Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-28@00:09:12 GMT

آنچه که بیمه شدگان تامین اجتماعی نمی‌دانند

تاریخ انتشار: ۳ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۳۳۸۷۳۰

آنچه که بیمه شدگان تامین اجتماعی نمی‌دانند

کارشناس متخصص مشاوره، پذیرش و توزیع بیمار مدیریت درمان تامین‌اجتماعی استان زنجان گفت: بسیاری از شهروندان از حق مسلم خود که ایجاد تسهیلات لازم برای توزیع بیمار است، بی‌اطلاع هستند.

حمیدرضا عباسی در گفت‌وگو با ایسنا با تاکید بر این‌که رسیدگی و اتخاذ تصمیم در مورد اعزام بیمار از یک شهرستان به شهرستان دیگر از وظایف واحدهای درمانی سازمان تامین‌اجتماعی است، اظهار کرد: در دنیای امروز خدمات درمانی، در لیست خدمات گران و پرهزینه قرار دارد و کشور ما نیز از  این قاعده مستثنی نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین مردم به دریافت خدمات درمانی متنوعی نیاز دارند و بر حسب سلایق خود ترجیح می‌دهند که به بهترین متخصص مراجعه کنند. این در حالی است که به خاطر اهمیت موضوع باید تسهیلات لازم جهت دسترسی سریع و به موقع بیمه‌شدگان به مراکز درمانی متعلق به سازمان و طرف قرارداد فراهم شود .

این مسئول ادامه داد: تامین‌اجتماعی سازمانی بیمه‌گر است و در این راستا، اگر نوبتی از یک پزشک متخصص توسط فردی که به آن نیاز چندانی ندارد اشغال شود، نیازمند واقعی به دریافت خدمات تخصصی نمی‌تواند نوبت‌گیری کند. به همین خاطر نوعی سیستم ارجاع در همه جای دنیا راه‌اندازی شده است که بیماران را غربال می‌کند و بر اساس آن هر بیمار در حد سقف نیاز خود از وجود پزشکان بهره‌مند می‌شود؛ به عبارتی اعتبارات حوزه درمان در وهله اول باید صرف کسانی شود که نیازمند واقعی هستند .

وی افزود: مراکز ملکی واحد درمان تامین‌اجتماعی استان زنجان نیز مجهز به نظام ارجاع داخلی است و بر اساس آن، بیماران غربال‌ شده و خدمات درمانی را در چارچوب نیاز خود دریافت می‌کنند. البته زیرساخت‌های چنین نظامی در کل کشور وجود ندارد و صد درصد اجرا نمی‌شود، ولی تا جایی که مقدور است اجرایی شده و این جای خوشحالی دارد. در همین راستا، اگر بیمه‌شده اجباری به مراکز ملکی تامین‌اجتماعی مراجعه کند ولی مرکز امکانات لازم را در اختیار نداشته باشد، با توجه به تعهد سازمان تامین‌اجتماعی به سایر مراکز درمانی در سطوح بالاتر ارجاع داده می‌شود .

عباسی با اشاره به این‌که سیستم پذیرش و توزیع بیمار در واحدهای درمانی تامین‌اجتماعی از سال 1386 راه‌اندازی شده ولی ساختار فعلی از سال 1391 پایه‌گذاری شده است، افزود: بر این اساس، بیمارانی که امکان درمان آن‌ها در داخل استان مقدور نیست، به مراکز تخصصی بالاتر ارجاع داده می‌شوند. البته اعزام بیمار فقط در صورتی اتفاق میفتد که امکانات تشخیصی و درمانی مورد نیاز در مراکز درمانی ملکی و طرف قرارداد شهرستان و یا استان محل سکونت بیمار وجود ندارد .

کارشناس متخصص مشاوره، پذیرش و توزیع بیمار مدیریت درمان تامین‌اجتماعی استان زنجان با اشاره به این‌که حوزه ستاد توزیع بیمارستان امید ابهر نیز از سال 1391 فعال شده است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر آمار ارجاع بیمار در سطح استان پایین است و پارسال فقط 56 بیمار برای دریافت خدمات درمانی به خارج از استان اعزام شده‌اند؛ در واقع می‌توان گفت که مردم از این حق مسلم خود اطلاعی ندارند و در صورتی که قادر به دریافت خدمات مورد نیاز خود از مراکز ملکی سازمان تامین‌اجتماعی نباشند، پرس و جو نمی‌کنند و بلافاصه به سایر مراکز مراجعه می‌کنند. با این وجود، به همه پزشکان تحت پوشش مراکز ملکی ابلاغ شده است که در صورت مواجهه با موارد این چنینی، بیمار را به ستادهای شهرستان ارجاع دهند .

وی با تاکید بر این‌که نمی‌توان بیماران را به همه استان‌ها اعزام کرد و فرآیند خاصی دارد، تصریح کرد: بیمار در وهله اول به استان آذربایجان‌شرقی ارجاع می‌شود؛ در واقع سازمان تامین‌اجتماعی کشور را به هفت منطقه تقسیم کرده است و ما زیر مجموعه تبریز هستیم. این در حالی است که اگر امکانات تخصصی و فوق تخصصی تبریز جوابگوی نیاز بیمار باشد، پذیرش صورت می‌گیرد و در غیر این صورت بیمار به تهران ارجاع می‌شود. البته تقریبا 30 درصد مواردی که به تبریز اعزام می‌شوند، تحت پوشش قرار می‌گیرند و این مسئله قبل از انجام اقدامات لازم برای ارجاع بیمار محرز می‌شود .

عباسی با بیان این‌که اگر شرایط مراکز ملکی استان بهبود یابد، بیمارانی از سایر استان‌ها برای دریافت خدمات درمانی به زنجان اعزام می‌شوند، افزود: برای دست‌یابی به این مهم، مراکز درمانی ملکی استان در حال بازسازی است و اگر استان‌های همجوار امکانات موجود در واحد درمان استان زنجان را از نزدیک بررسی کنند، پایه و اساس جذب بیمار در داخل استان بنا می‌شود. این در حالی است که با جذب بیمار، ظرفیت‌های خالی بیمارستان‌های استان تکمیل می‌شود و زمینه برای توریسم‌درمانی فراهم می‌شود .

این مسئول با تاکید بر این‌که خدمات توزیع و پذیرش بیمار فقط مختص بیمه‌شده‌های اجباری است، افزود: البته زمانی که بیمار به واحد درمان تامین‌اجتماعی مراجعه و اذعان می‌کند که نمی‌تواند خدمات درمانی مورد نیاز خود را از مراکز ملکی استان دریافت کند، واحد مشاوره مدیریت درمان در وهله اول شرح حال بیمار را دریافت می‌کند و اگر محرز شد که امکان درمان در زنجان وجود ندارد، بیمار باید توصیه‌نامه‌ای از پزشک متخصص خود به واحد مشاوره و توزیع بیمار مدیریت درمان تامین‌اجتماعی تحویل دهد؛ در واقع پزشک باید به طور دقیق توضیح دهد که بیمار به چه علت در استان زنجان قابل درمان نیست .

وی افزود: در وهله دوم رونوشت مدارک بیمار از جمله دفترچه بیمه و نامه پزشک متخصص به شورای پرشکی ارائه می‌شود. شورای پزشکی هر هفته روزهای سه‌شنبه از ساعت 14 تشکیل می‌شود و بیمار نیز می‌تواند در جلسات شورا حضور یابد و در حال حاضر سعی بر این است که جلسات شورا طی دو روز در هفته تشکیل شود. در صورتی که شورا لزوم اعزام بیمار را تایید کند، مجوز اعزام صادر می‌شود و پرونده بیمار به بیمارستان مقصد ارسال می‌شود. بیمارستان مقصد نیز مراحل نوبت‌دهی را تکمیل می‌کند تا بیمار بدون معطلی پذیرش شود .

عباسی تاکید کرد: اگر شورای پزشکی تامین‌اجتماعی استان زنجان لزوم اعزام بیمار را تایید کند، بیمارستان مقصد نمی‌تواند درخواست را رد کند، مگر این‌که فاقد امکانات موجود باشد. در این صورت نیز مراحل پذیرش بیمار در بیمارستان‌های تهران طی می‌شود؛ در واقع همه قدم‌ها حساب‌شده برداشته می‌شود و افراد باید بهترین خدمات را از نزدیک‌ترین مرکز درمانی دریافت کنند .

کارشناس متخصص مشاوره، پذیرش و توزیع بیمارمدیریت درمان تامین‌اجتماعی استان زنجان یادآور شد: بر اساس تقسیم‌بندی ستاد مرکزی، همه استان‌ها تحت پوشش هفت منطقه شامل تهران، مشهد، شیراز، اصفهان، تبریز، اهواز و کرمانشاه قرار دارد و استان زنجان تحت پوشش منطقه 5 به مرکزیت تبریز است.
انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استخدام منطقه زنجان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۳۳۸۷۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جزئیات افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی / همسان‌سازی یا افزایش حقوق کدامیک مهم‌ترند؟

نمایندگان در جلسه علنی (یکشنبه ۲۸ آبان سال گذشته) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی جزئیات لایحه قانون برنامه هفتم توسعه، با بند الحاقی ماده ۲۹ این لایحه با ۱۲۷ رأی موافق، ۷۸ رأی مخالف و ۸ رأی ممتنع از مجموع ۲۲۴ نماینده حاضر در صحن موافقت کردند.

به گزارش «زی‌سان»، براساس بند الحاقی ماده ۲۹ لایحه یادشده؛ به منظور کاهش ناترازی صندوق‌های بازنشستگی و تقویت توان صندوق‌ها در انجام تکالیف محوله:

۱- بیمه پردازانی که ۲۸ تا ۳۰ سال سابقه خدمت دارند به سنوات اشتغال آنها برای بازنشستگی اضافه نمی‌گردد.

۲- بیمه پردازانی که ۲۵ تا ۲۸ سال سابقه خدمت دارند به سنوات اشتغال آنان به ازای هر سال تا زمان بازنشستگی دو ماه اضافه می‌گردد.

۳- بیمه پردازانی که ۲۰ تا ۲۵ سال سابقه خدمت دارند به سنوات اشتغال آنان به ازای هر سال تا زمان بازنشستگی سه ماه اضافه می‌گردد.

۴- بیمه پردازانی که مطابق قوانین ۱۰ تا ۲۰ سال سابقه خدمت دارند به سنوات اشتغال آنان به ازای هر سال تا زمان بازنشستگی چهارماه اضافه می‌گردد.

۵- بیمه پردازانی که مطابق قوانین تا ۱۰ سال سابقه خدمت دارند به سنوات اشتغال آنان به ازای هر سال تا زمان بازنشستگی پنج ماه اضافه می‌گردد.

تبصره ۱ – اجرای تمام یا بخشی از احکام فوق الذکر مشروط بر آن است که سن بیمه شده در زمان بازنشستگی برای مردان از ۶۲ سال و برای زنان از ۵۵ سال بیشتر نباشد.

تبصره ۲ – اصلاحات فوق در قوانین صندوق‌های بازنشستگی به استثنای صندوق‌هایی که حداقل سن بازنشستگی بیمه شدگان آنها از ارقام مذکور در تبصره (۱) بیشتر است به صورت دائمی اعمال می‌گردد.

تبصره ۳ – ایثارگران و مشمولان قوانین سخت و زیان آور مشمول قوانین خاص خود هستند.

تبصره ۴ – اشخاص موضوع این حکم با رضایت خود و موافقت دستگاه‌های ذی ربط میتوانند بدون نیاز زمان‌های مذکور در بند‌های (۲) الی (۵) تا سقف سن موضوع تبصره (۱) حسب مورد به خدمت ادامه دهند. خدمت مازاد بر اساس قوانین و مقررات مربوطه امکان پذیر است.

تبصره ۵ – چنانچه دستگاه‌ها به خدمات برخی از کارکنان نیاز نداشته باشند حسب مورد میتوانند بدون لحاظ زمان‌های مذکور با پیشنهاد بالاترین مقام دستگاه و موافقت معاون اول رئیس جمهور بر اساس قوانین مربوط نسبت به صدور احکام بازنشستگی آنان اقدام کنند.

تبصره ۶ – افرادی که تقاضای خود مایل به بازنشستگی زودتر از موعد فوق الذکر باشند، بازنشستگی آنها مطابق قوانین مربوطه و بدون رعایت بند‌های (۱) تا (۵) بلامانع است و حقوق بازنشستگی آنان مطابق احکام این سند برقرار خواهد شد.

همچنین با نظر محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، بند (خ) ماده ۲۹ لایحه برنامه هفتم توسعه مغایر با اصل ۸۵ قانون اساسی تشخیص داده شد و حذف گردید.

براساس بند (خ) حذف شده ماده ۲۹ لایحه مذکور؛ به منظور ایجاد نظام تأمین اجتماعی پایدار و تضمین حقوق بیمه شدگان جدید از ابتدای اجرای برنامه، نظام تأمین اجتماعی بیمه شدگان جدیدالورود بر اساس اصول ذیل توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با همکاری سازمان و دستگاه‌های ذیربط تهیه می‌شود و به تصویب هیأت وزیران می‌رسد.

تعیین شرط سن ۶۵ سال برای مرد و ۶۰ سال برای زن و سابقه بازنشستگی ۳۵ سال برای مرد و ۳۰ سال برای زن؛ مستخدمین موجود با رضایت کتبی خود نیز می‌توانند مشمول حکم این جزء قرار گیرند.

صدور احکام سال ۱۴۰۳ بازنشستگان کشوری با اعمال ضریب ۲۰ درصد افزایش

معاون فنی و امور بیمه‌ای صندوق بازنشستگی کشوری از صدور احکام افزایش ۲۰ درصدی سال ۱۴۰۳ بازنشستگان و وظیفه‌بگیران این صندوق پس از تصویب‌نامه هیات وزیران خبر داد.

رضا فیضی نژاد افزود: در اجرای تصویب نامه شماره ۳۰۳۴ در تاریخ ۱۴ فروردین ۱۴۰۳ هیات وزیران، برای یک میلیون و ۷۳۵ هزار نفر بازنشسته و موظفان تحت پوشش این صندوق، احکام حقوق با ضریب ۲۰ درصد صادر شده است.

مطابق بند الحاقی ۱ ماده (۲۹) قانون برنامه هفتم توسعه: «به منظور عدالت در پرداخت حقوق شاغلان و بازنشستگان و نیز متناسب سازی حقوق بازنشستگان با ۰درصد حقوق و فوق‌العاده‌های مشمول کسور شاغلان مشابه و همطراز، دولت مکلف است تا پایان سال سوم برنامه اقدام لازم را به عمل آورد.

از اجرای ماده ۲۹ قانون برنامه هفتم توسعه چه خبر؟

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به لزوم اجرای بند «یک» الحاقی ماده ۲۹ قانون برنامه هفتم توسعه توسط صندوق بازنشستگی کشوری، گفت: لازمه اجرای متناسب سازی، به‌خصوص ماده ۲۹ قانون برنامه، «تهیه آیین نامه و تعیین ساز و کار اجرایی آن توسط سازمان اداری و استخدامی و سازمان برنامه و بودجه» و ابلاغ آن به صندوق بازنشستگی کشوری است.

معاون صندوق بازنشستگی کشوری یادآور شد: تهیه و تدوین پیش‌نویس آیین‌نامه مربوط به اجرای متناسب‌سازی در برنامه هفتم توسعه، با محوریت سازمان اداری استخدامی و مشارکت سایر دستگاه‌های مرتبط در مرحله ویرایش نهایی است.

منبع: ایرنا

tags # بازنشستگان ، تامین اجتماعی سایر اخبار اسرار تکامل آلت‌ جنسی؛ رابطه جنسی انسان‌های اولیه مثل گوریل‌ها بود؟ (تصاویر) «زو»؛ گاو عقیم و غول‌پیکری که توسط انسان‌ها به وجود آمد! اتفاق عجیب که همزمان با انقراض دایناسورها در زمین رخ داد! (تصاویر) مرکز واقعی جهان کجا است؟

دیگر خبرها

  • تمدید اعتبار  سیستمی پوشش بیمه ای بیمه شدگان روستایی و سلامت همگانی ایرانیان 5 دهک اول درآمدی
  • بیماران«ای‌ال‌اس» با امانت دادن تجهیزات به یکدیگر زنده‌اند
  • ​بیمه شدگان تامین اجتماعی فورا بخوانند
  • رایگان شدن درمان کودکان زیر هفت سال از امروز
  • تاثیر افزایش دستمزدها در رشد تعداد بیمه‌شدگان
  • جزئیات افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی / همسان‌سازی یا افزایش حقوق کدامیک مهم‌ترند؟
  • سازمان تامین اجتماعی به حداقل تعهدات درمانی خود در خصوص بیمه شدگان در شوش و کرخه عمل کند
  • شناخت زودهنگام اختلالات رشد، موثر بر عملکرد فردی و اجتماعی کودک در آینده
  • پرداخت ۲۲۰۰ میلیارد تومان از مطالبات مراکز دانشگاهی طرف قرارداد تامین‌اجتماعی
  • تراز منابع و مصارف تامین اجتماعی استان مرکزی پس از ۱۰ سال مثبت شد