Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-01@14:57:28 GMT

جامعه در مصاف با نابرابری های اجتماعی

تاریخ انتشار: ۲۹ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۲۵۵۹۴۳

جامعه در مصاف با نابرابری های اجتماعی

تهران-ایرنا- وجود نابرابری در جامعه اعم از توزیع ثروت، فرصت ها و امکانات؛ مساله ای است که پیامدهای منفی آن به مراتب بیشتر از فقر بوده و زمینه ساز ایجاد بحران ها و شکاف های عمیق اجتماعی، سیاسی و فرهنگی خواهد بود

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، نابرابری از محرک های اصلی اعتراض و جنبش های اجتماعی در جوامع مختلف است که تاثیرات روانی مخرب تری نسبت به فقر دارد؛ اعمال راهکارهایی همچون توزیع عادلانه ثروت و عدالت از سوی مسوولان، از تبدیل این مساله به بحران های اجتماعی پیشگیری می کند
موضوعی که حضرت آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب هم بارها در سخنرانی های مختلف به آن اشاره و عنوان کرده اند: پیشرفت اگر با عدالت همراه نباشد، پیشرفتِ مورد نظر اسلام نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این که ما تولید ناخالص ملی را، درآمد عمومی کشور را به یک رقم بالایی برسانیم، اما در داخل کشور تبعیض باشد، نابرابری باشد، عده‏ای آلاف و الوف برای خودشان داشته باشند، عده‏ای در فقر و محرومیت زندگی کنند، این آن چیزی نیست که اسلام می‌خواهد؛ این آن پیشرفتی نیست که مورد نظر اسلام باشد. اینجور نباشد که نورچشمی‏ها مقدم باشند و افراد متقلب و خدعه‏گر جلو بیفتند. کاری کنیم که افراد گوناگون کشور، همه بتوانند در برابر امکانات کشور، از فرصت برابر استفاده کنند.
به باور جامعه شناسان هم اگر جامعه ای دچار فقر بوده اما نابرابری در آن کمتر باشد به بحران های اجتماعی دچار نمی شود و بر عکس جامعه ای که تلاقی فقر و نابرابری در آن مشهود است، در آستانه بحران های جدی قرار خواهد گرفت.
اختلافات طبقاتی، آموزشی، قانونی و فرهنگی در سطح جامعه، از نشانه های نابرابری زیر پوستی است که در صورت عدم چاره اندیشی و رفع آن، فرجامی سخت به دنبال خواهد داشت.

**تضادهای طبقاتی، محرک نابرابری
مشکلات معیشتی و اقتصادی، یکی از مهمترین دلایل ایجاد شکاف طبقاتی و برجسته شدن نابرابری در سطح جامعه است؛ تضادهای طبقاتی ناشی از رشد ناموزون ثروت که عده ای را دهک پایین و عده ای دیگر را مرفه جلوه می دهد.
بی توجهی وگسترش این وضع سبب اختلاف نگاه ها، طبقات و فراهم شدن بسترهای فساد اجتماعی و بحران های ناشی از فقر، بیکاری، اعتیاد و تبعیض می شود و در نهایت نظام را با چالش‎های متعددی روبرو می‏کند.
واگرایی و محدود شدن وفاق و همبستگی اجتماعی هم از دیگر تبعات نابرابری ها در توزیع ثروت و تشدید تضادهای توزیعی در جامعه است که در صورت عدم توجه و رسیدگی، بحران زا خواهد بود.

** نابرابری آموزشی، بسترساز تبعیض اجتماعی
بنابر قانون اساسی، تحصیلات در سراسر کشور به صورت رایگان است و تمامی افراد از آموزش و پرورش یکسان برخوردار هستند. اما در جایی که قانون بر تحصیلات رایگان تاکید دارد، شواهد امر از نقش برجسته پول و درآمد در نوع و محل تحصیل و شکل گیری نابرابری های آموزشی حکایت می کند.
به عبارت دیگر، نابرابری های آموزشی و عدالت آموزشی همانند دو روی یک سکه هستند که واقعیتی به نام میزان دسترسی دانش آموزان از طبقات، نژادها و فرهنگ های متفاوت را به تحصیل تعریف می کنند. در واقع افزایش هر روی سکه، موجب کاهش روی دیگر آن خواهد شد.
با این وصف چنانچه جامعه ای بخواهد در جهت بسط عدالت آموزشی حرکت کند، ناگزیر است نابرابری در دسترسی به فرصت های آموزشی را کاهش دهد. چرا که نابرابری های آموزشی از یک سو به زیان های درون سیستمی، مانند افزایش افت تحصیلی منجر می شود به طوری که در مواردی تحصیل را به کالایی لوکس برای قشر کم درآمد تبدیل می کند که محلی از اعراب در زندگی آنان ندارد. از سوی دیگر نظام اجتماعی را دچار بحران کند چراکه تبعیض و نابرابری در این بخش، آثاری ماندگار تری دارد و در درازمدت زمینه های تضعیف وفاق و انسجام اجتماعی و به تداوم چرخه شوم فقر را فراهم می کند.

**قانون، اهرم کاهش نابرابری
در نظام های قانونمند، تمامی افراد جامعه تحت پوشش ابزارهای قانونی برای تحقق حقوق شهروندی خود قرار دارند و در تنبیه، تادیب و احکام جرم، با آنان یکسان برخورد می شود. اما زمانی که شواهد امر از تنوع قانون و اعمال سلیقه شخصی در آن وارد شود، اعتماد عمومی خدشه دار شده و دامن گستر فقر فرهنگی و نابرابرهای اجتماعی می شود.
احکام متفاوت در برخورد با یک موضوع، توزیع ناعادلانه قدرت، قضاوت های سلیقه ای، از جمله مواردی است که پیامدهای نابهنجاری به دنبال دارد؛ پیامدهایی همچون احساس پایمال شدن حق که به تشدید تضادها، تنش های اجتماعی، خشونت، به هم خوردن نظم، انتقام و در مواردی جنایت کشیده می شود.
بر همین مبنا، اصلاحات قانونی، پذیرش صادقانه حقوق اساسی مردم، رفع موانع مشارکت سازمان یافته و واقعی مردم در امور و توزیع عادلانه قدرت، زمینه ساز تقویت امید، امنیت و رفع هرگونه احساس نابرابری در جامعه خواهد شد.

از: فاطمه دهقان نیری
پژوهش**9294**3050**

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي نابرابري بي عدالتي اجتماعي نابرابري فرصت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۲۵۵۹۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چالش‌های حوزه تعلیم و تربیت چبست؟/ در نسل چهارم دانشگاه‌ها دنبال تمدن‌سازی هستیم

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، فاطمه حمیدی‌فر رئیس امور دانشکدگان تعلیم و تربیت اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی در جمع مدیران گروه رشته‌های علوم تربیتی، تکنولوژی آموزشی، آموزش مجازی کشور که در دانشگاه آزاد اصفهان برگزار شد، دانشگاه مطلوب در نسل چهارم را دانشگاه جامعه‌محور و تمدن‌ساز توصیف کرد.

وی عنوان کرد: جامعه دانشگاه آزاد اسلامی سراسر از نظراتی است که اتفاقات ویژه‌ای را رقم خواهد زد و این نشست‌ها به نظارت و بازبینی شرایط محیطی و ارائه نظرات موثر کمک خواهد کرد.

رئیس امور دانشکدگان تعلیم و تربیت اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی تصریح کرد: امام راحل توجه بسیاری به بحث تربیت و آموزش همراه با تربیت در جامعه داشتند و افرادی در مقام معلمی و استادی باید باشند که در کنار آموزش، مسائل اعتقادی و ارزشی را به نسل جوان ما انتقال دهند.

حمیدی‌فر ادامه داد: ما در جامعه‌ای که دچار شرایط بین نسلی و سیاسی و اطلاعاتی است، قرار داریم و با خانواده‌هایی نوین و مدرن مواجه هستیم که نسبت به گذشته تغییرات بنیادین داشته زیرا جایگاه پدر و مادر به مهد کودک‌ها داده شده است و در این مقطع باید نهادهای آموزشی رویکرد قوی‌تر و محکم‌تری داشته باشند.

وی بیان کرد: نظام‌های ما در دانشگاه آزاد از قبیل نظام‌های علمی، فرهنگی و فناوری است که همه حول نظام تربیتی بوده و متصدی جریانات قوه عاقله است و اگر ما هدف‌های دانشگاه را دنبال کنیم، باید بتوانیم جریانی در حوزه علم بسازیم و انتظار می‌رود که این نظام به جامعه کارآمد و دانا منتج شود.

رئیس امور دانشکدگان تعلیم و تربیت اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی ابراز کرد: در نظام فرهنگی ما نیز با توجه به جریانات ارزشی و اعتقادی، جامعه فرهیخته را تربیت کنیم و در نظام فناوری دانایی، متربیان دانشجو و دانش‌آموز را به توانایی آنها در جامعه تبدیل کنیم.

حمیدی‌فر تبیین کرد: راهبردهای اصلی دانشگاه برای تربیت شهروند متخصص، متعهد و خلاق، ایجاد نوآوری‌ها در راستای نیازهای جامعه است و تربیتی را ایجاد کند که دانشجوی فارغ‌التحصیل ما موثر در جامعه باشد و دانشگاه سرآمدی باشد که از انسان‌سازی به جامعه‌پردازی برسد.

وی خاطرنشان کرد: دانشگاهی که می‌خواهد محیط تعلیم و تربیت باشد، باید بسترهای این مسئله را بسازد و فرهنگ این جریان را ایجاد کند و از این طریق، پیاده سازی کند و این نیازمند همراهی متولیان امر تربیت از جمله شما مدیران گروه است.

 رئیس امور دانشکدگان تعلیم و تربیت اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: ما در گذشته با دانشگاه آموزش‌محور همراه بودیم، اما در نسل دوم دانشگاه‌ها، واحد‌ها وارد دانشگاه آموزشی و پژوهشی شدند و در نسل سوم، شرکت‌های دانش‌بنیان ایجاد شد و دانشگاه در ارتباط با صنعت جریان‌ساز شد که عرضه دانش مهم بود اما در نسل چهارم دانشگاه ها، به دنبال دانشگاه جامعه محور هستیم تا از این جامعه‌پروری به یک جریان تمدن‌ساز و تربیت افراد متعهد و اخلاق مدار و ارزشی برسیم.

حمیدی‌فر عنوان کرد: دانشکده‌های تعلیم و تربیت باید در حوزه‌های آموزش، پژوهش و تربیت در چارچوب‌های اسلامی باشد تا جریانات دانشی و عملیاتی را در زیست بوم ایرانی و اسلامی برده و به همه ذی‌نفعان جهت دهد برای اینکه جریان‌ساز باورهای‌مان باشد.

وی تشریح کرد: ما امروز با چهار چالش در جریان تعلیم و تربیت مواجه هستیم؛ نخست آنکه فقر نگاه جامعه به نظام تعلیم و تربیتی است، چرا که تاکنون تاکید ویژه‌ای بر این مبنا نبوده است و هنوز در رشته‌های تربیتی شاهد کرسی نظریه‌پردازی نیستیم.

رئیس امور دانشکدگان تعلیم و تربیت اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی افزود: چالش دیگر، ضعف نظام منسجم بومی و اسلامی به مسائل تربیتی و آموزشی است و جنس دروس نظام‌های آموزشی ما در کشور، متناسب با تعلیم و تربیت نیست و سیاست واحدی در این زمینه برای اقدام وجود ندارد.

حمیدی‌فر تشریح کرد: چالش بعدی، نیاز مبرم به ظرفیت‌های کاربردی در تربیت حرفه‌های مرتبط با حوزه تعلیم و تربیت است و گاهی دانش آموختگان ما تنها به صورت نظری با این حوزه آشنا هستند و فضای آموزش و تربیت را تجربه نکرده اند؛ چالش چهارم هم فقدان مدل‌سازی و شاخص‌سازی برای ارزیابی فعالیت‌های آموزشی و تربیتی است و جریانات آموزشی و پژوهشی هر کدام روال خود را پیش می‌برد و شاخصی برای ارزیابی در این زمینه وجود ندارد.

وی افزود: رسالت ما این است که زمینه‌های لازم برای ارتقای دانش، تولید علم و نظریه‌پردازی در حوزه تعلیم و تربیت را فراهم کرده، سپس الگوی مناسب برای تربیت، توانمندسازی و ارتقای شایستگی‌های عمومی، تخصصی و حرفه‌ای منابع انسانی مورد نیاز را طراحی و اشاعه دهیم.

 رئیس امور دانشکدگان تعلیم و تربیت اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: رسالت دیگر ما، توسعه زمینه پژوهندگی و تقویت روحیه پژوهشی و گسترش دانش، بینش و مهارت‌های منابع انسانی در مدارس و دیگر محیط‌های آموزشی و سپس پایش و رصد مستمر تحولات علمی و فرآیندها در نظام تربیتی و آموزش و پرورش است.

حمیدی‌فر یادآور شد: آخرین رسالت ما، فراهم کردن زمینه‌های لازم برای تولید، گسترش و توسعه فناوری‌ها، نوآوری‌ها و خدمات آموزشی و تربیتی مبتنی بر آموزه‌ها و تعالیم قرآن کریم و اهل بیت(علیهم‌السلام) است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • جایگاه معلم در سند تحول بنیادین کجاست؟
  • حمیدی‌فر: در نسل چهارم دانشگاه‌ها دنبال تمدن‌سازی هستیم
  • چالش‌های حوزه تعلیم و تربیت چبست؟/ در نسل چهارم دانشگاه‌ها دنبال تمدن‌سازی هستیم
  • کارگاه آموزشی مهارت های زندگی با موضوع پیشگیری از اعتیاد برگزار شد
  • خطر فرونشست در کمین ۱۵۰ مدرسه اصفهان
  • خطر فرونشست در ۱۵۰ مدرسه اصفهان/ ۴۲ مدرسه تعطیل شد
  • معلمان معمار آینده نظام هستند
  • ارمغان روانشناسان و مشاوران، بهرورزی و فضیلت مندی در زندگی
  • افتخار دستگاه آموزشی آران و بیدگل ۳۶ شهید معلم است
  • ارمغان روانشناسان و مشاوران، بهرورزی و فضیلت مندی در زندگی