Web Analytics Made Easy - Statcounter

خرم آباد - ایرنا - بدلیل نبود سدهای کافی، سالانه 12میلیارد و 500 میلیون مترمکعب آب بدون استفاده از لرستان خارج می ‌شود که تکمیل سدهای این استان می تواند برای رفع چالش کم آبی و رونق اقتصاد روستایی راهگشا باشد.

به گزارش ایرنا زمین های کشاورزی لرستان 783 هزار هکتار است که 185هزار هکتار آن آبی(23درصد) و 598 هزار هکتار دیگر به صورت دیم(77درصد) کشت می شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


لرستان از استان های پر آب کشور است ولی به دلیل نبود سدهای کافی در این استان سالانه 12میلیارد و 500 میلیون مترمکعب آب بدون استفاده از استان خارج می ‌شود که 64 درصد آن آب تولیدی در استان و 36 درصد آب تولیدی استان های مجاور می باشد.
با اجرا و بهره برداری از سدهای لرستان می توان ضمن به حرکت درآمدن چرخ توسعه استان، ایجاد اشتغال را دوچندان کرد.
نبود آب آشامیدنی پایدار که همواره از آن به عنوان بزرگترین مشکل شرکت آب و فاضلاب لرستان یاد می شود و در تنش های آبی استان را با مشکل مواجه می کند با احداث سد برطرف می شود.
در حال حاضر بنا به گفته مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری لرستان، آب آشامیدنی لرستان از طریق چشمه و چاه تامین می شود که این چشمه ها همیشگی نیستند و برای رفع این چالش باید سد ویژه تامین آب آشامیدنی احداث شود.
در این بین سدهای در حال ساختی در استان لرستان وجود دارد که تسریع در احداث آنها ضرورتی انکارناپذیر است؛ در این گزارش به بررسی آخرین وضعیت سدهای در حال ساخت لرستان نظیر پیشرفت فیزیکی و اعتبار مورد نیاز برای تکمیل آنها پرداخته شده است.

* سد ایوشان خرم آباد؛ 98 درصد پیشرفت فیزیکی
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان در گفت و گو با ایرنا با اشاره به آغاز عملیات اجرایی سد مخزنی ایوشان خرم آباد در سال 1383 اظهار داشت: ارتفاع این سد 70متر، طول تاج 647 متر، حجم مخزن 52 میلیون مترمکعب و حجم تنظیم آب آن 7.31 میلیون مترمکعب است.
رضا میرزایی نوع این سد را خاکی با هسته رسی و سطح شبکه آن را 2 هزار و 500 هکتار عنوان کرد و افزود: عملیات اجرایی این سد تاکنون 98 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و برای تکمیل، 170 میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.
وی گفت: درصورت تکمیل طرح سد ایوشان برای یکهزارو 250 نفر اشتغالزایی می شود؛ همچنین با اصلاح شبکه از چهارهزار و 150 هکتار به 2 هزارو 500 هکتار مقرر شده 31.7 میلیون مترمکعب آب آشامیدنی مورد نیاز 38 روستای منطقه نیز از طریق همین سد تامین شود.
وی بسته شدن ردیف اعتباری طرح، مطالبات گذشته، تملک روستای بگ رضا و عدم پرداخت دیون پیمانکار را از عمده مشکلات این طرح عنوان کرد.

** سد مروک دورود؛ 97 درصد پیشرفت فیزیکی
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان با اشاره به آغاز عملیات اجرایی سد مخزنی مروک دورود در سال 1382 گفت: ارتفاع این سد 67 متر، طول تاج 451 متر، حجم مخزن 120 میلیون مترمکعب و حجم تنظیم آب آن 45 میلیون متر مکعب است.
وی نوع این سد را خاکی با هسته رسی و سطح شبکه آن را سه هزار هکتار عنوان کرد و افزود: این سد تاکنون 97 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و برای تکمیل نیازمند 270میلیارد ریال اعتبار است.
میرزایی اظهار داشت: در صورت تکمیل طرح سد مروک دورود برای یکهزارو 500 نفر اشتغالزایی می شود.
وی افزود: بسته شدن ردیف اعتباری طرح، مطالبات گذشته، پرداخت نشدن 50 درصد از تملک، مشکل موافقت نامه، تکمیل نشدن ساختمان سد و جاده دسترسی برخی روستاهای محدوده سد از عمده مشکلات این طرح است.

** سد آبسرده بروجرد؛ 36 درصد پیشرفت فیزیکی
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان با اشاره به آغاز عملیات اجرایی سد مخزنی آبسرده دورود در سال 1388 گفت: ارتفاع این سد 85 متر، طول تاج 425 متر، حجم مخزن 61 میلیون مترمکعب و حجم تنظیم آب آن 75 میلیون مترمکعب است.
وی نوع این سد را سنگ ریزه ای با هسته رسی و سطح شبکه آن را چهارهزارو 200 هکتار اعلام کرد و افزود: عملیات اجرایی این سد تاکنون 36 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و برای تکمیل نیازمند 300 میلیارد ریال اعتبار است.
میرزایی اظهار داشت: درصورت تکمیل طرح سد آبسرده بروجرد برای 2 هزارو 100 نفر اشتغالزایی می شود.
وی افزود: درگذشته تخصیص آب این سد 65 میلیون مترمکعب بود که اکنون وزارت نیرو تخصیص کشاورزی آن را حذف کرده و فقط 26.4 میلیون مترمکعب آب آشامیدنی برای شهر بروجرد تخصیص داده است که این موضوع اعتراض شرکت آب منطقه ای لرستان را به همراه داشت.
وی اظهار داشت: مطالبات گذشته، تملک، مشکل موافقت نامه و پیش بینی نکردن اعتبار لازم برای سال های آینده در موافقتنامه طرح از عمده مشکلات طرح عنوان شده است.

** سد زیبامحمد؛ 2 درصد پیشرفت فیزیکی
وی با اشاره به آغاز عملیات اجرایی سد مخزنی زیبا محمد خرم آباد در سال 1391 گفت: ارتفاع این سد 45 متر، طول تاج 412 متر، حجم مخزن 11 میلیون مترمکعب و حجم تنظیم آب آن 9 میلیون مترمکعب است.
وی نوع این سد را سنگ ریزه ای با هسته رسی و سطح شبکه آن را 2 هزار و 395 هکتار عنوان کرد و افزود: این سد تاکنون فقط 2 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و برای تکمیل نیازمند یک میلیاردو 200 میلیون ریال اعتبار است.
میرزایی با بیان اینکه برای یکهزار و 200 نفر در صورت تکمیل طرح سد زیبا محمد اشتغال ایجاد می شود، اظهار داشت: مطالبات گذشته، تملک، مشکل موافقت نامه و بسته شدن ردیف اعتباری طرح ( جزو طرح های یک میلیون ریالی) از عمده مشکلات طرح عنوان شده اند.

** سد شهید بروجردی؛ 10 درصد پیشرفت فیزیکی
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان با اشاره به آغاز عملیات اجرایی سد مخزنی شهید بروجردی شهرستان بروجرد در سال 1392 گفت: ارتفاع این سد 45 متر، طول تاج 350 متر، حجم مخزن چهار میلیون مترمکعب و حجم تنظیم آب آن پنج میلیون مترمکعب است.
وی نوع این سد را سنگ ریزه ای با هسته رسی عنوان کرد و افزود: پیشرفت فیزیکی این سد که برای تامین آب آشامیدنی ساخته می شود، 10 درصد است و برای تکمیل یک میلیاردو 100میلیون ریال اعتبار نیاز دارد.
میرزایی با بیان اینکه 6.1 میلیون مترمکعب آب به این سد تخصیص یافت، اظهار داشت: این طرح یک میلیون ریالی است و ردیف اعتباری آن در سال 97 حذف شده است.

** سد کمندان ازنا؛ 76 درصد پیشرفت فیزیکی
وی با اشاره به آغاز عملیات اجرایی سد مخزنی کمندان ازنا در سال 1383 گفت: ارتفاع این سد 60 متر، طول تاج 654 متر، حجم مخزن 28 میلیون مترمکعب و حجم تنظیم آب آن 72 میلیون مترمکعب است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان نوع این سد را سنگ ریزه ای با هسته رسی و سطح شبکه آن را چهار هزار و 200 هکتار عنوان کرد و افزود: این سد تاکنون 76 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و برای تکمیل نیازمند سه میلیاردو 500میلیون ریال اعتبار است.
وی با اشاره به تخصیص 46.75 میلیون مترکعب آب برای این سد اظهار داشت: در صورت تکمیل طرح سد کمندان برای 2هزارو 100نفر اشتغالزایی می شود.
میرزایی افزود: مطالبات گذشته، انجام نشدن بیش از 70 درصد تملک و نیاز به اصلاح اعتبار طرح در سال 1397 و سال های بعد از عمده مشکلات این سد می باشند.

** سد عالی محمود الیگودرز؛ 20 درصد پیشرفت فیزیکی
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان با اشاره به آغاز عملیات اجرایی سد مخزنی عالی محمود الیگودرز در سال 1391 گفت: ارتفاع این سد 32.5 متر، طول تاج 538 متر، حجم مخزن 6.5 میلیون مترمکعب و حجم تنظیم آب آن 6 میلیون مترمکعب است.
وی نوع این سد را سنگ ریزه ای با هسته رسی و سطح شبکه آن را 700 هکتار عنوان کرد و افزود: این سد تاکنون 20 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و 300میلیارد ریال اعتبار برای تکمیل آن نیاز است.
وی با بیان اینکه 7.6 میلیون مترمکعب آب به این سد تخصیص داده شده است، اظهار داشت: درصورت تکمیل طرح سد ایوشان برای 350 نفر اشتغالزایی می شود.
میرزایی افزود: مطالبات گذشته، مشکل موافقت نامه و کمبود اعتبار از عمده مشکلات این سد می باشند.

** سد حوضیان الیگودرز؛ 95 درصد پیشرفت فیزیکی
وی با اشاره به آغاز عملیات اجرایی سد مخزنی حوضیان الیگودرز در سال 1383 گفت: ارتفاع این سد 72 متر، طول تاج 533 متر، حجم مخزن 31.2 میلیون مترمکعب و حجم تنظیم آب آن 20.5 میلیون مترمکعب است.
میرزایی نوع این سد را سنگ ریزه ای با هسته رسی و سطح شبکه آن را سه هزار هکتار عنوان کرد و افزود: عملیات اجرایی این سد تاکنون 95 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و برای تکمیل آن 400 میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان اظهار داشت: درصورت تکمیل طرح سد حوضیان برای یکهزارو 500 نفر اشتغالزایی می شود.
وی افزود: مطالبات گذشته، انجام نشدن بیش از 70 درصد تملک، مشکل موافقت نامه، نداشتن ردیف اعتباری و موافقتنامه در سال 1397 و همچنین نداشتن مصوبه تخصیص آب از عمده مشکلات این طرح می باشند.

** سد تاج امیر نورآباد؛ 48 درصد پیشرفت فیزیکی
میرزایی با اشاره به آغاز عملیات اجرایی سد مخزنی تاج امیر نورآباد در سال 1391 گفت: ارتفاع سد 50 متر، طول تاج 225 متر، حجم مخزن 8.5 میلیون مترمکعب و حجم تنظیم آب آن 7.62 میلیون مترمکعب است.
وی نوع این سد را خاکی با هسته رسی و سطح شبکه آن را یکهزارو 300 هکتار عنوان کرد و افزود: این سد تاکنون 48 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و 900میلیارد ریال اعتبار برای تکمیل آن نیاز است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان با اشاره به تخصیص 9.5 میلیون مترمکعب آب به این سد گفت: درصورت تکمیل طرح سد تاج امیر نورآباد برای 650 نفر اشتغالزایی می شود.
وی افزود: حذف ردیف اعتباری طرح در سال 1397، مطالبات گذشته، کمبود منابع قرضه مصالح رودخانه ای، کمبود اعتبار، نداشتن امکان عقد قرارداد با مشاور و آزمایشگاه، نداشتن امکان تملک اراضی به دلیل مشکلات مالی و مشکل موافقت نامه از عمده مشکلات این طرح می باشند.
علاوه بر لزوم تکمیل سدهای در حال ساخت باید تدابیری برای مقابله با تنش های آبی صورت گیرد چراکه داشته های ما نظیر آب ذخیره شده در پشت سدها نیز بنا به دلایلی نظیر کاهش بارندگی ها، خشکسالی، برداشت های بی رویه و ... در حال کاهش است.

** خالی بودن 55 درصد مخازن سدهای لرستان
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان اظهارداشت: با وجود بارش های مناسب بهاری، اکنون آب ذخیره شده پشت سدهای استان به 206 میلیون متر مکعب رسیده، 55 درصد مخازن سدها همچنان خالی است.
وی با اشاره به بارش 586 میلیمتر باران تا پایان سال گذشته افزود: پس از بارندگی های بهار امسال، 93.4 میلیون مترمکعب به موجودی پشت سدهای استان اضافه شد.
وی گفت: میزان بارش باران تا بیست و دوم اردیبهشت امسال در استان 586 میلیمتر گزارش شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 17.1 درصد و نسبت به بلندمدت 8.5 درصد کاهش داشته است.
میرزایی با اشاره به موجودی آب ذخیره شده برخی سدهای لرستان افزود: در حال حاضر سد مروک دورود با ظرفیت 105 میلیون مترمکعب، 37 میلیون مترمکعب موجودی دارد.
وی ظرفیت ذخیره سد ایوشان خرم آباد را 51.7 میلون مترمکعب برشمرد و اظهار داشت: آب ذخیره شده در پشت این سد به 31.5 میلیون مترمکعب رسیده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان افزود: آب ذخیره شده در پشت سد خان آباد الیگودرز چهار میلیون مترمکعب گزارش شده در حالیکه ظرفیت آن 13.7میلیون مترمکعب است.
وی ادامه داد: سد حوضیان الیگودرز نیز با ظرفیت 32 میلیون مترمکعب 18 میلیون مترمکعب و سد هاله با قابلیت ظرفیت 3.14میلیون مترمکعب 2.89 میلیون مترمکعب آب ذخیره شده دارند.
میرزایی افزود: سد کزنار الیگودرز با ظرفیت هشت دهم میلیون مترمکعب، 13.3دهم میلیون مترمکعب موجودی دارد.
وی گفت: ظرفیت سدهای لرستان 206 میلیون مترمکعب است که 93 میلیون مترمکعب از این ظرفیت پر است.

** کاهش 17 درصدی بارندگی ها در لرستان
مدیرعامل آب منطقه‌ای لرستان اظهار داشت: میزان بارش ها در سال آبی جاری در استان تاکنون معادل 487 میلیمتر بوده که نسبت به دوره مشابه سال قبل 17 درصد کاهش نشان می دهد.
وی افزود: میزان بارش ها در سال آبی جاری تا 22 اردیبهشت امسال نسبت به میانگین بلند مدت 60 ساله حدود 8.5 درصد کاهش نشان می‌ دهد.

** نبود آب آشامیدنی پایدار چالش مهم لرستان
وی گفت: در حال حاضر آب آشامیدنی هیچ یک از شهرهای لرستان از طریق سدها تامین نمی شود و سدهای با هدف تامین آب آشامیدنی در حال ساخت هستند.
میرزایی افزود: آب آشامیدنی همه شهرهای استان لرستان از طریق منابع آب زیرزمینی و بخش کمتری از آن از طریق آب سطحی تامین می شود که البته منابع مطمئن و پایداری نیستند.
وی با بیان اینکه با این وضعیت تمامی شهرهای لرستان در سال 1397 تحت تنش آبی قرار خواهند گرفت، تاکید کرد: مدیریت آب و گذر از بحران در شرایط فعلی نیازمند بسیج عمومی است.
وی بیان کرد: حاکمیت آب در لرستان با شرکت آب منطقه ای است و این مجموعه آماده هرگونه همکاری با شرکت های آب و فاضلاب شهری و روستایی برای تامین کمبود آب آشامیدنی مردم در سراسر استان است.

** لزوم محدود شدن کشت محصولات آبدوست در لرستان
میرزایی گفت: کشت محصولات آبدوست باعث کاهش سفره های آب زیرزمینی در لرستان می شود لذا باید کشت این محصولات محدود شود.
وی افزود: این وضعیت باعث اضافه برداشت و تخلیه آب زیرزمینی سفره ها شده و تبعات منفی آن در سال های آینده باعث کاهش شدید سطح آب، بیلان منفی دشت ها و در نتیجه وقوع پدیده فرونشست و خسارات جبران ناپذیر به منابع آب و خاک استان می شود.
وی اضافه کرد: یکهزارو 345 حلقه چاه غیرمجاز سال گذشته در استان شناسایی و تعداد 543 حلقه از این تعداد برای پیشگیری از بحران آب مسدود شد.
3210/3022

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد چالش كم آبي توسعه لرستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۲۹۲۰۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم تکمیل دیوار ساحلی منطقه جوادیه بجنورد تا پائیز+فیلم

رئیس‌کل دادگستری خراسان شمالی گفت: باید دیوار ساحلی منطقه جوادیه بجنورد تا پائیز تکمیل شود. - اخبار استانها -

 به گزارش خبرگزاری تسنیم از بجنورد، حجت‌الإسلام والمسلمین رضا براتی زاده در جریان بازدید از آخرین وضعیت پیشرفت فیزیکی و میزان توسعه عملیات اجرایی و نحوه همکاری دستگاه های ناظر و مجری این طرح( آب منطقه ای و شهرداری) طرح دیوار ساحلی منطقه جوادیه بجنورد اظهار داشت: با توجه به پیشرفت فیزیکی حدود 60 درصدی این پروژه  ان‌شاءالله فاز اول اجرای این پروژه تا پایان فصل پاییز امسال اتمام و به بهره برداری برسد. 

 

.

 

وی افزود: به نظر می‌رسد اجرای این پروژه بتواند از آثار مخرب ناشی از طغیان مسیل در مواقع بروز بارندگی های شدید و متعاقبا پیشگیری از ورود سیلاب و ایراد خسارات به منازل مسکونی و تخریب سازه جلوگیری کند.

سیلاب در منطقه جوادیه بجنورد به دلیل اختلاف سطح کال این منطقه با مکان مسکونی همیشه موجب بروز مشکلاتی در زندگی مردم در فصل بهار می‌شود.

سال گذشته سه بار وقوع سیلاب در این منطقه موجب ایجاد خسارات زیادی برای زندگی شهروندان و تخریب بخشی از اموال و اسباب زندگی آنان شد و همین موضوع باعث شده که دستگاه‌متولی برای حل اساسی این مشکل گام بردارند.

در اجرای طرح دیوار ساحلی کال این منطقه٬ شهرداری بجنورد در کنار شرکت آب منطقه‌ای استان در حال فعالیت هستند که بنا بر اظهارات رییس کل دادگستری خراسان شمالی سرعت پیشرفت کار از سوی شرکت آب منطقه‌ای مناسب و قابل قبول است.

انتهای پیام/311

دیگر خبرها

  • کاهش ۳۳ میلیون متر مکعبی حجم آب حوضه کارون بزرگ در لرستان
  • لزوم تکمیل دیوار ساحلی منطقه جوادیه بجنورد تا پائیز+فیلم
  • تکمیل پروژه‌های نیمه تمام مدارس تیران در دستور کار قرار گیرد
  • تکمیل ۱۵۰۰واحد نیمه‌تمام صنایع تبدیلی اولویت وزارت جهاد کشاورزی
  • تأکید استاندار بر پیگیری اعتبارات طرح‌های نیمه تمام لرستان
  • انسداد ۲۵۷ حلقه چاه غیرمجاز در لرستان
  • لزوم تسریع در اجرای طرح‌های نیمه تمام سقز
  • پروژه‌های نیمه تمام راهسازی دشتستان تکمیل می شوند
  • ۵۶ پروژه نیمه‌تمام در ابرکوه منتظر تامین اعتبار
  • ایران بالاخره حقابه خود از افغانستان را دریافت کرد