Web Analytics Made Easy - Statcounter

بناهای مجموعه جهانی تخت جمشید و پاسارگاد در طول دوره‌های مختلف در خطر تهدیدات طبیعی و انسانی قرار گرفته و پدیده‌هایی نظیر «گلسنگ» نیز یکی از عواملی است که نقوش این بناهای جهانی را با خطر رو به رو کرده است. پریساسادات عظیمی روزنامه نگار

ایران آنلاین / اهمیت تخت جمشید و پاسارگاد به نقش و نگارهای آنهاست و اگر این کتیبه‌ها از بین بروند دیگر ابهتی ندارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در واقع این دو مجموعه میراث جهانی با این نقش و نگارها مفهوم پیدا می‌کنند.

به‌گفته کارشناسان، وضعیت رشد و گستردگی گلسنگ‌های این مجموعه‌ها نگران‌کننده به نظر نمی‌رسد. سرعت رشد این موجودات بسیار اندک است، اما با این همه بسیاری از گونه‌های این گیاه حتی هنگامی که روی بدنه‌ای از سرسخت‌ترین جنس سنگ هم رشد کنند، با انجام یکسری فعل و انفعالات رشد، موجب شکسته شدن بافت‌های سنگ و تبدیل آن به خاک می‌شوند؛ در نتیجه برای این موجودات مخرب فرقی نمی‌کند که سنگی که تخریب می‌کنند سنگ‌های باستانی بازمانده از تاریخ یک ملت باشد یا سنگی بی‌مصرف در دل یک کوه.
در ارتباط با افزایش رشد گلسنگ‌ها بی‌تفاوت نبودیم
با این حال، «حمید فدایی»، مدیر پایگاه میراث جهانی پاسارگاد در گفت‌و‌گو با «ایران» با بیان اینکه در ارتباط با افزایش رشد گلسنگ‌ها بی‌تفاوت نبودیم و تنها علت توسعه گستردگی آنها شناسایی نشدن نوع‌شان تاکنون بوده، افزود: در یک دهه گذشته مطالعاتی روی نمونه‌های گلسنگ‌ها داشتیم و در واقع از همان زمان اقدام به پاکسازی آنها نیز کردیم، اما چون این اقدام علمی و مکانیزه نبوده این موجودات به مرور دوباره رشد کردند واین اتفاق موجب پراکنش و گستردگی آنها شده است.
پاکسازی لیزری گلسنگ‌ها
وی ضمن یادآوری اینکه طی سال‌های 84-83 نخستین بررسی‌ها روی گونه‌های گلسنگ‌ها انجام شد و از آن زمان نیز پاکسازی‌ها اتفاق افتاده، از پاکسازی لیزری گلسنگ‌ها خبر داد و اظهار داشت: در حال حاضر بین پژوهشگاه‌های میراث فرهنگی و انرژی اتمی کشور قرارداد همکاری در قالب تفاهمنامه در حال شکل‌گیری است تا پاکسازی گلسنگ‌ها از طریق لیزر انجام شود. به احتمال قوی طی یک تا 2 ماه آینده این اتفاق خواهد افتاد البته امیدواریم تأمین اعتبار این مرحله نیز بزودی محقق شود.
تهیه اطلسی برای شناسایی گلسنگ‌ها
فدایی با بیان اینکه درصدد هستیم 2 مرکز پایش برای شناسایی و مطالعه گلسنگ‌ها در 2 مجموعه تاریخی تخت جمشید و پاسارگاد را به‌طور مجزا راه‌اندازی کنیم، خاطرنشان کرد: از یک دهه گذشته مطالعه روی گلسنگ‌ها را در دستور کار داشتیم و تاکنون هم ادامه داده‌ایم و درحال تکمیل آنها هستیم تا اطلسی برای شناسایی و پراکندگی تمام گونه‌های مختلف گلسنگ‌ها تهیه کنیم. امیدواریم طی توافقی که با مشاور این طرح داشتیم این اطلس بزودی آماده شود. ضمن اینکه برای تهیه این اطلس از متخصصان داخلی و همچنین متخصصانی از کشور اسپانیا نیز استفاده کرده‌ایم.
تأثیرعوامل اقلیمی و محیطی
مدیر پایگاه میراث جهانی پاسارگاد درخصوص چگونگی رشد گلسنگ‌ها، گفت: گلسنگ‌ها ازهمزیستی باکتری‌ها و قارچ‌ها روی سطوح سنگی و آجری به وجود می‌آیند و در درازمدت فرسایش سنگی را به وجود می‌آورند. به‌طورحتم عوامل اقلیمی نیز در شکل‌گیری رشد این گلسنگ‌ها مؤثر بوده است. آنقدر که عوامل محیطی بر فرسایش آثار سنگی تخت‌جمشید و پاسارگاد تأثیر گذارند، گلسنگ‌ها تأثیر‌گذار نیستند.
گلسنگ‌های کم خطر
وی با اشاره به اینکه گلسنگ‌ها گونه‌های مختلف دارند، خاطرنشان کرد: برخی از این موجودات(گلسنگ‌ها) کم خطر و برخی نیز پرخطرند. خوشبختانه گلسنگ‌های تخت جمشید و پاسارگاد از گونه‌های کم خطرهستند و طی چند هزار سال موجب تخریب سطوح سنگی آن هم در حد میکرون می‌شوند و خیلی کند، رشد می‌کنند. در مجموع باید گفت که وضعیت گلسنگ‌های این 2 مجموعه تاریخی بغرنج و حاد نیست.
رشد بیشتر گلسنگ‌ها در تخت جمشید
به‌گفته مدیر پایگاه میراث جهانی پاسارگاد در چند سال اخیر رشد گلسنگ‌ها در مجموعه تاریخی تخت جمشید که مجموعه‌ای سنگی از آثار هخامنشیان است، بیشتر دیده شده است. در مجموعه تاریخی پاسارگاد هم چون آثار سنگی محدودتر است گستردگی گلسنگ‌ها نیز کمتر مشاهده می‌شود، اما به لحاظ آسیب در یک سطح قرار دارند‌.

آن گونه که در شناسنامه علمی گلسنگ‌ها آمده است، این گیاهان ریز نقشِ متشکل از قارچ و باکتری آنچنان سخت جان هستند که در زیستگاه‌هایی به‌ مراتب گرم‌تر از تابستان و سردتر از زمستان فارس مانند کویرهای خشک و سوزان و تا دمایی فراتر از 80 درجه سانتیگراد و سرمای خشک و منفی 70درجه قطب جنوب نیز براحتی جان سالم به در می‌برند؛ پس بیهوده است، اگر بر این تصور باشیم که گلسنگ‌ها به‌ خودی خود یا بزودی دست از سر مجموعه کاخ‌های هخامنشی برخواهند داشت‌.

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۳۳۱۲۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سند مالکیت مجموعه جهانی «تخت جمشید» فردا رونمایی می‌شود

مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس گفت: طی مراسمی که به مناسبت روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی برگزار می‌شود، سند مالکیت مجموعه جهانی تخت جمشید رونمایی خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از فارس و به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی استان، محمد ثابت‌اقلیدی امروز_ چهارشنبه بیست‌ونهم فروردین_ با بیان اینکه فردا، سی‌ام فروردین روز بناها و محوطه‌های تاریخی جهانی نام‌گذاری شده است، اظهار کرد: هدف از نام‌گذاری و گرامیداشت این روز، تشویق افراد و جوامع محلی به آگاهی‌افزایی درباره اهمیت میراث فرهنگی در زندگی، هویت و اجتماع آن‌ها است.

وی افزود: طبق برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده روزهای سی‌ام و سی‌ویکم فروردین برنامه‌های بزرگداشت این روز جهانی در سطح استان برگزار می‌شود.

مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس خاطر نشان کرد: در روز پنجشنبه بازدید از تمام اماکن و بناهای تاریخی و محوطه‌های جهانی استان فارس برای عموم علاقه‌مندان رایگان است.

ثابت‌اقلیدی با اشاره به اینکه برنامه بزرگداشت روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی فارس فردا در مجموعه جهانی تخت‌جمشید برگزار خواهد شد، تصریح کرد: در این برنامه نشست بین‌المللی تخصصی، تقدیر از پیشکسوتان، استادکاران، کنشگران و افراد مؤثر در تحقق مسئولیت اجتماعی و مدیران دولتی و همچنین مراسم رونمایی از سند مالکیت مجموعه جهانی تخت جمشید برگزار می‌شود.

وی ادامه داد: محور اصلی نشست‌های تخصصی این برنامه شامل آمادگی، واکنش و بازیابی بناها و محوطه‌های تاریخی در برابر بلایا و حوادث به‌ویژه بحران فرونشست در محوطه‌های باستانی استان است.

مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس در رابطه با سند مالکیت تخت جمشید، اظهار کرد: در راستای تثبیت و صدور اسناد مالکیت اماکن تاریخی و میراث فرهنگی استان و با همکاری اداره ثبت‌اسناد و املاک این استان، سند مالکیت مجموعه میراث جهانی تخت جمشید به نام میراث فرهنگی صادر شده است.

ثابت‌اقلیدی همچنین افزود: در روز پنجشنبه هم‌زمان با روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی نیز پنل تخصصی تزئینات آجری در بناهای تاریخی شیراز نیز در مجموعه فرهنگی تاریخی سعدی برگزار می‌شود.

وی با بیان اینکه پنل تخصصی با همکاری انجمن صنفی مرمتگران آثار تاریخی استان فارس برگزار می‌شود، تصریح کرد: در این برنامه اساتید حوزه مرمت در قالب سخنرانی به مباحث تخصصی حوزه میراث فرهنگی شامل اصطلاحات و شناخت انواع تزئینات آجری، نحوه اجرای تزئینات آجری، دانش بومی در علم مدرن، کوره‌های آجرپزی در شیراز و اساتید سنتی آجر تراش ابزارها و نحوه انتقال هنر آجرکاری می‌پردازند.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس ادامه داد: با برنامه‌ریزی‌های انجام شده نیز گردهمایی ۳۰۰ نفر همیاران دانش‌آموزی میراث فرهنگی استان با همکاری اداره کل آموزش و پرورش استان در مجموعه فرهنگی و تاریخی ارگ کریم‌خانی برگزار می‌شود.

ثابت‌اقلیدی همچنین با اشاره به اجرای تورهای تخصصی بازدید از اماکن و بناهای تاریخی سراسر استان اضافه کرد: طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده شنبه هفته آینده نیز با همکاری انجمن دوستداران میراث فرهنگی و گردشگری استان فارس نقشه قدیمی بافت تاریخی شیراز رونمایی می‌شود.

کد خبر 745451

دیگر خبرها

  • موزه تخصصی تخت جمشید توسعه می‌یابد
  • سند مالکیت تخت جمشید رونمایی شد
  • فارس اصلی‌ترین کانون تمدنی ایران فرهنگی است
  • رونمایی از سند مالکیت مجموعه جهانی تخت جمشید
  • استان فارس اصلی‌ترین کانون تمدنی ایران فرهنگی است
  • رونمایی از سند مجموعه جهانی تخت جمشید
  • ‌سند مالکیت مجموعه جهانی تخت جمشید فردا رونمایی می‌شود
  • سند مالکیت تخت‌جمشید در روز جهانی بناهای تاریخی رونمایی می‌شود
  • سند مالکیت مجموعه جهانی «تخت جمشید» رونمایی می‌شود
  • سند مالکیت مجموعه جهانی «تخت جمشید» فردا رونمایی می‌شود