Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-04@23:49:05 GMT

تا نفس دارم از تاریخ شعر معاصر می‌نویسم

تاریخ انتشار: ۲۹ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۲۵۲۶۵۶

تا نفس دارم از تاریخ شعر معاصر می‌نویسم

حسین قرایی، نویسنده و پژوهشگر ادبی، در صفحه شخصی خود خبر از انتشار جلد سوم کتاب تاریخ شفاهی شعر انقلاب داد. او در این جلد از مجموعه جلدهای تاریخ شفاهی شعر معاصر به زندگی و شعر دکتر محمدرضا سنگری پرداخته است. همچنین این نویسنده کشورمان از انتشار جلد چهارم این مجموعه در آینده نزدیک و با محوریت زندگی و شعر حسین اسرافیلی خبر داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این انگیزه باعث شد تا باب گفت‌وگوی ما با حسین قرایی در خصوص کمبودهای تاریخ شفاهی شعر معاصر انقلاب باز شود. در ادامه این گفت‌وگو را می‌خوانید.

 در جلسه رونمایی مجلد دوم تاریخ شفاهی شعر انقلاب که با عنوان «از مشهد تا ژوهانسبورگ» منتشر شد، گفتید تاریخ شفاهی شعر انقلاب و تدوین آن جدی گرفته نمی‌شود. منظور شما از این مسئله‌ چیست. آیا به حمایت نهادها انتقاد کردید یا همکاری شاعران برای تدوین خاطراتشان؟

 انتقاد من بیش از همه به توجه دانشگاه‌ها به تاریخ شفاهی شعر معاصر و توجه ادبیات دانشگاهی به این نوع ادبی بود. ضمن اینکه این انتقاد شامل نهادهایی که نوشتن و گردآوری این سوژه‌ها جزء وظایف آن‌هاست، می‌شود. به هر حال این نهادها باید تدوین خاطرات شفاهی را جدی بگیرند و سومین گروهی که به آن‌ها انتقاد کردم پژوهشگران و شاعران این عرصه است. شاعران نباید اجازه دهند حجاب معاشرت، مانع گفتن خاطرات شاعران شود.

چندین سال است که قیصر امین پور فوت کرده است اما هیچ کتاب جامعی نیست که به زندگی و شعر این شاعر پرداخته باشد. حتی مستندی ۲ یا ۳ ساعته هم در خصوص زندگی و شعر این شاعر وجود ندارد. اگر زمانی که قیصر در قید حیات بود اجازه می‌داد افرادی که علاقه مند به گردآوری و تدوین زندگی شاعران هستند، روبه‌روی او بنشینند و خاطرات او را مکتوب کنند، حتماً یک اثر خوبی نوشته می‌شد. به هر حال این نوع کتاب‌ها تجربه موفقی می‌شود برای شاعران جوانی که زندگی شاعران موفق را نقشه راه خودشان کنند و به قله‌های مرتفع ادبیات فارسی دست پیدا کنند.

به طور کل خاطرات شفاهی و روایت‌های شاعرانه می‌تواند خیلی از گره‌ها را برای مخاطبان ادبیات فارسی باز کند و حتی الگوهای موفقی را از ادیبان و شاعران معاصر ارائه‌ دهد.

 تاکنون به زندگی و شعر مصطفی محدثی خراسانی، عبدالله حسینی، دکتر محمدرضا سنگری و حسین اسرافیلی پرداخته‌اید. چرا در مجلدهای اول به زندگی شعر شاعرانی مثل علی موسوی گرمارودی و یا محمدعلی معلم دامغانی نپرداخته‌اید. به طور کلی سوژه‌ها چگونه انتخاب می‌شوند؟

 این مجموعه حتماً تا جلد ۲۰ منتشر خواهد شد و در آن به سراغ شاعرانی مثل دکتر محمدرضا سنگری، حسین اسرافیلی، مرتضی امیری اسفندقه، جواد محقق، محمد حسین جعفریان، علی هوشمند، حمیدرضا شکارسری و افراد دیگر که در شعر انقلاب جریان ساز بوده‌اند، رفته‌ام. البته در خصوص انتخاب این شاعران با افراد و کارشناسان بسیاری مشورت کرده‌ام؛ ازجمله استاد کمری و دکتر سنگری من را راهنمایی کرده‌اند. اما شاعرانی مثل علی معلم و موسوی گرمارودی که در جریان شعر معاصر بخصوص جریان شعر انقلاب اسلامی صاحب سبک و پیشرو هستند، خودشان ویزای ورود به سرزمین خاطرات شان را به من ندادند. تا به حال چندین جلد از این مجموعه منتشر شده است که من امیدوارم این مجلدها بتواند اطمینان این استادان گرانقدر را جلب کند و روزی برای ضبط و ثبت خاطرات مقابل این بزرگواران بنشینم. ضمن اینکه من ادعا ندارم همه این کتاب‌ها تاریخ شفاهی شعر هستند. گاهی این‌ها از تاریخ شفاهی به خاطره می‌رسند چون بین تاریخ شفاهی و خاطره تفاوت وجود دارد اما هدف من در این آثار توجه به شعر معاصر و بخصوص جریان شعری بعد از پیروزی انقلاب است که تلاش می‌کنم در این خصوص داده‌های زیادی را جمع آوری کنم.

تا به حال حدود ۸۰۰۰ صفحه گفت‌وگو تدوین شده که به مرور همه این‌ها منتشر خواهد شد و این گفت‌وگوها تصویر خوبی از شعر معاصر ارائه‌ خواهند کرد، اما من باز هم می‌گویم نهادهای مختلف باید از این نوع آثار حمایت بیشتری کنند.

 قرار است این مجموعه به شعر معاصر ایران بپردازد یا به جریان شعر انقلاب اسلامی؟

 به شعر و جریان شعری بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و افرادی که در این جریان شعری تأثیر‌گذار بودند.

 مخاطب چقدر از این نوع آثار استقبال می‌کند؟

 علاقه مندی مردم و علاقه مندان به حوزه شعر معاصر ضریب پیدا کرده است. وقتی کتاب از «مشهد تا ژوهانسبورگ» کمتر از یک ماه به چاپ دوم می‌رسد نشان از علاقه مندی مخاطب به این نوع آثار دارد.

خوشبختانه این شیفتگی را من در مخاطب می‌بینم و همین شیفتگی من را تشویق می‌کند به جلدهای دیگر جدی‌تر بپردازم و سریع‌تر منتشر کنم.

 وقتی مقابل شاعران می‌نشینید از شنیدن حرف‌های درونی شاعران چه احساسی دارید، حرف هایی که احتمالاً تا به حال برای کسی نگفته‌اند و شما اولین نفر بودید که شنیدید و حالا باید این گفت‌وگوهای تنهایی را ثبت کنید؟

 به ذوق سرشاری می‌رسم. گفت‌وگو با هر شاعر حداقل چندین ماه زمان می‌برد، بعد از اتمام گفت‌وگو لذت می‌برم این کوه تجربه و ذوق در اختیار طیف بیشتری قرار خواهد گرفت و حسرت می‌خورم که چرا شرایط فرهنگی جامعه ما به گونه‌ای است که به شاعران کمتر پرداخته می‌شود. به هر حال بسیاری از شاعرانی که به سراغ آن‌ها رفته‌ام، عمری بیشتر از ۵۰ سال دارند اما هنوز در جامعه ما ناشناخته زندگی می‌کنند. من حس می‌کنم فضای جامعه به گونه‌ای شده که این افراد سانسور می‌شوند و خیلی‌ها در این سانسور مقصر هستند. از صدا و سیما گرفته تا نهادهای متولی مثل اداره ارشاد و حتی خانواده‌ها و مدارس.

مطمئنا این کتاب‌ها وقتی منتشر می‌شود زندگی و شعر این افراد برای بسیاری الگو می‌شود و زوایانی پنهان تاریخ را روشن می‌کند. مثلاً وقتی کتاب «از مشهد تا ژوهانسبورگ» منتشر شد، میثم مرادی رئیس‌ حوزه هنری خراسان با من تماس گرفت و راجع به ماجرای صله گرفتن پیراهن امام توسط این شاعر که در کتاب به آن پرداخته شده بود، پرسید.

وقتی من ماجرا را توضیح دادم همان شب تدارک انجام فروش پیراهن انجام شد. به هر حال همه این اتفاق‌ها جرقه‌هایی است که بعد از انتشار کتاب به ذهن دوستان نهادها می‌رسد و می‌بینیم یک کتاب این چنین می‌تواند جریان سازی کند. من تا نفس دارم راجع به تاریخ شفاهی شعر معاصر و خاطرات شاعران معاصر می‌نویسم و منتظر حمایت نهادها نمی‌مانم.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: تاریخ شفاهی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۲۵۲۶۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روایت خسروپناه از سجایای اخلاقی محمدرضا سنگری

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور در آیین نکوداشت دکتر محمدرضا سنگری گفت: تکریم از دکتر سنگری، تکریم علم و ادب است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از دزفول، حجت‌الاسلام عبدالحسین خسروپناه پنج‌شنبه شب در آیین نکوداشت ادیب دزفول دکترمحمدرضا سنگری، با تبریک هفته معلم و گرامیداشت معلمان شهید به‌ویژه علامه شهید مرتضی مطهری، اظهار داشت: قریب به یک‌سال‌واندی از دکتر سنگری تقاضا کردیم این مجلس تکریم را بپذیرند و ایشان نمی‌پذیرفت تا در نهایت با اصرار او را راضی کردیم و گفتیم این تکریم فقط تکریم شخص شما نیست، بلکه تکریم علم و ادب است. این‌ها کارهایی تمدنی است و نسل جوان و نوجوان در این مجالس می‌آیند و درس می‌گیرند و بهره می‌برند.

دبیر شورای‌عالی انقلاب فرهنگی گفت: خداوند را شاکرم که این نشست حکمت‌بنیان برگزار شد تا از اندیشمندی متفکر، ادیبی متخلق و فرزند دیار مقاومت تکریم شود.

وی افزود: دکتر سنگری بیش از نیم قرن در ترویج معارف اسلامی و عاشوراپژوهی تلاش کردند و مداحان و ذاکران کشور به‌ویژه استان خوزستان از آثار ادبی ایشان بهره برده‌اند. فرماندهان و رزمندگان جبهه و جنگ از دانش او درس می‌گرفتند. ایشان از پیش از انقلاب یک شخصیت فعال فرهنگی بوده و با گروه منصورون نیز ارتباط داشته است.

خسروپناه ادامه داد: دکتر سنگری معلم و مدرس آموزش‌وپرورش و دانشگاه های مختلف است. او مولف کتب درسی زبان و ادبیات فارسی و همینطور فعال مطبوعاتی است. او مولف ده‌ها کتاب است و عاشوراپژوهی و تبیین‌گر ادبیات انقلاب و ادبیات پایداری است و در راس همه کارنامه ارزشمند ایشان، ولایت‌مداری دکتر سنگری است. 

وی با بیان اینکه سوال مهمی که مطرح است این است که چه اتفاقی می‌افتد که استاد سنگری شکل می‌گیرد؛ اظهار کرد: 3 عامل مهم در ساخت هویت و شخصیت استاد سنگری موثر بوده و این 3 عامل می‌تواند برای همه ما نقش‌آفرین باشد.

دبیر شورای‌عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه تربیت خانوادگی اصل و اساس است؛ تصریح کرد: عامل اول تربیت خانوادگی است. او انسانی است که بر سر سفره پدر و مادری متدین که حلال و حرام را رعایت می‌کرده‌اند بزرگ شده است و با عالمان زمانه خود ارتباط داشته است.

خسروپناه ادامه داد: عامل دوم تعالی مسجدی است. دکتر سنگری اهل مسجد بود و در مسجد رشد کرد. هم خودش در مسجد رشد و تعالی پیدا کرد و هم تعالی‌بخش اهل مسجد بود.

وی افزود: عامل سوم فضیلت‌یافتگی در ساحت اخلاق و ادب است. ادب یک مفهوم بسیار متعالی است. ادب یک رزق متعالی و یک نعمت الهی است. فرق اخلاق و ادب در این است که اخلاق ملکات فضیلت‌محور درونی است، اما انسانی که این فضیلت درونی را در ظاهر هم بروز می‌دهد، این انسانِ با ادبی است.

خسروپناه خاطرنشان کرد: از نظر بنده، دکتر سنگری در آثار عاشوراپژوهی خود به یک پیام اساسی اشاره دارد و آن هم این است که فضایل اخلاقی، انسان را یار امام و رذایل اخلاقی، انسان را بار امام می‌کند.

وی گفت: همسر بزرگوار استاد سنگری وصف خوبی درباره ایشان دارند و می‌گویند که او خوش‌خلق، گشاده‌رو و مثبت‌اندیش. کسی است که جهان را زیبا می‌بیند و به تحقیر دیگران نمی‌پردازد.

به گزارش تسنیم، رونمایی از آثار این نویسنده کشوری و تجلیل از وی از دیگر بخش های ایین نکوداشت محمدرضا سنگری بود.

همچنین در حاشیه این آیین که با حضور حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد،‌ نمایشگاهی از آثار تالیفی این مولف و استاد برجسته ادبیات کشور بر پا شد.

دکتر محمدرضا سنگری در اولین روز آبان 1333 هجری شمسی در خانواده ای اهل دین، ادب و معرفت در دزفول دیده به جهان گشود. وی تمام دوران کودکی، نوجوانی، جوانی و بسیاری از سال های پس از آن را در دزفول گذراند و از مبارزان جوان پیش از انقلاب و رزمنده و مبلغ موثر سال های دفاع مقدس است.

سنگری، پس از پایان تحصیل در مقطع کاردانی در سال 1354 به عنوان معلم ادبیات به استخدام آموزش پرورش درآمد و پس از آن در سال 1373 با گذراندن مراتب عالی علمی موفق به اخذ درجه دکتری در رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران شد.

دکتر سنگری یکی از پژوهشگران عاشورایی برجسته کشور است که سوابقی نظیر عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی، عضو شورای نویسندگان کتاب مطالعات اجتماعی، مدیر دفتر هنر و ادبیات عاشورایی حوزه هنری، عضو گروه ادبیات انقلاب اسلامی فرهنگستان زبان و ادب فارسی، مدیر گروه ادبیات اندیشه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، عضو شورای بررسی متون پژوهشگاه علوم انسانی و دبیر علمی کتاب سال عاشورا را دارد.

عضو شورای مشاوران تربیتی سازمان پژوهش و برنامه ریزی، عضو شورای فرهنگی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، عضو گروه پژوهشی ادبیات پژوهشگاه بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس، عضو هیات مدیره کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، رئیس شورای علمی بنیاد دعبل خزاعی، عضو هیات امنای دانشگاه علوم پزشکی دزفول، دبیر علمی جشنواره شعر غدیر بنیاد بین المللی غدیر، دبیر علمی کتاب ربع قرن دفاع مقدس، دبیر علمی جشنواره کتاب سال دفاع مقدس، عضو هیات امنای بسیج هنرمندان کشور و داور 10ها جشنواره و سوگواره شعر، داستان، تحقیق، پژوهش و مقاله نگاری نیز از دیگر سوابق اجرایی وی هستند.

این پژوهشگر برجسته، مولف بیش از 100 عنوان کتاب از جمله نظیر سوگ سرخ، سرچشمه امید، در قلمرو راز، نافله باغ، ادبیات معاصر، جاده سجاده و روزنه‌ای به دنیای نوجوانی است. وی همچنین در تألیف 30 جلد کتاب درسی ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان و کتاب‌های راهنمای معلم مشارکت داشته است.

انتهای پیام/735/.

دیگر خبرها

  • زندگی و زمانه آیت‌الله حاج آقا مجتبی تهرانی در «شمع محفل»
  • جلوه‌ای از شکوه زندگی امام صادق(ع)
  • روایت مرحوم آیت‌الله نجفی تهرانی از زندگی اش
  • ما جز با رعیتِ خود دیگر با کسی جنگ نداریم!
  • جنبش‌های سده‌های دوم و سوم هجری بیش‌تر تقابل ایرانی – ایرانی بود نه ایرانی - عربی
  • پایان جشنواره ملی شعر کودک و نوجوان رضوی در همدان + تصویر
  • روایت خسروپناه از سجایای اخلاقی محمدرضا سنگری
  • نکوداشت چهره برجسته فرهنگ و ادب کشور «استاد جواد محقق» در همدان
  • رونمایی از کتاب هزار و چهارصد و خیلی زود در شیراز
  • کتاب «معجزه شکرگزاری» کلید رضایت خاطر درونی را بیان می‌کند