Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-20@00:10:05 GMT

جایگاه زن و مرد در جامعه

تاریخ انتشار: ۳ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۳۳۲۰۸۳

جایگاه زن و مرد در جامعه

تهران- ایرنا- اشتغال زنان در جامعه امروزی یک امر اجتناب ناپذیر است. در توسعه ‌ای که در جوامع کوچک و بزرگ عصر ما رقم خورده است به نحوی مبحث اشتغال رویکرد متفاوتی پیدا کرده است.

روزنامه روزان در یادداشتی که به قلم یعقوب موسوی جامعه شناس نگاشته شد، آورده است: البته زنان در گذشته یک نیروی مولد و شاغل نیز محسوب می‌شده اند اما در حاشیه بوده اند و اشتغال آنها کمتر در جامعه موثر بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



در آن زمان نیز غالب نیروی کار مردان بودند، امروزه نیز با تمام این گفته‌ ها باز هم نیروی غالب کار مردان هستند. همه کشورهای جان این مسئله نو را تجربه کرده اند. ما در یک گذار تاریخی هستیم. جامعه جهانی نیز در یک گذار تاریخی است. 150 سال است که جهان این امر را تجربه کرده است. قطعا اشتغال همزمان زن و مرد تاثیراتی بر ساحت زندگی جوامع و خانواده‌ها خواهد داشت. تبعات این امر در روابط اجتماعی و ارتباط گیری افراد خانواده و اعضای جامعه به وضوح دیده می‌شود.

البته اشتغال زنان در سامان دهی سازمان اجتماعی جامعه بسیار موثر است و تبعات خوبی دارد اما معضلاتی را نیز به‌وجود آورده است. زن در عرصه اجتماع به کارهایی روی می‌آورد که متناسب با ذات و روحیه او نیست و فراتر از آن چیزی است که ماهیت زن برای آن ساخته شده است.

قطعا قواعد اجتماعی، عقل سلیم و اقتضائات تداوم پایدار زندگی بر این است که توازن بین زن و مرد در خانواده و جامعه حفظ شود. عدم تعادل بین جایگاه زن و مرد در جامعه قطعا معضلاتی را ایجاد خواهد کرد. محروم کردن زنان از اشتغال امروزه در عرصه اجتماعی پذیرفتنی نیست. هیچ قشری محدود کردن زنان در خانواده را نمی‌پذیرد.

اشتغال زنان تعادل و توازن در خانواده را از بین نمی‌برد و به انزوا راندن و به حاشیه بردن زنان راهکار این عرصه نیست. اگر با روایت زنان جامعه به مسئله نگاه کنیم، توازن به سود مردان است. اگر در چشم اندازی، زنان به یک اشباع اقتصادی برسند ممکن است این توازن به هم بخورد و تبعات منفی برای خانواده داشته باشد.

این مسئله‌ای است که جامعه مدرن در حال تجربه آن است و کشورهای اروپایی همچون دانمارک با افزایش وزیران و نماینده‌های زن توازن را به سمت زنان سوق داده اند. به نظر من این نیز ما را دچار تعارض خواهد کرد. این باعث می‌شود تضاد نقش‌ها در جامعه رقم بخورد. برای زنان به‌صورت خدادادی یک اشتغال طبیعی برای آنها تعریف شده است. حذف کردن نقش مادر از زنان امکان‌پذیر نیست.

در جامعه ما مادر بودن یک نقش پذیرفته است و کمتر مادری قبول می‌کند پس از تولد فرزندش او را به جایی دیگر بسپارد تا او را بزرگ کنند. زنان به گونه‌ای خلق نشده‌اند که دست به کارهای اقتصادی سنگین بزنند اما اگر این کار را انجام دهند نامعقول نیست اما باید به گونه‌ای باشد که شغل اول خود را مادری بدانند.

اگر این اتفاق بیفتد توازن در خانواده هیچ‌وقت به هم نخواهد خورد و جایگاه زن و مرد در خانواده همچون گذشته حفظ خواهد شد. باید مراقب باشیم که اشتغال زنان به مرحله‌ای نرسد که با کمبود شغل برای مردان رو به رو شویم. این امر به مراتب خطرناک‌تر است و می‌تواند تبعات بدتری برای خانواده‌ها و جامعه داشته باشد.

باید جامعه ساز و کاری ایجاد کند تا زنان مستعد مشغول به کار شوند و از زنانی استفاده شود که لطمه‌ای به شغل مادری آنها وارد نمی‌شود. اگر مسیر افراطی در پیش گرفته شود، توازن خانواده به هم خواهد ریخت و تبعات خوبی نخواهد داشت.
متاسفانه شاهد هستیم افرادی که تمایل دارند به تنهایی زندگی کنند رو به افزایش است و طبق همین تکثری که گفتم به‌زودی انواع دیگری از خود را تولید می‌کند.

آنچه که واضح است این مسائل برای زیست آینده جامعه ما مفید نیست اما اینکه دقیقا چه تبعاتی بر جای می‌گذارد و آیا سبب تنها‌تر شدن انسان می‌شود، قابل پیش بینی نیست.

*منبع: روزنامه روزان،1397،4،3
**گروه اطلاع رسانی**9117**9131

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي روزان اشتغال زنان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۳۳۲۰۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

منظور از تاب‌آوری زنانه چیست؟

زنان، قلب تپنده خانواده‌اند و همیشه علاوه بر پرورش توانایی‌های خود، وظیفه و مسئولیت مراقبت و محافظت از اعضای خانواده را نیز به عهده داشته و روحیات، منش و ذهنیات آنان تأثیرگذاری مستقیمی بر همسر و فرزندان دارد. در واقع، پیشرفت و توسعه هر خانواده و اجتماعی در ارتباط مستقیم با اقتدار و توانایی زنان آن جامعه است. بر این اساس مولفه تاب‌آوری زنان، جنبه‌ای حیاتی دارد که به افراد قدرت می‌دهد تا با چالش‌های زندگی کنار بیایند و از ناملایمات نجات پیدا کنند.

تاب آوری، مهارتی ضروری و آموختنی است که توسعه آن، امکان مقابله بهتر و امیدواری بیشتری را نسبت به آینده فراهم می‌سازد. چالش‌های عمده زندگی زنانه اعم از ازدواج، طلاق، تحصیل، اشتغال، همسری، مادری وآسیب‌پذیری بیشتر این جنس در سوانح، بلایای طبیعی وتصادفات ازعمده‌ترین مسائل و مشکلاتی هستند که نیاز به ارتقای مهارت تاب آوری درزنان راپررنگ‌تر می‌کند. 

تاب‌آوری بیشتر، آسیب‌پذیری کمتر 

عفت حیدری، کارشناس ارشد روان‌شناسی اجتماعی و مترجم کتاب‌های تاب‌آوری می‌گوید: تاب‌آوری به ظرفیت پایداری در برابر سختی‌ها، دشواری‌ها، بیماری‌ها و بلایا گفته می‌شود و از آنجا که زنان نیمی از آحاد جامعه را تشکیل می‌دهند و مسئولیت پرورش نسل‌های آتی به عهده آنان است، با تقویت و توسعه تاب‌آوری در این جنس می‌توان به سلامت و کاهش سطح آسیب‌پذیری هر جامعه‌ای کمک کرد. حیدری با اشاره به این‌که تاب‌آوری شامل مردان هم می‌شود می‌گوید:، چون در حال حاضر زنان، همزمان با انجام نقش‌های سنتی خود یعنی پرورش فرزندان، انجام کار‌های خانه، همسرداری و بسیاری از نقش‌های مرتبط، در خارج از خانه و در محیط جامعه نیز مشغول به کار هستند، از این‌رو تاب‌آوری زنان از اهمیت بیشتری برخوردار است و آنان در تمام مراحل زندگی به تاب‌آوری نیازمندند، چون بدون داشتن این مهارت نمی‌توانند با موفقیت از عهده چالش‌های متعددی که پیش‌رو‌ی آنهاست، برآیند.»
 
مولفه‌های تاب‌آوری 

اغلب اوقات آسیب‌پذیری زنان قابل رویت نیست، اما صدمات و آسیب‌ها را می‌توان به خوبی در آنان مشاهده کرد. اگرچه تاب‌آوری بر ایمنی کامل دلالت نمی‌کند و وجود عوامل آسیب‌زا و خطرناک احتمال وقوع صدمه را افزایش می‌دهد، اما می‌توان با تقویت و توسعه تاب‌آوری زنان از شدت و درجه آسیب‌پذیری این جنس کاست و در شرایط پرخطر با منطق تاب‌آوری، جان سالم به در برد.

 حیدری ادامه می‌دهد: تاب‌آوری زنان می‌تواند شامل مولفه‌هایی نظیر پذیرش و یادگیری رشد در شرایط پرتنش، تشخیص و پرورش توانایی و استعداد‌های خاص، تمرین و مدیریت خشم و استرس، پرورش شوخ‌طبعی و طنز، تحمل تنهایی و شکست‌های اجتماعی و شناسایی بخش‌های پر‌تنش زندگی باشد. از خصوصیات زنان تاب‌آور می‌توان به سرسختی، شوخ‌طبعی، ایمان و امید، عزت نفس بالا، خودکنترلی، خود مراقبتی، خودکارآمدی، نگرش مثبت به زندگی، واقع‌بینی و قدرت انطباق و انعطاف در مواجهه با ناملایمات اشاره کرد. این قبیل زنان اغلب راه‌حل‌مدار بوده و به جای واکنش هیجانی، به راه‌حل‌ها و حل مسأله می‌اندیشند.
 
تاب‌آوری، تحمل سختی‌ها نیست

بسیاری از زنان، منظور از تاب‌آوری را تحمل چالش‌های فردی و خانوادگی و سازگاری با سختی‌ها، درد‌ها و رنج‌های طاقت‌فرسای زندگی می‌دانند، اما حیدری با رد این باور می‌گوید: منظور از تاب‌آوری، تحمل و سازگاری با درد و رنج‌های زندگی نیست. تاب‌آوری در زنان به معنای تقویت توانایی‌ها و توانمندسازی آنان است تا با تکیه بر نقاط قوت و توانمندی‌های خود بتوانند مسائل را حل و فصل کنند. یکی از عوامل مهمی که می‌تواند به زنان در تاب‌آوری و ایستادگی کمک کند، مثبت‌اندیشی و نگرش مثبت و نداشتن ذهنیت قربانی است. در تمامی فرهنگ‌ها و به‌خصوص فرهنگ‌های شرقی به زنان چنین القا می‌شود که بهتر است سازگار باشند. سازگاری به معنای تسلیم شدن در برابر شرایط است، حال آن‌که تاب‌آوری زنان، قدرت، توانمندی و شهامت زنان را فرا می‌خواند. تاب‌آوری فقط زنده ماندن نیست، بلکه شکوفایی در مشکلات و قوی‌تر شدن در اثر تجربیات است. اگر به تاب‌آوری امکان و اجازه بدهیم و بگذاریم در تفکر و هوشیاری ما وارد شود، می‌تواند به رفتار‌ها و پاسخ‌های ما شکل دهد و به ما اجازه دهد زنی شویم که می‌خواهیم باشیم.

اقداماتی برای تاب‌آوری بیشتر

تاب‌آوری موهبتی است که همه ما به‌طور نسبی از آن برخورداریم، اما گاهی مواقع به اندازه‌ا‌ی که می‌خواهیم تاب‌آور نیستیم. به گفته حیدری، برای این‌که یک زن در سختی‌های زندگی تاب‌آوری بیشتری داشته باشد باید به میزان زیادی در مورد مسائل مختلف آگاهی ذهنی خود را بالا ببرد و همین‌طور از مراقبه، نماز، دعا، ورزش‌های مختلف، مطالعه، ارتباط با افراد جامعه، آگاهی از روند مشکلات و معضلات و… بهره گیرد. برای شروعی آگاهانه باید روی نقاط قوت خود تمرکز کنیم و زخم‌ها و جراحت‌هایی که از نبرد با چالش‌های زندگی ایجاد شده‌اند را بپذیریم. زنان می‌توانند با قدرت تفکر و مراقبه، برای خود در زندگی حد و مرز‌های مفیدی تعیین کنند. ورزش منظم و رسیدگی به بهداشت جسمانی، انرژی بیشتری نصیب ما می‌کند. همچنین برای سلامت روحی می‌توان از طریق مطالعه، ذهن خود را تازه و به‌روز نگه داشت. عبادت، خواندن نماز و خلوت کردن با معبود و اتصال به انرژی و قدرت پروردگار می‌تواند به ما زنان و مادران سرزمین، نیرو و توانی مضاعف ببخشد. از سوی دیگر تعامل در فضای مجازی و حقیقی و ارتباط و گفتگو با افراد مختلف می‌تواند راه دیگری برای تلطیف شرایط و افزایش تاب‌آوری زنان باشد. همچنین انعطاف‌پذیری، یکی از خصوصیات مهم برای موفقیت زنان به‌ویژه در مواجهه با چالش‌های محل کار محسوب می‌شود که می‌تواند قدرت و استقامت را در مواقع چالش برانگیز القا کند.

منبع: روزنامه جام جم

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی خواندنی‌ها

دیگر خبرها

  • پشت‌پرده تغییر در جایگاه زنان با مردان در اتوبوس‌های بی‌آرتی مشخص شد! |تصویر
  • توازن و عدالت در اخذ مالیات باید لحاظ شود
  • جایگاه مردان و زنان در بی‌آرتی‌های تهران تغییر کرد
  • تغییر جایگاه مردان و زنان در اتوبوس‌های بی.آر.تی
  • درخواست رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم درباره قبرستان بقیع
  • اردوی تفریحی جامعه هدف بهزیستی ( زنان سرپرست خانوار) بهزیستی شاهین دژ
  • منظور از تاب‌آوری زنانه چیست؟
  • مشکلات اقتصادی فراروی اشتغال زنان در افغانستان
  • توانمندسازی مددجویان کمیته امداد در سه محور اشتغال، مسکن و فرهنگی
  • حمایت از بازارچه‌های صنایع دستی تولید بانوان