Web Analytics Made Easy - Statcounter

 

به گزارش ایکنا؛ پنجاه و چهارمین گفت‌وگو از سلسله پیش‌ نشست‌های دومین کنفرانس قرآن‌پژوهی پیشرفت با حضور دکتر هادی وکیلی عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و  حجت‌الاسلام و المسلمین احمد آکوچکیان دبیر کمیته علمی کنفرانس، برگزار شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین احمد آکوچکیان، رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک توسعه(رشد) در آغاز این نشست گفت: قرآن پژوهی معاصر در آستانۀ یک دگرگونی معرفت‌شناخت در راستای تحولات بنیادین معرفت شناخت در خاستگاه پارادایمی مدنیت معاصر اسلامی ـ ایرانی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: الگونگری پیشرفت سر رسیده است و به تدریج نوبت به اندیشه پژوهی پیشرفت می‌رسد و در برآیند این دگردیسی و بازفرآوری معرفت‌شناخت خواهانی اقتدار توسعه‌ای علوم انسانی دین‌شناخت در کلیت عرصه‌های دانشی دین‌شناخت و اندیشه و دانش تفسیر به مثابه خاستگاه برآیندی و مقسم این علوم، نیز به میان آمده است و به تدریج در حوزۀ میان رشته‌ای‌های معطوف به رشد ـ توسعۀ (و به طور خاص علوم انسانی)، فرآوری خودویژه‌‌ای می‌یابد.
آکوچکیان بیان کرد: «کنفرانس دوم قرآن پژوهی پیشرفت» بر آن است تا سطوح تحلیلی بنیان‌های پارادایمی نظریه و مکتب تفسیری پیشرفت شناخت را به مدد تأمل جمعی اهل نظر و گفت‌وگوی هم افزایی آن ارجمندان آشکار سازد.

وی افزود: کنفرانس دوم در پس تصویر عمومی نظریه و مکتب مزبور با اولین سؤال تفصیلی روبرو است: «سطوح مبانی پارادایمی لازم برای بسامانی نظریه و مکتب تفسیری پیشرفت شناخت چیست؟» بسط اصل نظریه پس از آن ضرورت می‌یابد. چگونه می‌توان مهیای یک نظریه تفسیری خودویژة پیشرفت شناخت قرآنی بود. موضوع این کنفرانس، همچنان مغفول و مفروض بسیاری از اهل تفسیر است.

وی تاکید کرد: حجم عظیم تفاسیر برآمده در دوره معاصر که چه بسا حتی با مفروض گرفتن مبانی تفسیر نوپردازانه‌ای داشته‌اند کم نیست لذا چشم‌انداز به سطح رویکردی نظریه تفسیر پیشرفت شناخت در این کنفرانس موضوع تأمل است.

آکوچکیان در ادامه نشست ضمن تحلیل سطوح پاردایمی اندیشۀ تفسیری و بنیان نظری تفسیر عرفانی گفت: در این نقطه مرکزی(تفسیر معنوی)، باید از رویکرد موعظه‌ای پرهیز کرد و این مستلزم این است که به یک تفسیر جمع الجمعی اندیشید تا علاوه بر ساحات فردی، ساحات اجتماعی و تمدنی ما نیز پوشش دهد.

دنیاگریزی در تفاسیر عرفانی به جای عبور از دنیا

همچنین هادی وکیلی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در این جلسه علمی با بیان اینکه بنای افراد برای رجوع به متن مقدس، فهم است که این فهم را یا گفته خدا می‌دانند و یا ملهم از یک فهم گفت: فرد در مقام فهم و در نسبت با متن مقدس با مشکلاتی مواجه می‌شود که از جمله رابطه برقرار کردن با زبانی که قدیمی است.
وی افزود: از دیگر مشکلات مواجهه، ترجمه‌ناپذیری متن و این سوال که ترجمه‌ها تا چه میزان می‌توانند القاکننده متن باشند؟ همچنین ابهام در ساختار بیانی متن است زیرا قرآن دربردارنده مفاهیم مختلفی است؛ علوم مختلفی در فهم دخیلند و این باعث ابهام در متن می‌شود.
وکیلی با بیان اینکه قرآن به لحاظ زبانی دارای پیچیدگی است تصریح کرد: ما در میانه فهم نصوص و در میانه پاسخ به پرسش‌های امروز گرفتار آمده‌ایم و اگر نص قرآن را جاودانه بدانیم، به طور ناخودآگاه با انتظار به سراغ فهم قرآن می‌رویم.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی تاکید کرد: لذا باید برای حوزه تفسیر، فلسفه علمی تهیه کنیم تا خود به خود پارادایم‌های لازم برای فهم، ایجاد شود.
وی در ادامه گفت: خواهانی اصیل و مسئله اصلی پیش روی دین طبیعی، تبادل جایگاه انسان و خدا است. در این نگاه به دین ،انسان باید به عنوان مسئله اصلی دیده شود؛ این خواهانی در کل تاریخ علم دین دیده می شود، اما در دنیای جدید، این مسئله ساخت تازه‌ای گرفته است.
وکیلی با بیان اینکه ما در فهم دین ناگزیر به تفسیر سیستمی با رویکرد معنوی هستیم اظهار کرد: تفسیر معنوی تفسیری است که تمام ساحات و سطوح زندگی را برای انسان، با نگاه معنوی، لحاظ کند از این رو داشتن یک تفسیر معنوی، نقطه شروع پیشرفت سیستماتیک است.
وکیلی در ادامه با بیان اینکه در طول تاریخ شاهد تفاسیر عرفانی هستیم که نتیجه آنها به جای عبور از دنیا، گریز از دنیا بوده است تاکید کرد: بنیان‌های معرفت شناخت این نوع نگاه و این نقطه مرکزی به ناگزیر باید پایه‌گذاری شود.
این محقق با بیان اینکه روش‌شناسی پیشنهادی برای رسیدن به این مدل، منطق فازی است تصریح کرد: غلبه فقه اصغر بر تمام مجموعه معارف دین، غلبه وجهی از دین است که از دین تصویری کاریکاتوری ارائه داده است.

یادآور می شود اولین کنفرانس قرآن پژوهی پیشرفت توسط این مرکز در سال گذشته برگزار و ده‌ها نشست علمی مرتبط با حضور استادان و صاحبنطران این عرصه برگزار شد.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: قرآن ایکنا وکیلی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۲۷۱۴۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افتتاح دوره های شرح و تفسیر نهج البلاغه در شهر دولت آباد


به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مرکز اصفهان ؛ کارشناس و پژوهشگر تاریخ اسلام در مراسم افتتاح دوره‌های شرح و تفسیر نهج البلاغه در شهر دولت آباد گفت: مردم باید همراه با محبت به امیرالمومنین حضرت علی علیه السلام در راستای شناخت آن حضرت قدم بردارند.


حجت الاسلام محمد مهدی طباخیان افزود: اگر ما به دنبال امنیت و آرامش در خانه و جامعه، داشتن فرزندان خوب و با اخلاق و در کل زندگی خوب هستیم باید شناخت خود را نسبت به حضرت علی علیه السلام و کلام امیرالمومنین بالا ببریم.


در این آیین از نفرات برتر مسابقه کتابخوانی نهج البلاغه تجلیل شد.

دیگر خبرها

  • نامگذاری روزی به نام سروستان گامی برای اعتلای این شهر است
  • تکریم چهره ماندگار فلسفه و عرفان در شیراز
  • وزارت علوم برنامه های مطلوبی برای ماندن نخبگان در کشور تدوین کرده است
  • تدوین برنامه های مطلوب وزارت علوم برای ماندن نخبگان در کشور
  • اتمام طرح تحقیقاتی تهیه و تدوین نقشه راه صنعت استان کرمانشاه
  • کارگاه دوخت لباس شیرخوارگان حسینی در حرم مطهر رضوی برپا شد
  • بیش از ۸ هزار محفل شیرخوارگان حسینی برپا می‌شود
  • افتتاح دوره های شرح و تفسیر نهج البلاغه در شهر دولت آباد
  • تشکیل قرارگاه ارتقای کمک به کارآمدی نظام حکمرانی کشور در بسیج اساتید
  • برنامه پیشرفت فرهنگی استان یزد به‌زودی رونمایی می‌شود