Web Analytics Made Easy - Statcounter

تهران- ایرنا- دو مقاله از استادیار دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف در نشریات بین المللی ساینس و نیچر منتشر شد.

به گزارش روز شنبه گروه علمی ایرنا از دانشگاه صنعتی شریف، دکتر علی اسفندیار با همکاری گروهی از پژوهشگران بین المللی دانشگاه های انگلیس، اسپانیا و ژاپن موفق شد نتایج آزمایشات جدید از اندازه گیری ضریب دی الکتریک آب را در قالب مقاله ای با عنوان Anomalously low dielectric constant of confined water در مجله ساینس/ Science چاپ کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


بر اساس این گزارش، ضریب دی الکتریک یا گذردهی الکتریکی مواد معیاری از میزان درجه آزادی دوقطبی های الکتریکی یک ماده در پاسخ به میدان الکتریکی است. با قرار دادن یک ماده بین صفحات خازن، می توان به سادگی ضریب دی الکتریک مواد برای مثال آب را به دست آورد که برای آب در حالت معمولی حدود 80 اندازه گیری شده است.
اما مولکول های آب در فصل مشترک الکترولیت های آبی با الکترودها در خازن ها، راکتورها و باطری ها در صنعت از یک طرف و درون کانال ها و غشاهای سلولی، از لحاظ میزان درجه آزادی دوقطبی، با مولکول های آب معمولی تفاوت دارند. این تفاوت سازوکار بسیاری از واکنش ها و برهم کنش های مولکولی را تعیین می کند. بیش از نیم قرن مدل های نظری و محاسباتی تفاوت این دو حالت را پیش بینی کرده بودند اما اندازه گیری تجربی دقیق و مستقیمی از این مقدار متفاوت گزارش نشده بود. پژوهشگران این مقاله، با قرار دادن لایه های آب بین کانال هایی به ارتفاع کمتر از دو نانومتر تا کانال های چند صد نانومترو با استفاده از میکروسکوپ نیروی الکترواستاتیکی توانستند به صورت سیستماتیک ضریب دی الکتریک آب را در حالت محدود شده تا کمتر از 3 اندازه گیری کنند.
برهم کنش قوی مولکول های آب با سطح کانال در فصل مشترک باعث جهت گیری متفاوت و مقید آنها می شود که در توافق با پیش بینی های انجام شده، مولکول های آب به میدان الکتریکی پاسخ ضعبف تری نشان بدهند. این یافته ضمن ارائه رهیافت جدیدی برای اندازه گیری ضریب دی الکتریک مواد، می تواند جزئیات ناشناخته بیشتری از برهم کنش های مولکولی در فصل مشترک مواد آشکار سازد.
مجله ساینس با قدمت بیش از صد سال از معتبرترین مجلات علمی دنیاست که تعداد مقالات چاپ شده در آن، معیار مهمی در رتبه بندی دانشگاه های جهان به شمار می آید و ضریب تاثیر 34 دارد. این پژوهش، اولین مقاله در حوزه تجربی از ایران در این مجله معتبر است که توسط عضو هیئت علمی دانشگاه شریف به چاپ رسیده است.
همچنین این استادیار دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف با همکاری گروه تحقیقاتی بین المللی موفق به چاپ مقاله ای با عنوان «ترابرد مولکولی بالستیک از کانال های دوبعدی» در مجله نیچر شده است.
وی با همکاری تیم پژوهشی پروفسور آندره گایم، برنده جایزه نوبل 2010 فیزیک از دانشگاه منچستر انگلستان، توانسته در مقاله دیگری نتایج مشاهدات جدید خود درباره ترابرد بالستیک مولکولی با عنوان Ballistic molecular transport through two-dimensional channels در مجله نیچر Nature چاپ کند.
بر اساس این گزارش، در دهه های اخیر، عبور مولکول های گاز از کانال ها و غشاهای نانومتری کاربردهای وسیعی در حوزه های مختلف فناوری پیدا کرده است. در این ترابرد برهم کنش مولکول ها با دیواره ها بیش از برهم کنش های بین مولکولی است؛ زیرا طول پیمایش آزاد مولکول های گاز با ابعاد کانال هم اندازه می شود.
محققان این مقاله، از روش جدیدی برای ساخت کانال های دوبعدی با ارتفاع در حد یک تا دو نانومتر استفاده کردند که دیواره های کانال از انواع مختلفی با زبری متفاوت ساخته شده بود. مشاهدات تجربی از میزان ترابرد گاز از درون این کانال ها، نشان داد وقتی دیواره های کانال در حد اتمی مسطح باشند (همانند سطح گرافیت)، میزان شار عبوری 100 مرتبه بیشتر از مقداری است که نظریه نادسن پیش بینی می کند. این پدیده که برای اولین بار گزارش می شود در اثر برخوردهای آینه ای مولکولی و بدون اتلاف انرژی از دیواره ها ناشی می شود. این نوع از ترابرد که به ترابرد بالستیک موسوم است، پیش تر فقط برای الکترون ها از کانال های کوانتومی مشاهده شده بود. این میزان افزایش در شار عبوری گازها توسط شبیه سازی های دینامیک مولکولی رایج قابل توجیه نیستند.
در این پژوهش از طریق تحلیل نتایج آزمایش برای ایزوتوپ های هیدروژن و دوتریوم، نشان داده شد که رابطه معناداری بین طول موج دو روی مولکول ها و میزان زبری دیواره کانال وجود دارد.
انتشارات نیچر شامل خانواده ای وزین از مجلات در حوزه های محتلف علمی است که قدیمی ترین و معتبرترین آنها مجله نیچر با ضریب تاثیر بیش از 40 است.
مقاله مذکور از عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف، اولین مقاله پژوهشی چاپ شده در حوزه غیرپزشکی از ایران در این مجله است.
علمی**9157*2017

منبع: ایرنا

کلیدواژه: علمي آموزشي علم و فناوري ايران دانشگاه شريف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۳۲۰۳۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دانشگاه شریف به دنبال راه اندازی انستیتو از دانشگاه سازمان ملل است

تین نیوز

عضو هیئت علمی دانشگاه شریف گفت: مؤسسه آموزش و تحقیقات سازمان ملل متحد برای کمک به کشورهای در حال توسعه راه اندازی شد و بدنه سازمان ملل از نظرات کارشناسی این نهاد آموزشی در تصمیمات خود استفاده می کند. علاوه بر دفاتر مرکزی، این دانشگاه ۱۴ انستیتو دارد که گرفتن مجوز برای این واحد آموزشی نیازمند پیش شرط هایی است. دانشگاه شریف به دنبال کسب مجوز برای راه اندازی انستیتو به منظور بررسی تغییرات اقلیمی است.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، مجید عباسپور عضو هیئت علمی دانشکده مکانیک دانشگاه صنعتی شریف با اشاره به نحوه برگزاری اولین دوره کنفرانس بین المللی تاب آوری انرژی و پایداری اظهار کرد: با وجود تنش های فراوانی منطقه ای و احتمال درگیری میان ایران و رژیم صهیونیستی، توانستیم با دعوت از اساتید دانشگاهی از ۱۰ کشور، نخستین کنفرانس بین المللی و تاب آوری انرژی و پایداری را در دانشگاه شریف برگزار کنیم.

عباسپور بیان کرد: در اجلاس سال گذشته دبی که در سطوح بالای مدیران اجرایی برگزار شد، بحث هایی در خصوص نحوه عبور از سوخت های فسیلی مطرح شد، برای رسیدن به این مرحله یک دوره گذار تعریف شده است.

وی با اشاره به تاسیس صندوق برای تامین منابع مالی در خصوص بحث انتقال فناوری در این حوزه، عنوان کرد: کشورهای پیشرفته موظف شدند که کشورهای در حال توسعه را در خصوص کاهش مصرف سوخت فسیلی کمک کنند و کشورهای پیشرفته نیز از محل این صرفه جویی انرژی منتفع خواهند شد.

عباسپور ادامه داد: در این کنفرانس بررسی آثار و نتایج بحث تغییرات اقلیمی با همفکری در میان کشورهای منطقه نیز مطرح شد، همکاری در این سطح باعث اثرگذاری اقدامات خواهد شد.

این استاد دانشگاه بیان کرد: هم زبانی در خصوص یک پدیده در معادلات جهانی باعث توجه بیشتر به موضوع و امکان استفاده از نظرات اساتید متخصص در این بخش خواهد شد.

وی افزود: مؤسسه آموزش و تحقیقات سازمان ملل متحد برای کمک های به کشورهای در حال توسعه راه اندازی شد و بدنه سازمان ملل از نظرات کارشناسی این نهاد آموزشی در تصمیمات خود استفاده می کند. علاوه بر دفاتر مرکزی، این دانشگاه ۱۴ انستیتو دارد که گرفتن مجوز برای این واحد آموزشی نیازمند پیش شرط هایی است.

عباسپور عنوان کرد: در این انستیتوهای مسائل به صورت تخصصی مورد بررسی قرار می گیرد؛ اما در خصوص وضعیت تغییرات اقلیمی هنوز بحثی مطرح نشده، پیشنهاد دادیم که ما به عنوان یکی از انستیتوها مسئله تغییرات اقلیمی را به عنوان یک نهاد مجمع مورد بررسی قرار دهیم.

وی افزود: برای دریافت مجوز به منظور راه اندازی انیستیو نیازمند ظرفیت انسانی و اساتید متخصص و صاحب نظر است، بحث های مربوط به تبادل اطلاعات میان دانشگاه های کشور نیز در راستای همین موضوع بوده است.

به گفته وی، برخی از هلدینگ های فعال در حوزه آمادگی خود را برای حمایت از این پروژه را اعلام کردند و بحث حمایت های علمی از سوی سایر دانشگاه ها دیگر می تواند به عنوان پشتوانه این درخواست باشد.

عباسپور بیان کرد: رایزنی های مناسبی با وزارت خارجه و کمیسیون انرژی مجلس و مرکز تحول و پیشرفت  ریاست جمهوری در این خصوص صورت گرفته است و حمایت های این نهادها می تواند نقش مهمی در تسریع دریافت مجوزهای لازم برای راه اندازی انستیو باشد.

این استاد دانشگاهی با اشاره به نقش سازمان های منطقه ای عنوان کرد: سازمان های مانند اکو ظرفیت فراوانی برای گسترش همکاری میان دانشگاه های ایران و منطقه وجود دارد، در همیت راستا تبادل اساتید میان دانشگاه های ایران و  و ۲ دانشگاه از کشور چین آغاز شد.

وی افزود: از دیگر اهداف این کنفرانس کم رنگ کردن تحریم ها، بررسی وضعیت انرژی و تکنولوژی های مربوط به آن بوده است، در این جلسات استفاده از انرژی هایی مانند انرژی هسته ای مورد بحث قرار گرفت که می تواند با پشتوانه علمی مانع از بهانه تراشی های برخی از کشورهای غربی در خصوص ایران شود.

عباسپور ادامه داد: توصیه های یونسکو از دیگر مباحث و پروپوزال های مطرح شده در این کنفرانس بوده است، که در این خصوص تدوین موضوعات مورد بررسی قرار گرفت.

وی با بیان اینکه مقالات فراوانی به این کنفرانس ارسال شد، عنوان کرد: مقرر شد این کنفرانس هر دو سال یکبار به میزبانی دانشگاه های منطقه برگزار شود.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • برگزاری جشنواره تیتر دانشجویی کشور در مشهد
  • آغاز به‌کار جشنواره تیتر دانشجویی کشور در مشهد
  • قرآن همه چیز ماست
  • تلاش بی وقفه برای توسعه و ترویج دانش در حوزه وب پژوهی
  • حضور دانشگاه بوعلی سینا در رتبه‌بندی نیچر ایندکس ۲۰۲۴
  • ایرانول با دانشگاه شریف هم پیمان شد
  • محدودیت تردد در دانشگاه شریف در روزهای کنکور
  • تردد در دانشگاه شریف محدود می‌شود
  • دانشگاه شریف به دنبال راه اندازی انستیتو از دانشگاه سازمان ملل است
  • زلفی گل: دانشگاه هیچ کسی را بیخود اخراج نمی‌کند