Web Analytics Made Easy - Statcounter

انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری و پارلمان ترکیه که قرار بود در نوامبر ۲۰۱۹ برگزار شود، با تصویب مجلس، در روز ۲۴ ژوئن (۳تیر) امسال برگزار خواهد شد.

به گزارش قدس آنلاین، حزب عدالت و توسعه در سال ۲۰۰۲ در موقعیتی قدرت را در ترکیه به دست گرفت که کشور دچار رکود اقتصادی و دوقطبی‌های اجتماعی قومیتی و مذهبی بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رهبران حزب پیشتر و در حین در اختیار داشتن شهرداری برخی شهرها مثل استانبول، توان خود را در خدمت‌رسانی و طرح‌های عمران شهری نشان داده بودند و حالا با شعارهای اقتصادی و صدالبته زیر پرچم اسلامگرایی و شعارهای مسالمت‌جویانه با کردها، برای به دست‌گرفتن پارلمان و دولت به میدان رقابت آمده بودند.
بالا بردن قدرت خرید مردم، رشد اقتصادی بالا، احیای هژمونی کشور به عنوان یک بازیگر منطقه‌ای قدرتمند و مصالحه با کردها در چهارسال اول سبب محبوبیت چشمگیر اسلامگرایان عملگرا حتی در میان لایه‌های غیرمذهبی شد. تداوم این وضعیت سبب‌ساز تداوم قدرت آک پارتی و کنارزدن همه احزاب سیاسی و یکه‌تازی این حزب شد.  
اردوغان با استفاده از این وضعیت و پس از کودتای ۲۰۱۶ توانست با استفاده از فضای به وجود آمده پس از کودتا همه مخالفان خود را قلع و قمع کند و آرزوی دیرینه خود مبنی بر تغییر سیستم حکومتی از پارلمانی به ریاستی را عملی کند، اما انتخابات ۲۰۱۶ آغازی بود بر افول جدی حاکمیت بلامنازع این حزب. کمپین «بله» به تغییر قانون اساسی در حالی به پیروزی رسید که پس از ۱۵ سال برد مطلق عدالت و توسعه در همه انتخابات‌ها، اعم از شهرداری‌ها، مجلس و ریاست جمهوری، با وجود اتحادی که با حزب حرکت ملی MHP در این انتخابات بسته شده بود، میزان آرای آن، حدود ۵۱ درصد شد و آک پارتی در این انتخابات، برای اولین بار پس از به قدرت رسیدن در سال ۲۰۰۲،  نتیجه انتخابات را در دو شهر آنکارا و استانبول به جناح رقیب واگذار کرد. نکته مهم دیگر که در تحلیل نتیجه رفراندوم قانون اساسی نباید آن را از چشم دور داشت، اتفاق بی سابقه احزاب مخالف دولت و کسب رأی ۴۹ درصدی بود؛ اتفاق احزاب ملی‌گرا، کردی و اسلامگرایان مخالف اردوغان. این موفقیت موجب نزدیکی بیش از پیش این احزاب به هم، حول محور شکست اردوغان شده است.  
اتفاق دیگری که پس از این رفراندوم افتاد، جدا شدن بخشی از بدنه حزب حرکت ملی بود که وارد اتحاد و اتفاق با حزب اردوغان شده و در رفراندوم در کنار اردوغان ایستادند. مرال آکشنر که دارای تمایلات ملی‌گرایانه افراطی است و رؤیای جهان واحد ترک را نیز در سر دارد، از «دولت باغچه‌لی» جدا و حزب «خوب» یا «اییی پارتی» را تأسیس‌ کرد و با هنر سخنوری خود و البته استفاده از عنصر زنانه در فضای موجود ترکیه، توانست بخشی از جامعه ترکیه را متوجه خود کند.
محرم اینجه در بین رقیبان اردوغان توانسته با تشکیل کمپین قوی و سفر به شهرهای مختلف ترکیه، با سخنرانی‌های تأثیرگذار و سیاست جذب بخشی از آرای کردها، از دیگر رقبا فاصله گرفته و خود را تا حدودی به اردوغان نزدیک کند. او در یکی از سخنرانی‌های خود گفته است که حاضر است دو هفته برود در زندان به جای دمیرتاش بماند تا او بتواند آزادانه به فعالیت تبلیغی در فضای انتخاباتی بپردازد. به حتم این سخن برای جذب آرای کردهاست و سیاست حزب او، ملی‌گرایی مطلق است و در گذشته و در رویارویی با کردها، آسیب‌های فراوانی به این قومیت رسانده است؛ کما اینکه وی در پاسخ به پرسشی درباره آمادگی رسمیت بخشیدن به کردهای ترکیه و زبان آن‌ها گفت: «این مسئله نیازمند بررسی‌های جدی کارشناسانه است و در صورت پیروزی این مسئله‌ را به کارشناسان امر حواله خواهد کرد و نظر آنان را خواهد پذیرفت.»، پاسخی دو پهلو که از هم اکنون نتیجه آن مشخص است.
در میان احزاب رقیب حزب اردوغان، دو حزب روابط نزدیکی با جمهوری اسلامی ایران دارند؛ حزب وطن که دارای عقاید چپگرایانه و ضد آمریکایی است و حزب اسلامگرای سعادت. دوغو پرینچک، رئیس حزب وطن دی ماه گذشته به ایران آمد و دیدارهایی با مقامات جمهوری اسلامی ایران از جمله علی اکبر ولایتی داشت و بر مواضع ضد آمریکایی و ضد اسرائیلی حزبش تأکید کرد. حزب «سعادت» نیز که بقایای حزب «رفاه» به رهبری مرحوم نجم‌الدین اربکان نخست‌وزیر سابق ترکیه است، با مشی اسلامگرایی و وفاق اسلامی، نزدیک‌ترین عقاید را به انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی داراست. اعضای این حزب، اردوغان و دوستانش را شاگردان ناخلف اربکان می‌دانند و با وجود اشتراک در برخی مسائل اجتماعی با حاکمیت آک پارتی مخالفند.  
 بر خلاف ادوار گذشته پارلمان که این دو حزب با پیروزی در برخی حوزه‌ها به سبب وجود قانون لزوم کسب حداقل ۱۰ ‌درصد آرا از ورود به پارلمان باز می‌ماندند، این‌بار نمایندگانی در پارلمان خواهند داشت و حتی در صورت شکست در انتخابات ریاست‌جمهوری، به اقلیتی تأثیرگذار در سیاست ترکیه تبدیل خواهند شد.

منبع: روزنامه قدس

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: انتخابات ترکیه ترکیه رجب طیب اردوغان قدس آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۳۵۸۵۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اردوغان پس از ۱۳ سال وارد بغداد شد

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه امروز دوشنبه برای اولین سفر خود پس از ۱۳ سال گذشته وارد بغداد، پایتخت عراق شد.

براساس گزارش شفق نیوز، محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق در راس هیات پذیرایی از اردوغان در فرودگاه بغداد بود. پس از دیدار با السودانی، قرار است اردوغان به دیدار عبدالطیف رشید، رئیس‌جمهور عراق برود.

اردوغان قرار است با نخست وزیر عراق کنفرانس مطبوعاتی داشته باشد و سپس یک سری توافقات دوجانبه بین دو کشور امضا شود. رئیس جمهور ترکیه پس از پایان دیدار‌های خود در پایتخت بغداد با هیات همراه خود برای دیدار با مقامات اقلیم کردستان عازم شهر اربیل  می‌شود.

این سفر در سایه نزدیکی راهبردی گسترده بین عراق و ترکیه پس از یک سری نشست‌های امنیتی در سطح عالی که با حضور وزرای خارجه و دفاع، روسای سرویس‌های اطلاعاتی و دیگر مقامات ترکیه و عراق در ۱۳ مارس گذشته در بغداد برگزار شد، انجام می‌شود. 

پیش از این «جواد گوک»، تحلیلگر سیاسی ترکیه‌ای، تأکید کرد که سفر اردوغان به عراق بسیار مهم خواهد بود و هرگز شبیه سفرهای قبلی او نیست. به گفته گوک، این سفر ابعاد فنی و عملی بسیاری خواهد داشت به خصوص که به نظر می‌آید عراق در پی استفاده از اهرم‌های فشار خود برای رسیدن به نتایج مناسب به ویژه در پرونده آب است.

باشگاه خبرنگاران جوان بین‌الملل خاورمیانه

دیگر خبرها

  • السودانی: امنیت ترکیه و عراق به هم گره خورده است/ اردوغان: برپایی کشور فلسطین کلید صلح است
  • کدهای سفر اردوغان به عراق
  • اردوغان: عراق یک مرکز تجاری مهم برای ترکیه است
  • اردوغان وارد عراق شد
  • اردوغان پس از ۱۳ سال وارد بغداد شد
  • فصل جدید ترکیه-حماس؟
  • دیدار رئیس جمهور ترکیه با اسماعیل هنیه
  • اسرائیل تاوان جنایات خود را خواهد داد
  • هنیه و اردوغان در استانبول دیدار کردند
  • هنیه با اردوغان دیدار کرد