Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - اراک - ايرنا - مديرعامل شرکت آب و فاضلاب استان مرکزي گفت: مشترکان آب اين استان در مجموع 110 ميليارد ريال در پرداخت نشدن قبض آب بها به اين شرکت بدهکار هستند.

به گزارش ايرنا، عبدالرضا خليلي روز سه شنبه در نشست خبري به مناسبت هفته صرفه جويي در مصرف آب در اراک، افزود: سهم بدهکاران قبض آب بها در استان مرکزي در مشترکان حوزه صنعتي و دولتي بيش از مشترکان خانگي است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وي ادامه داد: فرسودگي شبکه آبرساني در استان مرکزي موجب شده تا 11 درصد آب از چرخه مصرف خارج شود و تامين منابع مالي براي اصلاح و نوسازي اين شبکه از اولويت هاي برنامه شرکت آب و فاضلاب استان مرکزي است.
مديرعامل شرکت آب و فاضلاب استان مرکزي گفت: پنج درصد از طول وسعت سه هزار و 600 کيلومتري شبکه آبرساني شخري استان مرکزي فرسوده است.
خليلي افزود: ميزان بارش در اين استان نسبت به متوسط بلند مدت 18 درصد کاهش يافته و 50 درصد از بارندگي که منجر به تغذيه منابع آبي استان مي شود کم شده است.
وي اظهار داشت: استان مرکزي از نظر ميزان بارندگي در تغذيه منابع زيرزميني در زمره پنج استان مشکل دار کشور است که با مديريت مصرف و فرهنگ سازي مي تواند از اين شرايط عبور کرد.
مديرعامل شرکت آب و فاضلاب استان مرکزي گفت: با وجود تنگناهاي مالي 85 درصد طرح هاي آبرساني اين استان با صرف 250 ميليارد ريال انجام شده است و 2 طرح آبرساني در شهرستان هاي دليجان و محلات 90 درصد پيشرفت فيزيکي دارد.
خليلي افزود: در پنج سال اخير، سرانه مصرف آب در استان 242 ليتر در شبانه روز بوده که با فرهنگ سازي به 210 ليتر رسيد در حاليکه سرانه متعادل مصرف 150 ليتر در استان هدفگذاري شده است.
وي اظهار داشت: در شرايط کم آبي بايد مديريت سازگاري با مشکل را عملياتي کرد و با بهره گيري از مشارکت مردمي با کمترين آسيب از وضعيت خاص عبور کرد.
مديرعامل شرکت آب و فاضلاب استان مرکزي ادامه داد: اين استان در ارايه خدمات شبکه جمع آوري فاضلاب به مشترکان در زمره استان هاي پيشرو است و 60 درصد مردم از خدمات شبکه فاضلاب بهره مند شده اند.
خليلي افزود: 96 درصد مشترکان اراک از سيستم انشعاب فاضلاب بهره مند هستندد و تا پايان شهريور ماه جاري اين شبکه تکميل و در اختيار مشترکان قرار مي گيرد.
وي اظهار داشت: 250 ليتر در ثانيه سهم حقابه تالابکويري ميقان از تصفيه خانه اراک است که حفاظت محيط زيست استان خواستار افزايش اين سهم شده اما به دلايل خاص اين تقاضا تا اطلاع ثانوي قابل انجام نيست.
مديرعامل شرکت آب و فاضلاب استان مرکزي گفت: سالانه حدود 40 ميليون مترمکعب آب براي نگهداري و حفاظت از عرصه تالابي ميقان اراک آب نياز است.
447 هزار مشترک آب و 255 هزار مشترک فاضلاب در استان مرکزي از خدمات شبکه بهره مند مي شوند.
6991/6013/
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۳۷۶۷۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هوشمندسازی ۸۰ درصدی مشترکان برق در مازندران

به گزارش جام جم آنلاین مازندران،سیدکاظم حسینی کارنامی مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق مازندران، از اقدامات گسترده این شرکت در راستای مدیریت مصرف، کاهش هدررفت و ارائه خدمات نوین به مشترکان خبرداد. وی با اشاره به تست و بازرسی ۱۴۲هزار کنتور برق در سال ۱۴۰۲، گفت: در این طرح ۲۳هزار کنتور معیوب شناسایی و تعویض شد که منجر به بازگشت ۳۲ میلیون کیلووات ساعت مصرف برق و صرفه‌جویی قابل توجه در منابع ملی و هزینه‌های مشترکان شد.مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق مازندران از کشف ۳هزار انشعاب غیرمجاز در این بازدیدها خبرداد و افزود: با متخلفان مطابق قانون برخورد قانونی صورت گرفته و ۱۳ میلیون کیلووات ساعت برق به چرخه فروش بازگشت.حسینی کارنامی، هوشمندسازی ۸۰درصدی مشترکان را یکی از مهم‌ترین دستاوردهای این شرکت در سال ۱۴۰۲ عنوان کرد و گفت: این اقدام با برنامه‌ریزی دقیق و تلاش شبانه‌روزی همکاران انجام شد و نقش موثری در مدیریت مصرف برق، بهینه‌سازی شبکه و ارائه خدمات نوین به مشترکین ایفا خواهد کرد.وی ادامه داد: هوشمندسازی در بخش‌های عادی و دیماندی انجام شده و شامل تعویض کنتور، تعویض تابلو سنجش، کنترل‌پذیری پست‌های اختصاصی مشترکین ولتاژ اولیه و سایر اقدامات مرتبط بوده است. مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق مازندران از ثبت اطلاعات ۲۳هزار مشترک دارای کنتور هوشمند و امکان دسترسی برخط به این اطلاعات خبر داد و گفت: این اقدام به مشترکان این امکان را می‌دهد که به طور لحظه ای از میزان مصرف برق خود مطلع شده و نسبت به مدیریت آن اقدام کنند.حسینی کارنامی با تقدیر از تلاش و تعهد همکاران این شرکت، اظهار کرد: مجموعه اقدامات انجام شده در حوزه لوازم اندازه‌گیری در سال ۱۴۰۲، نشان‌دهنده تلاش و تعهد بی‌وقفه این شرکت در راستای ارائه خدمات با کیفیت به مشترکین، مدیریت مصرف برق، صرفه‌جویی در منابع ملی و حفظ حقوق بیت‌المال است.

دیگر خبرها

  • مشترکان کم‌مصرف برق، خودرو جایزه می‌گیرند
  • با ۹۵ درصد درخواست‌های انشعابات غیر خانگی آب و فاضلاب موافقت شد
  • موافقت آب و فاضلاب چهارمحال و بختیاری با ۹۵ درصد درخواست انشعاب خاص
  • هوشمندسازی ۸۰ درصدی مشترکان برق در مازندران
  • میزان خاموشی برق خراسان رضوی به ۸۶ دقیقه کاهش یافت
  • پست برق ۱۶۰ مگاولتی قم آماده بهره‌برداری است
  • پیشرفت ۹۵ درصدی پروژه آبرسانی به شهر جوانرود
  • ابرتورم در ترکیه چگونه مردم را بدهکار می‌کند؟
  • خسارت حدود ۴۰۰ میلیارد ریالی به ایستگاه انتقال آب گچساران
  • پرداخت ۳۸ میلیارد تومان پاداش به مشترکین کم‌مصرف قزوین