Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایران اکونومیست -

به گزارش ایران اکونومیست، سوخت های زیستی یا تجدیدپذیر نوعی از سوخت هستند که از منابع زیست توده به دست می آیند این سوختها آلودگیهای سوختهای فسیلی را ندارند ضمن اینکه تجدید پذیر نیز هستند.

از دیگر مزایای سوخت های زیستی عدم تولید گازهای گلخانه ای، غیر سمی بودن و سرطان زا نبودن است. همچنین این فناوری جدید نقطه اشتعال بالایی ندارد و احتمال وقوع آتش سوزی را کاهش می دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

درحال‌حاضر سوخت زیستی از گیاهان و همچنین میکروب تولید می‌شود. روغن، کربوهیدرات یا چربی تولید شده توسط میکروب‌ها یا گیاهان برای تولید سوخت‌های زیستی تصفیه می‌شود. این انرژی، سبز و تجدیدپذیر است که به حفظ سوخت فسیلی کمک می‌کند.

آمریکا و آلمان کشورهای پیشرو در این زمینه هستند البته برزیل، هند و چین نیز در این زمینه گامهای مهمی را برداشته اند. در این میان کشور ما نیز امروز بیش از گذشته پی به اهمیت جایگزین کردن این سوختها با سوختهای فسیلی برده و محققان کشور تلاشهای مهمی را در این زمینه انجام داده اند.

با هدف آشنایی بیشتر درباره این فناوری کاربردی و مهم و آخرین دستاوردهای پژوهشگران کشور در این زمینه و همچنین مشکلات پیش رو به سراغ یکی از متولیان امر رفتیم و با دکتر میثم طباطبایی، رئیس کمیته سوختهای زیستی (ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری) و رئیس کمیته استاندارد سوختهای زیستی مایع (سازمان ملی استاندارد ایران) به گفتگو نشستیم. وی همچنین جزو یک درصد دانشمندان پراستناد جهان در علوم مهندسی است.

مشروح این مصاحبه به شرح زیر است:

*آقای طباطبایی با توجه به اینکه اثبات شده سوخت های فسیلی ضررهایی دارند و محققان ما نیز در تلاش هستند تا سوختهای جایگزین را وارد چرخه زندگی مردم کنند، لطفا در ابتدا در خصوص اهمیت این سوخت های جایگزین در کشور توضیحاتی ارائه کنید و بفرمایید چرا اصلا باید به سمت سوخت زیستی برویم؟

متنوع کردن سبد انرژی مصرفی کشور امری بسیار استراتژیک بوده و به دو دلیل حائز اهمیت وافر است؛ یکی «امنیت انرژی» و دیگری «حفاظت از محیط زیست و بهبود سطح سلامت در کشور».

 متاسفانه نرخ مصرف حامل های انرژی فسیلی در کشور ما بسیار بالا است و همچنان رشد سالیانه ۴ الی ۵ درصد را نیز تجربه می کند. اگر این روند ادامه یابد و با فرض نرخ رشد استخراج فعلی، در بازه زمانی کوتاهی، تولیدات نفتی (و مشتقات آنها) به مصرف داخلی خواهند رسید و کشور به مشکل بر می خورد. 

این در حالی است که فرومایه ترین کاربرد نفت مرتبط با احتراق و تولید انرژی است و لذا مصرف کنونی نماد واقعی هدررفت منابع ملی و ثروتی است که ما بایستی برای نسل های بعد و پیشرفت ایران به یادگار بگذاریم. بهینه سازی مصرف انرژی و به صورت همزمان، جایگزینی بخشی از مصرف کنونی با سوختهای زیستی و افزایش تدریجی آن می توانند سناریوی فعلی را در جهت منافع ملی تغییر دهد.

حفاظت از محیط زیست و بهبود سطح سلامت در کشور از جمله دلایل تنوع سبد انرژی در کشور است. همچنین احتراق سوختهای زیستی در مقایسه با حامل های انرژی با منشا فسیلی (نظیر بنزین و گازوئیل۹ ) به مراتب میزان کمتری از آلاینده ها و گازهای گلخانه ای را تولید می کنند. این مهم برای شرایط بحرانی بسیاری از کلان شهرهای کشور و تاثیرات جبران ناپذیر آن بر سلامت، نیازمند توجه عاجل است.

*سوخت های زیستی در مقایسه با سوخت های قدیمی چه فواید و ضررهایی دارند و استفاده از سوخت های زیستی چه تاثیری می تواند بر آلودگی هوا داشته باشد.

سوختهای زیستی چون از منابع تجدیدپذیر تولید می شوند لذا نقشی در افزایش سطح کربن موجود در جو زمین ندارند و مشارکت آنها در فرآیندهایی نظیر گرمایش کره زمین و تغییر اقلیم ناچیز است. 

* آیا اکنون زمینه استفاده و توسعه فناوری زیستی در حوزه سوخت در کشور فراهم شده و در این زمینه گامهایی برداشته شده است؟

بله. فناوری های مربوط به تولید انواع سوختهای زیستی (نظیر اتانول زیستی سوختی، گازوئیل زیستی یا بیودیزل، بیوگاز و ...) در کشور توسعه داده شده است و تعدادی شرکت دانش بنیان نیز در این عرصه فعال هستند. از طرف دیگر استانداردهای ملی لازم در سازمان ملی استاندارد ایران نگاشته و تصویب شده اند و در دسترس عموم قرار دارند.

*چه موانعی بر سر راه توسعه سوخت های زیستی است؟

تمامی قطعات پازل استفاده از سوختهای زیستی در کشور توسعه یافته و موجود هستند و تنها مانع در حال حاضر تعیین قیمت خرید توسط شرکت ملی پخش و پالایش است. منظور از پازل ها زیر ساختهای تولید، عرضه و استفاده از سوختهای زیستی هستند.

به این معنی که شرکت پخش و پالایش بایستی قیمت خرید این محصولات را با توجه به نکات فنی و کیفیتی و اقتصادی تعیین کند تا تولیدکنندگان امکان عرضه محصولات را بیابند و جامعه بتواند از تاثیرات مثبت این نوع حامل های انرژی زیستی بر سلامت عمومی و محیط زیست برخوردار شود.

*چه کشورهایی در زمینه سوختهای زیستی پیشرو هستند و تخمین می زنید ایران تا چه زمانی جزء کشورهایی باشند که از سوخت زیستی استفاده می کند؟

در حال حاضر بسیاری از کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه از سوختهای زیستی استفاده گسترده ای می کنند. آمریکا و آلمان در بین کشورهای توسعه یافته پیشرو هستند. همچنین برزیل، هند و چین در بین کشورهای در حال توسعه پیشرو هستند. البته کشورهای کمتر توسعه یافته ای در آفریقا نیز مصرف کننده سوختهای زیستی هستند.

ایران با ورود سوختهای زیستی به بازار مصرف از لحاظ فناوری و زیرساخت های فنی نظیر استانداردهای لازم، فاصله ای ندارد و تنها لازم است که دستگاه اجرائی ذیربط (شرکت ملی پخش و پالایش) اقدامات لازم را انجام دهند که امیدواریم در اسرع وقت و جهت تامین منافع ملی گامی از سوی این نهادها برداشته شود.

در کل می توان گفت که استفاده از انواع سوختهای زیستی نظیر اتانول زیستی سوختی (به عنوان مکمل بنزین)، گازوئیل زیستی یا بیودیزل (به عنوان مکمل گازوئیل نفتی، بیوگاز (به عنوان جایگزین گاز طبیعی) در کشور امکان پذیر است.

ایران با ورود سوختهای زیستی به بازار مصرف از لحاظ فناوری و زیرساخت های فنی نظیر استانداردهای لازم، فاصله ای ندارد و تنها لازم است که شرکت ملی پخش و پالایش اقدامات لازم را انجام دهد.

*در ابتدای صحبتهایتان اشاره کردید که سوخت های زیستی منابع مختلفی دارند بفرمایید که تهیه سوخت زیستی از کدام منشا در کشور ما امکان پذیر است؟

ما صرفا تولید سوختهای زیستی از منابع ضایعاتی و غیرخوراکی را توصیه می کنیم و مخالف استفاده از منابع خوراک انسان و دام جهت تولید انرژی هستیم. سوختهای زیستی در نتیجه احتراق میزان آلاینده ها و گازهای گلخانه ای کمتری نسبت به سوختهای فسیلی هم تراز خود تولید می کنند.

بیودیزل یا گازوئیل زیستی را از انواع روغن های خوراکی پسماند شامل منابع گیاهی یا حیوانی می توان تولید کرد. بیوگاز از انواع پسماندهای آلی مثل پسماندهای جامد یا مایع شهری یا کشاورزی تولید می شود.پی مرغ، ضایعات ماهی، روغن پسماند خوراکی، ضایعات کشاورزی، پساب های شهری و... می تواند منابع اصلی این سوخت های زیستی باشند.

*در حال حاضر پالایشگاههای نفتی سوخت های فعلی را در دسترس قرار می دهند اما اینجا سوال پیش می آید که تولید سوخت های زیستی در کجا به تولید می رسد؟

 تولید و عرضه سوختهای زیستی می تواند در پالایشگاههای نفتی محقق شود چنانچه در حال حاضر نیز بسیاری از شرکتهای بزرگ نفتی جهان در این عرصه ورود کرده اند.

*آیا کشور ما ظرفیت تبدیل ضایعات به سوخت های زیستی را دارد؟ از نظر فناوری به جایگاهی رسیده ایم که پروسه تولید سوختهای زیستی را داشته باشیم؟

کشور ما مشکلی فنی در تولید سوختهای زیستی ندارد و اکثر فناوری های تبدیل ضایعات به سوختهای زیستی را داریم.

* اگر در مرحله ای باشیم که سوخت زیستی در کشور بدون مشکل مورد استفاده قرار بگیرد کدامیک از وسایل نقلیه می توانند از آن استفاده کنند؟

در صورت مرتفع شدن موانع امکان استفاده از سوختهای زیستی در کلیه ارگانهای صنعت حمل و نقل وجود دارد.

*آیا استفاده از سوخت زیستی در سرعت حمل و نقل تاثیر دارد ؟

خیر، تفاوتی ایجاد نمی کند.

*آیا پیش بینی شده که استفاده از سوخت های جایگزین در آینده ضرری داشته باشد؟

خیر. نه تنها ضرری از سوخت های زیستی متصور نیست بلکه تولید و استفاده از سوختهای زیستی از منابع ضایعاتی و غیرخوراکی جهت تامین امنیت انرژی، حفاظت از محیط زیست و سلامت عمومی امری اجتناب ناپذیر  است.

*استفاده از این سوخت ها چقدر در اقتصاد کشور تاثیر گذار است؟

تولید سوختهای زیستی از منابع ضایعاتی و غیرخوراکی و جایگزینی تدریجی آنها با منابع نفتی از جهات مختلف منافع اقتصادی به همراه دارد. این منافع شامل تولید مواد با ارزش افزوده از ضایعات، جلوگیری از بازچرخ غیر سالم و یا ورود این مواد به محیط زیست و ایجاد آلودگی های مربوطه، کاهش مصرف سوختهای فسیلی، صیانت از ثروت ملی، کاهش آلاینده های زیست محیطی، تاثیرات مثبت بر سلامت عمومی و ... می شود.

*آیا شرکت های دانش بنیان و استارتاپ ها به این زمینه ورود پیدا کرده اند؟ 

بله. شرکت های دانش بنیان به این حوزه ورود پیدا کرده اند؛ متاسفانه مشکل این شرکت ها عدم تعیین و اعلام قیمت خرید سوختهای زیستی مایع (شامل اتانول زیستی سوختی و بیودیزل) توسط شرکت پخش و پالایش به عنوان توزیع کننده انحصاری مشتقات نفتی در کشور است. در واقع این شرکتها بایستی این محصولات را با توجه به نکات فنی و کیفیتی و اقتصادی تعیین کنند تا تولیدکنندگان امکان عرضه محصولات را بیابند.

*آیا طرح ها و پروژه هایی در این زمینه به صورت کلان اجرایی می شود؟ به صورت کلی چند طرح در این زمینه در حال اجراست؟

بله. در سطح کلان اجرا می شود. اولین پایلوت ملی کشور در زمینه استفاده از سوختهای زیستی در شهر تهران و با همکاری موثر شرکت اتوبوسرانی تهران و حومه، انجمن علمی سوختهای زیستی ایران (وزارت علوم، تحقیقات و فناوری)، دفتر کمکهای کوچک (تسهیلات محیط زیست جهانی برنامه عمران سازمان ملل متحد)، تعدادی شرکت خصوصی به انجام رسید که نتایج امیدبخشی به همراه داشت.

طراحی فاز توسعه ای این پروژه با حضور کلیه بازیگران فاز اول و ورود بازیگران جدید انجام شده و مراحل اجرایی به زودی آغار می شوند.

*فاز توسعه قرار است کجا اجرایی شود؟

در کلان شهر تهران.

*آیا بودجه و منابع کافی برای این امر در کشور وجود دارد؟

تولید، عرضه و استفاده از سوختهای زیستی یک عرصه اقتصادی پویا است؛ در صورتی که مانع قیمت خرید که قبلا به آن اشاره شد مرتفع شود، می تواند به صورت پایدار اجرا و عرصه فعالیت تعداد قابل توجهی شرکت دانش بنیان و با توجه به بین رشته ای بودن این عرصه، باعث اشتغال زایی دانش آموختگان رشته های مختلف دانشگاهی شود.

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: ایران اکونومیست سبد انرژی فناوری سوخت زیستی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۳۹۰۲۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راهکار رفع ناترازی سوخت، اصلاح زیرساخت‌ها به‌منظور مصرف بهینه است/ لزوم حمایت از احداث صنایع پالایشی کوچک

دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت گفت: راهکار رفع ناترازی سوخت در کشور اصلاح زیرساخت‌ها به‌منظور جلوگیری از مصرف بی‌رویه سوخت و حمایت از صنایع پالایشی کوچک و احداث پتروپالایشگاه‌هاست.

به گزارش خبرنگار شانا، ناصر عاشوری در نشست خبری که بعدازظهر امروز (یکشنبه، ۱۶ اردیبهشت) با حضور نمایندگان رسانه‌های خبری در انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت برگزار شد، تصریح کرد: مصرف بیهوده در همه انرژی‌ها از جمله آب، برق و گاز و ... وجود دارد و لازم است که به سرعت با اصلاح ساختار و رویه‌ها، از مصرف بی‌رویه انرژی و ایجاد بحران در این بخش جلوگیری شود.

وی بیان کرد: در بحث ناترازی بنزین و گازوئیل دو نوع تفکر وجود دارد؛ نخست اینکه همچنان افزایش ظرفیت تولید را داشته باشیم، مورد دیگر اینکه تولید کنونی را مدیریت و رویه‌ها را اصلاح کنیم تا مصرف مدیریت شود.

دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت تأکید کرد: با افزایش ظرفیت تولید مخالف نیستم، اما افزایش ظرفیت تولید با شرکت‌های موجود امکان‌پذیر نیست، تأسیس شرکت‌های بزرگ مادر نیز زمان‌بر است، بنابراین نیاز است با اصلاح ساختار از مصرف بی‌رویه سوخت در کشور جلوگیری کنیم.

عاشوری افزود: اعتقاد داریم که ریشه ناترازی در مصرف است و باید از دنیا الگو بگیریم که مصرف هدفمند باشد و نه رهاشده؛ هدررفت انرژی کشور بسیار بالاست و همین امروز برخی از خودروها در تهران تردد می‌کنند که پیش از انقلاب اسلامی تولید شده‌اند.

وی گفت: به اذعان کارشناسان، هدررفت بنزین کشور در سال بیش از ۲۵ میلیارد دلار است که عدد بسیار بزرگی است؛ بنابراین پالایشگاه‌ها باید به‌دنبال تولید پایدار و با کیفیت استاندارد باشند، در سال‌های اخیر نیز مجموعه مدیران عامل کشور نشان دادند که توانستند بنزین یورو ۴ و ۵ تولید کنند بنابراینهدف و وظیفه ما در صنعت پالایش، تولید سوخت باکیفیت است.

دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت با اشاره به لزوم رعایت استانداردهای محیط زیستی و جهانی گفت: خوشبختانه توسعه کیفی در این بخش سبب شد که در اردیبهشت امسال، مدیران محیط زیستی کشور از کیفیت سوخت پالایشگاهی قدردانی کنند، این در حالی است که در سال‌های گذشته اخطار می‌دادند و جرایم اعمال می‌کردند.

لزوم حمایت و تقویت صنایع پالایشی کوچک

عاشوری افزود: چنانچه دولت بخواهد تولید را افزایش دهد، باید قانون مجلس شورای اسلامی مبنی بر حمایت از صنایع پایین‌دستی نفت و گاز (با تنفس خوراک دو ساله) را اجرایی کند. با توجه به نامگذاری سال برای حضور مردم در جهش تولید، می‌توانیم حمایت و تقویت پتروپالایشگاه‌ها و پالایشگاه‌های کوچک را در دستور کار قرار دهیم.

وی توجیه اقتصادی، سرمایه کمتر، شناسایی بازارهای هدف تازه با ورود بخش خصوصی، اشتغالزایی، ایجاد ارزش افزوده، ورود دانش فنی به داخل کشور، تضمین خوراک، رقابت با محصولات مشابه خارجی را از جمله مزایای پتروپالایشی‌های کوچک اعلام کرد و گفت: از آن جمله پالایشگاه قشم است که ظرف دو سال سرمایه آن بازگشت؛ بنابراین دولت باید برای حمایت از این پتروپالایشی‌ها با ظرفیت‌های تا ۳۰ هزار بشکه حمایت کند.

دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت تأکید کرد: در شرایطی که ایران تحریم است، به لحاظ پدافند غیرعامل نیز بهتر است که به‌جای یک پالایشگاه بزرگ، چند پالایشگاه کوچک داشته باشیم.

عاشوری همچنین با اشاره به اختصاص ۴۰ درصد از سود سهام پالایشی در صورت‌های مالی پالایشگاه‌ها به‌منظور اجرای قانون بودجه و حمایت از طرح‌های توسعه‌ای ادامه داد: هزینه‌کرد آن نیز بسته به وضع مالی پالایشگاه‌ها در حال ساخت است.

وی مطالبات پالایشگاه‌ها را بیش از ۲۰۰ همت اعلام کرد و گفت: در این باره پیشنهاداتی از جمله کسر مطالبه‌ها از بدهی‌های مالیاتی (۵۰ همت) به دولت ارائه شده است که امیدواریم با آن موافقت شود.

امضای چند قرارداد تازه بین شرکت‌های پالایشی و دانش‌بنیان‌ها در نمایشگاه امسال

دبیرکل انجمن صنفی کارفرمای صنعت پالایش نفت همچنین درباره برنامه‌های این انجمن برای حضور در بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی گفت: انجمن پالایش نفت امسال هم با مشارکت ۱۲ عضو زیرمجموعه خود در بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت نفت با توان مضاعف حضور پررنگی خواهد داشت.

عاشوری افزود: در طول برگزاری نمایشگاه با مذاکره با شرکت‌های داخلی از جمله سازندگان و دانش‌بنیان‌ها، تعدادی قرارداد به امضای مدیران عامل شرکت‌های پالایشی می‌رسد.

وی تأکید کرد: تفاهم‌نامه‌های تازه‌ای نیز با بانک‌ها و مجموعه‌های اقتصادی به امضا خواهیم رساند. همچنین سه پنل تخصصی کارشناسی با عنوان‌های «برنامه‌ریزی برای تولید با کیفیت و جهش تولید»، «تأثیر کاهش منابع مالی در تکمیل پروژه‌ها و استمرار تولید» و «موضوع تهدید کاهش نیروهای انسانی متخصص و فنی» در این نمایشگاه برگزار خواهد شد.

دبیر کل انجمن صنفی کارفرمائثیی صنعت پالایش نفت، خروج نیروی انسانی قابل توجه در صنایع پالایشی را یکی از چالش‌های این صنعت دانست و یادآور شد: متأسفانه خروج نیرو از متخصصان به تکنسین‌ها و نیروهای فنی سرایت کرده است.

دیگر خبرها

  • تولید گاز باید افزایش پیدا کند/ لزوم بهینه سازی مصرف
  • راهکار رفع ناترازی سوخت، اصلاح زیرساخت‌ها به‌منظور مصرف بهینه است/ لزوم حمایت از احداث صنایع پالایشی کوچک
  • قاچاق سوخت تهدید جدی برای شیوع مالاریا در شرق کشور
  • رشد اقتصادی پایدار در صنعت نفت با بهینه‌سازی مصرف انرژی
  • شهرک انرژی در تهران احداث می‌شود
  • اجرای قانون جهش تولید دانش بنیان حرکت بزرگ اقتصادی را رقم می زند
  • بازگشت بنزین مرگبار به چرخه سوخت
  • مصرف سوخت در ایران ۲ تا ۳ برابر میانگین جهانی است
  • تمرکز بر توسعه سبد سوختی کشور با تکیه بر افزایش مصرف CNG و LPG ضروری است
  • معمای بنزین در ایران