتوان کنترل بیشتری در چگونگی استفاده از کالاهای پایه داشت، هرچند که این آمار در شرکت‌های دولتی و شبه دولتی مشخصتر  است اما در بخش خصوصی چنین آمار دقیقی در دسترس نیست.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: بورس کالا فولاد رانت مس آلومینیوم بازار کالا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۲۵۰۹۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معامله ارز، بی‌رونق‌تر از دیروز

  همچنین بررسی‌ها از بازار نشانگر آن است که بازار بیشتر به سمت فروش تمایل دارد تا خرید آن.نرخ ارز در بازار غیررسمی در معاملات دیروز در مقایسه با میانگین روز سه‌شنبه هفته جاری با مقداری نوسان افزایشی آغاز شد و طبق مشاهدات میدانی از بازار غیررسمی، دلار با نرخ ۶۲ هزار تومان فروخته و با نرخ ۶۱هزار تومان خریداری شد. همچنین یورو در بازار غیررسمی با قیمت ۶۷ هزار تومان به فروش رسید و با نرخ ۶۶هزار خریداری شد.نرخ ارز در بازار غیررسمی صبح دیروز به مرز ۶۳هزار تومان هم رسید اما دوباره روند نزولی را در پیش گرفت و به عدد ۶۲هزار تومان نزدیک شد. همچنین دیروز اسکناس دلار در تالار معاملات مرکز مبادله ارز و طلای ایران با قیمت ۴۴هزار و ۳۱۴ تومان، یورو با مبلغ ۴۷هزار و ۳۴۶ تومان و درهم نیز با قیمت ۱۲هزار و ۶۶ تومان معامله شد و به فروش رسید. همچنین در این مرکز، دلار حواله‌ای با مبلغ ۴۱هزار و ۳۷۶ تومان، حواله یورو با مبلغ ۴۴هزار و ۲۰۷ تومان و همچنین حواله درهم با مبلغ ۱۱هزار و ۲۶۶ تومان معامله و خریداری شد.براساس مشاهدات بازار چهارراه استانبول، دیروز بیشتر فعالان و دلالان ارزی در بازار تمایل به فروش ارز داشتند تا خرید آن. البته برخی از صرافی‌ها در این میان معتقد بودند که تزریق درهم امارات در بازار موجب شده اکثر بازارهای غیررسمی این روزها فروشنده شوند؛ چراکه احتمال ریزش قیمت‌ها در این ایام بیشتر از افزایش لحظه‌ای آن است.همچنین گفتنی است، اخیرا اجلاسی به مناسبت پنجاهمین سال تاسیس بانک مرکزی عربستان در ریاض برگزار شده که مقامات اقتصادی ایران نیز در آن حضور یافتند. در این راستا اخیرا محسن کریمی، معاون بین‌الملل بانک مرکزی که در این سفر حضور داشت اعلام کرد: در حاشیه اجلاس بانک توسعه اسلامی، زمینه‌ای فراهم شد تا با مقامات و بانک‌های مرکزی کشورهای مختلف گفت‌وگو شود. در نتیجه این مذاکرات، اتفاقات خوبی درخصوص گشایش منابع مسدودشده صورت پذیرفته است که درآینده خبرهای خوبی ارائه می‌شود. براساس گزارش‌های موجود ظاهرا ارز حجاج از محل پول‌های بلوکه‌شده پرداخت شده است. پس از تعطیلات نوروزی امسال با توجه به وقوع تحولات سیاسی بازار ارز ملتهب و نوسانی شد و در مقطعی تا کانال ۷۰هزار تومان هم پیش‌رفت، اما با اقدامات انجام‌شده و همچنین فروکش‌کردن التهابات و نبود متقاضی برای خرید در بازار غیررسمی، نرخ دلار کاهش ۱۰هزار تومانی را تجربه کرد و روند کاهشی در پیش گرفت.
   
کنترل بازار ارز از طریق مهار انتظارات تورمی
محمدصادق مفتح، قائم‌مقام اسبق وزارت صمت درباره نوسانات بازار ارز می‌گوید در زمان بحران‌های سیاسی، کاهش نرخ ارز اقدام بسیار بزرگی محسوب می‌شود، چراکه بسیاری ازجمله عوامل دشمن، کانال‌های دلالی تلگرامی و برخی افراد و رسانه‌ها، پیش‌بینی می‌کردند که در شرایط ملتهب کشور، هیجانات و انتظارات تورمی افزایش می‌یابد و نرخ ارز تا ۱۰۰ و حتی ۱۲۰ هزار تومان جهش می‌کند اما خلاف این موضوع رخ داد و نرخ ارز کاهشی شد و اکنون تا کانال ۶۰ هزار تومان ریزش کرده است.قائم‌مقام اسبق وزارت صمت اظهار کرد: تمام واقعیت‌های اقتصادی حاکی از این است که کشور توانسته بحران‌ها را مدیریت کند و پیش‌بینی بنده این است که کاهش نرخ ارز تداوم خواهد داشت و با افت نرخ ارز قیمت طلای داخلی نیز نزولی خواهد شد.مفتح تأکید کرد: همچنین بانک مرکزی موفق شد نرخ رشد نقدینگی و نرخ رشد پایه پولی را کاهش دهد که این موضوع نیز به کاهش نرخ ارز کمک کرده است، علاوه‌بر این افزایش میزان فروش نفت و قیمت آن، درآمدهای ارزی را تقویت کرده که به مدیریت بهتر بازار ارز کمک خواهد کرد.

دیگر خبرها

  • رانت ۶۹ میلیارد دلاری برای واردکنندگان
  • جزئیات «عرضه اولیه» سهام شرکت حسین و فرزندانش!
  • کمبود کالا و افزایش قیمت در کمین بازار موبایل و لپ‌تاپ؟
  • معامله ارز، بی‌رونق‌تر از دیروز
  • دلیل آرامش نسبی قیمتها در بازار خودرو
  • خبری مهم برای عرضه اولیه های بورسی
  • نیکبخت: نوسانات بازار را با تولید به حداقل می‌رسانیم
  • قیمت طلا در بازار امروز ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • جاماندگی بورس از بازار‌ها
  • عبور از دژاووی بورسی