Web Analytics Made Easy - Statcounter


رویداد۲۴ علیرضا کاظمی (معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش) در پاسخ به این سوال که چرا بُعد پرورش در آموزش و پروش مغفول مانده و کمتر به آن پرداخته می‌شود، گفت: این یکی از اشکالات وارده به نظام آموزشی کشور است که البته آموزش و پرورش هم در آن مقصر نیست.
وقتی کنکور به عنوان یک سد برای ارتقا مسیر شغلی و آموزشی دانش‌آموزان طراحی شد، نگاه دانش آموز از همان پایه اول ابتدایی به سد کنکور است تا از آن عبور کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

لذا تمام تمرکزش را برساحت تربیت علمی گذاشته است، از این رو نظام آموزشی ما تک ساحتی می‎شود. علی رغم اینکه طراحی‌های زیادی در کتاب‌ها، کلاس‌ها و مهارت‌ها انجام می‌شود، اما عملا تمرکز دانش آموز روی ساحت علمی بیشتر است.نتیجه این غفلت ناخواسته از دیگر ساحت‌‎ها، درگیری دانش آموز با آسیب‌های اجتماعی است و بنابراین اشکال اول از نظام آموزشی است.

معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش ادامه داد: اشکال دوم از ساختار خود آموزش و پرورش است. به عنوان مثال یک برنامه درسی تعیین شده که دانش آموز از 8 صبح تا دو بعد از ظهر به کلاس می‌رود و فقط به صورت دانش محوری پیش می‌رود. حتی این امکان وجود دارد که دروسی مثل ریاضی و قرآن به صورت مهارتی کار شود، اما این کار نمی‌کنیم و بیشتر روی ساحت دانشی متمرکز شده‌ایم. به همین دلیل است که دانش آموز، دانش و شناخت کافی دارد، اما مهارت کافی را ندارد. این مساله در همه درس‌ها مشهود است چون دروس تبدیل به یک مهارت و نهادینه نشده است.

کاظمی گفت: سیزده میلیون دانش‌آموز داریم، این تعداد دانش‌آموز والدین‌های متفاوتی دارند، نقش والدین و خانواده نیز در تربیت دانش آموزان بسیار حائز اهمیت است. از طرفی مدارس و امکانات مدارس هم مهم است مثلا دانش آموزی که در مدرسه‌اش به نمازخانه،‌ امام جماعت، مشاور، فضای مطلوب آموزشی و ورزشی و... دسترسی دارد با دانش آموزی که به هیچ کدام از این ها دسترسی ندارد تفاوت می‌کند. در واقع تمام فضای آن مربوط به کلاس درس می‌شود و برایش در نهایت خسته کننده خواهد بود.

وی ادامه داد: از نظر ما هیچ آسیبی در آموزش و پرورش نباید وجود داشته باشد؛ اما حقیقتا در مقایسه با کمبودها این آسیب‌ها خیلی زیاد نیست. طبیعتا ما باید برنامه‌ریزی کنیم تا آسیب‌های کمی هم که در مدارس وجود دارد، کاهش یابد.

کاظمی در پاسخ به این سوال که معاونت پرورشی چه برنامه‌هایی برای همتراز شدن با بُعد آموزشی آموزش و پرورش دارد، گفت: بُعد آموزشی یک بُعد از شش ساحت تربیتی است، اما آرزوی ما و سندتحول بنیادین این است که تعلیم و تربیت تمام ساحت‌ها را در بر بگیرد، ولی اینکه چقدر بتوانیم در برنامه‌ریزی‌ها موفق باشیم، نیازهست به اینکه یک سری ساختارها شکسته شود.

معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش اضافه کرد: همانطور که آقای بطحایی برای این ساختار شکنی‌ها در این مسیر حرکت می‌کند. مثلا یکی از کارهایش این است که آزمون‌ها را در دوره‌های مختلف تحصیلی حذف کند، اما ببینید که جامعه چقدر نسبت به آن مقاومت نشان می‌دهد. حالا اگر بخواهیم روند کلاس‌ها را هم تغییر دهیم مخالفت‌ها و مقاومت‌ها شدت می‌یابد. یا مثلا اگر بخواهیم مدارس متنوع را حذف کنیم، هر مدرسه‌ای را که بخواهیم حذف کنیم، یک سد ایجاد می‌شود.

کاظمی درباره تاثیرفضای مجازی در میزان آسیب‌های اجتماعی در مدارس توضیح داد: فضای مجازی تاثیر بسیار نامطلوبی در حوزه آسیب‌های اجتماعی در مدارس داشته و به افزایش آن کمک کرده است، همچنین موجب شده برخی از مهارت‌ها تنزل پیدا کند، زیرا دانش‌آموز زمانی که باید در مهارت‌ها صرف کند در فضای مجازی صرف می‌کند. محتوای فضای مجازی یک محتوای نامطلوب است و بسیاری از شایعه‌ها، دورغ‌ها و مسائل غیر اخلاقی در همین فضای مجازی نشر پیدا می‌کند که موجب می شود قبح بعضی از این مسائل شکسته شود.
وی با بیان برنامه‌هایی که معاونت پرورشی برای پیشگیری از آسیب‌ها در نظر دارد، گفت: برای این امر ما با اداره کل مراقبت و پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی همکاری می‌کنیم، زیرا آن‌ها برنامه‌هایی را در این زمینه طراحی و تدوین می‌کنند و ما هم به لحاظ اینکه نیروی انسانی و مشاورین را در اختیار داریم کمکشان می‌کنیم.

منبع: رویداد24

کلیدواژه: رویداد24 دانش آموزان علیرضا ابراهیمی معاون پرورشی و فرهنگی آموزش و پرورش آسیب اجتماعی مدارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rouydad24.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رویداد24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۳۰۵۹۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طرح شهاب آموزش و پرورش بعد از ۱۲ سال چه دستاوردی داشت؟ / استعدادیابی تنها روی کاغذ

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز، سردرگمی دانش‌آموزان بعد از فارغ‌التحصیلی یکی از چالش‌های مهم آموزش و پرورش است چراکه دانش‌آموزان نمی‌دانند در کدام زمینه استعداد دارند و هدایت تحصیلی به درستی در دوران تحصیل اتفاق نمی‌افتد و گاهی حتی شاهد انتخاب رشته‌های اشتباه هستیم.

بیشتر بخوانید  آمار بالای بازماندگی از تحصیل در نوجوانان / ۷۰ درصد در دهک یک تا پنج قرار دارند

برای حل این مشکل و شناسایی استعداد دانش‌آموزان از همان دوران ابتدایی طرحی در آموزش و پرورش پایه‌گذاری شد که هدف آن هدایت تحصیلی درست دانش‌آموزان بود.

طرح شهاب یا همان طرح «شناسایی وهدایت استعدادهای برتر» طرحی است که در بهمن ماه ۸۶ در راستای تحول بنیادین آموزش و پروش به تصویب هیئت امنای بنیاد ملی نخبگان رسید. پس از تصویب این طرح، اولین مرحله آن به صورت آزمایشی در سال تحصیلی ۹۲ – ۹۱ و در هفت استان برای ۷% دانش‌آموزان در پایه‌های چهارم و پنجم ابتدایی، دوم سوم راهنمایی و اول، دوم و سوم متوسطه اجرا شد.

یکی از اهداف اصلی اجرای طرح شهاب در مدارس، شناسایی حوزه‌های استعدادی دانش‌آموزان و هدایت آن‌ها به نحوی است که همه آن‌ها بتوانند در یک فرصت برابر و بدون قائل شدن امتیازات خاص مادی و تحصیلی به استعدادها و توانایی‌های خود توجه کنند و آن‌ها را رشد و پرورش دهند.

اما آیا بعد از ۱۲ سال این طرح توانسته هدف استعدادیابی را محقق کند؟ از یکی از معلمان پایه ابتدایی تهران پرسیدیم که واقعیت اجرای طرح در مدارس به چه شکل است و در پاسخ گفت: طرح شهاب در راستای استعدادیابی دانش‌آموزان و کمک به انتخاب رشته در مقاطع بعدی اجرا شد. حدودا ۱۲ سال است که این طرح اجرا می‌شود اما کاستی‌های بسیاری دارد. در این طرح معلم باید دانش‌آموزان را در هشت دسته هوشی مورد بررسی قرار دهد. هر کدام از این دسته‌ها ۱۰ بخش دارد که در مجموع ۸۰ بخش می‌شود. مثلا معلم باید بررسی کند که این دانش‌آموز استعداد موسیقی دارد یا خیر یا میزان هوش کلامی و غیره او را بسنجد.

معلم چطور در کلاس‌های ۴۸ نفره استعدادیابی کند؟ 

وی افزود: امروز به دلیل کمبود معلم و فضای آموزشی، کلاس‌های ما تراکم بالایی دارند و در مدرسه‌ای که من تدریس می‌کنم و واقع در منطقه ۱۶ تهران است، کلاس‌های درس بین ۳۵ تا ۴۸ دانش‌آموز دارند و چطور می‌توان چنین کار پیچیده‌ای را برای هر دانش‌آموز انجام داد؟ علاوه بر این حجم کتاب‌ها هم بسیار زیاد است و تعداد طرح‌هایی که آموزش و پرورش در حیطه وظایف معلم قرار داده، بسیار زیاد است. چطور می‌توان با چنین شرایطی انتظار کیفیت مطلوب در اجرای طرح داشت؟

این معلم توضیح داد: از جهتی این طرح برای اجرا شدن نیازمند جمع‌آوری اسناد بسیار است که با این حجم کاری که معلم دارد، انجام مطلوب آن دشوار است. من به عنوان معلم باید در طول سال ویژگی‌های رفتاری و عملکرد دانش‌آموز را بررسی کنم اما هم تعداد دانش‌آموزان زیاد است و هم من باید تلاش کنم که مطالب کتاب را تا پایان سال تحصیلی به طور کامل تدریس کنم که دیگر زمانی برای اجرای طرح شهاب باقی نمی‌ماند.

معلمان آموزش کافی ندیده‌اند

معلم دیگری موضوع آموزش‌های ناکافی را مطرح کرد و توضیح داد: یکی دیگر از کاستی‌های بزرگ این طرح، آموزش ناکافی برای معلمان است. در کلاس‌های آموزشی که برای معلمان گذاشتند، تنها مباحث تئوری مطرح شد و هیچ فعالیت کارگاهی و عملی نبود که معلم بداند چطور باید طرح را اجرا کند و تنها باید براساس تجربیات و آزمون و خطا پیش برود.

وی افزود: بخش مهمی از این طرح باید توسط مشاور مدرسه و معلم تربیتی انجام شود اما کمبود نیرو باعث شده که عملا مدارس معلم تربیتی یا پرورشی نداشته باشند. برای پر کردن خلا نبود مشاور در مدارس، برای تعدادی از معلمان کارگاه‌های چند روزه برگزار کرده‌اند تا به عنوان مشاور فعالیت کنند اما چه کسی می‌تواند تنها با چند کارگاه کار تخصصی یک مشاور را انجام دهد؟

بی‌توجهی به گزارش‌ها در مقطع متوسطه

این معلم معتقد است که هدف از طرح شهاب این بود که استعداد دانش‌آموزان کشف شود و در قالب گزارشی جامع به مقاطع بعدی ارسال شود اما بعد از اتمام دوره ابتدایی، در دوره متوسطه توجهی به این گزارش نمی‌شود و عملا اهداف طرح تحقق پیدا نمی‌کند. وی در این باره توضیح داد: نتیجه همین می‌شود که بعد از ۱۲ سال همچنان مشکل استعدادیابی و هدایت تحصیلی بر مبنای توانمندی‌های دانش‌آموزان چالش مهمی در آموزش و پرورش است. این پرونده باید در انتخاب رشته به دانش‌آموز کمک کند اما این اتفاق نمی‌افتد.

وی ادامه داد: علاوه بر این به دلیل کاستی‌های موجود معلمان ترجیح می‌دهند که امتیاز کامل هر بخش را به دانش‌آموز بدهند که در مقاطع بعدی دچار مشکل نشود چراکه مثلا وقتی خود من آموزش ندیده‌ام که چطور هوش موسیقیایی کودک را تشخیص بدهم، برای یک کودک امتیازی قرار بدهم که مانع تحصیل او در رشته هنر شود درحالی که شاید واقعا این فرد در حوزه هنر مستعد باشد. معلمان نمره می‌دهند که اگر در مقاطع بعدی ملاک انتخاب رشته این پرونده باشد، دانش‌آموز دچار مشکل نشود.

معلم ابتدایی عنوان کرد: هر سال زمان اجرای طرح را افزایش می‌دهند اما کمکی به اصل موضوع نمی‌کند. امسال هم با وجود اینکه در روزهای پایانی فروردین هستیم و معلمان هم طرح را اجرا کرده‌اند، هنوز فرم‌های مخصوص آن از اداره آموزش و پرورش به مدارس ارسال نشده که گزارش امسال را تکمیل کنند و عملا سرانجام طرح مشخص نیست.

به گزارش ایسکانیوز، اگرچه طرح شهاب هدف و محتوای خوبی دارد اما طرحی که در اجرا شکست بخورد، نمی‌تواند به اهدافش برسد. اگر استعدادیابی در دوره ابتدایی درست انجام نشود، رشته انتخابی در دوره متوسطه هم به درستی انتخاب نمی‌شود و این سردرگمی در زمان انتخاب رشته دانشگاهی هم ادامه خواهد داشت و عملا رشته این اتفاق تا ناکجا می‌رود و شاهد خیل فارغ‌التحصیلان دانشگاهی خواهیم بود که هنوز نمی‌دانند چه شغلی مناسب آن‌ها است. تعداد بالای دانش‌آموزان، حجم زیاد کتاب‌ها و آموزش‌های بی‌کیفیت و ناکافی معلمان از مهمترین نواقص اجرای طرح است.

انتهای پیام /

پرستو خلعتبری کد خبر: 1227314 برچسب‌ها وزارت آموزش و پرورش

دیگر خبرها

  • مهارت آموزی ۴ هزار نفر از آسیب دیدگان اجتماعی در خراسان جنوبی
  • شروع طرح ماهر هلال‌ احمر در مدارس استان مرکزی
  • مهارت آموزی ۴ هزار آسیب‌دیده اجتماعی در خراسان جنوبی
  • معاون آموزش ابتدایی آموزش و پرورش: مجوز راه‌اندازی مدارس سمپاد عشایری در سه استان صادر شد
  • آغاز طرح ملی مهارت آموزی رشته‌های ورزشی در مدارس شهرستان گناوه
  • اجرای طرح ماهر در مدارس استان مرکزی کلید خورد
  • ارائه آموزش‌های ایمنی و ترافیک به ۱۸۰ دانش‌آموز در نظرآباد
  • ارائه آموزش‌های ایمنی و ترافیک به ۱۸۰ دانش‌آموز نظر آبادی
  • طرح شهاب آموزش و پرورش بعد از ۱۲ سال چه دستاوردی داشت؟
  • طرح شهاب آموزش و پرورش بعد از ۱۲ سال چه دستاوردی داشت؟ / استعدادیابی تنها روی کاغذ