Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش «نماینده» محمدرضا منصوری، گفت: خودروسازان نتوانسته‌اند قطعه‌ سازان را به گونه‌ای رشد دهند تا بتواند قطعه با ظرفیت صادراتی را تولید کنند، قطعه سازان برای خودروسازان به گونه‌ای تولید کرده‌اند که اکنون علی رغم افزایش قیمت ارز توان صادرات محصولات خود را ندارند.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در بازار کنونی این امکان وجود دارد تا قطعه‌سازان و خودروسازان بیشترین سود ممکن را داشته باشند، گفت: در حال حاضر خودروسازان اقداماتی را انجام می‌دهند تا شرکت رنو علی رغم میلی که دارد در ایران فعالیت نکند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه کارخانه موجود در ساوه به رنو تحویل داده نمی‌شود در حالی که قرارداد آن منعقد شده است و طول دادن آن توسط داخلی‌ها صورت می‌گیرد، ادامه داد: مدیرعامل سابق سایپا و هیات مدیره به شدت مخالفت می‌کردند و تاکنون نیز این کارخانه تحویل داده نشده است، این اقدامان نشان می‌دهد که دست‌های پشت پرده اجازه نمی‌دهند خودرو خوب تولید و صادر کنیم.

این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی در پایان با تاکید بر اینکه امیدواریم مسئولین نظام به موضوع وارد شوند، تصریح کرد: مسئولین باید نسبت به پول پرداختی و قرارداد منعقد شده  نظارت کنند زیرا در این حالت طرف ایرانی باید به تعهد خود عمل کند و کارخانه را در اختیار رنو بگذارد. افرادی از داخل کشور پیام‌هایی به آمریکا می‌دهند تا رنو را تحریم کند و مافیای این صنعت به خواسته خود برسند.

منبع: نماینده

کلیدواژه: تحریم خودرو صنعت منصوری نماینده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت namayande.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «نماینده» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۳۵۴۹۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیشترین نارضایتی مردم از خودرسازان چیست؟ | ویدئو

دریافت 5 MB

به گزارش همشهری آنلاین، سپهر توکلی دادجوی سخنگوی مرکزی ملی رقابت افزود: نهادهایی هم که تنظیم گر فنی هستند بر اساس دستورالعمل و فرمولی که شورای رقابت داده قیمت خودرو را محاسبه و ابلاغ می‌کنند.

وی افزود: اکنون طبق همین روالی که از انتهای سال ۱۴۰۱ وجود داشت، همچنان طبق دستورالعمل شورای رقابت، وزارت صمت قیمت خودرو را محاسبه می‌کند که قیمت تمام شده در سازمان حمایت به عنوان متولی متخصص انجام و ابلاغ می‌شود.

توکلی درباره گران فروشی خودروسازان گفت: ۲ هزار شکایت از خودروسازان بررسی و نتایج آن اعلام شده که بخشی از آنها مربوط به گران فروشی است؛ شورای رقابت باید به عنوان ناظر بر دستورالعمل به این موضوع ورود کند، نهادهای دیگر مانند سازمان حمایت، سامانه ۱۲۴ و تعزیرات هم به موضوع ورود و بررسی کرده اند.

وی تاکید کرد: به اکثر این شکایات رسیدگی و حکم صادر شده و در مراجع قضائی هم همچنان در حال پیگیری است.

کد خبر 846356 منبع: مهر برچسب‌ها خبر مهم بازار خودرو خودرو - ایرانی

دیگر خبرها

  • تحقق رویای چین؛ خیابان ها در سیطره خودروسازان اژدهای سرخ!
  • حمله روزنامه دولت به کریمی قدوسی: همین افراد دستمایه ایران هراسی و تحریم می‌شوند
  • انتقاد تند روزنامه دولت از کریمی قدوسی : همین افراد دستمایه ایران هراسی و تحریم می‌شوند
  • کشف پاتوق مافیای زباله در این منطقه از تهران
  • شورای رقابت قیمت گذار خودرو نیست
  • رئیس سندیکای صنعت مخابرات ایران : بی‌کیفیتی مودم های تولید داخل بهانه است؛ به دنبال خرید مودم های ارزان‌قیمت و بنجل چینی اند
  • چگونه ترکیه از صنعت خودروسازی ایران پیشی گرفت و ما بی توجه به فرمان رهبری دنبال مدیریت دولتی خودروسازی هستیم
  • بیشترین نارضایتی مردم از خودرسازان چیست؟ | ویدئو
  • شورای رقابت قیمت گذار خودرو نیست/ ثبت ۲ هزار شکایت از خودروسازان
  • رسیدگی به ۲ هزار شکایت از خودروسازان در شورای رقابت