Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-04-27@23:09:20 GMT

پاسارگاد، جنگل تیرهای برق شد

تاریخ انتشار: ۷ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۴۰۵۹۳۰

بیش از پنج ماه پیش نخستین تهدیدها در "عرصه" اثر جهانی پاسارگاد مطرح شدند، نصب تیربرق‌هایی که محوطه‌ی جهانی پاسارگاد را با آثاری مانند آرامگاه کوروش، کاخ دروازه، پل، کاخ بار عام، کاخ اختصاصی، دو کوشک، آب نماهای باغ شاهی، آرامگاه کمبوجیه، استحکامات دفاعی تل تخت، کاروانسرای مظفری و تنگه بلاغی در معرض تهدید منظری قرار داده بود، هر چند با اعلام دلایلِ توجیهی مانند رفع مشکل کشاورزان و آبِ شُرب روستایی در جنوبِ این شهرستان این کار آغاز شده بود، اما با توجه به استعلام نگرفتن از میراث فرهنگی و تکرار این اتفاق که سال‌های قبل تجربه‌ آن در نقش رستم و تخت‌جمشید برای میراث فرهنگی رخ داده بود، به نظر رسید حساسیت‌هایی برای میراث‌ فرهنگی استان فارس‌ ایجاد شد و حتی مصیب امیری، مدیر کل میراث فرهنگی استان فارس اعلام کرد که «با ارائه طرح برق‌رسانی زمینی توسط اداره برق و کمک سازمان برنامه و بودجه در تامین اعتبارِ اجرای این خط، تیرهای برق عرصه «پاسارگاد» حذف می‌شود«.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ولی بعد از گذشت این مدت زمان تصاویری که در طولِ کمتر از یک ماه گذشته از این محوطه‌ی جهانی دست به دست می‌شوند، نشان دادند که نه تنها تا امروز تیر برق‌های محوطه‌ جهانی پاسارگاد حذف نشده‌اند، بلکه به تعداد آن‌ها نیز افزوده شده است.

حتی افشین یزدانی، باستان‌شناس و مشاور بازنگری حریم محوطه میراث جهانی پاسارگاد نیز در گفت‌وگو با ایسنا و با اشاره به تبدیل شدن وضعیتِ پاسارگاد در قالب یک تهدید در شرایط کنونی و معضلی که قطعا می‌تواند از نظر منظری هشدارهای یونسکو را به دنبال داشته باشد، اعلام کرد؛ «همه‌ کشورها به موضوع انتقال پروژه‌های خطوط برق در محوطه‌های میراث فرهنگی با حساسیت بالا نگاه می‌کنند و در تلاش هستند تا روش‌های جایگزین انتقال را برای کاهش آسیبی که پایه‌ها، تیرها و دکل‌های برق به اصالت تاریخی و چشم‌انداز طبیعی وارد می‌کنند، اجرا و عملی کنند.

وی حتی بهترین راهکار اجرایی براساس پژوهش‌ها و تحقیقات انجام‌شده در کشورهای توسعه‌یافته را انتقال خطوط برق در کانال‌های زیر سطحی دانسته وگفته بود؛ «براساس تجارب کشورهای توسعه‌یافته پس از پایان کار و پوشاندن کانال‌ها به دلیل عمق مطمئنی که برای آن‌ها فراتر از یک عمق سطحی است که مورد شخم ماشین‌های کشاورزی قرار می‌گیرد امکان فعالیت‌های کشاورزی مانند قبل وجود دارد.»

تیربرق‌ها در دو لاین نصب شده‌اند، اما پیگیری حقوقی می‌شود

اما اکنون حمید فدایی، مدیر پایگاه میراث جهانی پاسارگاد؛ در گفت‌وگو با ایسنا وضعیت امروز محوطه‌ی جهانی پاسارگاد با تیربرق‌های نصب شده‌اش که منظر تاریخی فرهنگی محوطه‌ی جهانی پاسارگاد را مخدوش کرده‌اند، این طور توصیف می‌کند: تیربرق‌ها در دو لاین نصب شده‌اند، یکی با هدف انتقال خطِ برق برای برق‌رسانی به چاه‌های آب کشاورزی است، که براساس برنامه‌ریزی‌ها قرار بوده حتی در بهمن ماه سال گذشته آن پروژه هم افتتاح شود، اما با آغاز کار نصب تیربرق‌هابه دلیل نگرفتن استعلام از میراث فرهنگی به سرعت کار را متوقف کردیم.

او با بیان این‌که تا زمان انجام نامه‌نگاری‌ها و توقف کار چیزی حدود ۹ تیربرق نصب شده بود، می‌گوید:در برنامه‌ای که قصد اجرایش را داشتند، قرار بود حدود ۵۰ تیربرق توسط پیمانکار اداره برق نصب شود.

وی لاین دوم نصب تیربرق در محدوده‌ی میراث جهانی پاسارگاد را مربوط به برق‌رسانی به چاه آب شرب روستای منطقه بیان می‌کند و می‌گوید: در پروژه‌ی نصبِ تیربرق‌های چاه آب‌شرب، تعداد تیربرق‌ها براساس برنامه‌ریزی حدود ۱۰ تیر یعنی کمتر از لاین اول بود، اما این اتفاق چیزی را از این که هر دو لاین در محدوده‌ی تاریخی و جهانی قرار گرفته‌اند، کم نمی‌کند.

فدایی با اشاره به اعتراض میراث فرهنگی روی لاین تیربرق چاه آب شرب نیز اظهار می‌کند: اداره برق منطقه اعلام کرد؛ مشکل تامین آب منطقه جدی است و مردم نمی‌توانند بدون آب باشند، آب خط قرمز است و آن‌ها نیز مشکل تامین آب شرب را داشتند، اما قول دادند که به محض برطرف شدن مسائل برای اجرای کانال زمینی، تیربرق‌ها از روی زمین حذف و کابل‌ها از سطح زمین عبور داده شوند.

به گفته‌ی او، از سوی دیگر مجموعه استانداری هم قول مساعدت داد تابرای اجرای کابل زمینی تامین اعتبار انجام شود، اتفاقی که هزینه چندبرابری را نسبت به خط هوایی دارد اما قول دادند آن انجام شود.

گزارشی از نصب تیربرق جدید به ما اعلام نشد

مدیر پایگاه میراث جهانی پاسارگاد با تاکید بر متوقف کردن نصب تیربرق برای چاه‌های کشاورزی و انجام شکایت روی ان، ادامه می‌دهد: از سوی دیگر کشاورزان منطقه نیز پیگیری کردند تا مساعدتِ مجموعه استانداری و اداره برق برای اجرای طرح در سطح زمین انجام شود.

فدایی با بیان این‌که در واحد حقوقی اداره کل میراث فرهنگی فارس پرونده‌ی این اتفاق، گشوده شده است، اظهار می‌کند: رایزی‌های مدیر کل میراث فرهنگی استان فارس براساس اعلام همکاری مجموعه استانداریبر این شد تا ان‌ها متعهد به تامین اعتبار شوند، با این وجود تا کنون جایی ندیده‌ایم که تعداد تیربرق‌های برق چه برای آب شرب و چه برای برق رسانی به چاه‌های کشاورزی ادامه‌دار باشد.

او اضافه می‌کند: تیربرق‌ها برای چاه‌های آب شرب حدود ۱۰ عدد بود و نهایتا حدود ۱۲ پایه تیربرق نیز برای چاه‌های کشاورزی نصب شده بود.

وی با اشاره به اقدام به موقع میراث فرهنگی مبنی بر جلوگیری از این اتفاق،ادامه می‌دهد: کشاورزان محصول خود را با پیش فرضِ انجامِ برق‌رسانی کاشته بودند، تا محصول خود را به موقع آبرسانی کنند ، به همین دلیل میراث فرهنگی در معرض شکایت و گرفتاری زیادی قرار گرفت.

فدایی با اشاره به صحبت‌هایی که میراث فرهنگی با مجموعه فرمانداری و اداره برق داشته است، می‌گوید: ما نمی‌توانیم اعتبار بگذاریم تا این خطوط را زمینی کنیم،در واقع امکان یا مسئولیت‌اش را نداشتیم، اما آن‌ها بسیار متضرر شدند.

لزوم انجام کارهای ژئوفیزیک در منطقه قبل از اجرای طرح زمینی

رییس پایگاه میراث جهانی پاسارگاد با تاکید بر لزوم انجام اقدامات ژئوفیزیک در محوطه و قبل از انجام کارهای زیرزمینی برای برق‌رسانی در این دولاین می‌گوید: در محدوده فنسیِ میراث‌فرهنگی کاملاوضعیت‌مان مشخص است، اما بخشی ازاین مطالعات نیز در محدوده خارج از فنس انجام شده‌اند. با این وجود ر ارتباط با هر کدام از پروژه‌های خطوط انتقال لوله گاز و نیرو اگر قرار است کاری انجام شود، باید بررسی کارشناسی نخست اتفاق بیفتد و دیگر اقدامات در گام بعدی قرار گیرد.

او با تاکید بر این‌که باید برای این نوع پروژه‌ها اعتبار تامین شود، بیانمی‌کند: ایراد ما این نبود که برق نکشند؛ بلکه زمینی یا زیرزمینی یا بحث کابل‌کشی هوایی از جهت منظری مورد نظر ما بود، اگر زیر زمینی شود بهتر است. آن بررسی‌های کارشناسی ما بوده که راه را نشان می‌دهد و مسیر را تائید یا اصلاح می‌کند.

منبع: پارسینه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۴۰۵۹۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

میمند فارس شهر ملی شیشه‌گری شود

ایسنا/فارس معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی گفت: شهر میمند در استان فارس قابلیت تبدیل شدن به شهر ملی شیشه‌گری را دارد.

مریم جلالی جمعه، ۷ اردیبهشت‌ماه در مراسم بزرگداشت روز ملی شهر میمند و برگزاری جشنواره گل و گلاب گفت: میمند ظرفیت‌های اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی زیادی دارد که باید این ظرفیت‌ها در خدمت ارزش‌افزوده و ارزش‌آفرینی شود.

معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی افزود: رویدادها زمینه تقویت توجه را ایجاد می‌کنند و تقویت توجه نخستین گام در راستای متمایزسازی و ایجاد وضعیت مطلق است.

جلالی افزود: به‌عنوان معاون صنایع‌دستی وزارت میراث فرهنگی و همکارانم در اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس به دنبال این هستیم که ظرفیت‌های میراث فرهنگی و آنچه ریشه در تاریخ دارد به‌اضافه جاذبه‌های گردشگری در کنار محصولات صنایع‌دستی یک پیوستاری درست کند که به اقتصاد منطقه کمک کند که لازمه‌اش همگرایی خانواده است.

 وی ادامه داد: خانواده چه در سطح کوچک چه در سطوح محله، شهر، شهرستان و استان باید رویکرد اقتصاد هویت بنیان را سرلوحه قرار دهند و ما هم بتوانیم تسهیل گری و رفع موانع کنیم.

جلالی در ادامه خطاب به مسئولان و مدیران حاضر در این جلسه گفت: تمامی مسئولان و مدیران میراث فرهنگی، استانداری و دیگر ادارات دولتی فرزندان این دیار هستند و مانند یک خانواده کار می‌کنند و وقتی خانواده مبنا باشد دیگر فرقی نمی‌کند من چه سهمی دارم. این همکاری و هم‌افزایی و هم‌جوشی باید منجر به این شود که ما معیشت عزت‌آفرین داشته باشیم.

معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی تأکید کرد: صنایع‌دستی و هنرهای سنتی هوش و استعداد تاریخی ماست و یک پیوستار کامل است؛ یعنی یک هوش و حکمتی بوده به‌طوری‌که از گلی که می‌روییده گلاب در ظرف مسی درست می‌شود و بعد شیشه درست‌شده و ترکه‌بافی برای نگهداری شیشه درست‌شده و این توسعه است و ما باید سوار بر آن اقتصاد هویت بنیان را رونمایی کنیم.

وی با اشاره به اینکه صنایع‌دستی و هنرهای سنتی فردای روشنی دارد، اضافه کرد: میراث فرهنگی ما تنها میراث، ملموس نیست بلکه در برگ این گل‌ها قصه‌ها و لالایی‌هایی نهفته است و روایت‌هایی که در دنیای امروز ارزش‌افزوده دارد.

 معاون صنایع‌دستی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی تصریح کرد: قصه میمند خریدار دارد و ما باید ان را روایتگری کنیم تا دنیا این قصه‌ها را خریداری کند.

وی به ذکر مثال‌هایی به تکمیل سخنانش پرداخت و گفت: یک روزگاری جمشید و اردشیر و شاپور کشورگشایی می‌کردند و جهان‌گشایی قدرت بود، یک روزگاری جهان دانی و اطلاعات قدرت بود و امروز جهان آرایی قدرت است و به همه دلیل ایران قدرت سوم را ایجاد کرده است و می‌تواند حرف در جهان داشته باشد چون روایت‌هایی زیبایی دارد.

جلالی با بیان اینکه شیشه‌گری یکی از مهارت‌های اصیل میمند در کنار گلاب‌گیری بوده و صنعت شیشه‌گری می‌تواند به دلیل بازیافت و دوست دار محیط‌زیست بودن، به ترویج گلاب‌گیری کمک کند ابراز امیدواری کرد که عزم مسئولان محلی مبنی بر ایجاد کارگاه‌ها بتواند شاخص‌های شهر ملی شیشه‌گری را برای میمند فراهم کند و ما هم تلاش می‌کنیم این پرونده کامل شود و بتوانیم در آینده‌ای نزدیک شهر ملی شیشه‌گری را در میمند داشته باشیم.

به گزارش ایسنا، معاون صنایع‌دستی وزیر میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی و مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس و هیات همراه روز جمعه با سفر به شهرستان فیروزآباد ضمن حضور در مراسم روز ملی میمند از کارگاه‌های شیشه‌گری، گلاب‌گیری همچنین مزارع گل محمدی و تعدادی از اقامتگاه‌های سنتی و بومگردی شهر میمند بازدید کردند.

انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • انتقال اشیای تاریخی موزه ایران باستان به موزه آذربایجان تبریز
  • نجات جوجه جغد‌ها در پاسارگاد
  • آمادگی میراث فرهنگی ساماندهی و مرمت کاروان‌سرای تاریخی جنب شرکت نفت ارومیه
  • تهدیدی برای شهر باستانی جیرفت
  • آلاچیق عشایر شاهسون اردبیل قابلیت ثبت جهانی دارد
  • مافیای «بافت تاریخی» به زمین می‌خورد؟
  • میمند فارس شهر ملی شیشه‌گری شود
  • هفتاد اثر موزه شوش، مرمت شد
  • رونمایی از لوح ثبتی مهارت سنتی فراوری چای دستی در لاهیجان
  • اقدامات لازم جهت حفظ اموال فرهنگی در بروجرد ضروری است