Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-19@11:06:53 GMT

وحدت شورای همکاری خلیج فارس درباره ایران از میان رفت

تاریخ انتشار: ۲۹ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۲۵۵۳۲۴

وحدت شورای همکاری خلیج فارس درباره ایران از میان رفت

تهران - ایرنا - تارنمای المانیتور نوشت: با خروج آمریکا از برجام و انزوای ایالات متحده از گروه 5+1 در مورد توافق هسته ای، وحدت مورد نیاز شورای همکاری خلیج فارس برای محدود کردن ایران، هم از لحاظ منطقه ای و هم در سطح جهانی، دچار تفرقه شده است.

'بروس ریدل' از ستون نویسان تارنمای آمریکایی دوشنبه (دیروز) در گزارشی با عنوان 'آیا شورای همکاری خلیج فارس مرده است؟'، افزود: یک سال پس از شروع محاصره قطر به رهبری عربستان سعودی می گذرد اما به نظر می رسد شورای همکاری خلیج کاملا مرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این شورا در ژوئن 1981(خرداد 1360) به دست 'ملک خالد' پادشاه عربستان در طول جنگ ایران و عراق ایجاد شد تا از این طریق میان قدرت های پادشاهی خلیج فارس را افزایش دهد.
ناگفته نماند ایالات متحده در شکل گیری این شورا نقش 'ماما' را داشت. اما شکل گیری این شورا هیچ گاه سبب اتحاد مستحکم میان عربستان و دیگر 5 پادشاهی خلیج فارس نشد.
تصمیم به قطع ارتباط با قطر که در 5م ژوئن 2017 (15 خرداد 1396) توسط عربستان سعودی، بحرین، امارات متحده عربی و مصر اعلام شد، در واقع پس از سفر 'دونالد ترامپ' به عربستان رخ داد و هیچگاه معلوم نشد سعودی ها تا چه اندازه با ترامپ بر سر حمله به قطر بحث کرده اند و اینکه تا چه اندازه تیم ترامپ این موضوع را درک کرده است. در واقع 'محمد به سلمان' ولیعهد عربستان پایه گذار محاصره قطر بود.
هر چند سابقه نبردهای سیاسی میان عربستان و قطر به دهه ها می رسد، اما ریاض مدتهاست از تمایل دوحه برای داشتن یک سیاست خارجی مستقل اظهار انزجار می کند.
هر چند این نزاعها بر شورای همکاری خلیج فارس تاثیر نگذاشته و نتوانسته اعضای شورا را از انجام کسب و کار و برگزاری جلسات در سطح بالا باز بدارد. نباید فراموش کرد به دلیل اختلاف قدرت میان اعضا، تنش ها در شورا ذاتی است. سعودی های همواره می خواستند شورای همکاری خلیج اتحادی همچون پیمان ورشو داشته باشد تا ناتو. اتحادی با مدیریت یک مرکز نه توسط مجموعه ای برابر. لذا کشورهای کوچکتر حوزه خلیج فارس با اتحاد بیشتر در امور نظامی و یا یک واحد پولی مقاومت کردند، زیرا از تهدید حاکمیت سعودی هراس داشتند و تنها به همکاری و مشورت تن داده اند ه به ادغام.
در این میان هرچند بیشتر اعضای این شورا با محاصره قطر موافقت کرده و به آن پیوسته اند، کویت هرگز روابط با قطر را قطع نکرد و بی سر و صدا تلاش کرد مناقشات را برطرف کند و گاهی این اقدامات را با پشتیبانی آمریکا انجام داد. اما کویت به عربستان سعودی وابستگی بسیاری دارد. به ویژه از زمان حمله عراق در سال 1990 که سبب شد تقریبا در تمامی امور از عربستان پیروی کند.
از سوی دیگر، قطر به دلیل میزبانی مهمترین پایگاه نظامی آمریکا ارتباط منحصر به فردی با واشنگتن دارد.
عمان نیز به عنوان یکی دیگر از کشورهای عربی عضو شورای همکاری خلیج فارس از نزاع میان پادشاهان همسایه دوری کرده است. سلطان قابوس بندرت در اجلاس سران کشورهای عضو شرکت جسته است. 'مسقط' سه سال پیش هم از پیوستن به ائتلاف جنگ در یمن به رهبری سعودی ها اجتناب کرد و دارای مناسبات خوبی با تهران است. همچنین جنبش کشورهای اسلامی متحد علیه ایران که ترامپ سال گذشته در ریاض بر آن پافشاری کرد شکست خورده است.
از سویی با خروج آمریکا از برجام و انزوای ایالات متحده از پلتفرم 1+5 در مورد توافق هسته ای، وحدت مورد نیاز اعضای شورا برای محدود کردن ایران، هم از لحاظ منطقه ای و هم در سطح جهانی، دچار تفرقه شده است.

* تارنمای المانیتور که از فوریه 2012 (بهمن 1382) توسط 'جمال دنیل' یکی از عرب‌های آمریکایی تبار در واشنگتن دی سی پایه گذاری شد، به جمع‌آوری گزارش و تجزیه و تحلیل در مورد خاورمیانه از جمله خلیج فارس، مصر، ایران، اسرائیل، دولت فلسطین و دیگر کشورها می‌پردازد. این تارنما با رسانه‌های بزرگ خبری در خاورمیانه نیز همکاری می‌کند.
اروپام***7276**1479

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي شوراي همكاري خليج فارس ايران تفرقه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۲۵۵۳۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عربستان: جهان کشتار ۳۳هزار انسان را در غزه نادیده گرفته است

وزیر خارجه عربستان سعودی در نشست مطبوعاتی با همتای پاکستانی خود گفت: جهان کشتار ۳۳هزار انسان را در نوار غزه نادیده گرفته است. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی امروز سه‌شنبه در نشست مطبوعاتی با همتای پاکستانی خود گفت: تلاش‌های انجام‌شده برای آتش‌بس در نوار غزه کافی نیست، باید به ورود کمک‌های بشردوستانه سرعت ببخشیم.

وزیر خارجه عربستان سعودی افزود: جهان در حالی با کشته شدن هفت نفر از نیروهای امدادرسان در غزه دست به تحرک زده که کشتار بیش از 33 هزار انسان را تاکنون نادیده گرفته است.

فیصل بن فرحان در ادامه گفت: ما خواهان آتش‌بس فوری در غزه هستیم، ما مخالف نزاع بیشتر در منطقه هستیم.

وزیر خارجه عربستان سعودی اظهار داشت: مرگ ساکنان غزه به‌سبب گرسنگی تأکید می‌کند که نظام بین‌المللی کاملاً در خصوص تعامل با اوضاع نوار غزه شکست خورده است.

وزیر خارجه پاکستان نیز در این کنفرانس مطبوعاتی به‌نوبه خود گفت: باید برای تضمین آتش‌بس غیرمشروط در غزه دست به تحرک بزنیم.

جنگ رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه وارد صد و نود و سومین روز خود شده است و ارتش رژیم صهیونیستی جنایات خود علیه مردم این منطقه را همچنان ادامه می‌دهد.

وزارت بهداشت غزه امروز اعلام کرد: تعداد شهدای غزه از هفتم اکتبر گذشته تاکنون به 33 هزار و 843 نفر و تعداد مجروحان هم به 76 هزار و 575 نفر رسیده است.

این وزارتخانه اعلام کرد: رژیم صهیونیستی طی 24 ساعت گذشته، 5 مورد کشتار در نوار غزه مرتکب شد که در نتیجه آن 46 نفر شهید و 110 نفر دیگر هم مجروح شدند.

روز 193 طوفان‌الاقصی| تشدید حملات به رفحصهیونیست‌ها 3هزار فلسطینی را از غزه ربودند

انتهای پیام/+

دیگر خبرها

  • چرا سعودی‌ها بازیگردان بازار نفت جهان هستند؟/ سه «بزرگترین» نفتیِ دنیا در عربستان
  • تلویزیون عربستان: ایرانی‌ها در صورت حمله اسرائیل، منطقه را به آتش می‌کشند!
  • عربستان در حال تغیر چهره خود است، اما آیا حقیقت دارد؟
  • هشدار سران سعودی و اماراتی درباره تشدید تنش‌ های منطقه‌ای
  • جزائر الیاسات؛ چالش مرزی عربستان سعودی با امارات
  • تاکید امیر قطر و بن سلمان بر لزوم آتش‌بس در غزه
  • تاکید امیرقطر و ولیعهد عربستان سعودی بر جلوگیری از تنش در منطقه
  • تغییر محسوس سیاست خارجی عربستان
  • عربستان: جهان کشتار ۳۳ هزار انسان را در غزه نادیده گرفته است
  • عربستان: جهان کشتار ۳۳هزار انسان را در غزه نادیده گرفته است