Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-19@16:24:19 GMT

ماهان کرمان ، شهری نمونه برای گردشگری

تاریخ انتشار: ۳ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۳۳۵۹۷۳

ماهان کرمان ، شهری نمونه برای گردشگری

کرمان - ایرنا - شهر ماهان مجموعه ای از جاذبه های تاریخی و طبیعی بی نظیری را در خود جای داده و در ایام سال پذیرای گردشگران داخلی و خارجی فراوانی است و می طلبد این شهر به عنوان شهر نمونه گردشگری در استان و کشور معرفی شود.

به گزارش ایرنا، بر سر راه ترانزیتی کرمان به زاهدان شهری خوش آب و هوا با باغ‌های ایرانی زیبا و دلگشا، بناهایی تاریخی با معماری فاخر و هوای خنک بنام ماهان قرار دارد که هر رهگذر را به لحظه ای استراحت و گشت و گذار در این منطقه ترغیب می کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


شهر ماهان در دامنه کوه‌های جوپار و پلوار قرار گرفته و طبیعت بدیع و چشم نواز همراه با چشمه‌سارها و جویبارهای فراوان نام این شهر را بر سر زبان ها انداخته و با داشتن جاذبه های تاریخی و طبیعی کم نظیر یکی از مقاصد مهم گردشگران خارجی و داخلی در استان کرمان است.
*باغ شاهزاده
این باغ یکی از بزرگترین و زیباترین باغ های ایرانی بشمار می رود که مانند نگین سبزی در دامنه کوه هزار خودنمایی می کند و آن را معجزه سبز کویر نامیده اند.
باغ شاهزاده یا به گویش محلی شازده در عصر قاجار و در سال 1297 هجری قمری به دست عبدالحمید میرزا فرمانفرما حاکم وقت کرمان ساخته شده و سال‌ها مقر حکومتی کرمان بوده ‌است.
این جاذبه گردشگری منحصر بفرد در مساحتی حدود پنج هکتار احداث شده که نهری که از کوه های تیگران سرچشمه می گیرد، آب حوض ها و آب نماهای زیبا و انواع درختان میوه سر به فلک کشیده را تامین می کند.
سردر بسیار زیبای باغ، عمارت شاه‌نشین و حمام تاریخی از دیگر قسمت های باغ شاهزاده ماهان است که شناسنامه این بنای تاریخی بشمار می رود.
باغ شاهزاده ماهان در تابستان سال90به همراه چند باغ دیگر کشور با عنوان باغ های ایرانی به ثبت میراث جهانی یونسکو رسیده است و در نوروز سال 97 جزو مکان های پر بازدید بوده است.
* آرامگاه شاه نعمت الله ولی
آرامگاه شاه نعمت الله ولی یکی از زیباترین و کاملترین مجموعه های معماری کشور است که 6قرن معماری را در این بنا می توان مشاهده کرد.
شاه نعمت الله ولی عارف و شاعر قرن هشتم و نهم هجری قمری و مرشد و قطب سلسله دراویش نعمت الهی محسوب می شود و به واسطه پیشگویی هایش نیز شهرت دارد.
عمارت آرامگاه شاه نعمت الله ولی در 32 هزار متر مربع مساحت بنا شده است و عناصر تزئینی مجموعه شامل کاشیکاری، کاربندی، مقرنس، گچبری و نقاشی ترکیبی از معماری اعصار مختلف را به نمایش می گذارد.
2 گلدسته بلند، رواق شاه عباسی و دارالحفاظ، سردر محمد شاهی، صحن وکیلی، صحن اتابکی و صحن میرداماد از دیگر بخش‌های آرامگاه شاه نعمت‌الله ولی هستند که درختان کهنسال زیبایی آن را دو چندان کرده است.
کشکول های مزین به خط و نقش، تبرزین تراشیده شده به همراه شمشیر مرصع با جلد چرمی، سپرهای مختلف از پوست کرگدن و فولاد، کتابهای خطی و چاپ سنگی و چاپی کم نظیر، انواع پته، ترمه و شال، ظروف چینی و بلور از جمله اشیای ارزشمندی هستند که در موزه آرامگاه شاه نعمت‌الله ولی نگهداری می‌شوند.
در جوار این بنای تاریخی هتل و رستوران سنتی بنا شده است تا میزبان گردشگران و زائران آرامگاه شاه نعمت الله ولی باشد.
*عمارت شترگلو
بنای زیبا و منحصر بفرد شتر گلوی ماهان در مسیر قنات وکیل آباد قرار گرفته و مربوط به دوره قاجار و خانه خاندان رضوی نعمت‌اللهی است.
شترگلوها سازه‌های آبی سنتی هستند که آب را از محلی به محل دیگر منتقل می‌کند که به خاطر شباهت این کانال‌ها به گردن و گلوی شتر به این نام خوانده می شوند.
حوض‌خانه‌ای با سقف بلند و گنبدی شکل و مقرنس‌کاری شده، اتاق ها و رواق هایی با گچ بری های زیبا و پاشویه های این بنا هوشمندانه‌ترین جلوه‌های هنری و تدارکات خلاق مهندسان و معماران ایرانی در دل کویر است.
این عمارت زیبا و چشم نواز در سالهای اخیر به علت بی توجهی مالکین آسیب هایی دیده است که اقدامات اولیه برای مرمت این بنای ارزشمند آغاز شده است.
*روستای ییلاقی سه کُنج
روستای خوش آب و هوای سه کُنج در 25 کیلومتری شهر ماهان و در دامه کوه پلوار قرار گرفته است، چشمه و آبشاری بس فرح انگیز و زلال در این ناحیه قرار دارد که در فصل تابستان میزبان گردشگران زیادی است.
این روستا با طبیعتی کوهستانی، باغهای میوه و رودخانه خروشان، درختان چنار سر به فلک کشیده از مهمترین نقاط گردشگری کرمان بشمار می رود.
همچنین بقعه شیخ علی بابا، حمام خان، یخدان لنگر، روستای قناتغستان، آبشار جوپار و منطقه گردشگری هفت باغ علوی از دیگر جاذبه های گردشگری شهر ماهان محسوب می شود.
در سالهای اخیر با افزایش تعداد مسافران و گردشگران به شهر ماهان، اماکن پذیرایی و گردشگری و خانه های بوم گردی در این شهر افزایش پیدا کرده است.
با توجه به ترکیب طبیعت زیبا و روح نوا و بناهای تاریخی منطقه، ایجاد شهر نمونه گردشگری در این شهر لازم به نظر می رسد، هرچند گام هایی در این راستا برداشته شده است که باید سرعت بخشیده شود.
منطقه تاریخی و تفریحی ماهان در 25کیلومتری جنوب غربی شهر کرمان قرار دارد.
7437/ 5054

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فرهنگي گردشگري ماهان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۳۳۵۹۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سودای جهانی شدن ابیانه چه زمانی محقق می‌شود؟

ابیانه روستایی بسیار زیبا و دیدنی از توابع بخش مرکزی شهرستان نطنز در استان اصفهان است. این روستای تاریخی و زیبا ۳۰ مرداد سال ۱۳۵۴ با شماره ثبت ۱۰۸۸ به ثبت ملی رسیده است، علاوه بر خود روستا لباس مردمانش، صنایع دستی‌اش و زیورآلات مردمان این روستا نیز ثبت ملی شده است.

ابیانه در ۴۰ کیلومتری شمال غربی نطنز و دامنه کوه کرکس قرار دارد. خانه‌های این روستا روی دامنه پرشیبی در شمال رودخانه برزرود بنا شده است به صورتی که پشت‌بام مسطح خانه‌های پایین‌دست، حیاط خانه‌های بالادست را به وجود آورده است و هیچ دیواری هم آنها را محصور نمی‌سازد، بر این اساس ابیانه در وهله اول روستایی چند طبقه به نظر می‌آید و معماری عجیب و شگفت انگیز بناهای این روستا آن را در شمار نمونه‌های کم نظیر دیدنی‌های جهان درآورده است، خانه‌هایی از خشت و گل آجر سرخ که زیبایی بی نظیری را در دل کوچه باغ‌ها به رخ می‌کشند.

اطراف روستا و در کوچه‌باغ‌های باریک که زیبایی‌شان با دیوارهای کاهگلی کوتاه چندبرابر می‌شود، می‌توانید درختان زیادی ببینید. درختانی که در فصل بهار پر از شکوفه می‌شوند و جلوه خاصی به روستا می‌بخشند و در پاییز طوفان رنگ‌ها را به پا می‌کنند تا دل گردشگران را بربایند.

اتاق‌های ابیانه به پنجره‌های چوبی اُرُسی مانند مجهز هستند و اغلب دارای ایوان‌ها و طارمی‌های چوبی پیش آمده مشرف بر کوچه‌های تنگ و تاریک اند که خود به صورت مناظر جالبی جلوه می‌کنند.

ابیانه به معنای بیدستان است و به اعتبار آثار و بناهای تاریخی پرتنوعش در زمره استثنایی‌‏ترین روستاهای ایران به شمار آمده است.

مردم ابیانه به سبب کوهستانی بودن منطقه و دور بودن محل آنها از مراکز پر جمعیت و راه‌های ارتباطی، بسیاری از آداب و رسوم قومی و سنتی و از جمله زبان و لهجه قدیم خود را حفظ کرده‌اند.

زبان مردم ابیانه فارسی با لهجه خاص ابیانه‌ای است که با لهجه‌های متداول در جاهای دیگر تفاوت اساسی دارد. زبان مردم ابیانه از زبان‌های ایرانی شمال غربی که البته در طول زمان دچار تغییر و تحولات زیادی شده و اکنون فقط تعداد کمی از واژه‌های اصیل پهلوی در گویش آنان شنیده می‌شود.

لباس سنتی هنوز هم میان آنها رواج دارد و در حفظ آن تاکید و تعصب از خود نشان می‌‏دهند به نوعی که شلوار گشاد و درازی از پارچه سیاه برای آقایان و پیراهن بلندی از پارچه‌های گلدار و رنگارنگ برای بانوان رواج دارد، علاوه بر این، زن‌های ابیانه معمولاً چارقدهای سفیدرنگ بر سر دارند.

آتشکده «هارپاک» قدیمی‌ترین اثر تاریخی روستای ابیانه است که مانند دیگر بناهای این روستا در سراشیبی قرار گرفته و بنا دارای سه طبقه و چهار طاقی است، مصالح به کار رفته در آن سنگ لاشه و گچ هستند. این بنا روی شیبی پست و بلند واقع شده است. این آتشکده دارای طبقه مخصوص آداب مذهبی، یک سرسرا که از سه جز گنبدوار تشکیل شده است.

مدرکی که دقیقاً قدمت زمانی ابیانه را معلوم کند در دست نیست اما پیشینهٔ ۶ هزار ساله را برای آن تخمین می‌زنند و آن را از کهن‌ترین زیست‌گاه‌های انسانی در حاشیه دشت کویر ایران می‌دانند. آثار و بناهای تاریخی که در ابیانه وجود دارد مربوط به دوره‌های ساسانی، سلجوقی، صفوی و قاجار است. این آثار نشان‌دهندهٔ قدمت تاریخی این زیست‌گاه انسانی است.

همه این ویژگی‌ها مسؤولان را بر آن داشته تا با توجه به سیاست اخیر سازمان گردشگری جهانی در خصوص ثبت جهانی روستاهای هدف گردشگری، ابیانه را نیز به عنوان روستایی جهانی به ثبت برسانند، در این ارتباط شهرام امیری، سخنگوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان با بیان اینکه سازمان جهانی جهانگردی از سال ۲۰۲۱ معرفی روستاهای هدف جهانگردی را در دستور کار قرار داده است  می‌گوید: از این رو از کشور ایران نیز هشت روستا به عنوان نامزد دریافت این عنوان معرفی شده که روستای تاریخی و زیبای «ابیانه» نیز یکی از هشت روستای معرفی شده است.

او با اشاره به اینکه روستای ابیانه همه شاخص‌های مورد نظر سازمان جهانی گردشگری برای انتخاب روستای هدف جهانگردی را دارا است، تصریح می‌کند: همه مدارک مورد نیاز به وزارت میراث فرهنگی تحویل و وزارتخانه نیز این مدارک را به سازمان جهانی گردشگری ارسال کرده است.

سخنگوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان با بیان اینکه برنامه‌های فرهنگی در ایام نوروز در روستای ابیانه برگزار شد، ابراز می‌کند: همه این برنامه‌ها نیز مستندسازی و برای سازمانجهانی گردشگری ارسال شده است.

او در خصوص شاخصه‌های تعیین روستای هدف گردشگری جهانی می‌افزاید: ساختار میراثی، مسیرهای گردشگری، گردشگرانی که تاکنون از روستا بازدید کردند، زیرساخت‌های گردشگری شامل اقامتگاه‌ها و هتل‌ها، آداب و رسوم، حفظ ساختار و شاخص‌های میراث فرهنگی، لباس سنتی، آداب و رسوم و ثبت‌های ملی است که صنایع دستی، زیورآلات و لباس روستاییان ابیانه به ثبت ملی رسیده است.

امیری با تاکید بر اینکه زیرساخت‌های گردشگری در ابیانه نسبت به دیگر روستاها بیشتر و بهینه‌تر است، می‌افزاید: همچنین روستاییان به منظور برخورد و میزبانی از گردشگران آموزش دیده‌اند و پایگاه ملی حفاظتی میراث فرهنگی نیز در ابیانه فعال است که البته در گذشته این پایگاه استانی بوده و بعد به پایگاه ملی تبدیل شده است.

او ابراز می‌کند: ابیانه مسیرهای دسترسی مناسبی دارد و استقبالی که در سطح ملی و بین المللی انجام می‌شود باعث شد که ابیانه به عنوان یک مقصد هدف گردشگری جهانی روستایی معرفی شود.

سخنگوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان با تاکید بر اینکه پرونده‌ها ارسال شده است و امیدواریم هر هشت روستا ثبت جهانی شود، اظهار می‌کند: در این صورت فرصت بسیار خوبی برای توسعه گردشگری بین‌المللی کشور است و ما امکان استفاده از فرصت سازمان‌های بین المللی به صورت رایگان برای معرفی ظرفیت‌های گردشگری را داریم.

او در خصوص قدمت تاریخی روستای ابیانه نیز تصریح می‌کند: باید توجه داشت که تاریخ فلات مرکزی ایران بیش از ۱۰ هزار سال قدمت دارد و بیش از هفت هزار سال سابقه حیات متمدنانه در آن تأیید شده به ویژه منطقه نطنز به واسطه محوطه باستانی اریسمان که سابقه زندگی متمدنانه بشر را به بیش از ۶ هزار سال می‌رساند.

زیبایی‌های طبیعی و تاریخی ایران بی شمارند و در نقطه نقطه این خاک گهربار آثاری وجود دارد که نمی‌توان آن را با دیگری مقایسه کرد، امید داریم با جهانی شدن روستاهای تاریخی و زیبای ایران و به ویژه استان اصفهان شاهد رونق دوباره زندگی در روستاها و توسعه اقتصاد روستایی باشیم.

منبع: مهر

باشگاه خبرنگاران جوان اصفهان اصفهان

دیگر خبرها

  • پرواز شرکت‌های زاگرس و ماهان در مسیر کرمان لغو شد
  • کسب رتبه سوم چهارمحال و بختیاری در مرمت بنا‌های تاریخی
  • ثبت جشنواره گیلاس اشنویه در تقویم رویداد های گردشگری کشور
  • ثبت جشنواره گیلاس در رویداد گردشگری کشور
  • بنا‌های تاریخی قوت گردشگری گیلان است
  • ثبت جهانی پالنگان نیازمند همت جمعی است
  • دستگیری مخلان نظم و امنیت عمومی در ماهان
  • ۴۷کیلومتر راه‌سازی در منطقه ۲۲ | ۹۳ درصد بودجه شهرداری منطقه به طرح‌های عمرانی اختصاص یافت
  • سودای جهانی شدن ابیانه چه زمانی محقق می‌شود؟
  • چرا برخی نعمت‌ها بر بنی‌اسرائیل حرام شد؟