Web Analytics Made Easy - Statcounter

روشن است که صادرات فرآورده‌های نفتی، علاوه بر ارزآوری، ارزش افزوده بسیار بالایی نسبت به خام فروشی برای کشور به ارمغان می‌آورد. اما حضور بخش خصوصی در تولید و صادرات این فرآورده‌ها با اقبال مناسبی از سوی دولت روبرو نشده است. در این میان «قیر» به‌عنوان یکی از فرآورده‌های نفتی استراتژیک، بی‌مهری بیشتری را تجربه کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نبود ساز و کار نظارتی و حمایتی و کم اعتنایی به توان درون‌زای بخش خصوصی در کنار عدم تدوین برنامه راهبردی مناسب سبب شده تا این محصول، چه در حوزه تولید و چه در حوزه صادرات، از جایگاه اصلی خود دور بماند. در این میان زمزمه ورود قیر صادراتی به بورس کالا، امیدهای جدیدی را برای فعالان این حوزه به همراه داشته است. امیدهایی که می‌تواند با توجه بیشتر و برنامه‌ریزی درست و به‌موقع، پررنگ شده و رنگ واقعیت به خود بگیرد. چند و چون این موضوع را در گفت و گو با یکی از فعالان بخش خصوصی در حوزه صادرات قیر، جویا شدیم.

 

حمید ابراهیمی اصل، کارشناس و فعال در صادرات قیر می‌گوید: به دلیل عدم نظارت و وجود روزنه‌های مختلف و فاصله میان دولت و بخش خصوصی، متاسفانه بعضا قیر کشور با ناخالصی و مواد افزودنی غیر مجاز از مبادی صادراتی عرضه می‌شود و چون دولت دارای مشکلات درونی و بیرونی است، لذا طبعا هیچ وقت وارد چنین موارد جزئی نمی‌شود. اما این عدم نظارت برکیفیت قیر ایران، در برخی مواقع اثرات نامطلوب بر برند قیر ایرانی گذاشته است؛ بطوری که هم‌اکنون برخی شرکت‌های خارجی برای خرید قیر ایران واهمه داشته و دغدغه آن را دارند که آیا واقعا قیر صادراتی خریداری شده منشا پالایشگاهی دارد؟ دلیل این امر نبود برنامه جامع در زمینه کنترل کیفی و نظارت مستمر بر رعایت استانداردها در صادرات است.

وی از ایران به‌عنوان یکی از کشورهای مهم دنیا در حوزه صادرات قیر نام برده و اضافه می‌کند: ۱۰ تا ۱۵ درصد از حجم ۳۰ تا ۴۰ میلیون تُن قیر مورد نیاز بازار جهانی توسط ایران تامین می‌شود. این حجم صادرات در کنار اهمیت استراتژیک این کالا در بعضی از کشورها نظیر هند یا کشورهای حاشیه خلیج فارس، جایگاه ویژه‌ای برای ایران رقم زده است. زیرا یکی از شاخص‌های توسعه یافتگی یک کشور، توجه به راه و راهسازی است. اما در کشورمان کالایی چنین ارزشمند و استراتژیک، بدون برنامه‌ریزی و کنترل کیفی، کمّی و برندسازی رها شده است. از سال ۱۳۸۴ تاکنون فقط دو شرکت نفت جی و نفت پاسارگاد در عرصه تولید قیر صاحب برند شده‌اند و پس از گذشت ۱۳ سال از اجرای خصوصی سازی، هنوز نتوانسته‌ایم برند سومی را در تولید قیر ایران و منطقه ایجاد کنیم؛ البته شاهد فعالیت بسیاری از شرکت‌های تولیدی با نام‌های مختلف هستیم؛ ولی هیچ‌یک به عنوان برند منطقه‌ای یا جهانی پذیرفته نشده‌اند.

ابراهیمی، دلیل این امر را رقابت‌های غیر متعارف در بین بخش خصوصی، رها کردن این صنعت به حال خود و عدم کلان‌نگری به این کالای استراتژیک و صادراتی می‌داند و یادآور می‌شود: هر فرآورده‌ای، تعریف و مصرف خاص خود را دارد و نمی‌توان قیر را با نفت کوره، بنزین و یا گازوئیل مقایسه کرد. فناوری به‌کار گرفته شده در پالایشگاه آبادان مربوط به حدود یک قرن پیش است و تا زمانی این پالایشگاه و نظایر آن به‌روزرسانی نشوند، نمی‌توان فرآورده‌هایی تولید کرد که ارزش افزوده بیشتری برای کشور داشته باشند؛ لذا باید مازاد فرآورده‌های تولیدی پالایشگاه‌ها با یک برنامه دقیق و روشن صادر شود تا شاهد ارزآوری برای کشور باشیم.

او با انتقاد از سیاسی بازی موجود در فضای اقتصادی کشور، تصریح می‌کند: در دنیا سیاست‌های داخلی و خارجی بر اساس منافع ملّی و توسعه اقتصادی کشورها بنا می‌شود، ولی ما دقیقا برعکس حرکت می‌کنیم؛ سیاست، در کشور ما پیشرو بوده و اقتصاد به دنبال آن حرکت می‌کند و هیچ‌گاه اقدامی برای همسو و هم‌وزن سازی سیاست و اقتصاد صورت نگرفته است. تمام این موارد و نقاط ضعف سبب می‌شود تا نتوانیم در برندسازی، بازاریابی، توسعه بازارهای هدف و کار تیمی به نتیجه‌ای درخور توجه و آشکار دست یابیم.

ابراهیمی، شفاف‌سازی و دوری از رانت را مهم‌ترین راهکار برای گذر از این موانع برشمرده و می‌افزاید: یکی از مباحث مرسوم در دنیا، عرضه فرآورده‌های نفتی در بورس است. هرجا سخن از شفاف‌سازی و دوری از رانت باشد، بهترین روش، امکان عرضه محصولات در بورس است و خوشبختانه اکنون برخی از فرآورده‌های نفتی در بورس کالا معامله می‌شود؛ اما وجود برخی منافع حزبی مانع از شفافیت و نظارت صد در صدی در تولید و عرضه فرآورده‌ها شده است. در این میان احزاب و گروه‌ها روی خوشی به بخش خصوصی نشان نمی‌دهند و در نتیجه، دیدگاه‌های بخش خصوصی در سیاست‌های کلان کشور نادیده گرفته می‌شود. بخش خصوصی، نه‌تنها از ورود فرآورده‌های نفتی به بورس استقبال می‌کند، بلکه به‌منظور شفافیت در منافع خود مصّرانه پیگیر عرضه این محصولات در بورس است.

او معتقد است: بورس کالا زمانی موفق خواهد بود که از شفافیت محض برخوردار باشد، نه اینکه بخشی از فرآورده‌ها در بورس عرضه شود، بخشی به‌صورت تهاتری به‌فروش برسد و بخشی دیگر به‌عنوان سهمیه فلان ارگان یا سازمان تخصیص یابد.

این فعال حوزه صادرات قیر، تاکید دارد: مسبب عرضه قیر تهاتری خود دولت است. اگر پیمانکاری، پروژه‌ای را به انجام می‌رساند، باید دستمزد خود را نقد دریافت کند؛ اما چون دولت نمی‌تواند تعهد پرداخت خود را انجام دهد، به سمت تهاتر می­رود. پیمانکاران نیز به دلیل عدم تخصص و دانش لازم در زمینه صادرات، به‌ناچار این فرآورده را در بازار داخلی و یا بازار سیاه عرضه می‌کنند و همین امر سبب مختل شدن بازار صادرات می‌شود. این مشکلات تنها مربوط به این دولت نیست و در همه ادوار تکرار شده است. لذا کماکان با وجود عرضه قیر در بورس کالا، به دلیل عدم عرضه کل فرآورده‌ها، معمولا نابسامانی‌هایی در روند بازار داخلی و خارجی پیش می­آید.

ابراهیمی، عدم اعتماد دولت‌های مختلف حاکم بر کشور به بخش خصوصی و توان آن را یکی از مهم‌ترین موانع در توسعه اقتصادی کشور و رشد صادرات برشمرده و خاطرنشان می‌کند: وجود فاصله محسوس میان نظام قانون‌گذاری و نظام حاکمیتی کشور با بخش خصوصی، ریشه در عدم اعتماد و باور به بخش خصوصی دارد و همین نبود ارتباط تنگاتنگ این دو نهاد با بخش خصوصی، چالش‌ها و دغدغه‌های فراوانی را در سطح جامعه به همراه داشته است.

وی، این عدم اعتماد را به دلیل عدم احساس نیاز قانون‌گذار و دولت به بخش خصوصی می‌داند و با بیان این نکته که عدم شکل‌گیری ارتباط موثر بین بخش خصوصی، مجلس و دولت، یکی از چالش‌ها در توسعه صادرات، بوده و هست، این پرسش را مطرح می‌کند: تاکنون چه نتایج عینی و عملی از میزهای صبحانه اتاق بازرگانی به عنوان نماد و جوهره ارتباط بخش خصوصی با وزرای مختلف، حاصل شده است؛ کدام مشکل بخش خصوصی کمرنگ شده است؟ و چرا همچنان در زمینه‌های مختلف دغدغه‌ها باقی مانده است؟ پس این میزهای صبحانه بیشتر نمایشی است تا واقعی. در نتیجه تا زمانی که این باور به بخش خصوصی نهادینه نشود و به‌عنوان یک بازوی قوی در کشور به رسمیت شناخته نشود، این مشکلات همچنان استمرار خواهد یافت.


 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: بخش خصوصی بورس کالا فرآورده های نفتی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۳۴۱۰۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نیاز تولیدکنندگان به حمایت های عملی

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، معطوف به خبر منتشره به نقل از معاون صنایع عمومی وزارت صمت مبنی بر مهندسی سود تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی در بورس کالا، به رغم کاهش عرضه، توضیحات ذیل در راستای شفاف سازی اذهان عمومی در خصوص مشکلات کنونی صنایع پایین دستی، قابل ذکر است؛

در حال حاضر عمده مواد اولیه برخی از صنایع پایین دستی از بورس کالا و از تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی تامین می گردد و مطابق دستورالعمل تنظیم بازار محصولات پتروشیمی مصوب ستاد تنظیم بازار، نحوه تعیین قیمت پایه محصولات پتروشیمی جهت عرضه در بورس کالا که بصورت هفتگی توسط دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی محاسبه و اعلام می گردد، می بایست مبتنی بر ۹۵ درصد قیمت فوب با تسعیر نرخ ارز تالار دوم یا نیمایی انجام پذیرد و حتی در مواردی نیز قیمت پایه محاسبه شده بر اساس قیمت محصولات صادراتی شرکت های پتروشیمی قابل اصلاح و بازنگری خواهد بود، به عبارتی تولیدکنندگان صنایع پایین دستی، مواد اولیه مورد نیاز خود را برای تولید کالای نهایی، جهت عرضه در بازار داخل، به قیمت جهانی و یا صادراتی تهیه می نمایند و به تبع آن تغییرات قیمت های جهانی و یا حتی ارز نیمایی نیز بصورت مستقیم بر قیمت محصولات پتروشیمی محور که همگی تولید داخل هستند، تاثیر گذار بوده و نهایتاً اثرات این سیاست صرفاً متوجه مردم است.

مضافاً اینکه به دلیل عدم تناسب میزان عرضه و تقاضای محصولات پتروشیمی در بورس کالا، بعضاً با ایجاد رقابت، قیمت ها در بورس حتی بالاتر از قیمت های جهانی در برخی محصولات عرضه می گردد که نتیجه ان، افزایش بهای تمام شده محصولات تولیدی صنایع پایین دستی، رشد قیمت ها در بازار و زیان مصرف کنندگان داخلی می باشد. علت عدم تناسب میزان عرضه و تقاضا در بورس، صرفاً، عملکرد وزارت صمت و بویژه معاونت صنایع عمومی است.

صدور پروانه های بهره برداری جدید بدون انجام بررسی های کارشناسی شاخص هایی از جمله نیاز کشور، وضعیت انحصار یا رقابت در بازار هر کالا و عدم توجه به پتانسیل های تولید مواد اولیه مورد نیاز آنها از سوی واحدهای پتروشیمی در بورس کالا به موازات وجود سهمیه مواد غیر واقعی برخی صنایع پایین دستی و عدم تناسب آن با میزان تولید واقعی انها به دلیل عدم انجام ظرفیت سنجی میزان تولیداظهاری از سوی تولیدکنندگان صنایع پایین دستی، از جمله دلایل افزایش تقاضا در بورس کالا محسوب می شوند. ضمن آنکه به دلیل تعیین نرخ ارز نیمایی برای قیمت گذاری محصولات پتروشیمی و تفاوت قابل توجه آن با ارز بازار ازاد، صرفه اقتصادی صادرات برخی محصولات بویژه محصولات نیمه خام افزایش یافته که این تقاضای صادراتی نیز موجب افزایش میزان تقاضا در بورس کالا شده که با وجود تذکر کارشناسان به ضرورت تفکیک تقاضای صادراتی و نیاز داخلی به محصولات پتروشیمی در بورس، به دلایل نامعلومی این امر تاکنون محقق نگردیده است.

پر واضح است نتیجه این موارد، صرفنظر از افزایش قیمت کالاهای نهایی در بازار داخل و تورم، منتج به سود قابل توجه برخی واحدهای پتروشیمی حتی پس از کسر درآمدهای صادراتی آنها، در قیاس با سود صنایع پایین دستی که بعضاً مشمول سیاست های تثبیتی قیمت و یا قیمت گذاری دستوری هستند، شده که بررسی اطلاعات سامانه کودال نیز گواه این ادعا است.

حال سوال اساسی و قابل تامل این است که هدف معاون صنایع عمومی از بیان اینگونه موضوعات بدیهی که سال هاست، صنایع پایین دستی با ان مواجه هستند چیست و چرا در شرایطی که انجمن ها و تشکل های متعددی نسبت به بیان مشکل و راهکارهای پیشنهادی اصلاحی اقدام نمودند و به راحتی امکان پیگیری و حل مشکل با اتخاذ سیاست های مدبرانه و با اخذ نظرات کارشناسان با تجربه جهت تغییر دستورالعمل تنظیم بازار محصولات پتروشیمی و همچنین شیوه نرخ گذاری خوراک پتروشیمی ها و بورس کالا و مدیریت عرضه و تقاضا به نفع ثبات قیمت ها در بازار داخل وجود دارد، هیچگونه پیگیری از سوی معاونت صنایع عمومی صورت نپذیرفته است! قطعاً این قبیل مصاحبه ها و صرفاً بیان مشکلات بدیهی از سوی یک مسئول و متولی صنایع پایین دستی که وظیفه سیاست گذاری و پیگیری حل مشکلات را دارد، نشان از آن دارد که هدف صرفاً سیاست های نمایشی و شعار گونه و بدون ارائه هیچگونه راهکاری است و انتظار می رفت معاون صنایع عمومی به موازات بیان مشکل، طرح خود را نیز برای حل معضلات فوق الاشاره با هدف کمک به صنایع پایین دستی و مدیریت قیمت ها در بازار ارائه می نمود.

نمونه دیگری از مصاحبه های صورت گرفته از سوی برادران، می توان به اعلام خودکفایی در صنعت شوینده در زمان مسئولیت ایشان اشاره نمود و این در حالیست که بررسی آمار واردات محصولات شوینده در سال های گذشته نشان می دهد که بیش از ۱۰ سال است که صنعت شوینده خودکفا و واردات محصولات شوینده به صفر رسیده است. این موارد همگی نشان از نااگاهی ایشان از وضعیت حاکم بر صنایع مختلف دارد و ارائه اطلاعات غیر واقعی و صرفاً پوپولیستی، بدون انجام اقدامات اثر بخش و واقعی جهت حل مشکلات تولیدکنندگان، صرفاً دلسردی تولیدکنندگان بویژه صنایع پایین دستی را به دنبال داشته و نهایتاً اثرات مخرب آن متوجه مردم، دولت محترم و کشور خواهد بود و لذا بکارگیری مدیران با تجربه، صاحب فکر و اندیشه و عمل گرا در وزارت صمت برای کمک به وزیر صمت و دولت محترم در شرایط کنونی با پرهیز از رویکردهای سیاسی و سفارشی بیش از بیش ضروری است.

کد خبر 6093186

دیگر خبرها

  • افزایش جذابیت صنعت نیروگاهی کشور برای بخش خصوصی/عرضه برق در بورس
  • صادرات نفت خام با خط لوله نداریم
  • صادرات نفت با خط لوله نداریم
  • عرضه‌های امروز بورس کالا ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • نیاز تولیدکنندگان به حمایت های عملی
  • ۵۰ دستگاه کامیونت فورس در بورس کالا عرضه می‌شود
  • عرضه‌های امروز بورس کالا ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • جزئیات پذیرش‌های جدید در بورس کالا اعلام شد
  • اعلام جزئیات پذیرش‌های جدید در بورس کالا
  • ضربه مهلک قاچاق کالا بر پیکر اقتصاد