Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک استاد اقتصاد با بیان اینکه طی سال‌های اخیر افراد و نهادهای خاص جلوی تصویب قوانین مربوط به اخذ مالیات از فعالیت‌های سوداگرانه را گرفته‌اند؛ گفت: در شرایط فعلی این دسته با رانت اطلاعاتی و منابع عظیم مالی، سود خود را از بازار سکه، ارز، مسکن و خودرو کسب کرده و حال به سمت بورس رفته‌اند و اگر دولت و مجلس جلو آنان را نگیرد در مرحله بعد بازار مواد غذایی را ملتهب خواهند کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دکتر وحید شقاقی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: مشکل بزرگی که امروز در اقتصاد ایران به خصوص در حوزه سفته‌بازی وجود دارد و دامن اقتصاد ایران را گرفته است، نبود یک نظام مالیاتی درست است.

شقاقی خاطرنشان کرد: در همه جای دنیا به فعالیت‌های غیرمولد و سوداگرانه که برای اقتصاد مخرب است مالیات‌های بالا می‌بندند و به این وسیله حاشیه سود این نوع فعالیت‌ها را به میزانی کاهش می‌دهند که تمایل به فعالیت‌های رانتی و سوداگرانه کاهش یابد.

برخی طبقات خاص اجازه تصویب قوانین محدود کننده فعالیت‌های سوداگرانه را نداده‌اند

وی با بیان اینکه در اقتصاد ایران نیز این هدف بارها دنبال شده است تا جلو فعالیت‌های غیرمولد گرفته شود گفت: اما برخی طبقات خاص و مرفه با همه ابزارهایی که در اختیار داشته‌اند اجازه تصویب قوانین محدود کننده فعالیت‌های سوداگرانه را نداده‌اند و این باعث شده نظام مالیاتی ما یک نظام مالیاتی ناکارآمد باشد.

فعالیت‌های سوداگرانه در ایران سودی بالا و ریسکی پایین دارد

این استاد اقتصاد دانشگاه خوارزمی نمونه‌هایی از این قوانین مطرح شده را یادآور شد و افزود: طی سال‌های اخیر بارها بحث مالیات بر سود سپرده، مالیات بر خانه‌های خالی، مالیات بر مجموع ثروت و درآمد، مالیات بر عایدی سرمایه و پایه‌های مالیاتی مختلف دیگری مطرح شده اما متاسفانه اجازه تصویب و اجرا شدن آن داده نشده است. همین موضوع باعث شده تا فعالیت‌های سوداگرانه در ایران برعکس تولید که سود پایین و ریسک بالا دارد با سودی بالا و ریسکی پایین دنبال شود.

وی با بیان اینکه پشت صحنه همه این موانع، فساد و رانت است تصریح کرد: خریداری 380 هزار سکه توسط 50 نفر که اخیراً مطرح شده است نیز به همین موضوع باز می‌گردد چون اگر یک نظام مالیاتی کارآمد وجود داشت قطعاً اجازه چنین اتفاقی را نمی‌داد.

این استاد اقتصاد ادامه داد: وقتی مالیات بر سود، مالیات بر عایدی سرمایه و مالیات بر مجموع ثروت و درآمد خوب تنظیم شود، فعالیت‌های سوداگرانه سودآوری خاصی نخواهد داشت.

رانت و لابی تاثیر زیادی بر سیاستگذاری اقتصادی ما داشته است

وی اظهار کرد: این از ضعف سیاستگذاری ما ناشی شده، چون سیاستگذاری ما از رانت و لابی‌های طبقه خرده‌بورژوا متاثر شده است؛ این طبقه خرده بورژوا افراد زیادی را خریده است و اجازه نداده قوانین مورد نظر تصویب شود.

شقاقی ادامه داد: 16 سال است که قانون مالیات بر مجموع ثروت و درآمد در این کشور تصویب نمی‌شود؛ این موضوع از سال 81 مطرح شده اما به صورت پینگ پینگی بین دولت و مجلس پاس داده می‌شود.

چه کسانی اجازه ندادند مالیات بر خانه‌های خالی تصویب شود؟

وی افزود: چه کسانی اجازه ندادند مالیات بر خانه‌های خالی تصویب شود؟ چه کسانی از تصویب قانون مالیات بر سود سپرده جلوگیری کردند؟ چه کسانی اجازه ندادند مالیات بر واردات کالای مازاد لوکس تصویب شود؟ چه کسانی مانع معنی‌دار شدن مالیات بر کالاهای لوکس می‌شوند؟ چه کسانی اجازه نمی‌دهند مالیات بر ارزش افزوده تعمیم داده شود؟

شقاقی خاطرنشان کرد: پشت صحنه همه اینها یک گروه خاص و لابی‌های گسترده و مفسده کلان است که دولت‌ها و مجالس ما را در طول این سال‌ها از کار انداخته و بسیاری را وامدار خود کرده‌ است. مگر می‌شود 50 نفر در این شرایط 380 هزار سکه بخرند و طی مدتی کوتاه میلیاردها تومان بر ثروت خود اضافه کنند اما مفسده و لابی گسترده پشت آن وجود نداشته باشد.

هک سایت وزارت صنعت خنده‌دار است!

این استاد اقتصاد دانشگاه خوارزمی به موضوع واردات خودرو لوکس هم اشاره کرد و گفت: الان بحث خنده‌داری بین وزارت صنعت و سازمان بازرسی وجود دارد که گفته شده سامانه واردات خودرو هک شده است! در مجموع می‌توان گفت که رانت و مفسده همه ابزارهایی که می‌تواند از سوداگری جلوگیری کند را از کار انداخته است.

ورود به بورس در شرایط کنونی خطرناک است!

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود به وجود یک نابسامانی در بازار سرمایه اشاره کرد و افزود: در شرایط کنونی حجم انبوهی از نقدینگی از سوی موسسات مالی در حال سرازیر شدن به سمت بازار سرمایه است؛ این بار هیجانی، بازار سرمایه را به صورت حبابی افزایش می‌دهد و باعث می‌شود سودی کلان نصیب گروه‌ها و نهادهای خاص شود و با تثبیت وضعیت، ضرری هنگفت برای عموم مردم بر جای خواهد گذاشت.

شقاقی افزود: افراد و نهادهای خاص با اطلاع قبلی و با ابزار نقدینگی عظیم بازار بورس را به طور هیجانی ملتهب می‌کنند و به دنبال آن متاسفانه برخی کارشناسان اقتصادی هم آدرس اشتباه می‎دهند و مشابه سال 92 که نهادهایی خاص از بازار سرمایه ثروت‌های کلان و بادآورده به دست آوردند؛ عموم مردم که سرمایه خرد دارند متضرر می‌شوند.

وی ادامه داد: اینها با علم و اطلاع وارد بورس شده و حجم عظیم نقدینگی را به سمت خرید سهام شرکت‌های خاص می‌برند و با افزایش بار هیجانی به جهش بورس دامن می‌زنند و با تثبیت شرایط عموم مردم در این بین زمین می‌خورند.

80 درصد ثروت ایران در دست 5 درصد افراد است

این استاد اقتصاد دانشگاه خوارزمی با بیان اینکه این حجم عظیم نقدینگی که 70 تا 80 درصد سپرده‌های بانکی را شامل می‌شود در اختیار پنج درصد افراد جامعه است افزود: با این اوصاف می‌توان گفت که 80 درصد ثروت جامعه ما در اختیار پنج درصد جامعه است، بنابراین پول زیادی در اختیار عموم مردم نیست و به همین دلیل کمپین‌هایی مثل خرید نکردن نمی‌تواند به اوضاع سامان بخشید زیرا کسانی که بازار را به هم می‌ریزند هم اطلاعات دارند و هم منابع مالی عظیم در اختیارشان است.

شقاقی افزود: این گروه‌ها شامل برخی نهادهای مالی خاص، برخی بانک‌ها و برخی افراد ذی‌نفوذ خاص است که کاملاً قابل ردیابی هستند.

سال 91 برخی بانک‌ها و موسسات بازار ارز را ملتهب کردند

این استاد اقتصاد دانشگاه خوارزمی با بیان اینکه  سال 91 بازار ارز را برخی بانک‌های خاص و موسسات مالی و اعتباری خاص ملتهب کردند، خاطرنشان کرد: متاسفانه این گروه‌ها ابزار مالیات را از کار انداخته‌ و اجازه نداده‌اند از آن استفاده شود؛ وقتی مالیات بر عایدی سرمایه، مالیات بر سود، مالیات بر خانه‌های خالی،  مالیات بر واردات کالاهای لوکس و مالیات بر واردات خودرو بسته شود فعالیت‌های سوداگرانه مخرب اقتصاد سود کلان نخواهد داشت. بسیاری از این سوداگران علاوه بر ممانعت از تصویب این پایه‌های مالیاتی، فرار مالیاتی هم دارند.

شقاقی با بیان اینکه در اقتصاد ایران چیزی به عنوان مالیات بر مجموع ثروت وجود ندارد، گفت: چند روز پیش سخنگوی کمیسیون اقتصاد مجلس اعلام کرد که قوه مقننه به تازگی قصد دارد قانون مالیات بر عایدی سرمایه را در دستور تصویب قرار دهیم؛ سوال من این است که در این 40 سال کجا بوده‌اید که تازه قصد تصویب دارید.

سکه روی 2.5 میلیون تومان ثابت می‌شود/زالوهای اقتصادی به سمت بورس رفته‌اند

این استاد اقتصاد دانشگاه خوارزمی با بیان اینکه سکه در مرز همین دو و نیم میلیون تومان تثبیت خواهد شد افزود: سوداگران در این خلأ قانونی مالیات، سود خود را از دلار سپس سکه بعد خودرو و تا حدی مسکن کسب کردند و در این مرحله به سمت بورس رفته‌اند تا مانند زالو خون بازار سرمایه را بمکند.

وی ادامه داد: این افراد، نهادها و بانک‌های خاص منابع مالی عظیمی در اختیار دارند؛ برای اثبات آن می‌توان به جریان موسسات مالی اشاره کرد؛ زمانی که عنوان شد با 98 درصد سپرده‌گذاران موسسات مالی مشکل‌دار تسویه حساب شده و فقط دو درصد سپرده‌گذاران باقی مانده است مشخص شد سپرده 98 درصد افراد زیر 100 میلیون تومان بود اما میزان سپرده‌های آن 2 درصد به حدی است که نمی‌توان آن را تسویه کرد.

شقاقی افزود: نقدینگی مخربی که گاه از آن یاد می‌شود در دست 10 درصد افراد و نهادهای جامعه است، بنابراین به راحتی می‌توان ریشه‌یابی کرد که کدام افراد، موسسات و بانک‌ها بازار را اینگونه به هم می‌ریزند.

این استاد اقتصاد دانشگاه خوارزمی با اشاره به اخباری که در خصوص جهش در بورس اعلام می‌شود؛ ادامه داد: بورس هیچ جهش و رونقی نداشته است؛ این افزایش شاخص از سود بالای پتروشیمی و برخی صادرکنندگان غیرنفتی متاثر شده است؛ یک گروه هم با علم به این اتفاق سهام چنین شرکت‌هایی را خریده‌اند و همین شاخص را هیجانی را بالا برده است.

وی در تحلیل شرایط پیش روی بورس به وضعیت سال 92 اشاره کرد و گفت: در مرحله بعد مردم متاثر این هیجانات مشابه سال 92 وارد شده و ضرر می‌کنند؛ سال 92 در شرایط مشابه خیلی از افراد که با اطلاعات ضعیف‌تر وارد شدند پس از تثبیت بازار، سرمایه خود را از دست دادند، بنابراین مردم باید با آگاهی وارد بازار سرمایه شوند و دقت کنند که مشابه سال 92 که ثروت بسیاری از افراد از دستشان خارج شد دچار چنین ضرری نشوند.

وی  با بیان اینکه شرایط به وجود آمده نوعی تله توسط سوداگران است که از بازار ارز، سکه، مسکن و خودرو به بازار بورس مهاجرت کرده‌اند، گفت: اگر دولت نتواند در این مورد خوب اطلاع‌رسانی کند و نظام مالیاتی را بر این فعالیت‌ها سوار کند بخشی از ثروت مردم در بورس از دست می‌رود و البته این افراد بازارهای دیگر را به هم خواهند ریخت.

احتمال ایجاد التهاب در بازار مواد غذایی

این استاد اقتصاد دانشگاه خوارزمی با بیان اینکه باید از اتفاقات گذشته مانند سال 91 و 92 درس گرفت؛ افزود: در سال 92 وضعیت که مشابه شرایط کنونی بود در بورس آرام گرفت اما امسال براساس تحلیلی علمی احتمال حرکت این نقدینگی مخرب به سمت بازار مواد غذایی وجود دارد.

شقاقی ادامه داد: ریشه همه اینها همان افراد و نهادهای محدودی هستند که با جسارت هم اطلاعات را می‌خرند و هم نقدینگی عظیمی دارند و هم هیچ ابزار مالیاتی برای مسدود کردن راه آنها وجود ندارد.

وی اضافه کرد: مجلس  برای مقابله با این شرایط باید ابزارهای مالیاتی را سریعاً تصویب و دولت نیز آن را اجرا کند؛ از رانت اطلاعاتی تا حد امکان باید جلوگیری شود و سوم اینکه به نهادهای مالی صریحاً گوشزد شود که حق ندارند 95 درصد مردم جامعه را دستخوش سودآوری خود قرار دهند.

شقاقی در پایان مجدداً احتمال حرکت نقدینگی مخرب به سمت بازار مواد غذایی در صورت عدم به کارگیری ابزار مقابله را یادآور شد و گفت: در این وضعیت مواد غذایی گران می‌شود اما با مشکلاتی چون کمبود شدید کالا، فقدان کالاهای اساسی و خالی شدن فروشگاه‌ها مواجه نخواهیم شد.

گفت و گو از وحید صالحی، خبرنگار ایسنا
انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استخدام منطقه البرز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۳۱۴۲۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قیمت‌های جهانی مواد غذایی به کدام سو می‌رود؟

محققان پیش‌بینی کردند تورم جهانی قیمت مواد غذایی به آرامی ادامه یابد که به کمک عواملی از جمله کند شدن رشد اقتصادی چین، بهبود قیمت کودهای شیمیایی و کاهش انتظاری نرخ‌های بهره ایالات‌ متحده یک موهبت برای کشورهای متکی به واردات است.

به گزارش ایسنا، نتایج بررسی نشان داد که تأثیر ال‌نینو که در اواسط سال ۲۰۲۳ به وقوع پیوست، حداقل در نیمه اول سال ۲۰۲۴ در سراسر جهان احساس خواهد شد و عرضه برخی از کالاهای کشاورزی از جمله ذرت و سویا را تقویت کرد اما برخی دیگر مانند برنج و قهوه را کاهش داد. پیش‌بینی‌ها برای موضوعات اصلی بازارهای کشاورزی جهانی در سال ۲۰۲۴ شامل مواردی در ذیل است که به آن اشاره شده است.

کاهش تورم قیمت موادغذایی ادامه خواهد داشت.

ال نینو تأثیرات گسترده‌ای بر کشاورزی جهانی خواهد داشت.

ذخایر جهانی گندم پس از افت چند ساله دوباره افزایش خواهد یافت.

ذخایر جهانی ذرت و سویا افزایش خواهد یافت.

رشد اقتصادی کندتر چین بر کشاورزی در سراسر جهان تأثیر خواهد گذاشت.

قیمت کود نیتروژن در نیمه دوم به سطوح تاریخی کاهش می‌یابد.

کاهش تورم قیمت موادغذایی ادامه خواهد داشت.

نتایج نشان داد که کاهش فشارهای تورمی مواد غذایی سال ۲۰۲۳، در سال ۲۰۲۴ به ویژه در ایالات‌متحده ادامه یابد. با این حال، خطرات، از جمله تداوم ضعف ارز در اقتصادهای نوظهور، ال‌نینو و تأثیر آن بر چندین منطقه مهم در حال رشد و تداوم مورد انتظار اقدامات حمایتی تجاری باقی مانده است. افزایش عرضه برخی از کالاها از جمله ذرت، سویا و گندم به کاهش فشارهای تورمی در سال ۲۰۲۴ کمک خواهد کرد.

رشد اقتصادی نامطلوب در چین احتمالاً تقاضای این کشور برای واردات محصولات کشاورزی را کاهش می‌دهد و به مهار قیمت‌های جهانی کمک می‌کند. قیمت موادغذایی در ترکیه، در حال حاضر ۴۸۴ درصد نسبت به سال ۲۰۲۰ افزایش یافته است، اما این بسیار کمتر از سطحی است که در جولای گذشته، زمانی که قیمت ها ۵۶۶ درصد نسبت به سال ۲۰۲۰ افزایش یافت، مشاهده شد.

ال نینو تأثیرات گسترده‌ای بر کشاورزی جهانی خواهد داشت.

برخی از عمیق‌ترین تأثیرات بر کشاورزی سراسر جهان در سال ۲۰۲۴ از رویداد آب‌وهوایی ال‌نینو حاصل می‌شود که در نیمه دوم سال ۲۰۲۳ آغاز شد و جایگزین شرایط لانینا شد که در سه سال گذشته حاکم بود. دانشمندان آب‌وهوا پیش‌بینی می‌کنند که ال‌نینو حداقل در دوره آوریل تا ژوئن ۲۰۲۴ با ما خواهد بود.

ال نینو به آرژانتین کمک می‌کند تا از برداشت‌های نامناسب و خشکسالی سال ۲۰۲۳ با تولید بسیار بیشتر سویا، ذرت و گندم برای سال ۲۰۲۴ بهبود یابد. همانطور که نتایج نشان داد، چشم‌انداز گندم در ایالات‌متحده، در اوایل زمستان نسبت به سال‌های اخیر بسیار بهبود یافته است اما در جنوب شرقی آسیا، ال‌نینو بارندگی‌های نامنظم و افزایش خشکی را به همراه داشته است. این خطراتی را برای تولید محصولات زراعی در چندین کشور به همراه دارد که شامل کاهش بازده برنج و قهوه در هند، تایلند و ویتنام و روغن پالم در اندونزی شد.

چشم‌انداز متفاوت محصول در نتیجه ال‌نینو بر جریان تجارت جهانی تأثیر می‌گذارد. استرالیا، با تولید کمتر گندم در سال ۲۰۲۳ به دلیل ال‌نینو، احتمالا نقش کاهشی در تجارت جهانی گندم در بیشتر سال ۲۰۲۴ ایفا خواهد کرد.

ذخایر جهانی گندم پس از افت چند ساله دوباره افزایش خواهد یافت.

بر اساس مدل‌های پیش‌بینی مبتنی بر یادگیری ماشین، پس از چهار سال متوالی که در آن ذخایر، به استثنای چین، کاهش یافته است، عرضه گندم، در سال ۲۰۲۴ افزایش خواهد یافت. انتظار می‌رود شروع مطلوب برای کشت زمستانه گندم در ایالات‌متحده و روسیه، همراه با چشم انداز بهبود محصولاتی که در اواخر سال ۲۰۲۴ در آرژانتین و استرالیا کاشته شوند، باعث افزایش موجودی گندم در جهان شود.

ذخایر جهانی ذرت و سویا افزایش خواهد یافت.

 ذخایر جهانی ذرت و سویا، به استثنای چین، در بیشتر پنج سال گذشته کاهش یافته است. پیش‌بینی شده است که سال ۲۰۲۴ این روند را معکوس خواهد کرد زیرا تولید بالاتر در چندین کشور، تا حدی با کمک ال نینو، ذخایر ذرت و سویا را افزایش می‌دهد.

برزیل بزرگترین تولید کننده و صادرکننده سویا در جهان است و رکورد محصول آن در سال ۲۰۲۳ به جبران کاهش تولید در جاهای دیگر کمک کرد. بر اساس مدل پیش‌بینی عملکرد سویای برزیل گرو، تولید برزیل در سال ۲۰۲۴ همچنان قوی خواهد بود، هر چند سال به سال کاهش می‌یابد.

بر اساس مدل پیش‌بینی عملکرد سویای آرژانتین، در حال حاضر پیش‌بینی می‌شود که عملکرد سویای آرژانتین پس از محصول ناامیدکننده خشکسالی سال گذشته به شدت افزایش یابد. آرژانتین بزرگترین صادرکننده روغن سویا و کنجاله سویا در جهان است.

رشد اقتصادی کندتر چین بر کشاورزی در سراسر جهان تأثیر خواهد گذاشت.

کاهش پیش بینی شده در رشد اقتصادی چین در سال ۲۰۲۴ تأثیر گسترده ای بر صنایع کشاورزی در سراسر جهان خواهد داشت. چین بزرگترین خریدار کالاهای کشاورزی در جهان است.

گزارش سالانه سازمان همکاری و توسعه اقتصادی و سازمان خواربار و کشاورزی ملل‌متحد پیش‌بینی شده بود که تقاضای جهانی برای محصولات کشاورزی ۱۵ درصد رشد کند، در حالی که انتظار می‌رود رشد بهره‌وری کشاورزی اندکی سریع‌تر افزایش یابد و باعث شود قیمت کالاهای کشاورزی بر اساس تورم در سطح فعلی یا کمتر از آن باقی بماند.

در سراسر جهان، پیش‌بینی شده بود که استفاده از غلات برای غذا حدود ۱۵۰ میلیون تن در طول دوره چشم‌انداز تا ۲۰۲۳ افزایش یابد که به میزان ۱۳ درصد افزایش می‌یابد و برنج و گندم بخش عمده این گسترش را تشکیل می‌دهند. مهم‌ترین عامل پشت سر رشد پیش‌بینی شده در استفاده از موادغذایی از محصولات اصلی، رشد جمعیت است که انتظار می‌رود در کشورهای جنوب صحرای آفریقا و جنوب آسیا با بیشترین سرعت افزایش یابد.

این گزارش نشان می‌دهد که میزان مصرف شکر و روغن نباتی پیش‌بینی می‌شود که افزایش یابد که نشان‌دهنده گرایش مداوم به سمت غذاهای آماده و فرآوری‌شده است، به‌ویژه در بسیاری از کشورهای با درآمد کم و متوسط که به سرعت در حال شهرنشینی هستند. در همین حال، نگرانی در مورد سلامتی و تندرستی، احتمالاً بسیاری از کشورهای با درآمد بالاتر را به سمت مصرف کمتر گوشت قرمز و تغییر از روغن‌های گیاهی سوق می‌دهد.

علاوه بر این، پیش‌بینی می‌شود که تقاضا برای محصولات خوراک دام از رشد تولید دام در کشورهایی که بخش دامداری از سیستم‌های تولید سنتی به تجاری‌سازی شده در حال تغییر است، پیشی بگیرد، در حالی که انتظار می‌رود استفاده از کالاهای کشاورزی به عنوان خوراک برای تولید سوخت‌های زیستی عمدتاً در کشورهای در حال توسعه رشد کند. تجارت کالاهای کشاورزی و شیلات باید در دهه آینده حدود ۱.۳ درصد در سال افزایش یابد که کندتر از دهه گذشته (۳.۳ درصد میانگین) است، زیرا انتظار می‌رود رشد تقاضای واردات جهانی کند شود.

چشم انداز کشاورزی ۲۰۲۳ تا ۲۰۳۲

چشم‌انداز کشاورزی ۲۰۲۳ تا ۲۰۳۲ ارزیابی اجماع از چشم انداز ۱۰ ساله بازارهای کالاهای کشاورزی در سطوح ملی، منطقه‌ای و جهانی ارائه می‌دهد و به عنوان مرجعی برای تحلیل و برنامه ریزی سیاست‌های آینده نگر عمل می‌کند. افزایش اخیر قیمت نهاده‌های کشاورزی که طی دو سال گذشته تجربه شده است، نگرانی‌هایی را در مورد امنیت‌غذایی جهانی ایجاد کرده است.

چشم انداز امسال نشان می‌دهد که افزایش هزینه‌های کود می‌تواند منجر به افزایش قیمت مواد غذایی شود. پیش‌بینی می‌شود که مصرف جهانی غذا در دهه آینده ۱.۳ درصد در سال افزایش یابد که به دلیل کاهش پیش‌بینی‌شده در رشد جمعیت و درآمد سرانه، سرعت کمتری نسبت به دهه قبل دارد. چشم‌انداز امسال همچنین با استفاده از روش‌های محاسباتی برای برآورد تلفات و ضایعات موادغذایی، تخمین‌های بهبود یافته‌ای را برای مصرف موادغذایی ارائه می‌دهد.

کشاورزی تحت تأثیر چندین رویداد خارج از کنترل کشاورزان مانند بحران‌های آب وهوایی و ژئوپلیتیک است که همچنان بر کشاورزان فشار وارد می‌کند. اینها تأثیراتی بر بهره وری، تجارت، تقاضای مصرف‌کننده، قیمت‌ها و در نهایت بر درآمد کشاورزان دارد. قیمت‌های موادغذایی همچنان بالا باقی می‌مانند، که همراه با دورنمای پایین رشد اقتصادی، چشم‌انداز بهبود تقاضای مصرف‌کننده را محدود می‌کند.

سه سال گذشته برای کشاورزان، بازرگانان و تولیدکنندگان موادغذایی بسیار ناپایدار و چالش‌برانگیز بوده است. امواج پی در پی خشکسالی، بیماری و جنگ، قیمت کالاهای کشاورزی را به سطوح بی‌سابقه‌ای رساند. قبلاً چالش‌ها برای مصرف‌کنندگان پیش‌بینی شده بود زیرا شاهد کاهش تقاضای مصرف‌کننده در پاسخ به مقرون به صرفه بودن بودیم. فدرال رزرو آمریکا شرایط وام دهی را تشدید کرد، نرخ‌ها را افزایش داد و دلار را تقویت کرد، که در کنار کاهش روبل روسیه و یوان چین، قیمت کالاهایی مانند گندم و سویا را کاهش داد.

چشم‌انداز سال ۲۰۲۴ نشان‌دهنده کاهش تورم موادغذایی است. در واقع، در حالی که قیمت‌های کشاورزی به طور کلی در حال کاهش است، کالاهایی مانند شکر و کاکائو در بیشتر سال ۲۰۲۳ افزایش یافته‌اند و تا حدی به دلیل این واقعیت است که خشکی مرتبط با ال نینو در بیشتر مناطق جنوب شرقی آسیا، هند و استرالیا و بخش‌هایی از آفریقا وجود داشته است.

بر اساس اگریکالچر دایو، انتظار می‌رود تولیدکنندگان از فرصت‌های جدید در زمینه انرژی‌های تجدیدپذیر و کشاورزی احیا کننده استفاده کنند. پیشرفت‌ها در انرژی‌های تجدیدپذیر و کشاورزی هوشمند آب وهوا به افزایش بازده و سود دهی کشاورزان در سال ۲۰۲۴ پس از یک سال چالش برانگیز که با کاهش هزینه‌های تولید و کاهش تقاضای مصرف‌کننده مشخص شده است، کمک می‌کند.

رقابت برای گذار به انرژی پاک و ظهور کشاورزی احیاکننده فرصت‌های درآمدی جدیدی را برای کشاورزان باز می‌کند و کشاورزان می‌توانند با هوشمندتر شدن تجهیزات کشاورزی، از طریق کارآیی نیروی کار و نهاده‌ها حتی بیشتر پس‌انداز کنند. با این حال، عدم قطعیت‌ها ادامه دارد.  تغییرات آب وهوایی غیرقابل پیش‌بینی همچنان سلامت محصولات کشاورزی و دام را تهدید می‌کند.

کشورهای برتر تولیدکننده کشاورزی در سال ۲۰۲۳

کشاورزی که اغلب به عنوان ستون فقرات یک ملت از آن یاد می‌شود، نقشی اساسی در حفظ حیات بر روی زمین دارد. در سال ۲۰۲۳، چشم‌انداز کشاورزی جهانی به سرعت در حال تحول بود که به دلیل پیشرفت در فناوری، شیوه‌های پایدار و تقاضای روزافزون برای غذا، فیبر و سوخت هدایت می‌شود.

بخش کشاورزی کشورهای مختلف به طور مداوم در حال نوآوری و اتخاذ روش‌های جدید برای پاسخگویی به این خواسته‌هاست. در اینجا با در نظر گرفتن روش‌های مختلف کشاورزی از جمله کشاورزی ارگانیک، کشاورزی عمودی، کشاورزی هیدروپونیک و غیره، پنج کشور برتر تولیدکننده کشاورزی در جهان را برای سال ۲۰۲۳ بررسی می‌کند.

چین

دپارتمان کشاورزی در چین ماموریتی برای نوسازی و متحول‌کردن شیوه‌های کشاورزی داشته است. چین با جمعیتی بیش از ۱.۴ میلیارد نفر، نیاز قابل‌توجهی به تغذیه شهروندان خود دارد و برای دستیابی به این هدف، این کشور سرمایه‌گذاری هنگفتی را در بخش کشاورزی و کشاورزی پایدار انجام داده است. کشاورزی ارگانیک، کشاورزی عمودی و کشاورزی دقیق شتاب بیشتری به دست آورده‌اند و به موفقیت کشاورزی چین کمک کرده‌اند. وزارت کشاورزی و رفاه کشاورزان در پیشبرد این ابتکارات نقش بسزایی داشته است.

هند

هند با مناطق متنوع کشاورزی اقلیمی خود همچنان یک نیروی کشاورزی جهانی است. چشم‌انداز کشاورزی در هند از کشاورزی سنتی تا کشاورزی پیشرفته تجاری فوق العاده متنوع است. کشاورزی ارگانیک و شیوه‌های کشاورزی پایدار نیز از طریق سازمان هایی ارائه شده است.

ایالات‌متحده

ایالات متحده برای مدت طولانی پیشرو در کشاورزی تجاری و تجارت کشاورزی بوده است. این کشور با گستره وسیعی از زمین‌های قابل کشت، در تولید و مدیریت محصول برتر است. وزارت کشاورزی ایالات متحده آمریکا نقش مهمی در حمایت از کشاورزان آمریکایی ایفا می‌کند. ایالات‌متحده همچنین در خط مقدم کشاورزی دقیق قرار دارد و از فناوری و داده‌ها برای بهینه‌سازی شیوه های کشاورزی استفاده می‌کند.

برزیل

برزیل به عنوان یک نیروگاه در کشاورزی، به ویژه در تولید سویا، گوشت گاو و طیور ظاهر شده است. وزارت کشاورزی این کشور به طور فعال در ترویج شیوه‌های کشاورزی پایدار مشارکت داشته است. برزیل به دلیل کشاورزی تجاری گسترده و مدرن خود شناخته شده است که سهم قابل توجهی در تولید جهانی غذا دارد.

روسیه

بخش کشاورزی روسیه در سال‌های اخیر رشد چشمگیری داشته است. این کشور از خشکی وسیع و شرایط آب‌وهوایی مطلوب در برخی مناطق بهره می‌برد. کشاورزی روسیه شامل ترکیبی از شیوه‌های سنتی و مدرن است. وزارت کشاورزی توسعه زمین‌های کشاورزی و پذیرش فناوری‌های جدید را هدایت می‌کند.

بر اساس گزارش گرو اینتلیجنس،تولیدکنندگان برتر محصولات کشاورزی جهان در سال ۲۰۲۳، طیف وسیعی از روش‌های کشاورزی، از سنتی تا پیشرفته را در پیش گرفته‌اند. وزارتخانه ها و ادارات کشاورزی، همراه با سازمان‌هایی مانند فائو در ترویج شیوه‌های پایدار و تضمین امنیت غذایی نقش اساسی دارند. این کشورها به رهبری چین، هند، ایالات‌متحده، برزیل و روسیه در شکل‌دادن به چشم‌انداز کشاورزی جهانی و پاسخگویی به تقاضای روزافزون برای محصولات کشاورزی نقش اساسی دارند.

همان‌طور که به جلو می‌رویم، آینده کشاورزی امیدوارکننده به نظر می‌رسد با نوآوری‌هایی مانند کشاورزی عمودی، کشاورزی دقیق، و شیوه های کشاورزی احیاکننده که نقش مهمی در تضمین آینده غذایی ما دارند. اقتصاد چین به‌عنوان بزرگ‌ترین خریدار کالا در جهان، نقشی محوری در تعیین جهت آتی قیمت‌های کشاورزی ایفا می‌کند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • فناوری قدرت ساز و ثروت ساز است
  • ایران ۰.۳ درصد صادرات صنایع غذایی جهان را انجام می‌دهد
  • تحلیل روند بازار سهام ۱۸ اردیبهشت
  • ویتامین B روی عصبانیت چه اثری دارد؟
  • این مواد غذایی قند پنهان دارند
  • ۱۰ ماده غذایی که نباید با معده خالی بخورید
  • ۱۰ ماده غذایی که به شما در سفر به سوی کاهش وزن کمک می‌کنند
  • پیش‌شرط‌های مشارکت مردم در اقتصاد چیست؟
  • قیمت‌های جهانی مواد غذایی به کدام سو می‌رود؟
  • مزه دورکاری در اقتصاد آمریکا