Web Analytics Made Easy - Statcounter

جدا از پدیده خشکسالی و پیامد‌های ناشی از آن که نقش موثری بر کاهش حجم منابع آب کشور به ویژه در بخش آب‌های سطحی دارد، سوء مدیریت و نداشتن نگاه مبتنی بر توسعه پایدار مشکل بزرگ دیگری است که وضعیت منابع آب کشور را در شرایط بحرانی و ناپایدار قرار داده است. مثل شرایطی که برای رود کارون و حوضه آبریز پیش آمده است و مسئولان برای جبران خطا‌های گذشته به خطا‌های جدید متوسل می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



به گزارش «تابناک»، وضعیت کنونی حوضه آبریز کارون و حوضه آبریز جراحی به شدت وخیم گزارش می‌شود و حال و روز هر دو حوزه آبریز نگران کننده است؛ شرایط ویژه‌ای که در شکل گیری آن جدا از مسئله خشکسالی و کاهش شدید بارندگی‌ها نباید از مسئله مهم سوء مدیریت منابع آب و برداشت‌های بی‌رویه منابع آب در سرشاخه‌ها را نادیده گرفت.

اگرچه برداشت بی رویه، اجرای طرح‌های انتقال آب و نیز احداث سد در مناطق بالادست دو رود جراحی و کارون به صورت مشابه در دهه‌های گذشته رقم خورده است، اما بررسی وضعیت کنونی نشان می‌دهد که شرایط برای رود جراحی به مراتب از رود کارون خطرناک‌تر است. چرا که رود جراحی اکنون و به گفته بسیاری از کارشناسان در مناطق پایین دست حتی یک قطره آب نیز برای انتقال به تالاب ندارد.

شرایط برای رود جراحی به قدری نگران کننده است که مسئولان از مدت‌ها پیش به فکر اجرای پروژه‌های انتقال آب از رود کارون به سمت رود جراحی افتادند و این موضوع از آن جهت در دستور کار متولیان منابع آب کشور قرار گرفت که در مناطق پایین دست رود جراحی جدا از تالاب شادگان و اهمیت حیاتی آن برای اکوسیستم منطقه، همچنین نخلستان‌های فراوانی وجود دارد که نبود و یا کاهش منابع آب، خشک شدن آن‌ها خسارت‌های سنگینی برای محیط زیست و شهروندان به وجود آورده است.

پروژه انتقال آب از کارون به رود جراحی که از آن سخن به میان است و در سال‌های گذشته بار‌ها از سوی مسئولان مورد تأکید قرار گرفته بود و گزارش‌های رسیده نشان می‌دهد که شخص وزیر جهاد کشاورزی با حضور میدانی در محل احداث پروژه از فرایند اجرای کار بازدید کرده است.

در جریان سفر محمود حجتی-وزیر جهاد کشاورزی به استان خوزستان، حسن علاقه‌بند زاده معاون اجرایی موسسه جهاد نصر در حاشیه بازدید وزیر جهاد کشاورزی از محل احداث ایستگاه پمپاژ انتقال آب رودخانه کارون به رودخانه جراحی در گفتگو با ایسنا، اظهار کرد: با توجه به این‌که رودخانه جراحی آبی ندارد تا بتواند نخلستان‌های شادگان را تامین آب کند، قرار است آب مورد نیاز این نخیلات از رودخانه کارون تامین شود.

وی افزود: در این راستا قرار است در نزدیکی رودخانه کارون یک ایستگاه پمپاژ ظرف مدت ۱۵ تا ۲۰ روز آینده احداث شود تا کار انتقال آب به نخلستان‌های شادگان انجام گیرد.

معاون اجرایی موسسه جهاد نصر تصریح کرد: امیدواریم با احداث این ایستگاه پمپاژ و با انتقال آب به کانال مهندس پورشریفی، هور منصوره و سپس رودخانه جراحی آب مورد نیاز نخیلات شادگان به صورت موقت از رودخانه کارون تامین شود.

علاقه‌بند زاده بیان کرد: این آب پس از رسیدن به رودخانه جراحی از طریق کانال‌های قدیمی که در مسیر آن قرار دارند، به نخیلات خواهد رسید.

وی ادامه داد: قرار است در این طرح حدود ۵ متر مکعب بر ثانیه آب به صورت موقت از رودخانه کارون به جراحی منتقل شود تا حداقل نیاز امسال نخیلات شادگان به آب برطرف شود.

شنیدن این خبر که مسئولان به دنبال اجرای یک پروژه انتقال آب از رود کارون به سمت مناطق پایین دستی حوضه آبریز جراحی جراحی هستند، شاید در نگاه اول خوشحال کننده باشد و حکایتی جدید از فعالیت‌های مثبت مسئولان در جهت رسیدگی به مشکلات جغرافیای کشور باشد، اما این همه حقیقت نیست.

حقیقت دیگری که در این رابطه وجود دارد و نباید از آن غافل شد، نقش بی بدیل و خسارت بار اقدامات مسئولان پیشین همین وزارت جهاد کشاورزی در بروز چنین مشکل بزرگی است.

برای اثبات این مدعا باید به تاریخ بازگشت و روند فعالیت‌های گذشته مسئولان جهاد کشاورزی و سایر متولیان منابع آب کشور را در حوضه آبریز جراحی مرور کرد.

واقعیت این است که در بالا دست حوضه آبریز جراحی در استان کهگیلویه و بویر احمد و نیز در شهرستان بهبهان استان خوزستان در سال‌های گذشته وزارت جهادکشاورزی در تعامل با وزارت نیرو مجوز‌های فراوانی برای برداشت بی‌رویه از منابع آب، توسعه کشاورزی و احداث سد صادر کردند.

مجموعه اقداماتی که در نهایت زمینه بهره برداری بی رویه از منابع آب را رقم زد و این رویه همچنان ادامه دارد. شرایط غیر قابل قبولی که از یکسو به توسعه کشاورزی و صنعت گردشگری در اطراف سد مارون و مناطق مجاور آن منجر شده است و از سویی نیز باعث حذف حداقل آب‌های مناطق پایین دست رود جراحی و به ویژه تالاب شادگان شده است.   شرایط کنونی مناطق بالادست رود جراحی    این وضعیت نگران کننده و ناعادلانه به قدری حاد و بحرانی شده است که مسئولان و متولیان منابع آب استان خوزستان و وزارت جهاد کشاورزی ناچار شده اند در تعامل با مسئولان وزارت نیرو اجرای پروژه‌های انتقال آب از کارون به جراحی را در دستور کار قرار دهند. شرایط کنونی مناطق پایین دست رود جراحی    اکنون و به بیان ساده شرایط به گونه‌ای است که مسئولان بروز بحران آب در سال‌ها و دهه‌های گذشته، در پی جبران خطای خود آنهم با انجام مجموعه اقداماتی هستند که نه تنها نمی‌تواند منابع پایدار آب را به نخلستان‌های مناطق پایین دست رود جراحی هدیه دهد، بلکه هزینه‌های مضاعفی را بر رود کارون تحمیل خواهد کرد.

منبع: تابناک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۲۷۰۸۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۳۷۰۰ هزار میلیارد تومان هزینه ۲ افتتاح نمایشی در کرمانشاه

ایسنا/کرمانشاه استاندار کرمانشاه با اشاره به افتتاح دو پروژه راه آهن ملایر-کرمانشاه و پایان بازسازی مناطق زلزله‌زده استان در دولت قبل، گفت: در مجموع این دو افتتاح نمایشی بیش از ۳۷۰۰ میلیارد تومان هزینه روی دست استان گذاشته است.

محمدطیب صحرایی، عصر امروز (هشتم اردیبهشت) در اولین جلسه انجمن کتابخانه های عمومی استان در سال جاری، کتابخانه ها را نیاز ضروری برای داشتن یک جامعه زنده و پویا عنوان کرد و افزود: از هیچ تلاشی برای توسعه کتابخانه ها دریغ نمی کنیم.

وی با اشاره به شرایط اقتصادی کشور و استان گفت: قطعا ساخت کتابخانه یک اولویت ضروری است، اما در شرایط فعلی وقتی در کنار سایر اولویت های دیگر قرار می گیرد شاید نتوانیم آنطور که باید به آن اعتبار اختصاص دهیم.

استاندار کرمانشاه با انتقاد از عملکرد دولت قبل در افتتاح نمایشی پروژه‌ها، گفت: متاسفانه اقداماتی در سال‌های گذشته صورت گرفته که بار مالی آن در حال حاضر به استان تحمیل می‌شود و همین امر موجب شده مجبور شویم این کارهای برزمین مانده و مهم را اولویت قرار دهیم.

صحرایی گفت: بطور مثال در گذشته جشن «پایان بازسازی مناطق زلزله زده» را برگزار کردند، درحالیکه کلی پروژه نیمه کاره از زلزله باقی مانده بود. برپایی این جشن مقارن شد با حذف ردیف اعتباری بازسازی مناطق زلزله استان در بودجه کشور و همین امر موجب شده نتوانیم برای ادامه بازسازی اعتبار بگیریم.

صحرایی گفت: بر اساس برآورد صورت گرفته برای تکمیل ساختمان‌های دولتی نیمه کاره در این مناطق حداقل به ۲۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم و این درحالیست که دستمان در این شرایط به جایی بند نیست.

استاندار کرمانشاه گفت: اقدام دیگر بحث تاخیر در بازسازی فرودگاه کرمانشاه بود. فرودگاهی که می‌توانست با ۸۰ میلیارد تومان بازسازی شود و محلی برای تردد مردم، گردشگران و تجار شود، به دلایل سیاسی و انتخاباتی، انجام کار را به تاخیر انداخته و یک باند مچاله شده برایمان به جا گذاشتند که با وجود اینکه تاکنون ده ها میلیارد تومان خرج آن کرده ایم، اما هنوز کار آن تمام نشده و بازهم اعتبار می‌خواهد.

صحرایی به راه آهن ملایر-کرمانشاه هم اشاره و تصریح کرد: این پروژه هم درحالی افتتاح شد که کلی نواقص در خط آن وجود داشت و قطار به دلیل جوش کاری های نهایی که انجام نشده نمی‌تواند در برخی قسمت های مسیر با سرعت بیشتر از ۶۰ کیلومتر در ساعت حرکت کند و برای رفع این نواقص حداقل هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم.

استاندار کرمانشاه گفت: در این شرایط مجبور به اولویت بندی هستیم تا پروژه های ضروری را به سرانجام برسانیم، اما این به معنی نیست که کتابخانه ها را رها کنیم.

وی همچنین با اشاره به سفر دور دوم هیات دولت به استان، گفت: باید برای این سفر آماده شویم و به نظر می رسد یکی از پروژه های قابل طرح در این سفر، پروژه کتابخانه مرکزی کرمانشاه باشد.

صحرایی از مسئولین نهاد کتابخانه های استان خواست تا پروژه کتابخانه های نیمه کاره در مناطق زلزله‌زده را هم در اولویت های بعدی برای طرح در این سفر قرار دهد.

استاندار کرمانشاه با تاکید بر لزوم پیگیری یک رویکرد ترکیبی در حوزه کتاب و کتابخوانی، گفت: در این رویکرد ترکیبی هم باید به مباحث فیزیکی و عمرانی در حوزه کتاب و کتابخوانی توجه شود و هم به مسائل نرم افزاری این حوزه پرداخت شود.

صحرایی گفت: در رویکرد ترکیبی، بخشی از کار پیگیری پروژه های عمرانی حوزه کتابخانه هاست. در این بخش می توان از ظرفیت سایر مراکز هم استفاده کرد، بطور مثال می‌توان در مناطق زلزله زده از ظرفیت مساجد در حوزه کتاب و کتابخوانی بهره گرفت.

استاندار کرمانشاه گفت: بخش دیگر کار در این حوزه باید در زمینه ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی متمرکز شود. نباید معطل تکمیل زیرساخت ها باشیم و بعد از آن سراغ ترویج فرهنگ کتابخوانی برویم. باید از همین حالا اقدام کنیم و اگر تعداد مراجعان کتابخانه ها افزایش یابد قطعا مسیر برای ساخت کتابخانه های بیشتر هموار می‌شود.

صحرایی گفت: در این مسیر باید در و دیوار شهر هم فرهنگ کتابخوانی را تبلیغ کند و نیاز است که در این زمینه نهاد کتابخانه‌ها با شهرداری‌ها همکاری ویژه‌ای داشته باشد.

وی افزود: علاوه بر این اقدامات باید رویدادها و مسابقات خاص در حوزه کتاب و کتابخوانی توسعه یابد. همچنین باید چندین کتاب خاص بطور شاخص و از طرق مختلف در طول سال در سطح جامعه معرفی شوند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • بنی گانتز مجروح شد/عمل جراحی در بیمارستانی در تل آویو
  • بنی گانتز تحت عمل جراحی قرار گرفت
  • تراز دریاچه ارومیه از مرز ۱۲۷۰ متر عبور کرد
  • تراز دریاچه ارومیه از مرز ۱۲۷۰ متر بالاتر رفت
  • ۳۷۰۰ هزار میلیارد تومان هزینه ۲ افتتاح نمایشی در کرمانشاه
  • دغدغه کارگران روی میز مسئولان
  • کمک تصاویر ماهواره‌ای به تدقین بیلان حوضه آبریز کارون بزرگ
  • مبلغ مسئولان کرمانشاه برای تکمیل مناطق زلزله‌زده دقیق نیست
  • مثبت شدن تراز درآمد و هزینه تأمین اجتماعی
  • باران چگونه تنش آبی سیستان و بلوچستان را شست؟