Web Analytics Made Easy - Statcounter

عضو هیات علمی گروه جامعه‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: دکتر محمدامین قانعی‌راد، جامعه‌شناسی بود که مسائل جامعه را با تحلیل‌های جامعه‌شناختی و با زبانی تا حدی غیرحرفه‌ای برای مخاطبان عام‌تر از فارغ‌التحصیلان این رشته ارائه کرد.

‌به گزارش ایسنا، حسین اکبری در مراسم نکوداشت "محمدامین قانعی‌راد، رییس سابق انجمن جامعه‌شناسی ایران" که در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، با بیان اینکه نقش جامعه‌شناسی در جامعه با درگذشت دکتر قانعی راد رنگ و بوی پررنگتری به خود گرفته است، اظهار کرد: جامعه‌شناسی با عنوان علم جامعه با رسالت اصلاح‌گرایانه از سوی پیشگامان آن پایه‌ریزی شد، اما خیلی زود با موضعی محافظه‌کارانه و سپس ساختارشکنانه نسبت خود را با جامعه به چالش کشید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: پس از آن به عنوان رشته‌ای دانشگاهی خود را اسیر سیستم آموزشی و ساختار مدرک‌گرایانه کرد. هر چند این سیستم موجب رشد جامعه‌شناسی به عنوان یک دانش بود، اما موجب اسیر شدن جامعه‌شناسی در سیستم آموزشی و چارچوب‌مند شدن آن در قواعد آمیخته با ساختار قدرت شد. علی‌رغم این فراز و فرود پرسش نقش جامعه‌شناسی و زندگی اجتماعی همواره در میان کنشگران این رشته و کنشگران خارج از این رشته وجود داشته است.

اکبری ادامه داد: این پرسش به شکل‌گیری یکی از پیش‌فرض‌های اساسی در نظریه‌های جامعه‌شناسی از دانش‌گرایی صرف تا فعال‌گرایی اجتماعی منجر شده است. تقسیم‌بندی جامعه‌شناسان به حرفه‌ای، سیاست‌گذار و مردم‌مدار شاید برون‌رفتی برای این پرسش بود با تعریف نقش‌هایی چندگانه و پیرو آن روابط گوناگون میان جامعه‌شناسی و جامعه. 

عضو هیات علمی گروه جامعه‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه "در ایران پرسش نقش جامعه‌شناسی در جامعه در طی روزهای اخیر با درگذشت قانعی‌راد رنگ و بوی متفاوتی به خود گرفته است" خاطرنشان کرد: وجه مشخصه او به عنوان جامعه‌شناسی مردم‌مدار درگیری مستمر با جامعه و جریانات اجتماعی بوده است. طی چند روز اخیر مطالب بسیاری در رابطه با او در فضای علمی و اجتماعی نوشته شده و در بیشتر آن‌ها او به عنوان جامعه‌شناسی انتقادی مورد تمجید قرار گرفته است.  

وی تصریح کرد: رویکرد انتقادی او نسبت به مسائل و جریانات جامعه او را نه تنها به عنوان جامعه‌شناسی انتقادی بلکه به عنوان جامعه‌شناسی مردم‌مدار و سنتی نشان می‌دهد.

اکبری با توضیح در مورد مردم‌مداری قانعی‌راد ادامه داد: مقصود از جامعه‌شناسی مردم‌مدار سنتی کسی است که در گفت‌وگوی دو جانبه با مردم و گروه‌های مردمی قرار دارد. این جامعه‌شناسی مخاطبان عام‌تر از اهالی دانشگاهی دارد و موتور محرک بحث‌هایی است که در جامعه و میان مردم شکل می‌گیرد. جامعه‌شناسان مردم‌مدار در روزنامه‌های سراسری می‌نویسند و در مورد مسائلی که اهمیت دارند، نظر می‌دهند.

وی بیان کرد: با این تعریف قانعی‌راد بیشتر جامعه‌شناس مردم‌مدار است تا جامعه‌شناسی انتقادی. قانعی‌راد در گفت‌وگوی دو جانبه با مردم و گروه‌های مردمی قرار داشت و مخاطبان عام‌تر از اهالی دانشگاهی داشت.

عضو هیات علمی گروه جامعه‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد اضافه کرد: حضور پررنگ قانعی راد در این عرصه و تاکید وی بر ایجاد اجتماعی علمی و قوی که دارای صدای بلندتر در جریانات اجتماعی باشد، باعث شد تا در دوران ریاست او بر انجمن جامعه‌شناسی ایران این انجمن به فعالترین انجمن ایران تبدیل شود.

اکبری خاطرنشان کرد: بی‌شک نقش قانعی راد در بیرون آوردن جامعه‌شناسی از ساختار رسمی دانشگاهی می‌تواند سرمشقی برای بسیاری از کنشگران این رشته باشد. به‌ویژه با وجود بحران‌هایی که هم‌اینک جامعه ایران با آن مواجه است. 

وی یادآور شد: قطعا جامعه امروز ایران بیشتر از گذشته نیازمند نگاه جامعه‌شناسی به جامعه فراتر از کتاب و جزوه‌ها است. 

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استخدام جامعه شناسی محمد امین قانعی راد منطقه خراسان رضوی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۳۰۰۹۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فضای مجازی باید باعث افزایش انسجام جامعه شود

صالح اصغری در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اثرگذاری فضای مجازی در شرایط امروز کشور اظهار کرد: امروز در کشور دو کلان مسئله ناظر به فضای مجازی داریم که باید بر روی آن کار کنیم.

وی افزود: کلان مسئله اول همبستگی اجتماعی و کیان ایران است بعضاً در فضای مجازی شاهد اخبار و مطالب نادرست هستیم که بحث همبستگی اجتماعی و سرمایه اجتماعی را تحت تأثیر قرار داده و می‌تواند باعث مشکلاتی در کشور شود.

وی با بیان اینکه کلان مسئله دوم خانواده ایرانی است، تصریح کرد: خانواده ایرانی به مثابه یک کل منسجم است که یکی از محورهای اصلی آن تربیت است اما به نظر می‌رسد این نهاد اجتماعی در نسبت با فضای مجازی دچار اعوجاج شده است.

اصغری اضافه کرد: فضای مجازی یکی از فرصت‌های خانواده‌ها محسوب می‌شود که متأسفانه شاهد آن هستیم بعضاً مخاطرات آن در خانواده پررنگ شده است.

وی با بیان اینکه باید فعالیت‌های ترویجی را در قالب کمپین‌های مردمی جلو ببریم، اضافه کرد: ما در سازمان مرکز سواد مجازی سازمان سراج تلاش می‌کنیم گروه‌ها و مجموعه‌های مردمی را که دغدغه بهبود شرایط اجتماعی-خانوادگی را در مدل خرد را دارند همراهی کنیم و نیازهای آنان را برطرف کنیم.

مسؤول مرکز سواد سازمان فضای مجازی سراج تصریح کرد: جنس فعالیت‌های اجتماعی ارگانیک و مردم برای مردم را باید تقویت کنیم.

این مدرس دانشگاه بیان کرد: حاکمیت و دولت عزم خوبی برای حل مسائل حوزه رسانه و فضای مجازی دارند اما الگوی مردم برای مردم یک الگوی مکمل محسوب می‌شود.

وی گفت: نباید و نمی‌توانیم به عنوان یک جامعه پویا منتظر باشیم تا همه اقدامات از سوی ساختارهای دولتی انجام شود بلکه باید توان خود در سطح خرد تقویت کرده و با احساس مسؤولیت اجتماعی نسبت به مسائلی همچون خبر جعلی دغدغه داشته باشیم.

اصغری تاکید کرد: در جامعه باید الگوهای موفق کوچک را توسعه و رسانه‌ای نمائیم.

وی در پایان با بیان اینکه فضای مجازی ما باید انسجام اجتماعی را افزایش دهد نه اینکه این فضا باعث دو قطبی شدن جامعه و اختلاف در جامعه شود، ادامه داد: ایجاد کمپین ملی مواجهه با خبر جعلی یکی از فعالیت‌هایی است که امسال به آن می‌پردازیم.

کد خبر 6088323

دیگر خبرها

  • مسئولان نسبت به ایمنی راه‌ها توجه بیشتری داشته باشند
  • رشته های دانشگاهی را به سمت نیازهای جامعه سوق دهیم
  • عجیب‌ترین رشته‌های دانشگاهی / از زامبی شناسی تا مدیریت دوشیدن شیرگاو
  • پرداخت ۲۲۰۰ میلیارد تومان از مطالبات مراکز دانشگاهی طرف قرارداد تامین‌اجتماعی
  • پرداخت ۲۲۰۰ میلیارد تومان از مطالبات مراکز دانشگاهی طرف قرارداد
  • جامعه‌شناسی محیط‌زیست
  • فضای مجازی باید باعث افزایش انسجام جامعه شود
  • نظم و انضباط اجتماعی بر پایه نظام آموزشی و تربیتی یک جامعه شکل می‌گیرد
  • عباس عبدی : درمورد زنان چند بار دست در حفره حجاب کردند و گزیده شدند، اما باز هم تکرار می‌کنند!
  • نق‌نق‌‌نویسی داستان اجتماعی نیست